iPods € 30 duurder dankzij B-artiesten

Door: Koen van Tongeren - 105 reacties

Er iets vernieuwd in vrijwel de volledige iPod-lijn en nee, we hebben het niet over de nieuwe kleurtjes van de iPod touch, de homeknop van de iPod nano of de kleurtjes van de iPod shuffle. De vernieuwing is namelijk zelfs bij de iPod classic te vinden, ook al is die in de afgelopen twee jaar niet vernieuwd.

Nee, de vernieuwing zit niet in specificaties of in uiterlijk maar in de prijs. Met uitzondering van de shuffle zijn alle iPods duurder geworden. Voor de iPod touch betaal je een tientje meer en bij de onveranderde classic is dat maar liefst € 30,-. De reden voor deze flinke prijsverhoging ligt waarschijnlijk niet bij Apple, maar bij initiatieven van artiesten en auteurrechtenorganisaties. Zo heeft een Nederlandse groep b-artiesten voor de rechter afgedwongen dat wij meer moeten betalen voor mp3-spelers.

Op 27 maart deed de rechter uitspraak in een zaak die aangespannen was door minder-bekende creatievelingen als Peter Blok, Caroline de Bruijn en Ricky Koole. Zij vonden dat een thuiskopie-heffing ingesteld moest worden voor iPods en andere MP3-spelers. Daarmee zouden artiesten gecompenseerd worden voor illegaal gedownloade muziek. De rechter stelde ze in hun gelijk.

Het gevolg van dergelijke uitspraken is dat je vanaf nu extra moet betalen voor je iPod, ook als die vol staat met legaal gekochte muziek. Apple heeft de heffing inmiddels doorgevoerd. Per model staat de geschatte heffing die afgedragen moet worden voor elke verkochte iPod. Dat loopt uiteen van 8 euro voor een iPod Shuffle tot 70 euro (!) voor een iPod touch.

Apple merkt bij de nieuwe prijzen op dat ze ‘inclusief BTW en wettelijke heffingen ter waarde van €…’ zijn. Of het toegevoegde bedrag een optelsom van BTW en heffing is of alleen de heffing betreft is niet helemaal duidelijk. Wel valt op dat alleen bij iPods melding wordt gemaakt van zo’n heffing. iPads en iPhones ontspringen de dans vooralsnog, waarschijnlijk omdat dit apparaten zijn die meer doelen dienen dan enkel het afspelen van muziek.

Overigens blijkt de heffing niet alleen in Nederland te gelden. In de ons omringende landen moet ook afgedragen worden. In Duitsland gaat het om vergelijkbare bedragen, Belgen betalen maximaal een tientje meer en Franse iPod-kopers moeten zelfs tot 20 euro extra afdragen.

De nieuwe heffing zal waarschijnlijk op weinig begrip kunnen rekenen bij fabrikanten en consumenten. Politiek Den Haag werkt gelukkig aan een alternatief. Zo stellen sommige partijen voor om de thuiskopieheffing volledig af te schaffen en in plaats daarvan een downloadverbod in te stellen.

Wat heb jij liever: een heffing op je iPod of een verbod op je torrents?

Reacties

105 reacties
 • Profielfoto
  mymac

  GAY! Dat was dus de reden… Ik dacht dat dat niet door zou gaan, dus wel. Zielig. Maar bedankt hè, nu betaal ik naast geld voor een CD en geld voor m’n iTunes downloads óók nog eens extra ‘belasting’ omdat ik … waarom eigenlijk?

 • Profielfoto
  MohamedAbdulahi

  Wat een zijkers

 • Profielfoto
  Ce.

  Mogen we deze denkwijze doortrekken naar de prijsstijging van de iPhone?:-)

 • Profielfoto
  Paul26

  Hmm, dit zal de grijze import wel gaan stimuleren. De mensen die toch graag een nieuw apparaatje willen hebben kunnen hem dan heel gemakkelijk meenemen (of laten meenemen) uit het buitenland, aangezien ze tegenwoordig in een grote diversiteit aan winkels verkrijgbaar zijn.

 • Profielfoto
  sunapple

  En gaat dat nog hoger worden met die 21% BTW? Flauwe regling, daarbij vind ik dat die Classic best voor 200 verkocht kan worden; ook hoog, maar in ieder geval lager om het feit dat hij zo oud is te compenseren.

 • Profielfoto
  rdesign

  Daar zal die verschrikkelijke grafmongool van ’n Tim Kuik ook wel weer mee te maken hebben?:|
  ..
  Raar dat artiesten niet zien dat internet genoeg ruimte biedt voor nieuwe verdienmodellen, zoals iTunes en Spotify de afgelopen jaren hebben bewezen.

 • Profielfoto
  Mr Macintosh

  Hoe is zoiets nu mogelijk? Als je een volledig legaal gevulde iPod hebt, waarom dan in hemelsnaam die extra heffing? Kan mij iemand dat eens uitleggen?

 • Profielfoto
  gplaggenmars

  Duitsland! Of België …

 • Profielfoto
  Maxx1987

  Alleen in Nederland is dit natuurlijk weer mogelijk. Ongelofelijk zeg :/

 • Profielfoto
  Baron Van Dedem

  Ik betaal dus nooit meer voor Nederlandse artiesten, ook losse harde schijven vallen onder die regel. Omdat; ‘Daar ook illegaal gedownload muziek op kan’. Ik support de Nederlandse artiest nooit meer!!! (Niet dat ik dat ik dat ooit gedaan heb)

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  Werkelijk schurkachtig. Welke volkomen digibeet heeft dit als rechter goed gekeurd?

  Dit is alsof ik een servies koop en dan 10% heffing moet betalen aan de vereniging van supermarkten voor het geval ik eens een keer een biefstuk uit de winkel zou jatten.
  Kortom: iedereen wordt voor de zekerheid schuldig verklaard. Of ze even mogen vangen.

  Een grof schandaal en gaat in tegen de grondbeginselen van onze rechtstaat: onschuldig tot je schuld bewezen is.

 • Profielfoto
  Niels

  Dubbel verdienen noemen ze dat. Allereerst betaal je een heffing voor je iPod en vervolgens mag je de muziek in de iTunes store tegen een vette prijs kopen. En dat omdat een paar van die zielige B- (waar ik nog nooit van gehoord heb) ‘door’ illegale downloads nu om de twee jaar ipv om het jaar in een vette Mercedes kunnen rijden.

