Vier feiten en één gerucht over Lightning

53 reacties

Voor het eerst in negen jaar heeft Apple een nieuwe connector geïntroduceerd voor iPods, iPhones en binnenkort waarschijnlijk ook voor iPads. De 30-pins dockconnector is vervangen voor ‘Lightning’, een nieuwe 8-pins-aansluiting. Tijdens het Media Event heeft Apple een aantal kenmerken van Lightning benoemd. De connector is volledig digitaal, de functie van de contactpunten wordt aangepast op de aangesloten accessoire en de voor- en achterkant zijn identiek waardoor het niet uitmaakt hoe je de kabel aansluit.

Door de summiere uitleg over Lightning kwamen er veel vragen los na het evenement: welke signalen gaan er wel doorheen en welke niet, komen er Lightning-adapters en waren telefoonmakers niet verplicht om een Micro-USB-connector te maken voor Europese consumenten? Inmiddels is zijn die vragen beantwoord. We zetten de belangrijkste Lightning-feiten voor je op een rij.

USB 2
Je zou verwachten dat Lightning snellere data-doorvoer ondersteunt dan de USB 2-staandaard van de 30-pins dockconnector. De meeste Macs worden inmiddels immers uitgerust met Thunderbolt en MacBooks hebben nu ook USB 3.0 aan boord. Toch blijkt Lightning nog steeds een USB 2-aansluiting te hebben.

De relatief oude USB 2-standaard lijkt een conservatieve keuze. Toch is er een logische verklaring voor te vinden. Zowel USB 3 als Thunderbolt zouden immers extra controllerchips in de kabels of de iPod/iPhone vereisen. Dit zou de kabel of het apparaat groter en duurder maken. Daarbij heeft de hogere snelheid alleen nut bij het synchroniseren van het apparaat terwijl dit steeds meer door de lucht via WiFi of 3G gebeurt.

data-doorvoer gaat via USB 2

Micro-USB
Vorig jaar voegde Apple zich bij een groep grote telefoonfabrikanten die op last van de Europese Unie afspraken om hun telefoons geschikt te maken voor micro-USB. Op die manier zouden consumenten die van telefoon wisselden geen adapters hoeven weg te gooien. Apple koos er echter voor om geen micro-USB-aansluiting in de iPhone te bouwen maar introduceerde wel een 30-pins-naar-micro-USB-converter die verkocht werd voor 9 euro.

Met de iPhone 5 heeft Apple er dus opnieuw niet voor gekozen om micro-USB als nieuwe standaard te gebruiken. Wel is er al een Lightning-naar-micro USB-converter opgedoken in Europese Online Apple Stores. Aangezien de converter niet genoemd staat bij de standaard meegeleverde accessoires voor de iPhone 5 zul je het blokje waarschijnlijk alleen los kunnen kopen. Je betaalt er 19 euro voor.

Lightning-naar-micro-usbconverter

converter
Samen met de nieuwe Lightning-standaard is een converter aangekondigd om 30-pins-accessoires te kunnen gebruiken op een nieuwe iPhone of iPod. Het was echter niet direct duidelijk welke signalen er wel en niet door de converter zouden gaan. Om van 30 naar 8 contactpunten te gaan moet je immers bepaalde functionaliteit loslaten.

Het antwoord is dat er inderdaad minder uit de converter komt dan uit een originele 30-pinsconnector. Analoge audio, audio via USB, datadoorvoer (synchronisatie) via USB en stroom komen door via de converter. Je kunt je oude opladers, speakerdocks, DAC’s en accu’s dus blijven gebruiken met een converter.

Lightning-naar-30-pinsconverter

Video
Wat de 8-naar-30-pinsconverter niet doorvoert is analoge of digitale video. Daarmee deed zich de vraag voor of Lightning überhaupt video kan uitsturen of dat Apple ervoor gekozen heeft om dit alleen via AirPlay te ondersteunen.

Het antwoord op de vraag kwam een dag na het evenement. Een woordvoerder van Apple bevestigde aan The Verge dat Lightning wel degelijk video kan uitsturen. Hiervoor komen binnenkort adapters uit naar VGA en HDMI.

one more thing…
Tot slot nog een bericht over Lightning dat vooralsnog niet als feit gezien kan worden maar potentieel wel van belang kan zijn. De Japanse site Macotakara zegt te weten dat Lightning ook kan fungeren als host voor USB-accessoires. Praktisch betekent dit dat nagenoeg alle USB-apparaten via Lightning aangesloten zouden kunnen worden op een iPhone. Voorwaarde is wel dat iOS de accessoire moet ondersteunen.

