Nieuw in Mountain Lion: iCloud

19 reacties

OS X 10.8 Mountain Lion is te koop. Om je kennis te laten maken met de negende versie van OS X belicht OMT een selectie van de meest baanbrekende, handige en leuke nieuwigheden uit de 200 nieuwe functies van Mountain Lion. Vandaag het tiende en laatste deel: iCloud.

iCloud is weliswaar het meest onzichtbare onderdeel van Mountain Lion maar toch is het overal aanwezig en is het een van de meest vernieuwende functies in OS X. Sterker nog, misschien is iCloud wel dé reden om de overgang naar Mountain Lion te maken want meer dan enig andere functie brengt het OS X en iOS dichter bij elkaar.

De belangrijkste functie van iCloud is het synchroniseren van je gegevens tussen je Mac(s) en iOS-apparaten. In Lion gebeurde dit al voor je agenda en contacten maar in Mountain Lion is daar nog veel meer bijgekomen.

Documentbibliotheek
In Mountain Lion is het mogelijk om documenten te openen en op te slaan in iCloud in plaats van op je Mac. Vergelijk deze methode echter niet met clouddiensten als Dropbox of de vroegere iDisk. iCloud doet zich namelijk niet voor als een online harddisk maar toont je alleen de documenten in de daarvoor bestemde applicatie.

Applicaties die iCloud-documenten ondersteunen krijgen een nieuw documentvenster waar je kunt kiezen om documenten op je Mac of op iCloud te zoeken. Kies je voor iCloud dan zie je alle documenten bij elkaar.

iCloud-venster in Pages
Lijstweergave

Het vinden van documenten is eenvoudig. Je kunt kiezen voor icoontjes of een lijstweergave. Bij de tweede optie kun je kiezen om te sorteren op naam, de datum waarop het document voor het laatst gewijzigd is of de grootte. Ook is het mogelijk om op trefwoorden in de documenten te zoeken. Mocht je wat meer structuur willen aanbrengen dan kun je ook mapjes aanmaken.

Aanmaken van een map

Alle documenten en mappen die je op deze manier aanmaakt in iCloud zijn direct te vinden op al je andere apparaten. Je moet alleen wel de bijhorende app geïnstalleerd hebben. Pages-documenten zijn dus alleen zichtbaar in Pages, afbeeldingen in voorvertoning of andere apps die afbeeldingen in iCloud ondersteunen.

Wil je een document delen, dan selecteer je het en klik je op de deelknop onderaan het venster. Daar krijg je dan de mogelijkheid om het bestand via Mail of de Berichten-app te versturen naar anderen.

Je vindt doorgaans snel wat je zoekt in iCloud omdat je in een applicatie alleen de documenten te zien krijgt die geopend kunnen worden. Toch kleeft er één groot nadeel aan de structuur die Apple verzonnen heeft voor iCloud. Bij projecten waar je meerdere soorten bestanden gebruikt is het niet mogelijk om één map aan te maken waar alles voor het project in te vinden is. Je zult je bestanden per applicatie moeten ordenen.

Instellingen
Stiekem zit iCloud op nog veel meer plekken in Mountain Lion verstopt. Een overzicht van andere onderdelen die vanaf nu via iCloud gesynchroniseerd worden met je andere Macs en/of iOS-apparaten.

Apple maakt er geen geheim van dat het OS X en iOS dichter bij elkaar wil brengen. In Mountain Lion is dat zichtbaar met Mac-versies van iOS apps als Herinneringen, Notities en Game Center. Toch lijkt iCloud de ware brug te zijn tussen OS X en iOS in Mountain Lion. Het feit dat niet alleen documenten en andere content maar ook instellingen automatisch tussen beide platformen worden uitgewisseld maakt het door elkaar gebruiken van OS X en iOS nog eenvoudiger.

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  TheBigZ

  Keerzijde van meer iCloud gebruik is wel dat je nóg sneller door je gratis 5GB cloud storage heen bent. Slim van Apple…

 • Profielfoto
  Maikelw

  Tja wat moet ik er van zeggen. Mooie gedachte achter het product, maar ik kan er absoluut niet mee leven dat mijn bestanden in een programma worden opgeslagen i.p.v. op één centrale plek.

  Ook het ontbreken van een toegangspunt (beheerpunt) tot iCloud maakt het voor mij waardeloos. Bij Google Drive kun je tenminste OVERAL bij je bestanden.

 • Profielfoto
  ElsR

  Het grote voordeel van iCloud is nu dat je op je iOS-apparaten en op je OSX-apparaten je documenten kan bewerken en ze direct kan terugplaatsen. Met Dropbox kan dat alleen maar via een WebDAV, da’s toch een omweggetje.
  Ik snap niet waarom mensen zo moeilijk doen over dat je het alleen vanuit de app. kunt openen. Als je het alleen maar wilt bekijken – samen met andersoortige bestanden – en niet meer veranderen, maak je er toch een pdf van?

