Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 6 augustus 2012

Nieuw in Mountain Lion: systeem, Finder

OS X 10.8 Mountain Lion is te koop. Om je kennis te laten maken met de negende versie van OS X belicht OMT een selectie van de meest baanbrekende, handige en leuke nieuwigheden uit de 200 nieuwe functies van Mountain Lion. Vandaag: de Finder en andere onderdelen van OS X.

We naderen het einde van de kennismaking met Mountain Lion. Daarom wordt het hoog tijd dat we kijken naar de veranderingen die overal in OS X zijn doorgevoerd en nieuwe functies in de Finder. Groot zijn de veranderingen niet, maar het aantal aanpassingen en vernieuwingen wél omvangrijk. 

Finder
In de Finder zijn een paar subtiele veranderingen doorgevoerd. Zo zie je nu een statusbalkje in het icoontje van een bestand dat je van of naar een externe schijf kopieert. Er wordt een kruisje bij getoond zodat je het kopiëren kunt annuleren. Daarnaast worden de scrollbalken nu groter als je er met de cursor overheen gaat.

Ook Quick Look is verbeterd. Als je op het Magic Trackpad met drie vingers op een bestand tikt (niet klikt) krijg je direct een preview te zien. Om een preview op volledige schermgrootte te zien selecteer je een bestand en druk je op de spatiebalk terwijl je de <alt> knop indrukt.

Bij het overnemen van een andere Mac in het netwerk via Schermdeling is het nu (eindelijk) mogelijk om eenvoudig bestanden van of naar die Mac te sturen, simpelweg door ze van het ene scherm naar het andere te slepen.

Als je met twee beeldschermen werkt en applicaties graag op volledige schermgrootte gebruikt kun je nu kiezen op welk scherm de app getoond moet worden. Je sleept het venster naar het goede scherm en klikt daarna op de knop voor volledig scherm.

Het maken van Time Machine backups kan vanaf nu op meerdere locaties. Zo kun je dus bijvoorbeeld een schijf op je werkplek én thuis aanwijzen om backups op te maken. Time Machine switcht moeiteloos tussen de verschillende locaties.

Tot slot zijn er nieuwe screensavers te vinden waarbij je foto’s uit je bibliotheek of van Photostream op verschillende manieren kunt tonen.

Nieuwe diavoorstellingen als screensaver

Bewaren/ verplaatsen/ hernoemen
In alle applicaties waar je documenten kunt bewaren is het nu mogelijk om dat vanuit het documentvenster zelf te doen. Naast de naam bovenin het venster verschijnt een pijltje als je er met de cursor naartoe gaat. Daaronder vind je de mogelijkheid om het bestand te bewaren, dupliceren of hernoemen. Ook kun je er documenten mee opslaan op over verplaatsen naar je Mac of in iCloud (als dit door de applicatie ondersteund wordt).

De alom gemiste ‘bewaar als’-functie is hier min of meer ook weer mee teruggekeerd. Met de toetsencombinatie <command> <shift> S krijg je een duplicaat van het document waarvan je de titel direct kunt wijzigen.

Bewaren/ verplaatsen/ hernoemen direct toegankelijk vanuit het documentvenster

Deelknop
De meest consequent doorgevoerde vernieuwing van Mountain Lion is misschien wel de deelknop. Vanuit vrijwel elke applicatie kun je er direct content mee delen. Zo kun je er documenten mee naar anderen sturen via AirDrop, Mail of de Berichten-app. Ook online diensten als Twitter, Flickr en Vimeo worden ondersteund. Later dit jaar komt Facebook daar ook bij.

Om gebruik te kunnen maken van externe diensten hoef je je maar één keer aan te melden. Dat doe je via ‘Mail, Agenda’s en Contacten’ in de Systeemvoorkeuren.