Mocht het bericht kloppen dan is het dus theoretisch mogelijk om toetsenborden, printers, scanners, camera’s, microfoons etc. aan te sluiten op een iPhone via USB. Toch is het maar de vraag of Apple dit ook zou ondersteunen. De 30-pins-connector biedt namelijk al gelijksoortige functionaliteit voor de iPad en iPhone. Deze wordt echter alleen gebruikt voor de Camera Connection Kit. Via deze blokjes bleken ook een aantal andere USB-accesoires te werken op de iPad maar Apple heeft dit nooit officieel ondersteund.

Reacties

53 reacties
 • Profielfoto
  Jsbskwnljwbow xso6847384!!!

  Voordat je iets online zet, dat leest beter voro de lezers

 • Profielfoto
  Jsbskwnljwbow xso6847384!!!

  Fijn dat de artikelen die gepost worden van te voren nog even worden doorgelezen. Dat is handiger VORO de lezers.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Het lijkt me logisch dat USB-accessoires in principe met Lightning gebruikt kunnen worden; al was het maar omdat een volgende generatie iPad straks hoogstwaarschijnlijk ook Lightning krijgt. Het lijkt mij dat dan in ieder geval de Camera Connection Kit gebruikt moet kunnen gaan worden met Lightning, en dus zal men de ondersteuning er nu al wel ingebouwd hebben.
  .
  Overigens werkt de Camera Connection Kit ook met de iPhone 4S, dus wie weet brengt Apple wel eerder een Lightning-versie ervan uit.

 • Profielfoto
  2fast4me

  Altijd die zure sloten met hun spelling gezever… doodmoe word ik van hun:-(

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Ik ben overtuigd maar het ziet er zo breekbaar uit. Ben benieuwd.

 • Profielfoto
  Sikki

  Flikker pp met je spelling

 • Profielfoto
  Jsbskwnljwbow xso6847384!!!

  Het is nu in ieder geval wel aangepast.
  @2fast4me:
  Als je een tekst schrijft en online zet moet je er gewoon voor zorgen dat die klopt. Als ik alleen al voro typ, wil iOS het meteen al aanpassen.

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  @eelkef ach iedereen leest volgens mij wel eens ergens overheen. Zo heb jij drie andere tikfouten die ik er net uitgehaald heb blijkbaar niet gezien. Ennuh, OMT is nog altijd een hobby voor alle makers dus we ‘moeten’ helemaal niets.;-)

 • Profielfoto
  bram91

  Wat ik me afvraag, waarom heeft Apple eigenlijk nog geen nieuw iPhone 5 Dock uitgebracht?

 • Profielfoto
  Richard van Oene

  Tja, wie gebruikt er nog een dock? En als je dat toch doet, kun je daar je converter weer in zetten:)

 • Profielfoto
  Jsbskwnljwbow xso6847384!!!

  @Koen Fijn dat ze er uit zijn.

 • Profielfoto
  bram91

  Wie er nog een Dock gebruikt? Ik denk ontzettend veel mensen. En het dock gebruiken icm een converter gaat niet werken denk ik.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  inderdaad , als je de iphone met die convertor op het dock plaats , staat alles veel te onstabiel.

  Hetzelfde met je XXX € kostende speakerset met iphone aansluiting ….

 • Profielfoto
  Melbuuln

  De enige dock die ik nog gebruik zit op mijn Sony Dreammachine.
  Nu zit de snooze knop op gelijke hoogte met de iPhone4 , met de iPhone5+adapter zal de snooze nu achter de telefoon verdwijnen.

  Kan ik de iPhone5 nog bedienen via de Dreamachine en mijn autoradio als ik deze zou aansluiten via de adapter.
  Volgens de specs ondersteund Lightning alleen nog Analoge audio.

 • Profielfoto
  html-junky

  @eelkef jij leest je eigen tekst niet eens voordat je reageert

  Verder vind ik lightning een vooruitgang, kleiner betekend minder kwetsbaar voor defecten

 • Profielfoto
  jobz

  on-topic: wel jammer dat Apple voor een eigen standaard kiest. Het wordt nu wel tijd voor draadloos opladen. Als we toch van de kabels afgaan dan het liefst helemaal.

