Jan David Hanrath
Jan David Hanrath Nieuws 27 september 2012

Apple zwalkt met Server

Apple staat bekend om het gebruiksgemak van zijn producten. Geen dikke handleidingen, maar een paar clicks maken een apparaat bedrijfsklaar. Voor Macs en iOS-apparaten slagen ze daar goed in, maar OS X 10.8 Mountain Lion server blijft voor hoofdbrekens zorgen.

Sinds Lion is Server geen apart besturingssysteem meer, maar een app met voorzieningen en services die je via de Mac App Store toevoegt aan een reguliere Mac-installatie. Dat stukje kan iedereen en is volledig in lijn met het bekende Apple gebruiksgemak. Wanneer je de Server-app start, krijg je een overzichtelijke interface met services die je aan en uit kunt zetten. Ziet er ook bijzonder eenvoudig uit.

Maar dan wordt het al snel lastiger. Om een server goed te laten draaien moet je de services namelijk configureren. Dat vereist kennis van het verschil tussen posix en ACL’s, kennis van IP-poorten, kennis van A- en MX-records in DNS-configuraties, enzovoort.

Menig Apple-gebruiker die bovenstaande zin leest haakt af. Het is raar dat Apple juist die gebruiker tegemoet heeft proberen te komen met de Server-app 2.0 die tegelijk met OS X 10.8 Mountain Lion uitkwam. Ze hadden in de Server-app namelijk het beheer van DHCP en NAT uit de app gehaald. DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) is de service die computers in een netwerk dynamisch van een geldige IP-configuratie voorziet en NAT (Network Address Translation) maakt het mogelijk om meerdere privé IP-adressen te gebruiken achter één publiek IP-adres (bekend op internet). Twee services die in kleine kantooromgevingen en in thuissituaties veel worden toegepast.

Een aantal systeembeheerders dacht dat Apple zelfs de hele service had verwijderd, maar dat bleek niet het geval. Via de Terminal (lees: voor echte die-hard experts) kon de DHCP- en NAT-configuratie toch nog ingesteld worden.

Een paar dagen geleden stond versie 2.1 en vanmorgen zelfs versie 2.1.1 van Server-app in de Mac App Store. Lo and behold: de configuratie van DHCP is weer terug in Server-app! OS X 10.8 Mountain Lion server is hiermee weer geschikt om gebruikt te worden in SoHo-omgevingen (Small Office, Home Office). Het vereist echter nog steeds kennis van systeembeheer.

De 2.1.1 update van vanmorgen verhelpt een bug die ervoor kon zorgen dat de server in het update-proces z’n eigen DNS-instelling kwijtraakte.

Reageer op artikel:
Apple zwalkt met Server
Sluiten