  Ik zeg: hallo Piratebay en Spotplanet!!!

 • Profielfoto
  mymac

  In de Duitste store staat hetzelfde overigens?

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Duitsland! Of België …

  classic en touch kosten bij ons zelfs 10 euro meer ( wel met 21% btw )
  En in duitsland kost het evenveel als bij jullie

 • Profielfoto
  martijn_

  Je moet het anders zien;

  Vanaf nu mag je dus legaal muziek downloaden zonder te betalen. Er is immers al geld afgedragen ter compensatie hiervan.

 • Profielfoto
  mymac

  Ik betaal dus nooit meer voor Nederlandse artiesten, ook losse harde schijven vallen onder die regel. Omdat; \’Daar ook illegaal gedownload muziek op kan\’. Ik support de Nederlandse artiest nooit meer!!! (Niet dat ik dat ik dat ooit gedaan heb)

  Worden die ook duurder ja?! Damn… Mensen die dit verzinnen: daar is de muur, ga maar staan.

 • Profielfoto
  tho123

  Ben het met iedereen eens, heffing belachelijk. Minder media kopen om je punt te maken heeft helaas niet veel zin. Misschien dienen wij de concerten erbij te betrekken en deze voor een 12-tal maanden gewoon eens negeren. Als een artiest voor een lege zaal staat voelt dat wel anders. Kaartjes van 80,- tot 120,- zijn inmiddels normaal en 15-20 jaar geleden was dat 20,- tot 35,- GULDEN. Prijsverhoging van 100den procenten dus. Boycotten die hap. Helaas voelen die B artiesten niet veel van dit alles. Zijn misschien wel naar voren geschoven door de artiesten zelf, de auteursrechten organisaties of soortgelijke. Waar eindigt dit?

 • Profielfoto
  Soulshaker

  In luxemburg staan ze het goedkoopst

  http://store.apple.com/lu

  Leuke komma prijzen ….

 • Profielfoto
  reporterdavid

  Carlone de Bruin?! Dat is die vrouw die Janine speelt is GTST!!!! Sinds wanneer zingt die?!? Goede tijden voor haar, slechte tijden voor ons….

 • Profielfoto
  Anoniem ex-lid

  Maargoed dat ik dan net op tijd een nieuwe ssd 90gb harddisk voor mijn mac heb gekocht.
  .
  Maare vind niet erg voor b en c artiesten te betalen. Ben alleen bang dat het meer naar buma gaat, met hun dure pand en torenhoge bestuurders salaris……

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Wat een ABSURDE maatregel! De auteursrechtenmaffia wordt steeds agressiever!
  Ik snap dat artiesten hun auteursrechten moeten hebben, maar uit onderzoek is gebleken dat gratis downloads niet minder inkomsten betekenen voor artiesten, maar juist meer: musici worden er bekend door en daarna gaan mensen vaak betaald downloaden of cd’s kopen. Die organisaties zijn helemaal maf. Ik heb paar jaar eenmansbedrijfje gehad vanuit mijn huis, met website voor promotie. Elke keer kreeg ik een stapel formulieren om in te vullen of ik ergens muziek gebruikte zodat ik daar rechten over moest betalen. Bedragen van duizenden euro’s! Of ik muziek in bedrijfsruimte draaide (nota bene mijn eigen huis, helemaal geen bedrijfsruimte, alleen mijn MacBook!!
  En of op mijn website muziek te horen was. Idioten. En antwoord was dus steeds niets, nada. En toch kreeg ik een”aanslag” van €250.
  Toch maar even proberen. Ik heb er een groot kruis door gezet en teruggestuurd. Niet betaald natuurlijk, idioten!

 • Profielfoto
  apenstaartje

  Duidelijk, mocht ik weer eens een website maken voor een artiest, dan komt daar ook even een extra heffing op.

 • Profielfoto
  Mcp1990

  Heffing .tot dat er een goed service is waar ik al films en series voor een vast bedrag per maand kan huren .

 • Profielfoto
  jhogervorst

  Dit bericht slaat helemaal nergens op!

  Op de Apple Store zie je bij de prijzen van alle iPods staan: “Inclusief BTW en wettelijke heffingen t.w.v. ca. € X”, waarbij het bedrag X per iPod verschilt. Dit bedrag is echter een optelling van BTW (momenteel 19%, over een paar weken 21%) en andere heffingen. Je kan berekenen hoeveel BTW er van toepassing is en het blijkt dat er daarnaast nog zo’n € 4 aan andere heffingen gerekend wordt.

  De thuiskopieheffing voor MP3-spelers is nog helemaal niet ingegaan. Zoals met Google op vele websites te vinden is gaat deze heffing pas in op 1 januari 2013 (of nog later, het is namelijk nog niet definitief).

  Deze € 4 aan heffingen heeft dus helemaal niets te maken met de thuiskopieheffing. Waarschijnlijk zijn dit normale heffingen die bij elektronica komen kijken, denk aan een verwijderingsbijdrage.

  Als mensen eerst eens wat onderzoek doen voor er geschreeuwd wordt, zou dat ontzettend veel schelen …

 • Profielfoto
  mymac

  @ jhogervorst: dat zou betekenen dat alle iPods dus nóg duurder worden? NICE.

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  @jhogervorst je hebt gedeeltelijk gelijk: het is inderdaad niet duidelijk of btw wordt opgenomen in het heffingsbedrag. Dit heb ik dan ook aangepast in het artikel. Toch lijkt het me duidelijk dat het hier toch echt om een wettelijke muziekheffing gaat aangezien het bedrag alleen geheven wordt op iPods. Bij iPads en iPhones is niets terug te vinden over een heffing.

