Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 10 september 2012

Mac Pro’tje pimpen

Wie zo langzamerhand wel toe is aan een nieuwe Mac Pro moet nog even geduld hebben, waarschijnlijk tot 2013. Gelukkig is de Pro Apple’s enige goed uitbreidbare en upgradebare Mac en zijn er inmiddels uitbreidingen op de markt om van je Mac Pro weer de krachtpatser maken die het ooit geweest is.

Vandaag kijken we naar drie uitbreidingskaarten waarmee je de opslag, de grafische kracht en de USB-aansluitingen van je Mac Pro een verdiende upgrade kunt geven, al dan niet in afwachting van een ware opvolger.Grafische kaart
NVIDIA heeft een nieuwe grafische kaart aangekondigd voor de Mac Pro: de Quadro K5000. Dit bakbeest heeft twee DVI/HDMI-uitgangen en neemt twee PCI Express-slots in beslag. Het grote nieuws zit uiteraard aan de binnenkant. Met 4 GB grafisch RAM-geheugen en een nieuwe GPU, gebaseerd op NVIDIA’s Kepler-architectuur, is de grafische kaart in staat om moeiteloos 4K video af te spelen.

Aan dit soort krachtpatserij hangt wel een prijskaartje vast. De Quadro K5000 kost ongeveer 2000 euro. Als je dat de moeite waard vindt moet je nog wel even wachten. De kaart is vanaf begin oktober leverbaar.

 

SSD via PCI
Een harddrive vervangen voor een SSD-module is natuurlijk zo gedaan bij een Mac Pro. Toch is de SATA-aansluiting voor harddisks niet de snelste data-overdrachtinterface in de Mac Pro. Dat zijn de PCI Express slots en laat Other World Computing (OWC) daar nu net een kaart voor hebben uitgebracht.

De Mercury Accelsior M is een PCI Expresskaart. Zelf heeft het geen SSD-module aan boord, maar wel een mSATA-aansluiting. Daar kun je zelf een SSD-kaart op aansluiten en zo niet alleen theoretisch maar ook praktisch snelheden van 280 MB per seconde halen.

De kaart is bootable en kan zonder drivers geïnstalleerd worden. Insteken en je Mac Pro herstarten is genoeg. Voor de prijs hoef je het ook niet te laten. De Mercury Accelsior kost 34 dollar (SSD niet inbegrepen) en kan online besteld worden.

 

USB 3
Tijdens de WWDC kreeg de Mac Pro een update die zo bescheiden was dat Apple zelf niet van een nieuwe versie durfde te spreken. Zelfs de nieuwe Thunderbolt- en USB 3-poorten waar alle nieuwe Macs standaard mee uitgerust worden waren nog niet in dit model te vinden. Op Thunderbolt zal het wachten blijven, maar gelukkig is USB 3 eenvoudig in te bouwen.

HighPoint Technologies heeft naar eigen zeggen als eerste een USB 3-PCI Expresskaart uitgebracht voor de Mac Pro. De RocketU Quad USB 3.0 voor Mac heeft vier USB 3-poorten. Daarmee kan data doorgevoerd worden met een theoretische snelheid van 5 Gb/s.

Je moet wel drivers installeren voordat je Mac Pro de poorten als USB 3 herkent. De kaart kan online gekocht worden voor 145 euro.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Mac Pro’tje pimpen
Sluiten