Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 16 september 2012

Vier feiten en één gerucht over Lightning

Voor het eerst in negen jaar heeft Apple een nieuwe connector geïntroduceerd voor iPods, iPhones en binnenkort waarschijnlijk ook voor iPads. De 30-pins dockconnector is vervangen voor ‘Lightning’, een nieuwe 8-pins-aansluiting. Tijdens het Media Event heeft Apple een aantal kenmerken van Lightning benoemd. De connector is volledig digitaal, de functie van de contactpunten wordt aangepast op de aangesloten accessoire en de voor- en achterkant zijn identiek waardoor het niet uitmaakt hoe je de kabel aansluit.

Door de summiere uitleg over Lightning kwamen er veel vragen los na het evenement: welke signalen gaan er wel doorheen en welke niet, komen er Lightning-adapters en waren telefoonmakers niet verplicht om een Micro-USB-connector te maken voor Europese consumenten? Inmiddels is zijn die vragen beantwoord. We zetten de belangrijkste Lightning-feiten voor je op een rij.

USB 2
Je zou verwachten dat Lightning snellere data-doorvoer ondersteunt dan de USB 2-staandaard van de 30-pins dockconnector. De meeste Macs worden inmiddels immers uitgerust met Thunderbolt en MacBooks hebben nu ook USB 3.0 aan boord. Toch blijkt Lightning nog steeds een USB 2-aansluiting te hebben.

De relatief oude USB 2-standaard lijkt een conservatieve keuze. Toch is er een logische verklaring voor te vinden. Zowel USB 3 als Thunderbolt zouden immers extra controllerchips in de kabels of de iPod/iPhone vereisen. Dit zou de kabel of het apparaat groter en duurder maken. Daarbij heeft de hogere snelheid alleen nut bij het synchroniseren van het apparaat terwijl dit steeds meer door de lucht via WiFi of 3G gebeurt.

data-doorvoer gaat via USB 2

Micro-USB
Vorig jaar voegde Apple zich bij een groep grote telefoonfabrikanten die op last van de Europese Unie afspraken om hun telefoons geschikt te maken voor micro-USB. Op die manier zouden consumenten die van telefoon wisselden geen adapters hoeven weg te gooien. Apple koos er echter voor om geen micro-USB-aansluiting in de iPhone te bouwen maar introduceerde wel een 30-pins-naar-micro-USB-converter die verkocht werd voor 9 euro.

Met de iPhone 5 heeft Apple er dus opnieuw niet voor gekozen om micro-USB als nieuwe standaard te gebruiken. Wel is er al een Lightning-naar-micro USB-converter opgedoken in Europese Online Apple Stores. Aangezien de converter niet genoemd staat bij de standaard meegeleverde accessoires voor de iPhone 5 zul je het blokje waarschijnlijk alleen los kunnen kopen. Je betaalt er 19 euro voor.

Lightning-naar-micro-usbconverter Afbeelding: Pexels

converter
Samen met de nieuwe Lightning-standaard is een converter aangekondigd om 30-pins-accessoires te kunnen gebruiken op een nieuwe iPhone of iPod. Het was echter niet direct duidelijk welke signalen er wel en niet door de converter zouden gaan. Om van 30 naar 8 contactpunten te gaan moet je immers bepaalde functionaliteit loslaten.

Het antwoord is dat er inderdaad minder uit de converter komt dan uit een originele 30-pinsconnector. Analoge audio, audio via USB, datadoorvoer (synchronisatie) via USB en stroom komen door via de converter. Je kunt je oude opladers, speakerdocks, DAC’s en accu’s dus blijven gebruiken met een converter.

Lightning-naar-30-pinsconverter

Video
Wat de 8-naar-30-pinsconverter niet doorvoert is analoge of digitale video. Daarmee deed zich de vraag voor of Lightning überhaupt video kan uitsturen of dat Apple ervoor gekozen heeft om dit alleen via AirPlay te ondersteunen.

Het antwoord op de vraag kwam een dag na het evenement. Een woordvoerder van Apple bevestigde aan The Verge dat Lightning wel degelijk video kan uitsturen. Hiervoor komen binnenkort adapters uit naar VGA en HDMI.

one more thing…
Tot slot nog een bericht over Lightning dat vooralsnog niet als feit gezien kan worden maar potentieel wel van belang kan zijn. De Japanse site Macotakara zegt te weten dat Lightning ook kan fungeren als host voor USB-accessoires. Praktisch betekent dit dat nagenoeg alle USB-apparaten via Lightning aangesloten zouden kunnen worden op een iPhone. Voorwaarde is wel dat iOS de accessoire moet ondersteunen.

Mocht het bericht kloppen dan is het dus theoretisch mogelijk om toetsenborden, printers, scanners, camera’s, microfoons etc. aan te sluiten op een iPhone via USB. Toch is het maar de vraag of Apple dit ook zou ondersteunen. De 30-pins-connector biedt namelijk al gelijksoortige functionaliteit voor de iPad en iPhone. Deze wordt echter alleen gebruikt voor de Camera Connection Kit. Via deze blokjes bleken ook een aantal andere USB-accesoires te werken op de iPad maar Apple heeft dit nooit officieel ondersteund.

Reageer op artikel:
Vier feiten en één gerucht over Lightning
Sluiten