 • Profielfoto
  Rtaal

  Dit is een 3 jaar oud apparaat en nu komt er ineens een kut bedrijf aanzetten dat ze maar 30 euro duurder moeten worden. Doen ze dat ook bij alle andere bedrijven waarin een muziek speler zit? Lijkt me sterk dan zijn ze niet goed bezig… AUB doe normaal. Deze onzin kan alleen in Nederland…

 • Profielfoto
  iFlorens

  Belachelijk. Kom ik daar aan zetten met mn legaal gevulde iTunes bibliotheek. Toch goed dat Apple een gedeelte van die 70 euro zelf betaald. Positief voor hun dat de iPod verkoopgetallen omlaag gaan

 • Profielfoto
  lolbroek

  Ok dus zit ik hier braafjes al m’n nummers te kopen via iTunes, zodat de artiesten iets verdienen, gaan die onbekende artiesten zeggen dat ‘je op een iPod illegaal gedownloade muziek kan zetten’. Ik betaal extra, dan zou ik mss naar de rechter moeten gaan en zeggen dat ik ‘illegale’ muziek mag downloaden, ik betaalde er bij de aankoop van de iPod immers voor >_>

 • Profielfoto
  Nautdeapplefan

  Echt irritant!

 • Profielfoto
  jhogervorst

  @Koen: Drie minuten onderzoek leert mij dat de bestaande heffingen per minuut of gigabyte gerekend worden. In geen enkel overzicht vind je de tarieven voor MP3-spelers terug, omdat deze (zoals in mijn vorige reactie ook genoemd) pas ingaan in 2013 (zoals hier hier, hier en hier o.a. te lezen is).

  Jij lijkt nog steeds te twijfelen of het genoemde bedrag enkel een heffing of ook de BTW is. Verder lijk je nog steeds niet te willen toegeven dat de hele thuiskopieheffing nog niet is ingegaan.

  Het lijkt me veilig om aan te nemen dat de heffing voor MP3-spelers ook per gigabyte zal zijn, aangezien dat tot nu toe ook wordt toegepast. In dat geval mag je toch verwachten dat de iPod classic met zijn 160GB een veel hogere heffing heeft dan bijvoorbeeld de nieuwe iPod touch met 64GB? Dat blijkt niet te zijn: voor de iPod classic is de heffing zo’n € 43 (16,6% van de totaalprijs) en voor de iPod touch 64GB zo’n € 70 (16,7% van de totaalprijs).

  Pak eens een rekenmachine en kom (net als ik) tot de conclusie dat deze genoemde bedragen gewoon de BTW plus een paar euro extra zijn, vermoedelijk voor heffingen als de verwijderingsbijdrage.

  Waarom de prijzen dan verhoogd zijn? Geen idee, ik werk niet bij Apple. Maar waar ik aan denk is enerzijds de dip van de euro naar $ 1,20 in juli dit jaar (misschien is Apple bang voor meer van dat soort dips), en anderzijds de aankomende BTW-verhoging naar 21%. Als Apple de prijzen nu wat verhoogt (bij de introductie van de nieuwe modellen) kunnen ze straks als de 21% ingaat de prijzen gelijk houden (voor ons) in plaats van straks weer een prijswijziging te moeten doorvoeren.

 • Profielfoto
  macjonge

  Wat een belachelijke regeling!!

 • Profielfoto
  I Xyzyx I

  Het downloaden is toch al verboden? Anders was tpb wel legaal

 • Profielfoto
  Statenweg

  Is dit een vrijbrief om weer te gaan downloaden uit illegale bron? Ik ben altijd het braafste jongetje van de klas, maar nu kan ik dus dubbel gaan betalen. Pak het probleem bij de wortel aan.

  BTW gaat binnenkort omhoog, maar dat is niet zo’n punt als de inkomstenbelasting ook zou dalen. Beter consumptie belasten dan inkomen om arbeid niet onnodig duur te maken. Dat is goed voor de werkgelegenheid. De koopkracht wordt dan per saldo niet aangetast. Maar aangezien de BTW-verhoging bedoeld is om de staatskas te spekken, zal dit nu niet gebeuren.
  Trouwens, wie koopt er uberhaupt Nederlandse muziek?

 • Profielfoto
  Absrnd

  ik vindt het een goed idee, maakt al mijn downloads legaal:)

 • Profielfoto
  Buffel

  Lekker in USA kopen!

 • Profielfoto
  JohnnyDeBelg

  Als ze geen muziek kunnen maken waarom nemen ze dan geen gewone baan om geld te verdienen. Een iPhone bied ook niet alleen muziek moeten dan app makers ook daar een. Deel van vragen omdat niemand hun apps koopt. Natuurlijk moeten niet altijd die grote muziek fabrieken al het geld verdienen. Oplossing: Vraag aan hun geld zodat de kleintjes ook een stukje vlees op hun boterham kunnen leggen.

 • Profielfoto
  1984

  Ok dus zit ik hier braafjes al m\’n nummers te kopen via iTunes,;

  You Don’t Own That: Music, Movies, Books and Death in the Digital Age

  According to the painfully long and incredibly dry iTunes terms of agreement, you’re only “licensing” the music that you’ve paid for. You don’t own it and you don’t have the right to sell it to anyone else for profit.

  http://www.technologyguide.com/default.asp?newsID=5179

 • Profielfoto
  Basket Case

  Ik ben niet 100% braaf, maar wel 90% braaf. Een artiest (en dat woord moet in dit geval wellicht met een korrel zout genomen worden) hoort gewoon iets terug te zien voor zijn of haar werk.
  .
  Maar blijkbaar doen we dat vanaf nu prepaid. Ook goed. Zodra ik zo’n product gekocht heb hoef ik vervolgens niet meer betaald te downloaden. Ik denk dat ik heel snel goedkoper uit ben.
  .
  De gegeven opties om uit te kiezen voeg ik er maar 1 aan toe: geen van beiden. Ze moeten gewoon zorgen voor een goed en betaalbaar legaal aanbod dat geen gedoe oplevert om te kopen en zeker geen gedoe oplevert nadat je het gekocht hebt. Voor muziek is dat met iTunes en Spotify nu behoorlijk goed geregeld en je ziet dan ook dat de inkomsten van de muziekindustrie weer aan het stijgen zijn. Dit soort regelingen draait die vooruitgang snel weer de nek om. Als ze dat willen, prima, ik speel wel mee hoor.

 • Profielfoto
  koenvisser

  Wauw, ik koop regelmaat nog wel muziek van minder bekende Nederlandse artiesten, maar dat ga ik dankzij deze regeling ook niet meer doen dan!

 • Profielfoto
  xvisx

  Zozo, iedereen flink over de zeik vanwege een uitspraak van een half jaar oud. Waarom geen verontwaardiging toen die uitspraak werd gedaan (in maart van dit jaar), maar nu enkel omdat de producten van Apple duurder worden? Zijn jullie blikvelden echt zo nauw?

 • Profielfoto
  pim939

  Echt een raar dat die rechter dit heeft bepaald. Er zijn namelijk genoeg mensen die wel gewoon netjes betalen voor hun muziek. Ze moeten eens in gaan zien dat dit niet de oplossing is.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Nou mooi, kan je gewoon weer downloaden zonder strafbaar bezig te zijn. De heffing heb je al betaald toch? Nice!

 • Profielfoto
  hanspoot

  Als je een auto hebt en er geen meter mee rijdt op onze wegen betaal je toch ook wegenbelasting? Begin daar eens over te zeiken ipv over die lullige 3 tientjes die je 4 cent per dag kost over 2 jaar.

 • Profielfoto
  StarDesign

  Slecht, waarvoor zou ik gel moeten betalen voor nederlands B artieste. Vind nederlandse artiesten sowieso crap dus download ik dat ook niet.

 • Profielfoto
  joeph

  Klinkt een beetje als dat je gelijk een snelheidsbekeuring krijgt bij aanschaf van een nieuwe auto. Want wellicht rij ooit je wel te hard…

 • Profielfoto
  wouwout

  Dit bericht slaat helemaal nergens op!

  Op de Apple Store zie je bij de prijzen van alle iPods staan: “Inclusief BTW en wettelijke heffingen t.w.v. ca. € X”, waarbij het bedrag X per iPod verschilt. Dit bedrag is echter een optelling van BTW (momenteel 19%, over een paar weken 21%) en andere heffingen. Je kan berekenen hoeveel BTW er van toepassing is en het blijkt dat er daarnaast nog zo\’n € 4 aan andere heffingen gerekend wordt.

  De thuiskopieheffing voor MP3-spelers is nog helemaal niet ingegaan. Zoals met Google op vele websites te vinden is gaat deze heffing pas in op 1 januari 2013 (of nog later, het is namelijk nog niet definitief).

  Deze € 4 aan heffingen heeft dus helemaal niets te maken met de thuiskopieheffing. Waarschijnlijk zijn dit normale heffingen die bij elektronica komen kijken, denk aan een verwijderingsbijdrage.

  Als mensen eerst eens wat onderzoek doen voor er geschreeuwd wordt, zou dat ontzettend veel schelen …

  Inderdaad. Typisch weer een bericht van Koen (halfwaar, niet onderbouwd enz.).
  .
  Er is (nog) geen heffing op ipods.

 • Profielfoto
  Extremer

  Ik boycot alles en luister wel een jaartje nog mijn muziek heb er nu dan ook immers 2x voor betaald:(

 • Profielfoto
  Yggdrasil

  Ik kwam net bij mijn vertrouwde Switch en daar stond ook gewoon 269 euro voor een iPod classic. Al sinds de Classic met 80 GB is die prijs 229 geweest. Echt zuur. Niet dat er daardoor minder iPods verkocht gaan worden…

 • Profielfoto
  Alpha

  “Peter Blok, Caroline de Bruijn en Ricky Koole”
  Wie?
  Echt nog nooit van gehoord, en als ik zo naar de namen kijk dan zouden deze “artiesten” blij moeten zijn dat ik hun niet vraag om mij een bijdrage te geven om naar hun bagger te luisteren.

 • Profielfoto
  nobie

  Moeten ze maar beter muziek maken, krijgen ze ook meer geld want daar drijt het allen maar om bij ze. Ik betaal liever een 10€ aan spotify dan dat daar meer geld voor moet betalen.

 • Profielfoto
  iPredict

  Top, ik koop al mijn muziek en dan dit. Goed dat de namen van de artiesten vermeldt worden dan weet ik wie ik moet vermijden in de winkel.

 • Profielfoto
  Brombeer

  Weer een heffing. Goh, wat zijn we toch lekker liberaal bezig.

  Wat heb jij liever: een heffing op je iPod of een verbod op je torrents?

  Ik heb liever rechters die de materie snappen en die Naburige Rechtenhuilies naar de Buma/Stemra en hun eigen platenmaatschappijen verwijzen dat die eens uitkeren. Dat de industrie het pre-internet businessmodel eens aanpast aan aan het internettijdperk.
  Maar gezien de verkiezingsuitslag kunnen we ons beter op Amerikaanse boetetoestanden voorbereiden. Teeven rukt zich helemaal suf.
  .
  Is het iemand al opgevallen dat dit wéér de Haagse rechtbank is? Daar zou ik nog gelijk krijgen als ik vanwege de achtergrondruis een Brombeerheffing zou verlangen.

 • Profielfoto
  ramrod

  Ach de IPhone 5 wordt ook €30 duurder als je er een adapter voor je “oude” iPhone-speakers en andere accessoires bij wil kopen , wordt er niet gratis bij geleverd ,ook fijn van Apple

 • Profielfoto
  sunapple

  De hoogte van de heffing (als die heffing er inderdaad is) lijkt rechtevenredig aan de capaciteit van de iPod. Geen wonder dat de Classic 30 euro meer kost.

 • Profielfoto
  SuperDriver

  Wat een onzin, als je dus legaal koopt betaal je dubbel voor je muziek! Ach, als ze verwachten dat je download en je er bij de aankoop voor betaalt, voor wie zou je het dan laten?

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Het klopt dat er nog geen (Nederlandse) heffing is op dit soort apparaten. De thuiskopie regeling (en daar gaat het feitelijk over en niet over iets nieuws) is al jaren in de vriezer gezet door de regering. Maar per 1 jan. 2013 treed het weer in werking en worden harde schijven en andere opslag media een stuk duurder. Deze uitspraak is dan ook nogal overbodig want ook zonder deze rechtszaak had dit gebeurd omdat de hoge raad al eerder had besloten dat de thuiskopieregeling uit de ijskast moest worden gehaald en uitgebreid moest worden naar meerdere apparaten dan alleen een lege DVD.

 • Profielfoto
  vc

  Politiek Den Haag werkt gelukkig aan een alternatief. Zo stellen sommige partijen voor om de thuiskopieheffing volledig af te schaffen en in plaats daarvan een downloadverbod in te stellen.

  Mag hopen dat je het hier serieus mee eens bent.

