Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 20 september 2012

Apple brengt update uit voor 15 iOS-apps

Apple’s serverparken zullen een zware nacht achter de rug hebben. Kort op het nieuwe iOS 6 volgdem updates voor OS X Lion en Mountain Lion maar daar bleef het niet bij. Niet minder dan vijftien van Apple’s eigen iOS apps hebben een update gekregen.

Uiteraard zijn de updates bedoelt om de apps geschikt te maken voor iOS 6, maar sommige apps hebben ook interessante nieuwe functies gekregen. Zo synchroniseert de Podcast-app nu met iCloud, heeft iMovie nieuwe trailerthema’s gekregen en kun je met Garageband ringtones voor je iPhone maken. iPhoto heeft zelfs 32 nieuwe en verbeterde functies gekregen We zetten de updates voor je op een rij.

Podcasts 1.1

In de nieuwe versie van de Podcasts-app is het eindelijk mogelijk om podcasts te synchroniseren via iCloud. Zo kun je een aflevering downloaden op je Mac en luisteren op je iPhone. Ook wordt onthouden waar je gestopt bent, zodat je op een ander apparaat weer verder kunt kijken of luisteren waar je gebleven bent.

Verder zijn er nog een aantal kleine verbeteringen doorgevoerd. Zo kun je nu aangeven of nieuwe podcasts ook automatisch gedownload mogen worden via 3G of alleen via WiFI. Daarnaast is er nu een mogelijkheid om de volgorde om te draaien waardoor je van oud naar nieuw of van nieuw naar oud kunt luisteren. Tot slot is de zelfde pull-to-refresh-handeling doorgevoerd die ook in de nieuwe Mail-app van iOS 6 te vinden is.

Garageband 1.3

Garageband heeft drie nieuwe functies gekregen. Vanaf nu is het mogelijk om tracks direct vanuit de Muziek-app te importeren in een Garageband-project. Vervolgens kun je hiermee (of met je eigen creaties) ringtones maken voor je iPhone, iPad of iPod. Tot slot is het nu mogelijk om audio-opnames te maken in de achtergrond terwijl je een andere app hebt open staan.

iMovie 1.4

In iMovie zijn drie nieuwe trailerthema’s toegevoegd: Adrenaline, Adolescentie en Tieners. Bij alle thema’s is het nu mogelijk om een Ken Burnsbeweging aan foto’s toe te voegen. Wie de app op een iPad gebruikt zal merken dat audio nu veel secuurder bewerkt kan worden dankzij een precisie-editor. De uiteindelijke video kan nu in Full HD 1080p geüpload worden. Verder zijn er vooral kleine verbeteringen doorgevoerd:

 1. Drie nieuwe trailers — Adrenaline, Adolescentie en Tieners
 2. Je kunt op foto’s die je aan een trailer toevoegt automatisch het Ken Burns-animatie-effect toepassen.
 3. Op de iPad kun je de precisie-editor openen om gesplitste audiobewerkingen uit te voeren.
 4. In de videobrowser kun je fragmenten afspelen voordat je ze aan je project toevoegt.
 5. Je kunt een diavoorstelling aanmaken door foto’s uit iPhoto voor iOS te delen.
 6. Door op het helpsymbool te tikken kun je tips en aanwijzingen weergeven.
 7. Je kunt nu materiaal uploaden met een 1080p HD-resolutie om het te delen via YouTube, Facebook, Vimeo en CNN iReport.
 8. Audio-opnamen in een project zijn nu snel toegankelijk via de audiobrowser.

iPhoto 1.1

Van alle iOS apps die Apple geüpdatet heeft is iPhoto het meest ingrijpend vernieuwd. Vanaf nu kunnen foto’s tot 36,5 megapixel geïmporteerd en bewerkt worden. Ook zijn er zes nieuwe ‘inkteffecten’ toegevoegd. Verder zijn handelingen vereenvoudigd en functionaliteit uitgebreid:

 1. De app is nu compatibel met de iPod touch (4e generatie en hoger).
 2. Gebruikstips zijn toegevoegd aan het hulpsysteem op de iPhone en de iPod touch.
 3. Er zijn zes nieuwe, door Apple ontworpen inkteffecten toegevoegd, zoals Krijt en Paletmes.
 4. Afbeeldingen tot 36,5 megapixel worden nu ondersteund.*
 5. Foto’s op volledige resolutie kunnen nu worden geïmporteerd via iTunes-bestandsdeling.
 6. Je kunt albums maken op basis van labels door je eigen labels aan foto’s toe te voegen.
 7. De melding over het bijwerken van de bibliotheek verschijnt minder vaak.
 8. Het is nu mogelijk om meerdere foto’s tegelijk in de filmrol te bewaren.
 9. De voorinstellingen voor bijsnijden gebruiken gezichtsdetectie om de compositie te bepalen.
 10. Perspectiefcorrectie en verloopeffecten kunnen nu worden geroteerd.
 11. Delen via Facebook ondersteunt nu eenmalig inloggen in Instellingen.
 12. Het is eenvoudiger om opmerkingen toe te voegen bij het plaatsen van foto’s op Facebook.
 13. Video’s kunnen worden geüpload naar Facebook.
 14. Locaties en vriendlabels kunnen worden ingesteld bij het plaatsen van foto’s op Facebook.
 15. Als je een groep foto’s deelt via Facebook, kun je opmerkingen en locaties voor afzonderlijke foto’s instellen.
 16. Foto’s die eerder op Facebook zijn geplaatst kun je eenvoudiger vervangen door een nieuwere versie.
 17. Er verschijnt nu een melding als het uploaden naar Facebook op de achtergrond is voltooid.
 18. Foto’s kunnen nu rechtstreeks worden gedeeld met Cards, iMovie en andere compatibele apps.
 19. Er zijn nieuwe lay-outopties voor verslagen.
 20. Lettertypen en uitlijning van tekst in verslagonderdelen kunnen worden aangepast.
 21. Er zijn nieuwe opties voor stijl en kleur beschikbaar voor de onderdelen ‘Notitie’ en ‘Herinnering’ in verslagen.
 22. De grootte van de verslagonderdelen ‘Notitie’ en ‘Herinnering’ is nu aanpasbaar.
 23. Met scheidingslijnen kun je de pagina’s in je verslagen opdelen in secties om te bepalen hoe de lay-out wordt ingevuld.
 24. De nieuwe wisselmodus maakt het eenvoudiger om de positie van onderdelen in een verslaglay-out te wijzigen.
 25. Je kunt nu een speld op een kaart in een verslag plaatsen als er geen locatiegegevens aanwezig zijn.
 26. Koppelingen naar verslagen kun je nu direct delen via Facebook, Twitter en Berichten.
 27. Koppelingen naar externe verslagen kun je nu delen, ook als het verslag op een ander apparaat is aangemaakt.
 28. Met de nieuwe knop ‘Publiceer wijzigingen’ bepaal je wanneer je verslag wordt bijgewerkt.
 29. Als je scrolt in het foto-overzicht, verschijnt een overlappend paneel met de maand en het jaar.
 30. Foto’s kun je nu sorteren op datum en filteren volgens nieuwe criteria.
 31. Het foto-overzicht bevat nu een strook om sneller te kunnen scrollen.
 32. Het raster met miniaturen kan nu worden uitgebreid tot meerdere rijen in de liggende weergave.

Find my Friends 2.0

Met Find my Friends (‘Vind mijn vrienden’ in de Nederlandstalige App Stores) kun je altijd zien waar je vrienden en familie uithangt, als ze daar ten minste toestemming voor hebben gegeven. In versie 2.0 is daar iets aan toegevoegd. Vanaf nu is het mogelijk om op de hoogte gebracht te worden zodra een vriend vertrekt van of aankomt op een locatie.

Voor iedere persoon die je volgt kun je nu een geofence instellen. Als hij of zij binnen dit gebied komt of er juist uit vertrekt krijg je een notificatie. Dit werkt ook andersom. Zo kun je vrienden automatisch een notificatie sturen zodra je van huis gaat of wanneer je in de buurt van een afgesproken plek bent.

Find My iPhone 2.0

In de nieuwe 2.0-versie van Find my iPhone is een ‘Verloren modus’ toegevoegd. Als je deze activeert (dat kan via een ander iOS-apparaat of online via iCloud.com) dan wordt de iPhone gelockt met een code. Er verschijnt enkel nog een boodschap in beeld en een telefoonnummer dat direct vanaf de iPhone gebeld kan worden. Daarbij wordt vanaf dat moment op een kaart bijgehouden welke route de iPhone aflegt en hoe vol de batterij nog is.

iWork

PagesKeynote en Numbers hebben alle drie een update gekregen om de iWork-apps iOS-compatible te maken. Ook is één nieuwe functie toegevoegd. Vanaf nu is het mogelijk om documenten van deze apps te openen in andere (third-party-) apps.

Cards 2.0

De Cards app is ook grondig vernieuwd. Versie 2.0 is universal en daarmee dus ook geschikt voor de iPad. Er zijn zes nieuwe thema’s toegevoegd, speciaal voor de feestdagen. Ook kunnen er vanaf nu drie foto’s op één kaart gezet worden en zijn foto’s die je in iPhoto bewerkt hebt direct te importeren.

de rest

De overige Apps die geüpdatet zijn (iTunes Movie Trailers, iBooks, Remote en iTunes U) hebben geen nieuwe functionaliteit gekregen. Deze updates zijn dus enkel bedoeld om de apps geschikt te maken voor iOS 6.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple brengt update uit voor 15 iOS-apps
Sluiten