Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 24 september 2012
Leestijd: 5 minuten

Nanosims, snelheidtests en andere iPhone 5-weetjes

Nadat early adopters wereldwijd het hele weekend met hun nieuwe iPhone 5 hebben kunnen spelen is er een stroom aan nieuwtjes op gang gekomen, groot en klein. Wist je bijvoorbeeld welke iPhone je wel of niet moet kopen als je in de V.S. op vakantie bent, hoe je van je simkaart een nanosim maakt, waarom je geen Lightning-kabels van andere fabrikanten moet kopen of wat de grootste frustratie van verse iPhone 5-bezitters is? OMT zet de meest wetenswaardige, opvallende en vreemde nieuwtjes op een rij. 

De snelste

Geekbench voorspelde voorafgaand aan de uitrol van de iPhone 5 al dat het wel eens de snelste smartphone ter wereld kon worden. Dat blijkt nu inderdaad te kloppen. Zowel PC Magazine als AnandTech hebben het toestel getest en komen tot de conclusie dat er geen telefoon beschikbaar is die sneller is dan de iPhone 5.

Safari wordt gezien als een belangrijke oorzaak voor het snelheidsverschil tussen de iPhone 5 en de twee snelste Android-telefoons: de Samsung Galaxy SIII en de Motorola Droid Razr M. Toch zegt PC Magazine dat zelfs als Safari buiten beschouwing gelaten wordt de concurrentie het moet afleggen tegen de iPhone.

SunSpider-test van Anandtech

In vergelijkingen met de vorige iPhone-generaties komen pas echt grote snelheidsverschillen naar voren. De iPhone 5 blijkt in alle tests minstens twee keer zo snel te zijn als de 4S.

iPhone kopen in V.S.

Ben jij toevallig op vakantie in de Verenigde Staten, dan kun je natuurlijk een iPhone 5 meenemen. Toch is dat ingewikkelder dan je denkt. Het toestel is er alleen te koop voor specifieke telecomproviders in plaats van de simlockvrije modellen die Europese Apple Stores verkopen. Er zijn modellen voor GSM- en CDMA-netwerken.

Koop je het model voor AT&T’s GSM-netwerk dan is het toestel gesimlockt en heb je er dus weinig aan in Europa. Gelukkig is het CDMA-model voor Verizon wél een goede optie. Weliswaar werkt CDMA niet in Europa maar het toestel blijkt ook geschikt voor GSM én er kunnen nano-sims in geplaatst worden. De eerste tests hebben aangetoond dat dit model simlockvrij verkocht wordt.

Ben je dus van plan om in de V.S. een iPhone 5 te kopen, zorg dan dat je de Verizon-versie neemt.

iPhone 5-lancering in New York City

Simkaart knippen

Mocht je je iPhone eindelijk in huis hebben, dan volstaat een simpel simkaartje-swappen helaas niet. In de iPhone 5 past immers alleen een nieuwe nanosim. Alle telecomproviders komen uit met nanosims maar nog lang niet overal zijn ze voorradig. Is dit wel het geval dan moet je vaak meer dan tien euro betalen voor een nanosim.

Wil je sneller en/of eenvoudiger aan een nanosim komen dan kun je zelf aan de slag. Ondanks eerdere geruchten dat het niet mogelijk was om van een sim of microsim een nanosim te maken blijk dit een fluitje van een cent te zijn. Met een scherp mesje, een schuurpapiertje en deze template (die je 1 op 1 moet uitprinten) snij je in een mum van tijd een nanosim uit je huidige simkaart.

Ben je niet zo overtuigd van je eigen knutselcapaciteiten of moet jouw hele klas of afdeling over op de nanosim dan heeft internetondernemer Henk van Ess een oplossing voor je: de nanosimcutter. Dit apparaat heeft nog het meeste weg van een omgebouwde nietmachine en kan van elke simkaart een micro- of een nanosim maken. Wil je achteraf toch weer terug dan kun je gebruik maken van de meegeleverde converters.

Nanosim-cutter

Jailbreak

Omdat de iPhone 5 gebruik maakt van een compleet nieuwe A6-chip zal de jailbreak-community weer hard aan het werk moeten om het toestel te kunnen kraken. Een werkbare jailbreak zal daarom nog even op zich laten wachten, maar een van de meest bekende jailbreakers heeft in een foto op Twitter gesuggereerd dat hij er al wel in geslaagd is.

Cydia op een iPhone 5

reparatie

De website iFixit had de nieuwe iPhone 5 al uit elkaar gehaald voor het toestel te koop was in de V.S. door naar Australië te vliegen. De conclusie van de site is dat de iPhone 5 steviger is dan zijn voorgangers en makkelijker gerepareerd kan worden.

Twee veelvoorkomende problemen met iPhones waren ‘lamme’ homeknoppen en gebroken voor- en achterkanten. De homeknop in de iPhone 5 blijkt in een metalen behuizing te zitten waardoor de knop minder snel kapot kan gaan. Het glas aan de voorkant van de iPhone 5 bleek al sterker in eerdere tests maar iFixit is er achter gekomen dat het nu veel eenvoudiger geworden is om het scherm te repareren, mocht het toch breken. Het volledige scherm kan nu verwijderd worden met een (speciale) schroevendraaier en een zuignapje.

Lightning

De iPhone 5 is het eerste toestel dat gebruik maakt van Apple’s nieuwe Lightning-connector. Er is nog veel onduidelijk over deze standaard. Zo weet niemand of er door andere bedrijven Lightning-connectors gemaakt kunnen en mogen worden.

Een expert heeft ontdekt dat er vermoedelijk authenticatiechips in de de Lightning-plugs van Apple verstopt zitten. Dit zou kunnen betekenen dat third-party leveranciers alleen Lightning-connectors kunnen maken door deze chips in te bouwen. Mede daarom wordt geadviseerd om vooralsnog geen third-party Lightning-converters of -kabels te kopen. Het zou namelijk kunnen dat deze niet zullen werken.

Een vermoedelijke authenticatiechip in een Lightningkabel Data en tests: OMT

Grootste iPhone 5-frustratie

Twitter en Facebook staan inmiddels vol met liefdesverklaringen van verse iPhone 5-bezitters. Toch blijkt er één eigenschap te zijn waar alom over geklaagd wordt en nee, we hebben het hier niet over de Kaarten-app, de batterijduur of de nieuwe Lightning-connector.

Techsite Gizmodo ontdekte een trend onder iPhone 5-kopers om te klagen over het gewicht van het toestel. Doordat de iPhone 5 20 procent lichter is dan zijn voorganger voelt het toestel voor sommige gebruikers ‘te licht’ en ‘goedkoop’ aan.

Tja, sommige mensen zijn nooit tevreden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Nanosims, snelheidtests en andere iPhone 5-weetjes
Sluiten