Dock is dead, baby

Door: Koen van Tongeren - 28 reacties

Het is officieel: Apple zal geen dock uitbrengen voor de iPhone 5. Een lezer van 9to5Mac stelde de vraag aan Marketing-VP Phil Schiller en kreeg als antwoord dat Apple geen plannen heeft voor een iPhone 5-dock. Als reden hiervoor geeft Schiller aan dat de meeste iPhone-gebruikers toch alleen maar luidspreker-docks zouden gebruiken.

We do not plan on making a dock for the iPhone 5. Most people who use docks use them with speakers or clock systems.

Daarmee wordt de iPhone 5 de eerste iPhone zonder een door Apple ontworpen dock. Tijdens het media event van 12 september maakte Apple wel bekend samen te werken met fabrikanten als Bang & Olufsen, Bose en JBL. Deze merken zullen binnenkort uitkomen met luidspreker-docksystemen die geschikt zijn voor de iPhone 5’s nieuwe Lightning-connector.

Lightning wordt echter ook gezien als goed nieuws voor fabrikanten van luidsprekers die juist géén dock voor iOS-apparaten hebben ingebouwd. Zo heeft Jawbone, maker van de Jambox die vie Bluetooth muziek streamt, de dock al doodverklaard in onderstaand filmpje. Ook Sonos verklaart tegenover OMT dat de introductie van Lightning consumenten mogelijk richting systemen drijft die draadloos in huis streamen in plaats van dockspeakers.

https://www.youtube.com/watch?v=hj1iO78d6AM&feature=player_embedded

Met AirPlay via Bluetooth en WiFi is het al mogelijk om draadloos muziek te streamen van een iOS-apparaat naar bepaalde luidsprekers. Geruchten voorspellen dat Apple het in de toekomst nog eenvoudiger zal maken om apparaten uit te brengen die AirPlay-compatible zijn. Systemen als SONOS en Logitech Squeezebox maken gebruiken een iOS-apparaat enkel als (draadloze) afstandsbediening voor muziek die elders opgeslagen is. Alternatieven zijn er dus genoeg.

Wat denk jij: is het (luidspreker)dock ten dode opgeschreven?

Reacties

28 reacties
 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Wat denk jij: is het (luidspreker)dock ten dode opgeschreven?

  Neen

 • Profielfoto
  Afroman

  Ik transform mijn docks vanzelf wel. Ik vind docks namelijk echt onwijs relaxed.

 • Profielfoto
  stavos

  Ik vind docks namelijk echt onwijs relaxed.

  QFT!

 • Profielfoto
  LucM

  Heb een dock op me bureau en naast me bed, hoop dat er dan toch nog een simpele dock komt van een third party:)

 • Profielfoto
  Rutger-cg

  Jammer.. Vind een dock toch wel chique staan op m’n bureau..

 • Profielfoto
  Afroman

  Vraag me af hoe ze dat met de iPad doen. Heb geen zin in B&O shit op mijn kamer enkel om te docken.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Nee natuurlijk blijft het portable speaker dock bestaan voor iedereen die mooi en harder geluid wil op locatie. Maar ook in de huiskamer. Ik gebruik nog steeds met veel plezier mijn Apple iPod Stereo – het enige speakerdock dat Apple ooit zelf gemaakt heeft: 7,5 kg pure geluidskwaliteit!:)

 • Profielfoto
  jeroenbunte

  Ik gebruik mijn 4S in de auto in combinatie met een Apple dock. Heb de kleine “bureau dock” zwevend gemonteerd waardoor je alleen de iPhone ziet en niet een lekijk auto houdertje die vaak op een dikke Duitser lijken.

  Hoop wel dat er dan een aftermarket “bureau dock” komt voor de iPhone 5, anders ga ik hem denk ik toch maar niet aanschaffen……

 • Profielfoto
  pim939

  Erg jammer, zo een Dock is namelijk erg makkelijk op je nachtkastje. Ook neem ik hem altijd mee op vakantie.

 • Profielfoto
  Mcegbert

  Hier staat een speakerdoc van HarmanKardon. Ik heb voor dat geld nog nooit zoiets lekkers gehoord. Ooit de hele rij bij de mediamarkt getest en deze was duidelijk de beste. Ook al past de 5 er niet meer in om te laden, toch blijft het geluid meer dan lekker, dus het boeit me niet zo. Wie weet maakt iemand een adapter van doc uit naar lightning in en dan is t probleem ook opgelost.

 • Profielfoto
  Yggdrasil

  Typisch weer een gevalletje ‘ik denk voor een ander’. Mogen wij nog bepalen hoe we onze toestellen opladen? Ik laad mijn iPhone altijd op via een dock. Beetje jammer dat ze alweer denken in onze plaats…

 • Profielfoto
  bram91

  Vind het erg jammer. Ik gebruik het dock alleen voor het opladen van de iPhone. Dan maar wachten op een goed dock van een andere fabrikant.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Misschien wordt het “gewone” iPhone dock gewoon erg slecht verkocht?! Als het goed liep, dan gingen ze er wel mee door!

 • Profielfoto
  jodo48

  2 maanden geleden juist de wekkerradio Philips DC-390 aangeschaft, mede voor het dock……zou er van balen als er geen alternatief voor zou komen.
  Blijf voorlopig bij de iPhone 4s en de iPad2.

 • Profielfoto
  HydrĂŠ

  Een aparte dock is voor mij nutteloos omdat ik m’n iPod oplaad en laat afspelen via de wekkerradioipodgeval. Een Gear4, mooi geluidje!

 • Profielfoto
  iPredict

  1 stap vooruit: geen kabels nodig -> vrij rondlopen

  4 stappen achteruit:
  -laad niet op, batterij gaat juist extra snel op
  -duurt langer voordat muziek start
  -hogere failure rate
  -duurder

 • Profielfoto
  eiskoud

  Ik weet niet of de Lightning poort er op gemaakt is om een hele iPhone te dragen. Het is natuurlijk een kleiner oppervlak waar al het gewicht op komt…

 • Profielfoto
  sunapple

  Een speaker dock is misschien onhandig, maar voor opladen is een dock geweldig. Zo’n ding stond op mijn bureau waar ik mijn iPods in prikte en die wilde ik juist vervangen door een Lightning dock. Hoe moet je hem anders opladen; liggend op je bureau?! :ftim: Ik hoop Ă©cht dat ze zich bedenken, of dat een ander merk met hetzelfde ding uitkomt (wat waarschijnlijk wel gebeurd).

 • Profielfoto
  Xcode

  Ik heb geen dock bij mijn iPhone, toch vind ik het erg jammer dat Apple er geen meer maakt.

 • Profielfoto
  I Xyzyx I

  Komen vast wel 3rd party docks. Vond t zelf ook altijd fijn om Dock naast bed te hebben.

  Baal overigens wel beetje van die nieuwe connector.. Radio in auto werkt met oude enz..

  Zit er serieus over na te denken langer met mijn iPhone 4 te doen, hij werkt nog prima.

 • Profielfoto
  INCTRL

  Apple bepaald wel even dat wij geen dock meer willen gebruiken? FAIL.

 • Profielfoto
  INCTRL

  Ik weet niet of de Lightning poort er op gemaakt is om een hele iPhone te dragen. Het is natuurlijk een kleiner oppervlak waar al het gewicht op komt…

  De oplaadpoort draagt nooit het volledige ‘gewicht’ van de iPhone, daar de achterkant ook nog schuin tegen een kleine rand aanleunt.

 • Profielfoto
  wouwout

  He gelukkig Apple bepaalt dat ik geen dock naast mijn bed hoef. Wat heerlijk dat ik zelf niet meer hoef na te denken.
  Gelukkig is er nog ebay

 • Profielfoto
  Pieter1977

  Ja, dat dacht ik wel…nou ja, dan maar een Chinees namaak dockje. Opladen op m’n nachtkastje is toch wel een must en een los kabeltje vind ik niks.

 • Profielfoto
  App69

  @MacAanZee, dus daar komt wel een degelijk geluid uit?

 • Profielfoto
  TakkU

  Erg jammer.. Heb tot nu toe voor elke iPhone en m’n iPad een dock, puur voor het opladen.. Vind het zelf een stuk handiger om ze naast m’n bed in een dock te zetten. Minder kans op schade/krassen en het staat gewoon een stuk mooier. Hopelijk komt er een 3rd party dock uit in dezelfde stijl als Apple z’n docks!

 • Profielfoto
  Berti

  geruststellend idee dat er toch nog bose samenwerking is en straks eentje is voor de iphone 5 met een passend dock dus.
  dat stond nog op mijn verlanglijstje….**happygirl**

 • Profielfoto
  kornexz

  Tip. Schaf een “AirPort Express-basisstation” aan en sluit deze aan op je hifi-set. Vervolgens kun je eenvoudig vanaf al je Apple devices via AirPlay je muziek draadloos streamen:P