Statenweg
Statenweg Nieuws 6 augustus 2012
Leestijd: 1 minuut

Wozniak ziet grote problemen met de cloud

Bedrijven als Google en Apple benadrukken maar al te graag het gemak van hun cloud-diensten. Neem Apple’s iCloud, dat foto’s, contacten, documenten en andere gegevens van gebruikers op centrale servers bewaart om deze automatisch te kunnen synchroniseren tussen verschillende apparaatjes. Ook Google beidt met Gmail en Drive soortgelijke producten aan.

Consumenten maken gretig gebruik van deze handige diensten, maar verkijken zich op de mogelijke gevaren. Dat stelt Steve Wozniak, mede-oprichter van Apple en brein achter de allereerste computers van het bedrijf. Hij voorziet ernstige problemen in de komende jaren. Het grootste gevaar schuilt volgens hem in het feit dat mensen de controle over hun persoonlijke bestanden verliezen en dat onvoldoende beseffen.

Mensen zouden niet langer het eigendom behouden over bestanden zodra deze in de cloud geplaatst worden. “In de cloud zijn de gegevens niet langer jouw eigendom, daarmee ben je akkoord gegaan door de juridische voorwaarde te accepteren,” aldus Wozniak. “Hoe meer we onze bestanden op het web plaatsen, hoe minder controle we erover behouden.” Hij kijkt dan ook met lede ogen aan hoe de meeste mensen klakkeloos in zee gaan met cloud-diensten.

Wozniak heeft geen actieve rol meer binnen Apple, maar volgt alle ontwikkelingen vanaf de zijlijn. Met enige regelmaat laat hij tijdens interviews zijn licht op de zaak schijnen.

Overigens valt het te bezien of de cloud-diensten de eigendomsrechten van gebruikers daadwerkelijk inperken. Veelal zijn de juridische termen erop gericht om het functioneren van de cloud-diensten mogelijk te maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wozniak ziet grote problemen met de cloud
Sluiten