Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 8 augustus 2012

Nieuw in Mountain Lion: iCloud

OS X 10.8 Mountain Lion is te koop. Om je kennis te laten maken met de negende versie van OS X belicht OMT een selectie van de meest baanbrekende, handige en leuke nieuwigheden uit de 200 nieuwe functies van Mountain Lion. Vandaag het tiende en laatste deel: iCloud.

iCloud is weliswaar het meest onzichtbare onderdeel van Mountain Lion maar toch is het overal aanwezig en is het een van de meest vernieuwende functies in OS X. Sterker nog, misschien is iCloud wel dé reden om de overgang naar Mountain Lion te maken want meer dan enig andere functie brengt het OS X en iOS dichter bij elkaar.

De belangrijkste functie van iCloud is het synchroniseren van je gegevens tussen je Mac(s) en iOS-apparaten. In Lion gebeurde dit al voor je agenda en contacten maar in Mountain Lion is daar nog veel meer bijgekomen.

Documentbibliotheek
In Mountain Lion is het mogelijk om documenten te openen en op te slaan in iCloud in plaats van op je Mac. Vergelijk deze methode echter niet met clouddiensten als Dropbox of de vroegere iDisk. iCloud doet zich namelijk niet voor als een online harddisk maar toont je alleen de documenten in de daarvoor bestemde applicatie.

Applicaties die iCloud-documenten ondersteunen krijgen een nieuw documentvenster waar je kunt kiezen om documenten op je Mac of op iCloud te zoeken. Kies je voor iCloud dan zie je alle documenten bij elkaar.

iCloud-venster in Pages
Lijstweergave

Het vinden van documenten is eenvoudig. Je kunt kiezen voor icoontjes of een lijstweergave. Bij de tweede optie kun je kiezen om te sorteren op naam, de datum waarop het document voor het laatst gewijzigd is of de grootte. Ook is het mogelijk om op trefwoorden in de documenten te zoeken. Mocht je wat meer structuur willen aanbrengen dan kun je ook mapjes aanmaken.

Aanmaken van een map

Alle documenten en mappen die je op deze manier aanmaakt in iCloud zijn direct te vinden op al je andere apparaten. Je moet alleen wel de bijhorende app geïnstalleerd hebben. Pages-documenten zijn dus alleen zichtbaar in Pages, afbeeldingen in voorvertoning of andere apps die afbeeldingen in iCloud ondersteunen.

Wil je een document delen, dan selecteer je het en klik je op de deelknop onderaan het venster. Daar krijg je dan de mogelijkheid om het bestand via Mail of de Berichten-app te versturen naar anderen.

Je vindt doorgaans snel wat je zoekt in iCloud omdat je in een applicatie alleen de documenten te zien krijgt die geopend kunnen worden. Toch kleeft er één groot nadeel aan de structuur die Apple verzonnen heeft voor iCloud. Bij projecten waar je meerdere soorten bestanden gebruikt is het niet mogelijk om één map aan te maken waar alles voor het project in te vinden is. Je zult je bestanden per applicatie moeten ordenen.

Instellingen
Stiekem zit iCloud op nog veel meer plekken in Mountain Lion verstopt. Een overzicht van andere onderdelen die vanaf nu via iCloud gesynchroniseerd worden met je andere Macs en/of iOS-apparaten.

Apple maakt er geen geheim van dat het OS X en iOS dichter bij elkaar wil brengen. In Mountain Lion is dat zichtbaar met Mac-versies van iOS apps als Herinneringen, Notities en Game Center. Toch lijkt iCloud de ware brug te zijn tussen OS X en iOS in Mountain Lion. Het feit dat niet alleen documenten en andere content maar ook instellingen automatisch tussen beide platformen worden uitgewisseld maakt het door elkaar gebruiken van OS X en iOS nog eenvoudiger.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nieuw in Mountain Lion: iCloud
Sluiten