Werkt Apple aan een concurrent voor Photoshop/Illustrator?

39 reacties

De website Patently Apple heeft vandaag een wel heel bijzonder patent van Apple ontdekt. In plaats van een nieuwe gadget of een technische uitvinding beschrijft het een grafische applicatie die het midden houdt tussen Adobe’s Photoshop en Illustrator.

Het patent onthult niet veel over de mogelijkheden van de applicatie. Wel is duidelijk dat afbeeldingen net als met Photoshop en Illustrator uit meerdere lagen worden opgebouwd in de app. Verder worden met name interface-elementen en een aantal invoermethodes voor het bewerken van afbeeldingen beschreven. Daarbij valt op dat zowel met een muis, trackpad of aanraakgevoelig scherm gewerkt kan worden. De applicatie zou daarmee ook voor de iPad geschikt zijn.

Afbeeldingen bij de patentaanvraag (via Patently Apple)

Als Apple inderdaad met een beeldbewerkingsapplicatie zou komen is het de vijfde applicatie voor creatieve professionals, naast Final Cut Pro voor video editors, Motion voor animators, Logic voor muzikanten en Aperture voor fotografen. Het zou er in ieder geval op wijzen dat men in Cupertino nog lang niet uigekeken is op professionele Mac-gebruikers. Tim Cook liet dat al eerder blijken toen hij een bezorgde gebruiker liet weten dat Apple in 2013 met ‘something really great’ voor professionele Mac-gebruikers zou komen.

Reacties

39 reacties
 • Profielfoto
  iPredict

  What?! Ik had eerder gedacht dat Apple het Pixelmator Team zou opkopen (want hun app integreert als geen ander met OSX én heeft veel krachtige functies).

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  Beste Apple,

  Als jullie nog een tester zoeken..

 • Profielfoto
  THX-1138

  Tuurlijk, zet nog maar een, bij voorbaat, half afgemaakt stuk software in de markt. Waarom ook niet? Kwaliteit gaat ’t al lang niet meer om. Als ’t ‘r maar lekker uit ziet, dan verkoopt stront zelfs.

 • Profielfoto
  poing

  Leve Photoshop.

 • Profielfoto
  McJohn

  Concurrent is een héél zwaar woord….

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  supergoed nieuws! Photoshop is een alleenheerser, het wordt tijd voor een goed alternatief. Mijns inziens is het ook heel eenvoudig: als het maar lagen, maskers en aanpassingslagen bevat, in een goede gelikte interface, dat is voor mij genoeg! Moet toch niet moeilijk of ingewikkeld zijn…
  Maar alle alternatieven vind ik tot nog toe waardeloos (juist omdat die geen lagen, maskers en aanpassingslagen hebben, in een goede interface).

 • Profielfoto
  iJos

  Hoe meer alternatieven voor de onbeschoft dure CS apps hoe beter!

 • Profielfoto
  lennartkerkvliet

  Hoezo 4e pro applicatie? Volgens mij vergeten jullie compressor…..

 • Profielfoto
  etaoin

  …en Logic Pro

 • Profielfoto
  ottovds

  … en MainStage

 • Profielfoto
  ottovds

  … en soundtrack pro

 • Profielfoto
  jimeh

  Nee dankje, ik houd get gewoon bij de Adobe programma’s.

 • Profielfoto
  ottovds

  ik geloof wel niet dat apple de adobe kwaliteit kan bijbenen.
  De geavanceerde selectie opties en Contant Aware Fill om maar enkele voorbeelden te geven van technologieën die ik Adobe machtig maken.

  Adobe = pro apps zonder limiteringen maar die van interface wel moeilijk zijn.
  Apple= pro apps met minder functies maar erg intuïtief.

  (moet wel zeggen dat ik Logic dan wel iets minder intuïtief vind…)

 • Profielfoto
  maconly

  ja doe maar sinds dat cs gedoe is het bagger.

  en doe gelijk wat me quark kut indesign

 • Profielfoto
  StarDesign

  No way, love apple. Mr ga echt geen ps, ai of id van apple gebruiken.

 • Profielfoto
  Arthur345

  Zou mooi zijn want Adobe is mooi, maar ik krijg bij die software een hoop troep. Bij Apple zal dat niet het geval zijn neem ik aan.

 • Profielfoto
  Erwal

  Pixelmator vind ik betaalbaar en geweldig, maar een Photoshop (pixel) én Indesign (vector) applicatie in één is wel verrassend. En laat Apple nou goed zijn in verrassingen. Ik wacht vreugdevol af:)

 • Profielfoto
  macsterdam

  Apple heeft in 2003 Caffeine Soft overgenomen, makers van o.a. TIFFany, een zeer krachtige Photoshop concurrent. Deze software draaide oorspronkelijk alleen op NEXTStep, en kwam na de eerste release van OS X ook al snel beschikbaar voor de Mac.
  Na de overname hebben de developers van Caffeine Soft veel bijgedragen aan o.a. Core Image, waar b.v. Pixelmator weer heel erg van profiteert.

