Wit vervangt lease-zilver dankzij Apple

26 reacties

Jarenlang was zilvergrijs de meest populaire kleur voor nieuwe auto’s. Daar is verandering in gekomen, zo heeft men bij BMW gemerkt. De kleur wit is dit jaar de meest gekozen kleur, althans bij Amerikaanse BMW-rijders. Het bedrijf denkt dat Apple daar de oorzaak van is.

In een interview met de website Motoramic zegt Sandy McGill, BMW’s hoofdontwerper voor kleuren, materialen en afwerking dat wit vroeger geen populaire kleur was voor auto’s. Het werd vooral geassocieerd met koelkasten en badkamertegels. Dankzij de iPhone en de iPad heeft Apple de kleur (die eigenlijk geen kleur is) populair gemaakt onder auto-bezitters.

Prior to Apple, white was associated with things like refrigerators or the tiles in your bathroom, Apple made white valuable.

Toch vindt McGill wit geen hippe kleur. Het straalt luxe uit maar stoer is anders. Nee, wie écht wil opvallen met een ‘coole’ auto door de laatste kleurentrends te volgen moet voor bruin gaan. Kortom, die Microsoft Zune was zo gek nog niet.

Reacties

26 reacties
 • Profielfoto
  MouseMighty

  WIt of Wlt of Wit? Lastig die shift toets;-)

 • Profielfoto
  janjaap

  Wit is wel een kleur, nml een verzameling van kleuren. Zwart is geen kleur…

 • Profielfoto
  janjaap

  En het is Dat eigenlijk geen kleur is…

 • Profielfoto
  J-P-H

  Voor inkt/verf is wit “geen kleur” en zwart “alle kleuren”.
  Voor licht is zwart “geen kleur” en wit “alle kleuren”.
  Lekker belangrijk…

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  @janjaap, zie reactie hierboven ennuh… ‘De kleur dat’, weet je het zeker?;-)

 • Profielfoto
  Racketeers

  Mja.. volgens mij is wit populair omdat veel fabrikanten wit als standaardkleur zonder 6 a 800 Euro bijbetaling aanbieden.

 • Profielfoto
  THX-1138

  Nergens excuses voor het feit dat jullie een groot aantal mensen voor niets hebben laten wachten op een live-uitzending??

 • Profielfoto
  Lattemacchiato

  De Perzen beginnen ook Amerika te veroveren.

 • Profielfoto
  janjaap

  Ach ja wakker worden met dat herfstweer komt de sfeer van de posts niet ten goede.. Lekker belangrijk inderdaad:)

 • Profielfoto
  diedrikringenier

  Ik vind het ook erg jammer dat apple de witte macbook niet meer heeft. Die vind ik vele malen mooier dan de alu modellen. Die ik overigens ook erg mooi vindt hoor!

 • Profielfoto
  100percentme

  Als wit dan wel een kleur is, en zwart ook… Dan heb ik dus tóch een kleuren tv:)

 • Profielfoto
  jf

  Mja.. volgens mij is wit populair omdat veel fabrikanten wit als standaardkleur zonder 6 a 800 Euro bijbetaling aanbieden.

  Zou je denken, maar tot voor kort was wit op een personenauto echt not done. Desastreus voor je restwaarde, waardoor die paar honderd euro die je bij aankoop uitspaarde, dubbel en dwars van je inruilwaarde afging als je de auto een jaar of wat later weer in kwam ruilen. Leasemaatschappijen ontmoedigden over het algemeen actief de keuze voor een witte: prijstechnisch minder interessant dan een auto met een “normale” kleur of gewoon niet als keuze aanbieden.
  .
  En toen werd het een jaar of wat geleden ineens een modekleur. Meer en meer autofabrikanten zetten juist hun leukste modellen in het wit op shows en in de folder. Wit werd synoniem voor nieuw, fris, “clean”. En dus wilden mensen hun auto ook in het wit bestellen. De markt regeert en de aanbieders reageerden dus. Bij de leasemij werd wit weer gewoon een optie en niet persé de duurste, sommige fabrikanten boden zelfs een duurdere witte kleur aan (frosty white, candy white, enzovoort) en in de tweedehandshandel kon een witte auto ineens ook prima.
  .
  Of dat echt met Apple te maken heeft weet is overigens niet. Het zal ongetwijfeld een rol hebben gespeeld, maar het was gewoon een kleur die paste bij de tijdgeest vna dat moment: fris, jong, schoon. Tel de witte nieuwe modellen Prius maar eens.
  .
  En inderdaad: de opvolger was bruin of mocca. Maar volgens mij is ook dat al weer een beetje voorbij.

 • Profielfoto
  interFACE

  Autohandelaren jargon:
  “Met een witte blijf je zitte”
  Niet meer dus.

 • Profielfoto
  JTD

  Volgens mij is wit al jaren populair als auto kleur in aziatische landen en in het midden oosten (http://www.autoblog.nl/archive/2006/11/22/wit-in-dubai). Lijkt me sterk dat dit komt door de ipod etc. Die kijken meer naar Samsung, dus.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Er zijn maar weinig auto’s waarbij wit past

  bijvoorbeeld de Audi R8 of golf GTI

  Bij de meeste past dit echt niet.

 • Profielfoto
  mymac

  Jf, waarom noem je nou net de Prius, dat lelijke hok op wielen… Boomknuffel mobiel is het. Los daarvan is wit wel een erg mooie kleur op sommige auto’s. Het maakt een model vaak wat sportiever op het oog, iets wat we eigenlijk allemaal wel willen. Alleen op die Dacia’s, Aygo’s en ander spul hoeft het echt niet. Bij een Giulietta, 1M coupe of SLS komt wit een stuk beter ‘uit de verf’ bijvoorbeeld.
  Vorige week nog een mat witte E63 AMG gezien, dat is nog eens smullen.

 • Profielfoto
  oldpeer

  wat een ongelooflijk BS verhaal… loop een apple store binnen en zoek wit…
  bijna alle hardware die er staat is zilver, en zwart zie je ook… apple heeft echt wel invloed op zijn omgeving, maar op autokleuren?

 • Profielfoto
  jf

  De witte Prius was bedoeld als voorbeeld: een slim trucje om de auto nóg schoner te laten lijken. Persoonlijk vind ik het ook best een mooie auto om te zien, maar een onding om te rijden. Dat standaard-stoere “boomknuffelhybride” geblaat van topgear-adepten vind ik ook altijd net een beetje jammer, is niet nodig om te bevestigen dat je “autoliefhebber” bent.

 • Profielfoto
  computer space

  Wit? Alles van Apple is toch alu met zwart. Ik vloek enkel op die stomme witte snoertjes die ze er nog steeds bij doen. Voorraadje over? Zwarte snoeren graag!.
  Oeps, even vergeten dat er nog een lady iPhone en lady iPad is, maar die kun je toch niet gebruiken tijdens het besturen van je witte auto.

  En Zune +1
  Ik wil meer bruins van Apple.
  Als je nog niet wist Ive: anodiseren kan van blank tot zwart via allerlei geile champagne, goud en bruintinten. Loop door een willekeurige Belgische straat en aanschouw de voordeuren voor inspiratie. Doe er iets mee.

  Oh, en tweedehands doe wit het nog altijd even slecht, samen met rood. Geen metallic hè?

  Enige auto die wit mag is een Testarossa, met Motorala Dynatac 8000X als telefoon

 • Profielfoto
  MEEUW

  Nog even en apple krijg een nobel prijs…..

 • Profielfoto
  Baron Van Dedem

  Ik heb het gehad met die witte kabels. Een zwarte aan mijn macbook vind ik er veel mooier staan. Maar goed, door de iPod oordopjes is wit nou eenmaal Apple’s handel merk geworden.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Dank jf voor de winnende reactie!
  .
  In warme landen zie je bijna alleen maar witte auto’s omdat dat koeler is en zuiniger voor de airco. Dat is al tientallen jaren zo.
  .
  En ik vind zwarte snoeren ultralelijk. Die heeft iedereen al. De witte oordopjes, ook zo gaaf, dat had niemand vroeger, was echt een superstatement, zie de eerste iPod reclames.

 • Profielfoto
  MBPuser

  Met een witte blijf je zitte is nogsteeds een regel in de autohandel. Zoals Soulshaker al zei is wit vooral voor kleurgevoellige modelletjes leuk, voor de rest zijn witte auto’s bijna alleen te slijten aan volk onder de 30. En dan het liefst met donkere velgen eronder.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  De witte iPhone is écht geen lady iPhone, ook veel mannen lopen er mee. De iPhone 4S zie ik eigenlijk nog vaker in wit dan in zwart, dus het is wel een trend. Ook iPads steeds vaker in wit. En het is nar maar een paar jaar geleden dat de kleur van Apple overal wit was, in elk geval wat de iMacs en (kleinste) MacBook betreft.
  Wat iPhone betreft zou ik liever de volgende helemaal metal willen hebben.

 • Profielfoto
  trabant

  De laatste witte iMac is alweer vijf jaar geleden door alu en glas vervangen…

  De overbekende trabantkleur Papyrusweiß heeft echter tot ver na de jaren negentig de kleur van computers gedomineerd…

 • Profielfoto
  ro_me

  O jee, laat Apple dit maar niet horen…gaan ze straks ‘wit’ patenteren.