Eenmalige aanmelding in Systeemvoorkeuren is vereist voor deel-functie

Launchpad/ Widgets
Om OS X meer te laten lijken op iOS is Launchpad geïntroduceerd in Lion. Hiermee zie je alle applicaties in de programmamap in één overzicht. Het al mogelijk om de app-icoontjes te ordenen in mappen. Deze methode is nu ook doorgevoerd bij Widgets. In plaats van een balk onderin zijn alle widgets nu in één scherm te zien en kun je ze in mappen indelen.

Zowel in Launchpad als in Widgets is het nu ook mogelijk om te zoeken. bovenin het overzicht met icoontjes is een zoekveld. Zodra je daar een zoekterm invoert worden de resultaten in het veld er onder getoond.

Widget-overzicht met mappen en zoekfunctie

Mac App Store
Software updates lopen in Mountain Lion via de Mac App Store, niet alleen voor apps, maar ook voor updates van OS X. Het systeem checkt elke dag of er nieuwe updates beschikbaar zijn en downloadt ze automatisch. Bij Macs die Power Nap ondersteunen gaat dat zelfs als de computer in sluimermodus staat. Je krijgt een notificatie van nieuwe updates die klaar staan om geïnstalleerd te worden. Heb je meerdere Macs aan één Apple-ID gekoppeld dan worden nieuwe apps en updates automatisch naar al je Macs gepusht.

Game Center
Game Center was al bekend bij iOS-gebruikers maar is in Mountain Lion ook op de Mac beschikbaar. De app praat met alle games die ervoor geschikt gemaakt zijn en laat je zo samen met vrienden spelen op afstand. Game Center houdt scores bij en verbindt spelers via een lokaal netwerk of via het web om multiplayer games mogelijk te maken.

Een aardige functie die al beschikbaar is bij Game Center voor iOS maar daar zelden gebruikt wordt is in-game voice chat. Daarmee kun je met je vrienden praten tijdens het spelen van een spel. Of deze functie in OS X meer gebruikt zal worden is afhankelijk van de game ontwikkelaars.

QuickTime
Quicktime kan in Mountain Lion overweg met AVCHD-videobestanden. Deze structuur wordt voornamelijk gebruikt bij consumeten- en prosumer-camcorders. De applicatie heeft nu een browser waar alle AVCGD-clips van een aangesloten camcorder in te zien zijn. Je kunt ze direct bekijken of er simpele aanpassingen in maken.

Dankzij hardware-encoding die in de nieuwste generatie video-chips gebouwd is kan QuickTime op sommige Macs nu razendsnel exporteren naar H.264. Macs die in 2011 of later uitkwamen hebben zo’n videochip aan boord.

Voorvertoning
In voorvertoning is vooral het bekijken en bewerken van PDF-bestanden aangepakt. Het is nu mogelijk om formulieren in PDF-formaat in te vullen en te bewaren. Het maken van aantekeningen en markeringen in PDF’s is eenvoudiger gemaakt. Je klikt simpelweg op het gebied waar je een aantekening wilt maken en je kunt gaan typen. Alle aantekeningen en markeringen worden standaard verborgen. Door ‘Markeringen en Notities’ aan te zetten in de menubalk (of <alt> <command> 4 op het toetsenbord) krijg je ze weer te zien.

Dicteren
In Mountain Lion is het mogelijk om tekst op te dicteren aan je Mac. De functie werkt in iedere app waar je tekst moet invoeren, maar is helaas nog niet in het Nederlands verschenen. Je hebt er vooralsnog alleen iets aan als je Engels, Frans, Duits of Japans moet typen.

Je activeert de functie door twee keer op de Functietoets te drukken (als je die niet hebt kun je in de systeemvoorkeuren een andere toets selecteren). Om ervoor te zorgen dat je goed te verstaan bent worden de ventilatoren van je Mac op dat moment even een standje lager gezet. Naast het citeren van tekst kun je ook leestekens dicteren (comma, period, new line etc.).

Systeemvoorkeuren voor dicteerfunctie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nieuw in Mountain Lion: systeem, Finder
Sluiten