  @Eelke: je bent nog een kind dat zelf niets heeft gepubliceerd. Prima om tips en adviezen te geven, maar mag wat rustiger. Ze moeten inderdaad helemaal niks.

 • Profielfoto
  Da Vinci

  Mooi artikel, ik was al benieuwd naar Lightning!
  .
  @Eelkef: Maak eerst eens een normale username aan voordat je gaat zaniken. OMT is gewoon een hobby voor Koen en de anderen, daarbij staat OMT niet voor ‘One More Taalpurist’ (misschien voor jou wel). Amen.

 • Profielfoto
  computer space

  BAHBAH. Zit er nu toch analoge Audio op? En je zei nog ZO dat het ALL DIGITAL was COOKenbakker!

 • Profielfoto
  INCTRL

  Voordat je iets online zet, dat leest beter voro de lezers

  eelkef 4 uur geleden
  Fijn dat de artikelen die gepost worden van te voren nog even worden doorgelezen. Dat is handiger VORO de lezers.

  eelkef 3 uur geleden
  Het is nu in ieder geval wel aangepast.
  @2fast4me:
  Als je een tekst schrijft en online zet moet je er gewoon voor zorgen dat die klopt. Als ik alleen al voro typ, wil iOS het meteen al aanpassen.

  WTF is jouw probleem met het woord ‘VOOR’ spellen?

  Zelf commentaar hebben op iemand anders en dan zelf structureel het simpele woordje voor als voro verkeerd spellen. Faalhaas

 • Profielfoto
  iMad

  Is Apple nu de enige die zoiets kan bedenken.
  Laat dit maar de standaard worden i.p.v. mini USB.

 • Profielfoto
  RobbyH

  Zit die lightning naar 30 pin converter standaard bij de iPhone 5? En kan je daarmee als vanouds dan gewoon je iPhone op een oudere docking device aansluiten. Anders kan ik nog een nieuwe wekker en speakers kopen. By the way, is er ook audio line out mogelijk op de iPhone 5 via de koptelefoonaansluiting? Anders kan ik de iPhone niet meer line in verbinden met mijn sonos. Of zal met iOS streamen mogelijk zijn naar een sonos apparaat?

 • Profielfoto
  Ce

  @iMad, wat is er zo speciaal aan de lightning connector dat de hele wereld zou moeten overschakelen? Ik lees maar weinig dingen die met mini USB niet zouden kunnen.

  De lightning connector zorgt de komende tijd in ieder geval voor heel veel problemen voor iedereen die apparatuur heeft met de 30-pins aansluiting.

 • Profielfoto
  Ce

  @RobbyH, volgens de laatste berichten zit er GEEN converter standaard bij de iPhone 5, die zul je er voor 30 euro per stuk bij moeten kopen.

 • Profielfoto
  bitsflew

  Vorig jaar voegde Apple zich bij een groep grote telefoonfabrikanten die op last van de Europese Unie afspraken om hun telefoons geschikt te maken voor micro-USB.

  Nope!

  Het doel van de EU is niet een micro-USB connector op elk device maar het voorkomen dat je voor elk apparaat een aparte lader nodig hebt.

  De afspraak is dat het toestel oplaadbaar moet zijn via een lader met een micro-USB plug.

  In de betreffende EU publicaties staat expliciet dat dat ook mag middels een adapter.

 • Profielfoto
  SanderTreur

  @RobbyH, volgens de laatste berichten zit er GEEN converter standaard bij de iPhone 5, die zul je er voor 30 euro per stuk bij moeten kopen.

  Op de Apple site bij “In de doos” staat die er inderdaad niet bij. De EarPods wel.

 • Profielfoto
  bitsflew

  @iMad, wat is er zo speciaal aan de lightning connector dat de hele wereld zou moeten overschakelen? Ik lees maar weinig dingen die met mini USB niet zouden kunnen.

  De vraag is dan ook waar de andere 4 pennen voor zijn want USB 2.0 gebruikt er maar 4.

  Volgens Apple is de nieuwe connector all-digital, maw het kunnen niet de line-in en line-out zijn zoals die op de ‘oude’ connector zitten.

  Ik vermoed dat die 4 pennen gereseveerd zijn voor USB 3.0,

 • Profielfoto
  JTD

  Voordat je iets online zet, dat leest beter voro de lezers

  eelkef 4 uur geleden
  Fijn dat de artikelen die gepost worden van te voren nog even worden doorgelezen. Dat is handiger VORO de lezers.

  eelkef 3 uur geleden
  Het is nu in ieder geval wel aangepast.
  @2fast4me:
  Als je een tekst schrijft en online zet moet je er gewoon voor zorgen dat die klopt. Als ik alleen al voro typ, wil iOS het meteen al aanpassen.

  WTF is jouw probleem met het woord \’VOOR\’ spellen?

  Zelf commentaar hebben op iemand anders en dan zelf structureel het simpele woordje voor als voro verkeerd spellen. Faalhaas

  Haha, dat is nou juist zijn punt!
  Hij wees OMT op die misser.

 • Profielfoto
  JTD

  @eelkef ach iedereen leest volgens mij wel eens ergens overheen. Zo heb jij drie andere tikfouten die ik er net uitgehaald heb blijkbaar niet gezien. Ennuh, OMT is nog altijd een hobby voor alle makers dus we \’moeten\’ helemaal niets.;-)

  Dat het een hobby is weten misschien wel een heleboel mensen, maar dat straalt de site niet uit. Dat is een compliment. In dat licht gezien is het misschien wenselijk als de ‘domme’ taalfouten er niet zijn.
  Voor vele is het uitermate storend om in gepubliceerde teksten ‘domme’ fouten te lezen.

 • Profielfoto
  iMad

  @iMad, wat is er zo speciaal aan de lightning connector dat de hele wereld zou moeten overschakelen? Ik lees maar weinig dingen die met mini USB niet zouden kunnen.

  De lightning connector zorgt de komende tijd in ieder geval voor heel veel problemen voor iedereen die apparatuur heeft met de 30-pins aansluiting.

  Het maakt niet uit hoe je connector aansluit, zonder te kijken, probeer dat maar eens met mini usb.

 • Profielfoto
  arno_vos

  Voor zowel de redacteuren als iedereen die graag de spel-, taal- en stijlfouten wil aanduiden, maak 1 specifiek taalfoutentopic aan in onze OMT-community. Hoef je maar op 1 plek te kijken waar de foutjes zitten, in plaats van alle reacties onder het bericht door te spitten. Je kunt dan sneller ‘repareren’ en de rest van de lezers kan discussieren over usb 2.0 en pinnetjes.

  Tweakers.net doet het ook op die manier: http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1448005

 • Profielfoto
  Connstellation

  Voor vele is het uitermate storend…

  Ofwel is het “voor vele mensen, personen of dergelijke…”
  Ofwel is het “voor velen…”

  En zo kunnen we bezig blijven:-P

  Trouwens: Chapeau voor de vele redactoren van het forum van ‘One More Thing’. Jullie brengen het nieuws op een professionele, aangenaam lezende manier!!

  Brecht

 • Profielfoto
  Connstellation

  En al iemand mijn bewuste fout gelezen?:P

 • Profielfoto
  MEEUW

  Mooi artikel, ik was al benieuwd naar Lightning!
  .
  @Eelkef: Maak eerst eens een normale username aan voordat je gaat zaniken. OMT is gewoon een hobby voor Koen en de anderen, daarbij staat OMT niet voor \’One More Taalpurist\’ (misschien voor jou wel). Amen.

  Maar one more thing wil toch o zo graag professioneel worden?
  En de artikelen worden ook steeds spraakmakende, artikel eindigen op een vraag ect ect.
  Dan lijk me (ook voor de betrouwbaarheid van artikel) een goed begin om naar de fouten te letten. Even erna doorlezen wat je tik.
  En om er nu gelijk een benaming onder te hangen : taalpurist.
  Dat is zooo makkelijk. Als iemand kritische is moet je die mening respecteren.

  tenslotte zijn alle apple producten zo goed omdat er alleen maar kritische mensen aan gewerkt hebben…..en letten op detail …….
  Wat nou amen?

 • Profielfoto
  FastMac

  Even wat correcties op het stukje van MEEUW:

  “Maar one more thing (is een naam dus moet zijn One More Thing, dus met kapitalen) wil toch o (moet zijn: oh) zo graag professioneel worden?
  En de artikelen worden ook steeds spraakmakende (mist hier een r. “Spraakmakender”), artikel eindigen (1 artikel is enkelvoud dus of je maakt ervan “artikelen eindigen” of “artikel eindigt”) op een vraag ect (het is etc en mist hier een punt) ect. (het is etc.)
  Dan lijk (lijkt ipv lijk) me (ook voor de betrouwbaarheid van (moet nog “het” of “dit” tussen) artikel) een goed begin om naar de fouten te letten. Even erna (naderhand is een mooier woord) doorlezen wat je tik. (is “tikt” je mist een t)
  En om er nu gelijk een benaming onder te hangen : (extra spatie voor de punt-komma is onjuist) taalpurist.
  Dat is zooo (is geen manier om het zo uit te schrijven) makkelijk. Als iemand kritische (moet zijn “kritisch”) is moet je die mening respecteren. (en dan hier beginnen met een hoofdletter aub) tenslotte zijn alle apple producten zo goed omdat er alleen maar kritische mensen aan gewerkt hebben…..en letten op detail (moet hier geen “die” tussen en een s achter details? “en die letten op details”) …….

  Wat nou amen?”

 • Profielfoto
  iNicky

  Geef kritiek en maak vijanden. Ook al gaat het simpelweg om het toepassen van spellingsregels.

  De logische verklaring voor USB2 komt op mij niet erg logisch over.
  – Synchronisatie gaat steeds vaker via Wifi of 3G. Je hebt dan helemaal geen USB2 of 3 of Thunderbolt nodig. Slechts een kabeltje voor het opladen volstaat.
  – USB3 en thunderbolt vereisen duurdere kabels. Ik kan mij niet herinneren dat de kostprijs van kabels Apple ooit eerder heeft laten besluiten een technologie niet toe te passen.

 • Profielfoto
  MEEUW

  bedankt voor de correcties FastMac, al lees het niet makkelijker op :).
  Enige verschil is dat ik dyslectische ben en ik geen blog of nieuws artikelen schrijf.(ja en sommige spelvaudjus zijn luiheid)
  Daarbij moet je zelf toch wel inzien dat er verschil is tussen iemand die reageer en iemand die iets wil publiceren….

 • Profielfoto
  Bart01

  @FastMac wauw, kudo’s.

 • Profielfoto
  JTD

  Voor vele is het uitermate storend…

  Ofwel is het “voor vele mensen, personen of dergelijke…”
  Ofwel is het “voor velen…”

  En zo kunnen we bezig blijven:-P

  Trouwens: Chapeau voor de vele redactoren van het forum van \’One More Thing\’. Jullie brengen het nieuws op een professionele, aangenaam lezende manier!!

  Brecht

  Ik ben geen journalist. Ik publiceer geen nieuws. Ik beheer geen site die nieuwsfeiten plaatst.
  En probeer alleen te helpen door op te merken dat het voor sommige mensen een doorn in het oog is dat er stukken op het internet gepubliceerd worden die overladen zijn met ‘domme’ fouten. Misschien zijn die mensen die zich daaraan storen in meer of mindere maten professioneel bezig met taal en teksten, dat weet ik niet.
  Maar een reactie als ‘het is maar hobby’, vind ik een beetje een goedkope reactie. Alsof hobbyisten het niet goed hoeven te doen.
  Maar goed, het is mijn discussie niet, want ik lees er ook doorheen maak ook fouten in teksten. Maar als ik wat publiceer als nieuws oid dan wil ik er wel zeker van zijn dat de foutjes eruit zijn gehaald. Een reactie op een nieuwsblog is geen publicatie in de zin zoals OMT publiceert.

 • Profielfoto
  wouwout

  maar wat is nou de meerwaarde van Lightning t.o.v. micro usb?

 • Profielfoto
  iNicky

  @MEEUW – Niet zeuren over spelfouten. Ik schrijf zelf facturatiesoftware en zeg ook tegen mijn klanten dat ze niet moeten zeuren wanneer de BTW wordt afgetrokken in plaats van opgeteld. Zo’n rekenfoutje maakt toch weinig uit. Wie de factuur ontvangt weet ook best wel dat het andersom moet zijn. Dat gezeur ook altijd.:wink:

 • Profielfoto
  Arthur345

  Ik denk eerder dat USB 2.0 is gebruikt omdat de meeste mensen nog geen 3.0 hebben dan die onzinnige reden die hier boven vermeld staat.

 • Profielfoto
  Marius1976

  Ik ben het wèl eens met het feit dat op een prachtige site als deze, slordigheden in de teksten eigenlijk niet kunnen… het is echt wel een diskwalificatie van de site als professioneel medium.
  .
  Echter de manier waarop de fouten worden gemeld, is evengoed stuitend. Een mailtje aan [email protected] is zo gestuurd. Dat is even effectief, wekt minder irritatie op, en vooral: het bevuilt het onderwerp niet.

 • Profielfoto
  MathiasB

  Ik denk eerder dat USB 2.0 is gebruikt omdat de meeste mensen nog geen 3.0 hebben dan die onzinnige reden die hier boven vermeld staat.

  USB 3 kan je toch gewoon in een USB 2 poort steken?

 • Profielfoto
  1234

  Lol @ “dialectische”

 • Profielfoto
  MacRay

  Waar ging het onderwerp ook al weer over? Onweer of taalfouten?

 • Profielfoto
  bitsflew

  Ik denk eerder dat USB 2.0 is gebruikt omdat de meeste mensen nog geen 3.0 hebben dan die onzinnige reden die hier boven vermeld staat.

  USB 3 kan je toch gewoon in een USB 2 poort steken?

  Een micro-USB 3.0 stekker kun je niet in een micro-USB 2.0 connector steken!

 • Profielfoto
  csteelooper

  Ik denk eerder dat USB 2.0 is gebruikt omdat de meeste mensen nog geen 3.0 hebben dan die onzinnige reden die hier boven vermeld staat.

  USB 3 kan je toch gewoon in een USB 2 poort steken?

  Een micro-USB 3.0 stekker kun je niet in een micro-USB 2.0 connector steken!

  Klopt. Maar wat @Arthur345 bedoelt is dat een normale USB-A-connector, zoals die in een gangbare USB-poort (op je computer) past, bij zowel USB2 als USB3 dezelfde formfactor heeft.
  .
  Als we het over micro-USB hebben: dat is er eigenlijk nog niet eens voor USB3. De formfactor is bekend en wat dat aangaat heb je gelijk @bitsflew, maar er zijn nog nauwelijks apparaten die er gebruik van maken.
  .
  En voor de volledigheid: ook de formfactor van een USB-B-connector (zoals deze gebruikt wordt voor het verbinden van bijv. printers en scanners) is bij USB3 anders dan bij USB2.

 • Profielfoto
  JTD

  @bitsflew,
  Ook niet met geweld?;-)

 • Profielfoto
  bitsflew

  Ik denk eerder dat USB 2.0 is gebruikt omdat de meeste mensen nog geen 3.0 hebben dan die onzinnige reden die hier boven vermeld staat.

  USB 3 kan je toch gewoon in een USB 2 poort steken?

  Een micro-USB 3.0 stekker kun je niet in een micro-USB 2.0 connector steken!

  Klopt. Maar wat @Arthur345 bedoelt is dat een normale USB-A-connector, zoals die in een gangbare USB-poort (op je computer) past, bij zowel USB2 als USB3 dezelfde formfactor heeft.

  Dat betwijfel ik! We hebben het over mobiele devices , en de USB-A/B connectoren zijn daarvoor te groot!
  .

  Als we het over micro-USB hebben: dat is er eigenlijk nog niet eens voor USB3.

  Sharkoon Kabel USB 3.0 A – Micro-B

  micro-USB 3.0 kabels zijn dus gewoon te koop, ze worden op dit moment voornamelijk gebruikt bij externe 2.5″ drives, b.v. de Passport lijn van Western Digital.

  Dat Apple niet heeft gekozen voor micro-USB 3.0 kan ik alleen maar toejuichen en wel om de volgende reden

  1) De connector is weliswaar minder dik maar wel net zo breed als een USB A connector. De lightning connector biedt dezelfde mogelijkheden met de helft van die breedte.

  2) De micro-USB 3.0 plug heeft een kortere steek en geen borging. De kans dat na een jaartje gebruik de stekker niet meer goed klemt is erg groot.
  Dat is ook de reden dat er micro-USB 3.0 kabels zijn met borgschroeven:

  Newnex SuperSpeed USB 3.0 A to Micro B w/Locking Screws Cable, 3m/10ft (US2-AMCBI1-3M)

  Lijkt me niet iets voor een mobiel:)

 • Profielfoto
  bitsflew

  @bitsflew,
  Ook niet met geweld?;-)

  De micro-USB 3.0 plug is 2x zo breed als een micro-USB 2.0 connector, maw alleen met heel veel geweld:)

 • Profielfoto
  bitsflew

  Ik denk eerder dat USB 2.0 is gebruikt omdat de meeste mensen nog geen 3.0 hebben dan die onzinnige reden die hier boven vermeld staat.

  USB 3 kan je toch gewoon in een USB 2 poort steken?

  Een micro-USB 3.0 stekker kun je niet in een micro-USB 2.0 connector steken!

  Klopt. Maar wat @Arthur345 bedoelt is dat een normale USB-A-connector, zoals die in een gangbare USB-poort (op je computer) past, bij zowel USB2 als USB3 dezelfde formfactor heeft.

  Dat betwijfel ik! We hebben het over mobiele devices , en de USB-A/B connectoren zijn daarvoor te groot!
  .

  Als we het over micro-USB hebben: dat is er eigenlijk nog niet eens voor USB3.

  Sharkoon Kabel USB 3.0 A – Micro-B

  micro-USB 3.0 kabels zijn dus gewoon te koop, ze worden op dit moment voornamelijk gebruikt bij externe 2.5″ drives, b.v. de Passport lijn van Western Digital.

  Dat Apple niet heeft gekozen voor micro-USB 3.0 kan ik alleen maar toejuichen en wel om de volgende reden

  1) De connector is weliswaar minder dik maar wel net zo breed als een USB A connector. De lightning connector biedt dezelfde mogelijkheden met de helft van die breedte.

  2) De micro-USB 3.0 plug heeft een kortere steek en geen borging. De kans dat na een jaartje gebruik de stekker niet meer goed klemt is erg groot.
  Dat is ook de reden dat er micro-USB 3.0 kabels zijn met borgschroeven:

  Newnex SuperSpeed USB 3.0 A to Micro B w/Locking Screws Cable, 3m/10ft (US2-AMCBI1-3M)

  Lijkt me niet iets voor een mobiel:)

 • Profielfoto
  bitsflew

  Klopt. Maar wat @Arthur345 bedoelt is dat een normale USB-A-connector, zoals die in een gangbare USB-poort (op je computer) past

  Dat betwijfel ik! We hebben het over mobiele devices , en de USB-B connector is als device connector te groot! De USB-A connector is geen device connector maar een upstreaam connector maw die gebruik je alleen voor computers,hubs en repeaters.

  btw Wat backward compatibiliteit betreft is de USB-A plug een uitzondering, alle andere USB 3.0 plug varianten passen niet in een USB 2.0 connector.

  Als we het over micro-USB hebben: dat is er eigenlijk nog niet eens voor USB3.

  Sharkoon Kabel USB 3.0 A – Micro-B

  micro-USB 3.0 kabels zijn dus gewoon te koop, ze worden op dit moment voornamelijk gebruikt bij externe 2.5″ drives, b.v. de Passport lijn van Western Digital.

  Dat Apple niet heeft gekozen voor micro-USB 3.0 kan ik alleen maar toejuichen en wel om de volgende reden:

  1) De connector is weliswaar minder dik maar wel net zo breed als een USB A connector. De lightning connector biedt dezelfde mogelijkheden met de helft van die breedte.

  2) De micro-USB 3.0 plug heeft een kortere steek en geen borging. De kans dat na een jaartje gebruik de stekker niet meer goed klemt is erg groot.
  Dat is ook de reden dat er micro-USB 3.0 kabels zijn met borgschroeven:

  Newnex SuperSpeed USB 3.0 A to Micro B w/Locking Screws Cable, 3m/10ft (US2-AMCBI1-3M)

  Lijkt me niet iets voor een mobiel:)

  btw de lightning connector heeft wel een borging (zie de inkepingen aan de zijkant), het mechanisme daarvoor bevindt zich in de connector.

 • Profielfoto
  aukem

  koen over al die spelling, ik kan het prima lezen. Helaas begrijpt niet iedereen dat je meestal meerdere keren per dag een goed stuk schrijft. Ik lees er wel over heen;)