 • Profielfoto
  Xcode

  Dat mooie wolkje linksboven in je Safari venster is op dit moment nog behoorlijk zinloos. In ieder geval zie ik de openstaande tabs niet terug op mijn iPad en iPhone en vice versa. Maar ik vermoed dat we daarvoor even moeten wachten op iOS 6?

 • Profielfoto
  Joerian

  Dat mooie wolkje linksboven in je Safari venster is op dit moment nog behoorlijk zinloos. In ieder geval zie ik de openstaande tabs niet terug op mijn iPad en iPhone en vice versa. Maar ik vermoed dat we daarvoor even moeten wachten op iOS 6?

  Jep

 • Profielfoto
  Craimasjien

  @thebigz dit is onzin. Alle Apps die iCloud gebruiken maken géén gebruik van die gratis gb’s.
  Documenten van applicaties kun je kosteloos en limiet vrij op iCloud knallen.

  Die gratis opslag is voor foto’s, back-ups, etc.

 • Profielfoto
  Nautdeapplefan

  Heeft iemand hier een MacBook white mid 2010 met 2 GB ram en met ML, want ik wil ML downloaden op mijn MacBook maar ik weet niet zeker of dat sloom loopt…

 • Profielfoto
  Laurensblom

  Ik vind het vooralsnog onzin, ik heb zelf een computer om mijn bestanden op te slaan. Makkelijk toch:-)
  En als mijn HD te klein wordt koop ik een nieuwe.
  Dus, kortom, kan iemand me uitleggen wat het voordeel van iCloud is?

 • Profielfoto
  marcelnijman

  Ik sluit me bij de Wozmeister aan en sla iCloud over. Ik wil altijd rechtstreeks bij mijn eigen bestanden kunnen, en niet alleen via (Apple-)apps. Ook ‘versioning’ doe ik zelf. Alles staat bij mij of op een computer, of op een externe disk, en backups bewaar ik op twee gescheiden locaties. Voor mij is iCloud de oplossing voor een niet-bestaand probleem.

 • Profielfoto
  dirkalblas

  maar als ik iets even op iemand anders zijn laptop wil openen kan ik het niet net als bij google drive/dropbox downloaden, toch? om via instellingen de account te wijzigen vind ik ook zo wat… daarom blijf ik een voorstander van google drive (nou heb ik eerlijk gezegd ook een android htc)

 • Profielfoto
  Kdingo

  Voor de instellingen synchronisatie is het echt een top dienst, online storage enzo, dat hoeft niet van mij.

 • Profielfoto
  mighty servant

  Icloud prima voor syncen….en over de rest hou ik liever zelf controle

 • Profielfoto
  tyler

  ik twijfel om Word te installeren op m’n macbook air of Pages ..?
  iemand een suggestie?
  bij Pages heb ik dan wel de iCloud functies bij Word niet .. maar is het gelijkaardig in gebruik?

 • Profielfoto
  recoiller

  Ik heb de indruk dat we als gebruikers steeds minder begrijpen van wat er nou eigenlijk gebeurt. Dat begon al met iPhoto die de foto’s in 1 megabestand ging zetten waardoor je er zelf geen grip meer op had.
  Ook het vervangen van de ‘save as’ naar ‘dupliceer’ is voor het grootste deel van de gebruikers nog onduidelijk en zelfs omslachtig en onhandig.
  Ook hier breken ze met de gebruikelijke manier van werken, zonder dat je weet waarom.

 • Profielfoto
  Rickje

  @ Tyler,
  Als je veel documenten e.d. intern en voor jezelf gebruikt zou ik iCloud/Pages doen.

  Maar als je echt goede uitwisselbaarheid met Office/Word moet hebben, dan zou ik voor Word gaan. Simpelweg omdat Pages -> Word of Word -> Pages nog wel eens layout verschillen kan veroorzaken.

 • Profielfoto
  dinck

  Is er (in systeemvoorkeuren) de optie om iCloud uit te schakelen?

 • Profielfoto
  Buzz

  dinck: Uiteraard. Je hoeft natuurlijk al niet in te loggen met je iCloud account, en als je dat wel doet dan kan je nog in de systeemvoorkeuren per iCloud dienst (mail, contacts, photo stream, documents & data, etc.) bepalen of je er gebruik van wil maken.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Het grote voordeel van iCloud is nu dat je op je iOS-apparaten en op je OSX-apparaten je documenten kan bewerken en ze direct kan terugplaatsen. Met Dropbox kan dat alleen maar via een WebDAV, da\’s toch een omweggetje.

  Dropbox vind ik dan toch nog steeds wat beter, evenals Google drive (hoewel een normale app voor de iPad ontbreekt). Gewoon installeren en je hebt weer “normaal” file management. Dus ook bewerken, op je computer zetten, terugzetten etc. Groot voordeel t.o.v. iCloud.

 • Profielfoto
  janjaap

  Helaas ben ik nu mijn time machine backup van de Notities kwijt. Of zie ik iets over het hoofd?