Alles wordt duurder, ook in de App Store

Door: Koen van Tongeren - 15 reacties

Euro-crisis, BTW-verhoging, het zal er allemaal mee te maken hebben dat de prijzen in de Mac en iOS App Stores verhoogd zijn. Apps van €0,79 kosten vanaf nu €0,89. €1,59 wordt €1,79 en €2,39 wordt €2,69. Gemiddeld genomen zijn apps 10 tot 15 procent duurder geworden.

De prijsstijging maakt Apps in de Mac App Store ook aanzienlijk duurder. Zo kost OS X Mountain Lion opeens een euro meer en betaal je voor Final Cut Pro X 30 euro meer dan een paar uur geleden. Alleen de iTunes Store lijkt vooralsnog ontsnapt aan de prijsstijgingen. Daar kosten nummers nog €0,99 tot €1,29 en zijn albums te koop voor €9,99.

De verhogingen zijn onaangekondigd doorgevoerd maar konden verwacht worden. Sinds de uitkomst van de App Store zijn de prijsniveau’s hetzelfde gebleven terwijl de Euro in de afgelopen tijd een flinke val heeft gemaakt. In de V.S. zijn prijzen dan ook niet omhoog gegaan.

De prijsstijgingen vallen samen met de bekendmaking van Apple’s kwartaalcijfers. Zoals gebruikelijk braken deze weer alle records.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  Martink

  Maar dan snap ik de prijsstijging in nederland niet

  In america kosten de apps $0.99

  als we €0.79 omrekenen naar dollar is dit $1.02
  Dus we waren al duurder dan in US. nu komt daar nog 10ct bovenop dus zijn we nog duurder ($1.15). Dus zouden prijzen in US toch ook wel stijgen?

 • Profielfoto
  AppleBami

  Niet cool.

 • Profielfoto
  JeroenApple

  Ik snap het ook niet, iMac ook ineens 200 euro duurder en véél duurder dan in de VS terwijl de prijzen in de VS niet stijgen. Wat denken jullie, zou Steve het ook zo gedaan hebben of is dit een Tim Cook idea?

 • Profielfoto
  @Mathijss95

  Ik vind dit echt een stom idee. Ik heb het idee dat Europa voor Apple steeds onbelangrijker wordt. En Azië meer. Logisch?

  Maar waarom begint Apple een “monopoliepositie” aan te nemen. Ik bedoel dat Apple steeds arroganter wordt. Producten gaan omhoog maar de afgelopen maand toch een aantal storingen. Daarnaast gaat alles omhoog. Apple levert verder echt topproducten en ik zou nooit meer naar Windows worden maar dit gaat langzaam toch wel ergeren. Jammer zo’n beleid.

 • Profielfoto
  frankhuysmansmsk

  De prijzen in de VS zijn zonder locale taksen. Die moet je er nog bijtellen terwijl de prijzen hier inclusief 21% btw zijn. Jaaaa. De overheid pikt iedere keer geld van ons als we iets kopen.

 • Profielfoto
  essiw

  is dit niet ook door die 2% btw verhoging van laatst?

 • Profielfoto
  mymac

  Niet klagen, wij betalen vanaf nu $0,95, ex tax. Dat wij 21% btw hebben waar het in bijvoorbeeld NY slechts zo’n 8,8% sales tax is, daar kan Apple niks aan doen.

 • Profielfoto
  Thomas18NL

  “Martink op 25 oktober 2012
  Maar dan snap ik de prijsstijging in nederland niet

  In america kosten de apps $0.99

  als we €0.79 omrekenen naar dollar is dit $1.02
  Dus we waren al duurder dan in US. nu komt daar nog 10ct bovenop dus zijn we nog duurder ($1.15). Dus zouden prijzen in US toch ook wel stijgen?”

  $1,15 – 21% = $ 0,95.
  Straks gaan de Amerikanen nog zeuren dat wij minder betalen. En dat terwijl we toch echt meer betalen. Blijf lekker VVD stemmen;)

 • Profielfoto
  YoYelloW

  Foutje in de tekst, Mountain lion is 2 euro duurder geworden, van 15,99 naar 17,99.

  Persoonlijk vind ik het jammer dat apple alles duurder maakt.

 • Profielfoto
  Gezellig

  Op Apps zit geen 21% btw, ze worden namelijk verkocht vanuit Luxemburg waar een lager btw-percentage geldt!

 • Profielfoto
  Gezellig

  In Luxemburg is het btw-percentage 15%, dus dat is wat Apple afdraagt, ook over verkopen in Nederland. Dus het argument dat de btw in NL van 19 naar 21% is gegaan, snijdt geen hout.

 • Profielfoto
  JJmac

  Kan je dan gewoon niet met dollars betalen?

 • Profielfoto
  polansky

  Wat heeft de BTW verhoging te maken met de prijzen in de app store.
  .
  Die hele Appstore wordt niet gerund vanuit Nederland, maar vanuit Luxemburg waar heel andere belastingtarieven gelden dan in Nederland.
  .
  Bovendien belachelijke verhoging want de Euro/Dollar is momenteel 1,29 Eurootjes voor 1 dollar. De Euro is daarmee 30% meer waard dan de dollar, toch zijn de prijzen hier wederom verhoogt.
  .
  Het lijkt er op alsof Apple zich graag uit Europa wil terugtrekken…

 • Profielfoto
  sedikit
 • Profielfoto
  Bord19

  Het is een schande dat Apple de prijzen zo hoog houden en je ben afhankelijk van de app store.
  Terwijl de productie van een Apple product nog geen kwart van de prijs is.
  D.Bor