Sound Forge Pro komt naar de Mac

23 reacties

Sony’s professionele audio-applicatie Sound Forge Pro zal ook uitkomen op de Mac. Sony heeft dit vandaag bekend gemaakt op de website FinallyOnTheMac.com met een filmpje. Op die site verschenen in de afgelopen maanden al hints naar dit nieuws.

Sound Forge is een pakket om audio mee te mixen en bewerken. Het richt zich zowel op singer/songwriters als DJ’s. Met het uitbrengen van het programma voor de Mac gaat Sony direct de concurrentie aan met programma’s als Pro Tools, Ableton Live en Cubase. Waar Sound Forge het van Logic kan winnen valt niet op te maken uit de video. Wel belooft Sony dat de interface volledig vernieuwd is om goed aan te sluiten bij Mac-gebruikers.

Uit de geplaatste video valt verder weinig nieuws te halen. Zo is niet bekend wanneer het pakket uit komt en wat het gaat kosten. Wel doet de video vermoeden dat Sony’s voornemen om Sound Forge uit te brengen voor de Mac groots nieuws is. Helaas zijn er momenteel weinig audio-experts actief in de OMT-redactie om dit te bevestigen of ontkrachten.

Daarom roepen we jouw hulp in. Ben jij een professionele muzikant, DJ, audio-editor of anderszins expert? Laat dan in een reactie weten of de vlag uit mag op OMT HQ voor dit nieuws of dat we snel weer over mogen gaan op de waan van de dag.

Reacties

23 reacties
 • Profielfoto
  Rohanh

  Ik heb er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord, ik werk zelf met Logic en Ableton.

 • Profielfoto
  aukem

  Soundstudio hier, dat is het enige haha…

 • Profielfoto
  wensink

  Rohanh ik ook, Logic is niet in te halen, als je er aan bent gewent wil je niet anders, sony concurreerd hier niet mee

 • Profielfoto
  Afroman

  Wow, bestaat dat nog? Op school hebben we het ook en was een tijdje al ten dode geschreven!

 • Profielfoto
  Riczweep

  Dit is het summum, alle andere programma’s verbleken hierbij. Super van Sony.

 • Profielfoto
  rlegue

  Dit was de laatste reden om naast mijn twee Mac’s nog een Windows machine te hebben. Helemaal top Sony!

 • Profielfoto
  reneo

  Het is absoluut geen concurrent van Logic… Eerder van soundtrack of audicity…

 • Profielfoto
  Longmountain

  Vroeger zo rond ’97-’98 in combinatie met CD Architect veel mee gespeeld. In die tijd was het nog van Sonic Foundry. Dat was het, tenminste voor op het Windows platform, helemaal.

 • Profielfoto
  TakkU

  Precies, het is geen MIDI based DAW zoals Logic dat is… Concurrenten van Logic zijn Cubase, Pro Tools, Studio One etc… Soundforge is eerder een concurrent voor Wavelab, Audacity, Soundbooth etc.. Ben hier overigens wel benieuwd naar! Heb de demo van Wavelab een tijdje gebruikt, en voor bepaalde handeling is het een heel handig programma. Vind alleen de prijs erg hoog voor wat ik ermee doe, dus wie weet is dit een beter alternatief!

 • Profielfoto
  Diastro

  Sound Forge is geen concurrentie voor Logic Pro. Deze audio-applicaties hebben een ander doel.

  Logic Pro is een DAW (Digital Audio Workstation) en vormt samen met applicaties als Pro Tools, Cubase/Nuendo, Sonar en Ableton Live de industrie-standaard wat betreft produceren en mixen/masteren van muziek.

  Sound Forge is een audio editor, géén DAW. Het heeft beperkte mix-mogelijkheden en focust zich simpel gezegd voornamelijk op het bewerken van losse audio bestanden. Het wordt tevens meer gebruikt in de AV-branche dan in de muziekindustrie. Concurrenten van Sound Forge zouden kunnen zijn; Adobe Soundbooth, Audacity en Steinberg Wave Lab.

  KOM MAAR DOOR MET LOGIC PRO X!

 • Profielfoto
  Diastro

  Damn, TakkU! Twee zielen, één gedachte! Maar Logic is lang niet alleen “MIDI based” hoor!

