Wozniak ziet grote problemen met de cloud

51 reacties

Bedrijven als Google en Apple benadrukken maar al te graag het gemak van hun cloud-diensten. Neem Apple’s iCloud, dat foto’s, contacten, documenten en andere gegevens van gebruikers op centrale servers bewaart om deze automatisch te kunnen synchroniseren tussen verschillende apparaatjes. Ook Google beidt met Gmail en Drive soortgelijke producten aan.

Consumenten maken gretig gebruik van deze handige diensten, maar verkijken zich op de mogelijke gevaren. Dat stelt Steve Wozniak, mede-oprichter van Apple en brein achter de allereerste computers van het bedrijf. Hij voorziet ernstige problemen in de komende jaren. Het grootste gevaar schuilt volgens hem in het feit dat mensen de controle over hun persoonlijke bestanden verliezen en dat onvoldoende beseffen.

Mensen zouden niet langer het eigendom behouden over bestanden zodra deze in de cloud geplaatst worden. “In de cloud zijn de gegevens niet langer jouw eigendom, daarmee ben je akkoord gegaan door de juridische voorwaarde te accepteren,” aldus Wozniak. “Hoe meer we onze bestanden op het web plaatsen, hoe minder controle we erover behouden.” Hij kijkt dan ook met lede ogen aan hoe de meeste mensen klakkeloos in zee gaan met cloud-diensten.

Wozniak heeft geen actieve rol meer binnen Apple, maar volgt alle ontwikkelingen vanaf de zijlijn. Met enige regelmaat laat hij tijdens interviews zijn licht op de zaak schijnen.

Overigens valt het te bezien of de cloud-diensten de eigendomsrechten van gebruikers daadwerkelijk inperken. Veelal zijn de juridische termen erop gericht om het functioneren van de cloud-diensten mogelijk te maken.

Reacties

51 reacties
 • Profielfoto
  Coyote52

  Bovendien is het makkelijk praten vanaf de zijlijn;)

 • Profielfoto
  gsmaster

  Hij heeft natuurlijk wel gelijk!

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Ik vertrouw mijn documenten niet aan Google. Die gaat er inderdaad mee aan de haal. Informatie is hun ‘core business’.
  Apple heeft een heel ander privacybeleid. Volgens mij is dat even veilig als een gewone harde schijf.

 • Profielfoto
  Smon

  Tja, een simpele manier om te kijken of ze om je privacy geven: is het gratis en zijn er verder geen advertenties in beeld?

  Reken er dan maar op dat je gegevens hoe dan ook ergens bij onbekend bedrijf X terechtkomen. Sowieso moeten al die Amerikaanse bedrijven alle informatie al doorgeven aan de Amerikaanse overheid. Dat is dan ook één van de redenen waarom Google’s diensten, en ook iCloud, de gegevens zonder encryptie opslaat.

  Als je denkt dat Google, of Apple, of elk ander bedrijf, die cloud diensten gratis aanbieden omdat ze dat ‘zo leuk vinden voor de klanten’ of omdat ze zo’n “goed bedrijf” zijn, denk dan nogmaals: ze zijn alleen maar uit op geld Elk bedrijf.En als je gratis van hun diensten gebruik maakt dan stroomt dat geld óf wel binnen via advertenties óf door het verkopen van je informatie óf door beide.

 • Profielfoto
  mighty servant

  Apple heeft een heel ander privacybeleid. Volgens mij is dat even veilig als een gewone harde schijf.

  Niet een beetje naïef?

 • Profielfoto
  JanJansen

  Of je data nu neerplempt bij Apple, Google, Gmail, Dropbox of enige luchtspiegeling je geeft daarmee de totale controle uit handen. Ook al staat er 20 maal een verzekering dat ze dat niet doen in je voorwaarden.

  Waarom? Heel simpel. Al die lucht valt onder de USA-wetten en de Patriot Act geven de overheid (en indirect dus ook de Europese overheden!) directe en ongelimiteerde toegang zonder dat er enige rechter aan te pas komt.

  Ook dat zogenaamde ‘niet commerciële’ gebruik is uiterst dubieus. Bovendien, wat is het voordeel? Externe HD’s zijn voor een appel-en-ei te koop.

  Baas over eigen data!

 • Profielfoto
  mowat

  Ik blijf trouw aan mijn Mac , maar de iCloud of een soortgelijk iets via een ander bedrijf , krijgen ze niet aan mij verkocht.
  Mijn bestanden horen op mijn computer en niet in de clouds. Liever 1 bestandje in de hand dan 10 in de lucht.

 • Profielfoto
  MichMich

  Bovendien, wat is het voordeel? Externe HD\’s zijn voor een appel-en-ei te koop.
  Baas over eigen data!

  Totdat je kantoor affikt, of het boevengilde langskomt. Offsite backuppen. Altijd.

 • Profielfoto
  1984

  Apple heeft een heel ander privacybeleid. Volgens mij is dat even veilig als een gewone harde schijf.

 • Profielfoto
  RobbieB

  Apple heeft een heel ander privacybeleid. Volgens mij is dat even veilig als een gewone harde schijf.

  Nee hoor, Google en Apple hebben hetzelfde beleid met betrekking tot de cloud.

  The Verge heeft er een tijdje terug nog een mooi overzicht van online gezet:
  http://www.theverge.com/2012/4/24/2954960/google-drive-dropbox-skydrive-sugarsync-cloud-storage-competition

  Het probleem is vooral dat je akkoord gaat met voorwaarden waar je de details niet van weet. Zo zijn er al een aantal mensen die hun volledige live-account zijn kwijt geraak omdat ze wat naaktfoto’s op hun SkyDrive hadden gezet. Dus ze konden niet alleen hun SkyDrive niet meer in, maar ook hun hotmail en MSN niet meer!

  Cloud Services zijn een groot wespennest van regels. Zelf maak ik er ook gebruik van (zowel iCloud als Google als DropBox), maar zit er steeds meer aan te denken er vanaf te stappen, zeker omdat al deze services zich in Amerika bevinden.

 • Profielfoto
  Absrnd

  Ik zou het ook nooit vertrouwen.
  het zal niet lang duren dat, Google en andere, zullen melden de bestanden in de cloud te scannen, voor bruikbare informatie.
  voor zgn gerichte mailings, of reclame voor te schotelen.
  en dan zal er zeker een hack gaan komen die de informatie openbaar maakt een google-baar zal maken.

  beveiliging kan nog zo goed zijn, maar loopt altijd achter op de doorgewinterde hacker, en de beveiliging zal pas aangepast worden als het leed al geschied is.

  ik zal cloud diensten alleen gebruiken voor non prive bestanden, die te groot zijn om op mijn usb stick te plaatsen.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Waarom? Heel simpel. Al die lucht valt onder de USA-wetten en de Patriot Act geven de overheid (en indirect dus ook de Europese overheden!) directe en ongelimiteerde toegang zonder dat er enige rechter aan te pas komt.

  Er komen wel rechters aan te pas. Lees de PATRIOT-act nog maar eens na;).

  Even los daarvan: ik vind de cloud überhaupt niet zo handig. Altijd maar internet nodig, terwijl er zat ruimte op je computer zit. Afspraken syncen okay, maar documenten? Kom nou. Alsof naar mezelf mailen zo’n groot probleem is. Nee, sorry maar ik word Pages in Mountain Lion wel een beetje zat met ‘Save in iCloud’.

 • Profielfoto
  RobbieB

  @Maverick9898

  Het grote voordeel van een service als Dropbox is dat ik mijn computer niet meer mee hoef te zeulen naar m’n werk. Ik heb op beide systemen (thuis en op mijn werk) altijd de meest recente en goede versie van mijn documenten.

  Er zitten zeker wel voordelen aan vast, het probleem is dat er nog veel te veel haken en ogen m.b.t. privacy e.d. aan vast zitten.

 • Profielfoto
  friesappeltje

  Daarnaast is het natuurlijk ook zo dat je bij deze type bestanden een internetverbinding nodig hebt. Geen verbinding, geen bestanden.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Daarom gebruik ik liefst iCloud zo min mogelijk. Een kopie vanuit HD zet ik gewoon via Time Machine op een externe HD. En mijn adresboek vertrouw ik nooit toe aan de Cloud. Ook niet als ik een enkele keer via iCloud een kopie maak van mijn iPhone.

 • Profielfoto
  sally

  Bronvermelding zou ik wel fijn vinden. Altijd een goed principe.

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Ik heb een server draaien met 2 virtuele servers onder ESXI, 1 file server en 1 Zimbra mail server.
  Alles is redundant en alle data wordt elke nacht gesynchroniseerd naar mijn server thuis.
  Voor mijn geen wolken waar ik mijn shit in smijt, meneer Wozniak heeft gewoon gelijk.
  Maar dit zal nog wel uitkomen met de tijd.

 • Profielfoto
  throttlemeister

  Gebruik gewoon mijn eigen cloud, met ownCloud. Gewoon mijn bestanden, agenda en contactpersonen binnen mijn eigen domein. Geen pottenkijkers, geen grote bedrijven die geld verdienen met mijn gegevens, maar wel alle gemakken.

 • Profielfoto
  Moltie

  friesappeltje 39 minuten geleden
  Daarnaast is het natuurlijk ook zo dat je bij deze type bestanden een internetverbinding nodig hebt. Geen verbinding, geen bestanden.

  Nou, dat is juist het mooie van Dropbox en consorten. Je kunt er ook offline mee werken. Je bestanden staan ook lokaal (op een laptop tenminste, niet standaard op je telefoon of iPad), zodat je ze altijd kunt bewerken. Als er weer verbinding is wordt er weer gesynchroniseerd met de cloud.

 • Profielfoto
  ocramarco

  Ik heb een server draaien met 2 virtuele servers onder ESXI, 1 file server en 1 Zimbra mail server.
  Alles is redundant en alle data wordt elke nacht gesynchroniseerd naar mijn server thuis.
  Voor mijn geen wolken waar ik mijn shit in smijt, meneer Wozniak heeft gewoon gelijk.
  Maar dit zal nog wel uitkomen met de tijd.

  Ja vind ik ook. ben benieuwd wanneer andere IT grootheden dat gaan vinden en wanneer de massa dan gaat volgen.

 • Profielfoto
  diedrikringenier

  Je kan toch ook bij je documenten met back to my Mac? Hoor ik nooit iemand over. Gewoon de handigste vervanging van iDisk.

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Hoeveel laptops/computers worden er gestolen waarbij alle data weg is omdat er geen backup is? Honderden? Duizenden? Hoor je nooit wat over. Gevalletje nieuws maken. Omdat de mensen er willen horen.

 • Profielfoto
  blep

  Verbasend de naieve commentaren van de fanboys dat het met privacy wel meevalt. Niets in deze wereld is grats vooral niet bij deze bedrijven als apple google enz. Natuurlijk is het reuze makkelijk en handig maar besef wel deze achtergronden en als je ze weg wil bagataliseren prima maar real world is wel anders.

 • Profielfoto
  poing

  Cloud echt niet ik blijf zelf de baas;)

 • Profielfoto
  ion8

  De gestelde vraag is interressant vind ik. De gegeven antwoorden helpen mij helaas weinig verder met feiten: wat sta ik nu precies wel en niet af aan rechten ? Als iemand de moeite zou nemen daar tijd in te steken en daar een goed artikel over te schrijven vind ik dat waardevol(ler). Of is dat al gebeurt en weet ik dat gewoon niet ?
  Persoonlijk is het natuurlijk belangrijk om ook te bedenken welke data je dan in de cloud plaatst. Tenslotte kun je ook aldaar (deels) je eigen beveiliging regelen (?), bijvoorbeeld door combinatie TrueCrypt en Dropbox.

 • Profielfoto
  mmmac

  Cloud heeft idd zijn nadelen. Maar waarom zetten we wel allemaal ons geld op de bank? Dat is ook een grote cloud waarvan je niet weet wat er gebeurt.

 • Profielfoto
  Lauwrence

  Evolutie Steve…

 • Profielfoto
  Statenweg

  Ik gebruik Dropbox heel veel. De meeste bestanden zijn niet persoonlijk. Voor persoonlijke documenten heb ik een versleutelde schijf aangemaakt en die geüpload om toch een back-up te hebben. Hopelijk kan zo niemand er ooit bij.

 • Profielfoto
  throttlemeister

  Cloud heeft idd zijn nadelen. Maar waarom zetten we wel allemaal ons geld op de bank? Dat is ook een grote cloud waarvan je niet weet wat er gebeurt.

  Geld is per definitie anoniem. Informatie is per definitie dat nooit.

 • Profielfoto
  nicolaas61

  En heeft ie ook een oplossing?

 • Profielfoto
  1984

  Ja , maar daar heeft hij vlug een patent op aangevraagd, Hij kent Apple.

 • Profielfoto
  krazzer

  Vreemd al die negatieve berichten hier over cloud diensten en iCloud in het bijzonder op een mac-site als deze.

  Ik zelf maak met volle tevredenheid er gebruik van, gmail, google drive, icloud. Ik heb zelf het liefst zoveel mogelijk in de cloud, zodat ik nooit gezeik heb met synchronisatie en ik kan altijd en overal bij het meeste van mn data.

  ten eerste vetrouw ik google wél, en apple helemaal
  ten 2e, als ze wel in mijn data gaan neuzen, zullen we weinig opmerkelijks tegenkomen
  ten 3e, ik heb nog nooit toegespitste reclame gehad en als ik dat wel zou krijgen, zou ik er toch niet naar kijken of zie het al niet door adblock

 • Profielfoto
  RobbieB

  @Krazzer

  En wat nu als Google of Apple zonder pardon besluit je account af te sluiten omdat je er bv. een MP3’tje op hebt gezet of 1 van de andere duizenden dingen die niet mogen.

  Dat is mijn probleem. AL je gegevens staan op een Amerikaanse server waar de Amerikaanse regering onder het mom v/d Patriot Act zonder toestemming zomaar toegang toe heeft. Daarnaast kunnen de bedrijven het ook zomaar afsluiten zonder een reden te geven.

  Ook al heb ik er niks verkeerds op staan, ik vind het toch enigszins privacy schending. Neemt niet weg dat het verdomde handig is, maar ik ben er steeds meer mee bezig om alles er weg te halen.

 • Profielfoto
  macpro

  Stel je nou eens voor dat je je bestanden in de Cloud hebt gestopt. En de aanbieder gaat over een paar maanden failliet. Zonder pardon wordt de stekker er uit getrokken en de curator wil graag geld zien om de schuldeisers te betalen.
  Dus die haalt een konijn uit de hoed: betaal maar $10 per bestand, anders krijg je het niet meer terug.
  Fantasie? Wie weet. Maar als het om geld gaat kunnen mensen gekke ideeën krijgen.

 • Profielfoto
  donut

  ‘ The Cloud’ is een achterhaald centralistisch begrip en waarom een multinatonal vertrouwen terwijl haar enige doel winst maken is?
  Decentralisatie zou Apple voor moeten staan; iedereen zijn eigen NAS.
  Net zoals de toekomst van energievoorziening voorziet; Ieder zijn eigen zonnepaneel…

 • Profielfoto
  jobz

  Ik vond het altijd al cloudte…

 • Profielfoto
  Airswing

  Even een vraag: wie van de lezers heeft van al zijn bestanden eer kopie, die bewaard wordt buiten de deur?

  (ik heb geen iCloud nodig)

 • Profielfoto
  StarDesign

  Inderdaad, bestanden zou ik ook niet aan google toevertrouwen. Als je de laatste privacybeleid van hun heb gelezen dan weet je hoe het in elkaar zit.

  Zelf gebruik ik dropbox om bestanden te sharen met klanten en medewerkers. Werkt goed, natuurlijk heb ik altijd back-ups via mijn time-capsule en het staat ten alle tijden op mijn eigen macbook.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Als Woz gaat waarschuwen moet je dat wél serieus nemen. Één van de founding fathers van Apple!

 • Profielfoto
  mowat

  Ik dacht in de loop van de jaren dat ik , tot tevredenheid , Apple gebruik , toch soms bij enkele reacties : Hebben die mensen oogkleppen op of zijn het verslaafden of zo ?
  Want elke ( zelfs opbouwende) kritiek op Apple wordt door sommigen gewoon neergesabeld. Maar als dé mede-stichter van Apple , die dus toch ook wel iets van computers weet , en absoluut geen reden heeft om Apple te benadelen, zegt dat je toch moet oppassen , dan zelfs zijn er mensen die die oogkleppen niet kunnen (durven) afzetten.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Wat mij ook stoort is dat je bestanden in Amerika staan. En daar is meer censuur dan hier. Het is totaal geen moeite om even te synchroniseren thuis met de iPad over Wifi. En een beetje goeie NAS heeft een eigen fileserver via het internet. Oh en vreet dat syncen de hele dag met iCloud geen accusap?

 • Profielfoto
  Facundo

  IEDEREEN had dit al van het begin af aan kunnen bedenken. Maar, zoals gewoonlijk met OMT en haar fanboys, geilde men vooral op het feit dat het (icloud) kon, maar keek men niet naar de gevolgen. En nu ‘Woz’ het zegt is het ineens een issue. Wat een gruwelijke naïviteit!

 • Profielfoto
  mrmilo

  Als je bang bent de controle te verliezen….www.owncloud.org

 • Profielfoto
  quincyt

  Mooie is dat Microsoft met een heel mooi initiatief kwam een paar jaar geleden voor dit, namelijk Home Server (een eigen opgezette NAS omgeving, die extra mogelijkheden boodt voor het thuisnetwerk). Dat is een enorme flop geworden, want cloud zat toen al in de lucht en was makkelijker. En nu waarschuwen mensen weer voor het tegenovergestelde.

  Zoals met alles mensen: de gebruiker is het zwakste punt in alles! De “Terms of use” zijn bij alle leveranciers te lezen. Hier staat precies in wat wel en niet mag en wat zij wel en niet mogen. Als je dat weet, kan je daar toch op inspelen door het zo in te richten dat ze er niets mee kunnen. Ik krijg af en toe het idee dat iedereen op zoek is naar conspiracy theories. Overal moet iets achter zitten, wat trouwens bij gratis diensten ook zeker vrijwel altijd het geval is. Maar dan nog willen we alles: voor een dubbeltje op de eerste rij zitten.

  Om even een ander voorbeeld aan te halen: wie gebruikt er hier een virusscanner van McAfee of Kaspersky? Die scannen ook je bestanden (via de cloud) en in geval van Kaspersky mag zelfs de Russische geheime dienst in je bestanden snuffelen als zij dat willen. En dat is het punt, de US Government en Russische geheime dienst mogen het aanvragen bij een bedrijf (in de US via een rechter zelfs). Maar dat wil niet zeggen dat ze het ook constant doen!

 • Profielfoto
  TandMac

  Hij heeft gelijk..

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Wie kan nu onafhankelijk bepalen waar men verantwoordelijk met jouw bestanden om gaat? Google, Apple, Dropbox, noem ze maar op, overal staan de gegevens gewoon ergens op een harddisk waar meerdere mensen toegang toe hebben. Als je dat niet fijn vind moet je geen cloud diensten gebruiken. Mij maakt het niks uit, ik plaats er alleen bestanden die ik liever niet kwijt ben, maar gegevens als bankzaken en echt private zaken bewaar ik wel gewoon thuis en op een externe HD die ik op mijn bedrijf bewaar.

  Als Woz gaat waarschuwen moet je dat wél serieus nemen. Één van de founding fathers van Apple!

  Onzin, Wozniac is al meer dan 10 jaar weg achter de schermen bij Apple en weet totaal niets meer van de bedrijfsvoering, procedures, etc. Dit is gewoon een kreet van iemand die zelf paranoïde is en die mening graag deelt met anderen.

 • Profielfoto
  smacdab

  Zelf maak ik er ook gebruik van (zowel iCloud als Google als DropBox), maar zit er steeds meer aan te denken er vanaf te stappen, zeker omdat al deze services zich in Amerika bevinden.

  Denk er ook zo over. Waarom geen opslag in EU? Wil hun overheid waarschijnlijk niet.

 • Profielfoto
  smacdab

  Maar als dé mede-stichter van Apple , die dus toch ook wel iets van computers weet , en absoluut geen reden heeft om Apple te benadelen, zegt dat je toch moet oppassen , dan zelfs zijn er mensen die die oogkleppen niet kunnen (durven) afzetten.

  Hij spreekt meer mensen over deze onderwerpen dan wij allemaal bijelkaar vermoed ik.

 • Profielfoto
  smacdab

  Onzin, Wozniac is al meer dan 10 jaar weg achter de schermen

  Maakt je nog geen authoriteit…..

 • Profielfoto
  smacdab

  Maar waarom zetten we wel allemaal ons geld op de bank? Dat is ook een grote cloud waarvan je niet weet wat er gebeurt

  Omdat een fiat/schuld is:-)