Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 3 augustus 2012

Nieuw in Mountain Lion: Herinneringen, Notities

OS X 10.8 Mountain Lion is te koop. Om je kennis te laten maken met de negende versie van OS X belicht OMT een selectie van de meest baanbrekende, handige en leuke nieuwigheden uit de 200 nieuwe functies van Mountain Lion. Vandaag: Herineringen en Notities.

Wie een iPhone, iPad of iPod touch heeft kent Herinneringen en Notities waarschijnlijk al. In Mountain Lion zijn deze apps nu ook te vinden. Ze bieden de zelfde functionaliteit en lopen via iCloud altijd synchroon met je iOS-apparaat.

Notities
Als er om het beeldscherm van je Mac altijd een collage van post-it briefjes zit dan is de nieuwe Notities-app een uitkomst. Vanaf nu kun je al die kattebelletjes namelijk gewoon digitaal houden.

Notities bestaat uit een venster met drie kolommen. Links zie je de verschillende groepen, onderverdeeld in notities op je Mac en op iCloud. Daarnaast is een overzicht van de notities te vinden. In de rechterkolom kun je ze lezen of bewerken.

Het programmavenster van Notities

Als je in een notitie een regel begint met een opsommingsteken, gevolgd door een spatie maakt de app er automatisch een lijstweergave van. Verder staan de meeste tekstbewerkingsmogelijkheden van OS X tot je beschikking. Je kunt lettertypes, -kleuren en -groottes kiezen, het inspringniveau bepalen en tekst uitlijnen. Naast tekst kunnen er in notities ook foto’s of andere bestanden toegevoegd worden.

Je notities verschijnen via iCloud direct op al je andere apparaten. Wil je er een naar iemand anders sturen dan kun je een notitie vanuit de app delen via de Berichten-app of Mail. Ook is het mogelijk om een notitie als los venster op je Mac te houden door er op te dubbelklikken. Zo kun je dus eindelijk afscheid nemen van je papieren post-it briefjes.

Herinneringen
Ook de Herinneringen-app is op de Mac nagenoeg identiek aan de iOS-versie en ook hier worden al je gegevens gesynchroniseerd via iCloud. Je kunt er echter ook voor te kiezen om te synchroniseren met CalDAV-diensten van bijvoorbeeld Google of Yahoo.

Je kunt met de app to-do-lijstjes en losse herinneringen aanmaken. In het programmavenster zie je links een overzicht van aangemaakte lijsten die je in de rechterkolom kunt bekijken en bewerken. Wil je to-do’s van meerdere lijsten in één overzicht zien dan selecteer je simpelweg de lijsten in de linkerkolom.

Alle herinneringen in een lijst krijgen een checkbox zodat je ze eenvoudig kunt afvinken als je er mee klaar bent en ze van je lijst verdwijnen.

Het programmavenster van Herinneringen

Net als iOS is het mogelijk om herinnerd te worden aan to-do’s op je lijst. Je kunt ervoor kiezen om op een bepaald moment een notificatie te krijgen of wanneer je bij een bepaalde locatie aankomt of vertrekt. Omdat er in je Mac geen GPS-chip zit kan je alleen op deze laatste functie aan met je iPhone of iPad met 3G. Dankzij een kalender, in de linker kolom van het programmavenster kun je snel naar je herinneringen voor een bepaalde dag gaan.

Met Notities en Herinneringen samen heb je dus geen excuus meer om ooit nog iets te vergeten. Je bent gewaarschuwd!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nieuw in Mountain Lion: Herinneringen, Notities
Sluiten