 • Profielfoto
  nicolaas61

  De naam komt me ergens vaag bekend voor, als muzikant zou ik zeker niet aan de software beginnen aangezien sony zich net als bedrijven als samsung of lg niet specificeert op het maken van geluidssoftware, in tegenstelling tot bijvoorbeeld avid

  Conclusie: niet veel spannends, er is genoeg concurrentie op de mac verkrijgbaar met veel meer specificaties

 • Profielfoto
  fkeunen

  Ik werk veel met Logic. Heb eigenlijk nooit opgenomen met een Windows dus weet het verschil ook niet. Ik kende het programma nog niet. (Ik werk pas ong 1 jaar met Logic, het werkt goed!)

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  Dank voor alle uitleg! Artikel is enigszins aangepast.

 • Profielfoto
  THX-1138
 • Profielfoto
  etaoin

  @nicolaas61: je schrijft dat er genoeg concurrentie is “met veel meer specificaties”. Dat lijkt me een nogal ongefundeerde mening. De specs van de Mac-versie van Sound Forge zijn helemaal nog niet bekend. En zeker met het ter ziele gaan van Bias is er zeker wel een gat in de Mac-markt voor een goede, dedicated audio editor.

  Je vergelijking met Avid is krom, want Avid is van origine een video-bedrijf (net als Sony) en ze zijn alleen maar eigenaar Pro Tools door overname van Digidesign. Apple zelf is ook alleen maar eigenaar van Logic door overname van Emagic. Dus dat Sony eigenaar is van Sound Forge (door overname van Sonic Foundry) zegt niks.
  Als je jouw redenering volgt mogen muzikanten dus ook geen Logic of Pro Tools gebruiken.

  Dat je Sound Forge niet kent zegt meer over jouw gebrek aan kennis dan over de kwaliteit van het programma. Sound Forge is echt wel een begrip. Ik gebruik het zelf al zeker 12 jaar en ben echt wel blij met het verschijnen van een Mac-versie. Nu alleen hopen dat er een betaalbare cross-grade komt vanaf de Windows-versie.

 • Profielfoto
  etaoin

  Overigens, om het voor de redactie makkelijker te maken: jullie vergelijking tussen Sound Forge en bijvoorbeeld Pro Tools en Ableton is vrijwel letterlijk hetzelfde als dat je zou zeggen dat Photoshop een stevige concurrent is voor Final Cut Pro. Dan weet je hoe knullig het artikel overkomt in de audio-wereld;-)

 • Profielfoto
  Koezel

  Soundforge kan niet tippen aan Protools of Logic, maar dat wil niet zeggen dat het slecht is. Protools en Logic zijn standaarden in de studiowereld, daar is het prijskaartje ook op gebaseerd.
  Soundforge kan voor de (gevorderde) amateur zeker heel goed te gebruiken zijn.
  Eerst maar afwachten naar de specs en prijs.

 • Profielfoto
  nielsvdleest

  Op de pc was dit DE wave editor! Het is niet zo zeer een creation (of DAW) programma als Logic en Protools, maar meer idd een programma als Soundtrack en Audacity. Als componist / sound designer voor games ben ik hier in ieder geval erg blij mee. Ik hoop dat ze ook in deze versie batch conversie en editing hebben gestopt:)

  Van mij mag de vlag dus uit!

 • Profielfoto
  lihaiya

  wow, de heetste verkoop iPhone 2G Microfoon MIC Luidspreker Reparatie Onderdelen, laagste prijs $ 1.50. hoogste kwaliteit, gratis verzending, Crazy Shopping, zo welkom: http://baseurl.de/69

 • Profielfoto
  Marius1976

  De laatste versies van Logic Studio 9 (Logic Pro) zijn zowel sterk als MIDI DAW als non-midi DAW. Destijds werd al gesproken over ‘de Protools Killer’ … nou vind ik dat nog altijd een tikkie overgekwalicifeerd, maar Logic is -voor mij- echt een uitstekende keus als het gaat om audio bewerkingen.

  Dus met dit programma van Sony is het dus ook een concurrent voor Logic.

 • Profielfoto
  Nickzo

  Nu dat Apple Logic Studio heeft opgegeven (alleen Logic Pro is nog als download beschikbaar), is Waveburner niet meer verkrijgbaar en wordt waarschijnlijk niet meer geupdate.
  Door mij wordt Waveburner gebruikt om cd masters te maken. Er zitten nog een paar vervelende bugs in, die dus nooit meer verholpen worden. Magix Samplitude op Windows was een oplossing, de schijnt binnenkort ook op Mac te verschijnen.
  Als Sound Forge Pro op Mac geschikt is om professionele cd masters te maken, zou ik dat bijzonder toejuichen.

 • Profielfoto
  nicolaas61

  @etaoin
  in dat geval neem ik mijn opmerkingen terug (: