Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 14 september 2012

iPods € 30 duurder dankzij B-artiesten

Er iets vernieuwd in vrijwel de volledige iPod-lijn en nee, we hebben het niet over de nieuwe kleurtjes van de iPod touch, de homeknop van de iPod nano of de kleurtjes van de iPod shuffle. De vernieuwing is namelijk zelfs bij de iPod classic te vinden, ook al is die in de afgelopen twee jaar niet vernieuwd.

Nee, de vernieuwing zit niet in specificaties of in uiterlijk maar in de prijs. Met uitzondering van de shuffle zijn alle iPods duurder geworden. Voor de iPod touch betaal je een tientje meer en bij de onveranderde classic is dat maar liefst € 30,-. De reden voor deze flinke prijsverhoging ligt waarschijnlijk niet bij Apple, maar bij initiatieven van artiesten en auteurrechtenorganisaties. Zo heeft een Nederlandse groep b-artiesten voor de rechter afgedwongen dat wij meer moeten betalen voor mp3-spelers.

Op 27 maart deed de rechter uitspraak in een zaak die aangespannen was door minder-bekende creatievelingen als Peter Blok, Caroline de Bruijn en Ricky Koole. Zij vonden dat een thuiskopie-heffing ingesteld moest worden voor iPods en andere MP3-spelers. Daarmee zouden artiesten gecompenseerd worden voor illegaal gedownloade muziek. De rechter stelde ze in hun gelijk.

Het gevolg van dergelijke uitspraken is dat je vanaf nu extra moet betalen voor je iPod, ook als die vol staat met legaal gekochte muziek. Apple heeft de heffing inmiddels doorgevoerd. Per model staat de geschatte heffing die afgedragen moet worden voor elke verkochte iPod. Dat loopt uiteen van 8 euro voor een iPod Shuffle tot 70 euro (!) voor een iPod touch.

Apple merkt bij de nieuwe prijzen op dat ze ‘inclusief BTW en wettelijke heffingen ter waarde van €…’ zijn. Of het toegevoegde bedrag een optelsom van BTW en heffing is of alleen de heffing betreft is niet helemaal duidelijk. Wel valt op dat alleen bij iPods melding wordt gemaakt van zo’n heffing. iPads en iPhones ontspringen de dans vooralsnog, waarschijnlijk omdat dit apparaten zijn die meer doelen dienen dan enkel het afspelen van muziek.

Overigens blijkt de heffing niet alleen in Nederland te gelden. In de ons omringende landen moet ook afgedragen worden. In Duitsland gaat het om vergelijkbare bedragen, Belgen betalen maximaal een tientje meer en Franse iPod-kopers moeten zelfs tot 20 euro extra afdragen.

De nieuwe heffing zal waarschijnlijk op weinig begrip kunnen rekenen bij fabrikanten en consumenten. Politiek Den Haag werkt gelukkig aan een alternatief. Zo stellen sommige partijen voor om de thuiskopieheffing volledig af te schaffen en in plaats daarvan een downloadverbod in te stellen.

Wat heb jij liever: een heffing op je iPod of een verbod op je torrents?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iPods € 30 duurder dankzij B-artiesten
Sluiten