  Nederlanders moeten eens meer naar zichzelf kijken.

  – Koop een album/film etc.
  – Kopieer het naar je computer
  – Geef daarna de cd/dvd weg

  Ik heb inmiddels alles gratis weggegeven (paar duizend albums, films en games)
  Hoeveel heeft One More Thing al weggegeven?
  Onee wacht die schetsen je enkel 2 opties voor.;)

 • Profielfoto
  pim939

  het verbaast mij nu dus helemaal nu ik er zojuist achter gekomen ben dat het hier gaat om 3 acteurs/actrices. En dan gaan zeiken over mp3’s? :angry:

 • Profielfoto
  Thomas18NL

  Heel simpel dit, nu koop ik al helemaal niets meer in de winkel of op itunes..
  Dan doen ze het maar met die 30 euro per iPod, die bij mij toch wel een jaar of 3 meegaan..

 • Profielfoto
  recoiller

  De zelfde ipod touch kost in Amerika 299 dollar en hier 329 euro.. 299 dollar is 230 euro dus het verschil tussen in Amerika kopen en hier is 230 euro daar tegen 329 euro hier. Ik weet niet hoe je dat kunt verkopen aan je klanten en inwoners. Het komt er op neer dat de iPod bij ons ruim 40% (!!!) duurder is.

  Daarbij, ik heb alleen legale muziek en media maar ik moet toch betalen? Nu moeten de mensen die het juist wel goed doen betalen voor de ‘boete’ voor de mensen die het fout doen? Dat vind ik ook lastig uit te leggen.

  En als ik nu dus een iPod met heffing koop, dan moet BREIN ook stoppen met hun acties. Als klant betaal je toch een heffing voor de niet-gekochte media? Of moeten we wel een heffing betalen voor iets dat ons vervolgens verboden wordt?

  @vc: Een downloadverbod is een illusie. Er kan geen onderscheid gemaakt worden tussen ‘content met rechten’ en ‘content zonder rechten’. Dat is waar BREIN al jaren over struikelt. In ACTA, PIPA en SOPA zijn ze bezig geweest met een dergelijk verbod maar juridisch is dat niet sluitend te krijgen.

 • Profielfoto
  Ziegler

  Natuurlijk kan er geen onderscheid gemaakt worden tussen content met rechten en zonder. Op marktplaats zie ik ook niet het verschil tussen gestolen waar en rechtmatig verkregen spul.
  Dat is nu juist het punt. Downloaden van content waar je de rechten niet van bezit kan je simpelweg verbieden. Het aanbieden van content waar je geen rechten op bezit ook. Je moet er alleen wat opsporing op zetten, maar dan komt dat helemaal goed.

 • Profielfoto
  Ziegler

  Het is overigens heel erg vreemd dat acteurs deze zaak aan hebben gespand.

 • Profielfoto
  iPet

  Dit is in ieder geval een reden om torrent’s niet meer te kunnen verbieden!

 • Profielfoto
  Elinious

  Dus nou hoef ik me ook niet meer geroepen te voelen om b-artiesten te steunen, toch? Ik betaal toch al voor hun muziek bij aanschaf van mijn iPod, waarom zou ik dan dubbel betalen dmv het kopen van een album?

  Wat een onzin deze heffing.

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Het downloaden is toch al verboden? Anders was tpb wel legaal

  Je zit er een klein beetje naast;-)
  .
  Downloaden is wel legaal, maar uploaden weer niet, daarom wordt TPB geblokkeerd.
  Een coffeeshop mag wel verkopen, maar niet inkopen, ook zoiets belachelijks.
  .
  Maar goed, als ze op deze manier geld willen vangen, dan moet dat maar.
  Dan moeten ze wel eventjes uploaden legaal maken, anders klopt er helemaal gen kloot meer van.
  .
  P.s. al die Buma, Semra, thuiskopie enzovoort stichtingen zijn in mijn ogen geen correcte stichtingen.
  Klop geen kloot van en ze nemen voorbaat al aan dat je fout ben.
  Iedereen heeft een kopieer automaat, TV, Radio, iPod vol met muziek en meer van dat en sturen dan maar gelijk een factuur.
  Ik heb geen kopieer automaat, en zeker niet om boeken te kopiëren, maar ik krijg wel een factuur ieder jaar.
  En ieder jaar moet ik mijn kostbare tijd steken om een verzoek in te dienen.

 • Profielfoto
  KR1275

  De artiest krijgt door deze regeling geen cent meer. Dat is altijd al zo geweest Het geld verdwijnt rechtstreeks in de zakken van de platenbazen. En dankzij de VVD bijft dat zo.

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  De artiest krijgt door deze regeling geen cent meer. Dat is altijd al zo geweest Het geld verdwijnt rechtstreeks in de zakken van de platenbazen. En dankzij de VVD bijft dat zo.

  En ik ben ondernemer en heb lekker op de VVD gestemd.
  Daarbij ben je lekker uit je nek aan het lullen en zoek je redenen om een platform te zoeken om je ongenoegen te uiten betreffende de verkiezing uitslag.
  Er zijn genoeg site met Google te vinden waar je over politiek kan zeuren, bijvoorbeeld http://www.politiekdebat.nl
  .
  Zullen we het weer gewoon hebben over de verhoging belachelijk wel dan niet?
  .
  Daarbij heb ik het vermoeden dat je gelijk hebt dat de artiesten er niet echt wijzer van worden.

 • Profielfoto
  Arthur345

  Op de duurste iPod (iPod Touch 64 GB) is de BTW 66 euro en op de site van Apple staat als totale heffing 70 euro. dat betekend +/- 4 euro erbij?

 • Profielfoto
  iMarvin

  Tja, dit krijg je, als je niet op een eerlijke en correcte manier je geld kunt verdienen. Dan maar op deze manier !! Ronduit belachelijk kan ik zeggen. En volledige walging.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Peter Blok, Ricky Koole en Caroline de Bruijn, dat zijn toch acteurs?

 • Profielfoto
  recoiller

  @Ziegler:

  “Downloaden van content waar je de rechten niet van bezit kan je simpelweg verbieden. Het aanbieden van content waar je geen rechten op bezit ook.”

  Dat kan dus niet. Of er rechten op content zitten kun je als gebruiker niet vaststellen. Hoe weet jij als gebruiker op welke content wel en welke content geen rechten zit? Dat is als gebruiker niet vast te stellen. We gaan uit van een situatie dat de gebruiker in kan schatten of content wel of geen rechten bevat maar juridisch kun je daar niets mee.
  Veel films waar gisteren rechten op zat kunnen morgen rechtenvrij gekeken worden. Neem maar eens een kijkje bij YourFilms:
  http://www.youtube.com/user/YourFilms?feature=CAQQwRs%3D
  Als gebruiker zou je denken dat deze films niet vrij beschikbaar zouden zijn online maar dat zijn ze wel. Geheel legaal, uitgegeven door de filmmaatschappij, HD en Nederlands ondertiteld. Overigens worden zo ook Nederlandse films aangeboden, bijvoorbeeld door Afilm:
  http://www.youtube.com/user/Afilmtube?feature=CAQQwRs%3D

  Richard Kruizinga: De artiest krijgt door deze regeling geen cent meer. Dat is altijd al zo geweest Het geld verdwijnt rechtstreeks in de zakken van de platenbazen. En dankzij de VVD bijft dat zo.

  Je hebt gelijk maar het is niet zo dat dat een bewuste keuze van de VVD is. De VVD heeft net als de PvdA, het CDA en zelfs de SP compleet de ballen verstand van digitale rechten en de digitale wereld. Politiek heeft de Piratenpartij hier het meeste verstand van, daarna D66 en de PVV.
  Ik heb ook VVD gestemd, niet omdat ze verstand van digitale zaken zouden hebben, maar bij de VVD zit over het gehele plaatje veel meer verstand dan bij de PvdA.
  Artiesten en vooral de muziekindustrie moeten mee veranderen met de markt. Er is meer dan voldoende geld te verdienen alleen zijn de businessmodellen anders. Ze zijn meer bezig om de hele maatschappij te criminaliseren dan dat ze naar zichzelf kijken.

 • Profielfoto
  recoiller

  Caroline de Bruijn is uit Goede Tijden Slechte Tijden.. die met Ludo Sanders gaat..

 • Profielfoto
  essiw

  Kom nou, 70 euro extra voor een ipod touch, zijn ze gek geworden? maximaal 30-50 euro voor elk apparaat zou ik zeggen…

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Mooi, dus voortaan alles ergens via een torrent opzoeken,in plaats van netjes kopen zoals ik altijd heb gedaan.

 • Profielfoto
  Richard from Rotterdam

  Thuiskopieheffing is al heel oud. Vroeger werd het geheven op cassettebandjes, tegenwoordig nog altijd op CD-Rs en DVD-Rs. De prijs in NL bestaat per DVD schijfje volgens mij voor €0,60 uit thuiskopieheffing. Zo gek is het dus niet om dat ook over mp3-spelers te heffen.

  En het geld gaat niet alleen naar kleine artiesten (zowel muzikanten als acteurs), ook de hele grote jongens profiteren ervan en waarschijnlijk krijgen U2, Metallica en George Clooney een aanzienlijk groter deel dan Ricky Koole en die andere types.

  Maar het zou wel prettig zijn als de overheid dan bepaalt dat kopiëren van muziek- en filmbestanden gewoon mag, want dat is feitelijk wat nu wordt afgekocht.

 • Profielfoto
  jan buidel

  F•cking waanzin!!

 • Profielfoto
  Dexter_202

  Terecht dat artiesten iets terug willen zien voor hun content en dat ze het illegale circuit aan willen pakken. Illegaal aanbod mag/moet strenger worden aangepakt, maar dit is niet de oplossing.

  Je betaald dus een heffing over een apparaat dat je in staat stelt om illegale content op te slaan, ongeacht of je dit ook doet of niet. Ik denk dat ik maar eens kinderbijslag aan ga vragen: ik heb dan wel geen kinderen, maar het apparaat ervoor heb ik wel!:D

 • Profielfoto
  BDM STUDIOS

  De Bruijn is bestuurslid van de Stichting NORMA, die zich inzet voor de verdeling van thuiskopie-, leenrecht- en kabelgelden onder acteurs en musici. Op 30 oktober 2010 werd De Bruijn, in het bijzijn van haar partner Erik de Vogel, vanwege haar acteerprestaties en inzet voor diverse goede doelen uitgeroepen tot Stijlvolste TV-persoonlijkheid van 2010. (bron wiki-pedia)

 • Profielfoto
  BDM STUDIOS

  Deze:-( was ik vergeten!;-)

 • Profielfoto
  slewes

  Heb je wel eens gekeken wat een beginnende (c) of iets gevorderde artiest (b) overhoud aan spotify etc (met itunes als grootste graaier) zo goed als niets.

  http://thenextweb.com/apple/2012/09/03/less-than-a-stinkin-cent/

  Het is wel makkelijk natuurlijk iets aan te vallen wat niet in je straatje ligt…

 • Profielfoto
  essiw

  Voor iedereen die zegt dat het logisch is dat ze hierop heffen, vind jij het normaal dat als jij legaal CD’s koopt jij mee moet betalen voor de mensen die dit illegaal doen? Ik niet. (wil niet zeggen dat ik alles legaal koop, maar dat is een ander verhaal, ik vind het niet eerlijk voor de mensen die alles legaal kopen)

 • Profielfoto
  recoiller

  Je betaald dus een heffing over een apparaat dat je in staat stelt om illegale content op te slaan, ongeacht of je dit ook doet of niet. Ik denk dat ik maar eens kinderbijslag aan ga vragen: ik heb dan wel geen kinderen, maar het apparaat ervoor heb ik wel!

  BRILJANT!!!

  Ik heb een auto dus krijg ik nu verkeersboetes voor ik er mee ga rijden? De meeste mensen krijgen wel eens een boete dus dan zou je kunnen zeggen dat er een heffing op auto’s moet komen voor boetes.

 • Profielfoto
  computer space

  Stuurt Apple Luxemburg op naar Nederland?

 • Profielfoto
  Domtoren

  Het geld verdwijnt rechtstreeks in de zakken van de platenbazen. En dankzij de VVD bijft dat zo.

  Dat behoeft wat meer uitleg. Hoezo dan?

 • Profielfoto
  Domtoren

  Ik heb een auto dus krijg ik nu verkeersboetes voor ik er mee ga rijden?

  Dat is precies de goede analogie. Als je een fiets koopt krijg je er meteen een paar boetes bij voor rijden door rood. Als je een huis koopt krijg je direct een paar boetes voor zwart laten klussen door Polen. Enz.

  Of zoals de Amerikanen zeggen: “Guilty until proven innocent”. Oh nee, dat zeggen ze niet.

 • Profielfoto
  Undaunted

  En het ergste is dat de muzikanten er zelf geen cent aan verdienen. Als ze al verdelen, met welke sleutel dan? Natte vinger werk op basis van populariteit? Geen geld meer voor Led Zeppelin, maar een groot aandeel voor Justin Bieber?

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Dankzij dit soort acties krijg ik gelukkig geen kutgevoel meer dat ik mijn muziek allemaal download. Gelukkig maar. En die iPod scoor ik wel in het buitenland. De artiesten van Nederland zijn goed bezig om hun markt nog verder om zeep te helpen met al die stumperige Buma en Stemra acties. Betalen voor muziek op kantoor was voor mij eigenlijk al de druppel…

 • Profielfoto
  slewes

  Buma en Stemra zijn ook de nagel aan de doodskist van de Nederlandse Muziekant hoor;)

 • Profielfoto
  Ilupo

  Apple producten vooraan over de grens kopen, laat de hollandse artisten maar gelukkig worden.

 • Profielfoto
  Ziegler

  Dat kan dus niet. Of er rechten op content zitten kun je als gebruiker niet vaststellen. Hoe weet jij als gebruiker op welke content wel en welke content geen rechten zit? Dat is als gebruiker niet vast te stellen.

  Even terug naar marktplaats.
  Hoe kan ik nu vaststellen of een iPhone die aangeboden wordt op marktplaats illegaal verkregen is? Toch is het verboden deze aan te bieden en het kopen ervan kan zelfs als heling worden aangemerkt (als de prijs bijvoorbeeld opvallend laag is).

  Als ik gratis en voor niets een torrent download met muziek waar ik in de iTunesStore gewoon een tientje voor betaal zal er wel iets mis zijn. Toch?
  Of ben ik nu zo verschrikkelijk slim dat ik de enige ben die dat aanvoelt?

 • Profielfoto
  KR1275

  Uiteraard is het geen keuze van de VVD, maar – en dan wordt het allemaal wel erg politiek en dat wil ik hier niet (de liberale gedacht heeft wel vrijbrieven uitgedeeld om ongegeneerd te stelen van de bevolking, op mondiaal niveau). Ik wil niet direct stellen dat de crisis door VVD-sympatisanten is veroorzaakt, maar neig er wel naar. De platenbazen worden in hun inkomen aangetast. De artiest van vroeger verdiende geen cent meer dan nu, tenzij ze naast muziek goed ondernemer waren (Mick Jagger is daar een goed voorbeeld van).
  En ach.. dat gezeur over kopiëren speelt al sinds de jaren 60 toen tapedecks werden verkocht. Eind jaren 70 werd het cassettedeck populair. Er werd nog nooit zoveel gekopieerd. Artiesten zouden moeten verdienen aan optredens. Vrijgeven van materiaal stimuleert de opkomst naar optredens. En al die nieuwe ‘commerciële’ muziek doet me niets. Klinkt lekker voor een paar keer, maar is niet duurzaam en kwalitatief weinig indrukwekkend. Dat zijn doorgaans van die ‘geldinzamelingsprojecten’ van platenbonzen. De ‘artiest’ denkt daarmee een kans te krijgen, slechts heel soms gebeurt dat ook.
  Ik veronderstel dat die platenbonzen, net als bankiers en verzekeraars (die de crisis hebben veroorzaakt met gelegaliseerde oplichtingspraktijken) vooral rechtsstemmers zijn. Hiermee ik niet zeggen dat VVD’ers dat per definitie zijn. Er is geen link tussen VVD en graaiers, maar andersom graaiers-VVD… Erika Terpstra is een prachtvrouw en ik waardeer haar projecten enorm. Maar of die solidariteitsgedachte va haar nou wel zo rechts is… Begrijp me niet verkeerd: de VVD is zeker niet de veroorzaker van wat dan ook (al had die ‘kleinere overheid’ niet zo gehoeven, wat mij betreft), maar kiezers als Rijkman Groenink, Gerrit Zalm… vul maar aan. Ik ken een paar VVD’s persoonlijk, niks mis mee.
  Ik ga al 40 jaar mee en ben veel in 3e wereldlanden geweest. Je wil niet weten hoe kapitalisten daar alles kapot maken. Maar een heeeeel andere discussie en vind deze site niet de juiste plek (al had ik het zeer gewaardeerd als Apple zich wat meer met verbetering van de wereld bezig hield, zoals Billy Gates doet. Beiden poen zat). De kopieerheffing vind ik NIET terecht. Dan gaan we ook Volkswagens belasten, omdat de verkoop daarvan ten koste gaat van de verkoop van in Nederland geproduceerde Mitsubishi’s (die ik überhaubt niet kopen zal)…
  En waarom is deze site zo verschrikkelijk traag??

  Ik spreek een beetje van de hak op de tak… sorry daarvoor.

 • Profielfoto
  KR1275

  Uiteraard is het geen keuze van de VVD, maar – en dan wordt het allemaal wel erg politiek en dat wil ik hier niet (de liberale gedacht heeft wel vrijbrieven uitgedeeld om ongegeneerd te stelen van de bevolking, op mondiaal niveau). Ik wil niet direct stellen dat de crisis door VVD-sympatisanten is veroorzaakt, maar neig er wel naar. De platenbazen worden in hun inkomen aangetast. De artiest van vroeger verdiende geen cent meer dan nu, tenzij ze naast muziek goed ondernemer waren (Mick Jagger is daar een goed voorbeeld van).
  En ach.. dat gezeur over kopiëren speelt al sinds de jaren 60 toen tapedecks werden verkocht. Eind jaren 70 werd het cassettedeck populair. Er werd nog nooit zoveel gekopieerd. Artiesten zouden moeten verdienen aan optredens. Vrijgeven van materiaal stimuleert de opkomst naar optredens. En al die nieuwe ‘commerciële’ muziek doet me niets. Klinkt lekker voor een paar keer, maar is niet duurzaam en kwalitatief weinig indrukwekkend. Dat zijn doorgaans van die ‘geldinzamelingsprojecten’ van platenbonzen. De ‘artiest’ denkt daarmee een kans te krijgen, slechts heel soms gebeurt dat ook.
  Ik veronderstel dat die platenbonzen, net als bankiers en verzekeraars (die de crisis hebben veroorzaakt met gelegaliseerde oplichtingspraktijken) vooral rechtsstemmers zijn. Hiermee ik niet zeggen dat VVD’ers dat per definitie zijn. Er is geen link tussen VVD en graaiers, maar andersom graaiers-VVD… Erika Terpstra is een prachtvrouw en ik waardeer haar projecten enorm. Maar of die solidariteitsgedachte va haar nou wel zo rechts is… Begrijp me niet verkeerd: de VVD is zeker niet de veroorzaker van wat dan ook (al had die ‘kleinere overheid’ niet zo gehoeven, wat mij betreft), maar kiezers als Rijkman Groenink, Gerrit Zalm… vul maar aan. Ik ken een paar VVD’s persoonlijk, niks mis mee.
  Ik ga al 40 jaar mee en ben veel in 3e wereldlanden geweest. Je wil niet weten hoe kapitalisten daar alles kapot maken. Maar een heeeeel andere discussie en vind deze site niet de juiste plek (al had ik het zeer gewaardeerd als Apple zich wat meer met verbetering van de wereld bezig hield, zoals Billy Gates doet. Beiden poen zat). De kopieerheffing vind ik NIET terecht. Dan gaan we ook Volkswagens belasten, omdat de verkoop daarvan ten koste gaat van de verkoop van in Nederland geproduceerde Mitsubishi’s (die ik überhaubt niet kopen zal)…
  En waarom is deze site zo verschrikkelijk traag??

  Ik spreek een beetje van de hak op de tak… sorry daarvoor.

 • Profielfoto
  Hansi2124

  Wat iedereen vergeet te bedenken: waarom worden de prijzen tegelijk met de introductie van de nieuwe iPods de prijzen verhoogd en niet ervoor of erna als die wettelijke extra’s van toepassing zouden zijn? Immers: Apple bepaalt de wet niet…..
  En waarom wil Apple niet specificeren over welke kosten ze het nou eigenlijk hebben? Dat zou deze discussie misschien bij voorbaat al overbodig kunnen maken.
  .
  Daarnaast vind ik de prijs van een iPod touch exorbitant hoog ten opzichte van de vorige versie. Ik heb vorig jaar kerst de iPod touch 4 (8GB) gekocht voor €179. Een prijsstijging is dat van honderdveertig euro voor de goedkoopste versie. Ik heb helemaal geen behoefte aan 32GB, dus dat apparaat komt er niet.
  Domme actie van Apple.

 • Profielfoto
  serum

  @Richard Kruizinga; Mooi gesproken.

  Nederlandstalig? ik denk persoonlijk eerder aan smartegeld. Toppunt van Commerciele uithoerderij. Nu ben ik dus verplicht die k-muziek illegaal te downloaden? (Als rechtgeaard nederlander neem je toch ook je suikerzakjes en kannetjes melk mee die je niet hebt gebruikt?) een onverdeeld middelvingergevoel speelt bij mij op..

  Was wel een erg sterke 1 april grap geweest.

 • Profielfoto
  Hessel89

  zo dom dit. alsof dit geld uiteindelijk bij de B artiesten terecht komt :’)

 • Profielfoto
  Hessel89

  Dankzij dit soort acties krijg ik gelukkig geen kutgevoel meer dat ik mijn muziek allemaal download. Gelukkig maar. En die iPod scoor ik wel in het buitenland. De artiesten van Nederland zijn goed bezig om hun markt nog verder om zeep te helpen met al die stumperige Buma en Stemra acties. Betalen voor muziek op kantoor was voor mij eigenlijk al de druppel…

  Buma/Stemra staat anders los van Nederlandse artiesten hoor;)

 • Profielfoto
  Hessel89

  bovendien slaat dit nergens op want je straft hiermee de mensen af die alles legaal kopen.

 • Profielfoto
  eppelke

  Als je toch per toeval naar Zwitserland moet om je zwartgeld op een bank te zetten, neem dan even een IPod touch mee scheelt 25 euro. Zwitserland zit niet in de EEG, dus daar is die onzin niet. Hadden we nu nog maar op Wilders gestemd.

 • Profielfoto
  smacdab

  Stem met je portemonnee, een scheiding van Apple hoeft niet veel te kosten; minder dan Ludo van Caroline in ieder geval;-)

 • Profielfoto
  wimbers

  Graag het papier ook extra belasten. ik kan tenslotte een boek overschrijven!

 • Profielfoto
  joram

  Nou ben ik blij dat ik (schoon)familie heb in Amerika… ik haal gewoon m’n iPad/iPod e.d. daar wel. Voorheen maakte dat ene tientje me niet zoveel uit, maar als je tot 70 euro meer betaalt voor een iPod Touch, dan sta ik er niet van te kijken als mensen dit aangrijpen om zich er ook niet schuldig meer over te voelen als ze hun muziek “minder legaal” downloaden.

  En dan betaal je ook nog voor een artiest die nauwelijks iemand kent… doet u mij maar een Amerikaanse iPod met m’n muziek netjes via torrents gedownload. Dat idiote gepluk omdat hun muziek niet genoeg verkoopt begin ik nou wel een beetje zat te worden.

  Tuurlijk wordt er gedownload. Vroeger kopiëerde iedereen zich blauw met cassettebandjes en CD’tjes. Je kan mij niet vertellen dat dit nu zoveel meer is geworden dat niemand meer muziek koopt. Daarnaast geeft dit ook een beetje aan hoeveel van die meuk-artiesten er nu rondlopen. Veel te veel “ik kan ook zingen” artiestjes die ook geld willen verdienen.

 • Profielfoto
  The Jesus

  Het geld verdwijnt rechtstreeks in de zakken van de platenbazen. En dankzij de VVD bijft dat zo.

  Dat behoeft wat meer uitleg. Hoezo dan?

  https://www.piratenpartij.nl/blog/frank87/heeft-tim-kuik-de-politiek-nodig

 • Profielfoto
  truukendoos

  ja