  Als je een Mac hebt met een PowerPC en/of nog Rosetta kunt draaien, dan zijn de Caffeine Soft programma’s hier nog te downloaden: http://www.caffeinesoft.com.
  (PS: TIFFany werk echt volledig anders dan Photoshop, en vereist in een aantal gevallen een iets andere denkwijze. Dit om frustratie te voorkomen:-) )

 • Profielfoto
  wensink

  Logic is ook pro net als final cut pro waarom staat er bij logic geen pro bij?

 • Profielfoto
  maarten1909

  @aartjan alleenheerser? Corel Draw doet ook mee, Paint.NET kan voor een gratis programma heel veel functies van Photoshop evenaren en er zijn nog wel wat programma’s

  Photoshop is zeker geen alleenheerser, wel het meest bekend/gebruikt

 • Profielfoto
  MEEUW

  Het lijkt erop dat apple meer aan patenten registratie doet, dan aan echt dingen te ontwikkelen;)

 • Profielfoto
  Di May

  Adobe’s producten zijn niet meer te volgen aan hun veel te hoge kostprijzen. Vraag blijft natuurlijk in hoeverre Apple er in slaagt een volwaardig en evenwaardig product aan te bieden. Adobe heeft namelijk toch al heel wat ervaring in de vingers.

 • Profielfoto
  polansky

  Helemaal goed, zolang het een goed én betaalbaar alternatief wordt.
  inclusief kanalen, maskers, en andere gereedschappen die in Photoshop zitten.
  Daarnaast is het dan ook nog maar te hopen dat PSD als bestandsformaat gewoon 100% ondersteund wordt.
  .
  Anders is het geen alternatief en kun je net zo goed Pixelmator kopen.
  .
  .

  @ottovds

  De geavanceerde selectie opties en Contant Aware Fill om maar enkele voorbeelden te geven van technologieën die ik Adobe machtig maken.

  Wat heb je aan die meuk die 9 van de 10 keer niet fatsoenlijk werkt.
  Sinds CS1 is Adobe Photoshop nauwelijks nog verbeterd.

 • Profielfoto
  12Mac

  Als deze applicatie net zo goed wordt als Aperture 3 in vergelijking met de Photoshop Lightroom concurrent kan ik het zeker aanraden. Aperture is een heel fijn programma voor op de Mac.

 • Profielfoto
  leovanh

  Ik ben ook Pixelmator fan. Ik ben geen pro maar heb soms wel wat pro nodig. Photoshop is kostbaar en ingewikkeld. Pixelmator vult dat gat voor mij.
  En als ik 100% pro nodig heb ga ik naar mijn vaste ontwerper.
  Ik ben benieuwd waar Apple mee komt.

 • Profielfoto
  StarDesign

  @Erwal

  Indesign is geen vector programma, maar een opmaakprogramma. Illustrator is een vector applicatie.

 • Profielfoto
  klaasb

  Rumour: Apple gaat pixelmator kopen

 • Profielfoto
  ndunsbergen

  Ik begin net door te krijgen hoe de adobe photoshop, dreamweaver en after effexts werken… -___-

 • Profielfoto
  Supermacfreak

  Eerst van MacDraw naar Canvas en nu sinds meer dan 10 jaar Illustrator, terug naar MacDraw? Ik ben best tevreden met Illustrator…
  Dan hadden we MacPaint de moeder aller bitmap programma’s, daarna heb ik heel lang een eenvoudig maar toen heet goed Image editing programma gebruikt waarvan ik de naam niet meer weet, in de jaren negentig. Photoshop is inderdaad duur, maar het is een fantastisch programma… Ik zal niet meer veranderen denk ik!

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Prima dat Apple hieraan werkt, maar het hoeft helemaal niet (alleen) een professioneel programma te zijn. Het kan ook voor de “gewone” gebruiker bedoeld zijn. Een professional gaat niet aan het werk op een iPad.
  Het zou ook nog kunnen zijn dat Apple patenten neerlegt en er uiteindelijk zowel wen professioneel Photoshop achtig programma ontstaat en apart iets voor gebruik op iPad, voor de gewone gebruiker.
  Het is me niet duidelijk wat hier (behalve het feit dat Apple eraan werkt!) het nieuwe aan is. Dat lees ik ook niet in het artikel. Als je iets patenteert moet er iets nieuws inzitten, nietwaar?! Dus: WAT is er nieuw?!

 • Profielfoto
  MouseMighty

  Willen alle Photoshop/Illustrator/InDesign azijnzeikers die de hele CS collectie toch illegaal hebben even hun mond houden. Dank. Niet tevreden met de prijs van Photoshop? Pixelmator of Photoshop Elements. Lekker via je iPad? Photoshop Touch werkt native met je bestanden (en de Creative Cloud).

  Adobe duur? Ik betaal nog geen €40,- per maand (incl btw) voor ALLE applicaties kortom de Master Collection (en meer).

  @polansky sinds CS1 niet meer verbeterd? Onder welke steen heb jij geleefd?
  http://macmickey.wordpress.com/2011/08/28/meer-functies-in-photoshop-cs3-cs5/
  Die is nog niet eens bijgewerkt:P

  Zo, leuk dat Apple ook iets gaat proberen maar het zal waarschijnlijk iets zijn voor de consument zijn. Ik kan mij niet voorstellen dat ik als grafisch ontwerper een all-in app ga gebruiken die mijn huidige software in 1x kan vervangen. het is te lastig om zowel de consument als de pro tegelijk van dienst te kunnen zijn met 1 applicatie. Kijk maar eens naar het video gedeelte van Apple. iMovie is niet te vergelijken met FCP, hetzelfde geldt voor Aperture en iPhoto.

 • Profielfoto
  Arthur345

  Pixelmator is echt voor de beginner en kan niks vergeleken bij cs6

 • Profielfoto
  polansky

  @mightymouse

  Leuk dat je dat linkje erbij roept!
  Heb je het zelf ook gelezen? Dan zou je weten dat Adobe de laatste jaren weinig core functionaliteit heeft toegevoegd. Het zijn voornamelijk bugfixes en verder veel opsmuck. Er is de laatste jaren slechts weinig wezenlijke functionaliteit toegevoegd die echte meerwaarde biedt.
  .
  Er is bijvoorbeeld nauwelijks rechtvaardiging om van CS5/5.5 naar CS6 te gaan en zo gaat het al jaren bij Adobe met het vrijgeven van nieuwe versies.
  .
  Overigens, in de rest van je betoog kan ik me wel vinden.
  Ook ik zie Apple geen echte pro applicatie uitbrengen waarbij je als professioneel de hele creative suite aan de wilgen kunt hangen.
  .
  Maar een beetje meer concurrentie zou ook geen kwaad kunnen.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Als je iets patenteert moet er iets nieuws inzitten, nietwaar?! Dus: WAT is er nieuw?!

  Niet noodzakelijk en meestal juist niet… (er is zelden iets echt nieuw, alles is gebouwd op bestaande technieken en uitvindingen)
  .
  Je kunt daar in Amerika alles wat los en vast zit patenteren, dus ook b.v. een GUI design. (En daar is niks nieuws aan)
  En als er iets revolutionairs in zit zal dat geen fotobewerkingstechniek zijn want dat is al helemaal uitgemolken.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  MouseMighty…. de eerste Adobe Fanboy.:wink:

 • Profielfoto
  JTD

  En als er iets revolutionairs in zit zal dat geen fotobewerkingstechniek zijn want dat is al helemaal uitgemolken.

  Dat hoeft natuurlijk niet zo te zijn. Misschien dénk je dat er geen andere manieren zijn om fotos te bewerken, maar heeft apple nu juist iets compleet nieuws bedacht. Zou kunnen. Toch?

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Er worden door programma’s zoals PS al reeds vele technieken gebruikt, al dan niet gepatenteerd. Zo bestaan er b.v. meer dan 10 methodes om een foto uit te vergroten met zo weinig mogelijk verlies aan detail. Ook bestaan er net zo veel verscherping methodes. Zelfs contrast verbetering kent enkele methodes, dus nog eentje er bij zal niet opzienbarend zijn en dus zal Apple met iets heel anders moeten komen dan dit en dat zal moeilijk zijn want je bent gebonden aan wat mogelijk is met de beschikbare pixel data. (Zoals die van een RAW foto)

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Er worden door programma’s zoals PS al reeds vele technieken gebruikt, al dan niet gepatenteerd. Zo bestaan er b.v. meer dan 10 methodes om een foto uit te vergroten met zo weinig mogelijk verlies aan detail. Ook bestaan er net zo veel verscherping methodes. Zelfs contrast verbetering kent enkele methodes, dus nog eentje er bij zal niet opzienbarend zijn en dus zal Apple met iets heel anders moeten komen dan dit en dat zal moeilijk zijn want je bent gebonden aan wat mogelijk is met de beschikbare pixel data. (Zoals die van een RAW foto)

 • Profielfoto
  JTD

  En als je die beperkende pixels nou eens los laat…wat dan?