NASA Mars-missie draait op Mac

29 reacties

Gisterenochtend werd Nederland wakker met het nieuws dat het NASA gelukt was om Curiosity veilig op de planeet Mars te krijgen. De Marsrover met het gewicht van een personenauto werd vanaf een zwevende kraan op de planeet geland. Een waar technologisch hoogstandje dat, naar het nu blijkt, een Mac-tintje heeft.

Het viel op dat nagenoeg alle medewerkers van het NASA Jet Propulsion Laboratorium in California (de plek waar vandaan de missie gecoördineerd werd) een MacBook Pro voor zich hadden tijdens de landing. TUAW vroeg aan een voormalig medewerker hoe dat kwam. Volgens hem komt dit door de UNIX-basis waar OS X op gebaseerd is. Dit platform is ontwikkeld voor wetenschappelijke doeleinden en wordt veel gebruikt voor onderzoeken. Daarnaast blijkt het JPL een Bring-Your-Own-Device regeling ingesteld te hebben waardoor medewerkers de vrijheid kregen om zelf hun ideale computer te kiezen.

 

Overigens is het percentage Mac’s bij NASA’s commandocentrum niet het enige Apple-tintje aan de Mars-missie. De computer in het Curiosity-wagentje wordt aangestuurd door een IBM PowerPC 750 processor… inderdaad, de zelfde chip die Apple 15 jaar geleden in de eerste G3 iMac stopte.

Reacties

29 reacties
 • Profielfoto
  Kdingo

  “Think different. Change the world”

  Apple begint nu dus ook aan het sterrenstelsel:)

 • Profielfoto
  Baron Van Dedem

  Mooi verhaal om te vertellen op verjaardagen. Soms snappen mensen niet waarom je een mac koopt met zelfde specs als een laptop, maar veel duurder is. Maar als wetenschappers het al doen, doe ik het ook.

 • Profielfoto
  Twentyeyes

  Even een kleine uitleg aan mensen waarom voor zulke oude hardware gekozen word: Men doet dit omdat de transistors in dit soort “oude” technologie nog verschrikkelijk groot zijn vergeleken met nu. Daardoor is er veel minder kans dat er storing optreed door straling die door de processor/geheugenchip “schiet” en een elektron uit zijn baan ramt, wat een corrupte instructie zou opleveren.

 • Profielfoto
  DJDNS

  iMars pro

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Al die standaard desktops hebben dus toch zijn effect gehad

 • Profielfoto
  farl4web

  @TwentyEyes Interessant!

 • Profielfoto
  StarDesign

  Nice, zie je apple is gewoon in space XD

 • Profielfoto
  kpintelo

  @ onemorething: leuk artikel.
  Kleine nuance: spacecraft wordt niet aangestuurd door mac, maar door ibm processor, die toevallig ooit in een mac zat. Voor de rest wordt er geen mac os gebruikt. Is immers te traag voor dit soort toepassingen. Ibm processoren worden nu ook gebruikt door de xbox. Dus een kleine nuance graag.

 • Profielfoto
  MacTS

  @TwentyEyes Interessant!

  Meen je dat? Volgens mij is het je reinste onzin van een Windows-gebruiker.

 • Profielfoto
  kpintelo

  @macTS: waar baseer jij je op?

 • Profielfoto
  klaasb

  Een andere reden om de oude chips te gebruiken, ‘proven technology’.
  De oude chip heeft ruim de tijd gehad om zich te bewijzen en is in de prakijk dus ook uitvoerig getest.

 • Profielfoto
  Buzz

  Het klopt gedeeltelijk. De elektronica in de ruimtevaart moet inderdaad bestand zijn tegen straling. Maar het is niet alleen zo dat de huidige chips te klein zijn om bestand te zijn tegen straling, het kost ook gewoon veel tijd om de voor de ruimtevaart geschikte versies van deze chips te ontwikkelen en te testen.

  Zie bijvoorbeeld http://en.wikipedia.org/wiki/Radiation_hardening

  Het heeft inderdaad verder niks met de Mac te maken, want Apple doet hier helemaal niks aan.

  Wel ben ik het er helemaal mee eens dat de Mac de ideale computer is voor wetenschappelijk werk op Aarde.

 • Profielfoto
  donut

  Nu het is wachten op het eerste Marsmannetje met een iPod

 • Profielfoto
  1984

  “Think different. Change the world”

  Apple begint nu dus ook aan het sterrenstelsel:)

  Als dat maar goed afloopt. Apple in de wolken is dus niet zo betrouwbaar. Maar het verandert inderdaad de wereld.

 • Profielfoto
  ming

  ik zie nog meer Apple invloeden

 • Profielfoto
  65554

  Dan zouden ze 15 jaar geleden al snelle macs hebben

 • Profielfoto
  Osirison

  Dat ze PowerPC gebruiken die ook in de mac werd toegepast is niet helemaal waar, NASA maakt gebruik van speciaal gemaakte processors nagenoeg altijd van BAE Systems.

  Dit zijn de specs van de Curiosity:

  2 identieke computers met een BAE RAD750 CPU welke 10.4miljoen transistors bevat, kloksnelheid 110-200MHz/400MIPS 5watt max.
  De techniek is echter gebaseerd op de IBM Powerpc en gebruikt de RISC instructieset.
  256MB RAM 2GB Flash opslag
  Netwerk van de “grote” radio die direct naar aarde kan zenden is 32kbps de “kleine” radio die communiceert met een Mars orbiter van het Interplanet kan 2mbit halen, deze orbiter gebruiken ze als store and forward node.
  (Slaat data op die de rover stuurt en wacht tot dat Mars en Aarde op de juiste positie zijn en stuurt de data dan door)

 • Profielfoto
  Haike

  Herinnert u zich deze nog?….

  http://www.youtube.com/watch?v=7Eb1yih5kNY

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Zeg…is dat iets om trots op te zijn? Zo’n oude chip? Waarom zouden ze een 15 jaar oude chip in een splinternieuwe marswagen zetten?

 • Profielfoto
  Haike

  Omdat het gewoon kwaliteit is? omdat er geen virussen voor rondwaren/bestaan?

 • Profielfoto
  thom127

  Ik weet niet in welke wolk jullie leven maar er zullen ook virussen komen voor de Mac. En dit heeft amper te maken met een Mac! Het is een goede geprogrammeerde software van de NASA. Met de processor is helemaal bullshit, ze gebruiken gewoon een bestaande processorstructuur.

 • Profielfoto
  dinck

  Een belangrijke reden dat Apple afgestapt is van de PowerPC chip is dat ze indertijd veel te weinig computers verkochten. Aangezien Apple de enige fabrikant was die deze chips in PC’s gebruikte was de verdere ontwikkeling voor gebruik in computers niet meer rendabel. Dat betekende niet het einde van het Power-platform, dergelijke chips hebben nog steeds hun toepassing.
  Indertijd waren PowerPC chips overigens door hun architectuur superieur aan de Intels – snellere verwerking bij lagere kloksnelheden! Wie weet hoe het er nu uit had gezien als er evenveel R&D geld voor de PowerPC was geweest als bij Intel?

 • Profielfoto
  Macman

  Steve Jobs maakt nu ook letterlijk een ‘dent in the universe’!

 • Profielfoto
  Buzz

  Op DPReview staat een leuk interview met de ontwikkelaar van de camera’s van Curiosity:
  http://www.dpreview.com/news/2012/08/08/Curiosity-interview-with-Malin-Space-Science-Systems-Mike-Ravine

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  @TwentyEyes Interessant!

  Meen je dat? Volgens mij is het je reinste onzin van een Windows-gebruiker.

  Absoluut niet! Naarmate de (nano)technologie steeds kleinere chips oplevert stijgt de gevoeligheid van deze componenten. Dus een ‘grote’ chip is minder gevoelig voor het minieme elektromagnetisch veld van een naburige schakeling. Straling echter (een EMP=Electro Magnetic Pulse afkomstig van een zonnevlam) waar TwentyEyes over spreekt kan alles stuk maken of het nu groot of kleine chips betreft.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Zeg…is dat iets om trots op te zijn? Zo\’n oude chip? Waarom zouden ze een 15 jaar oude chip in een splinternieuwe marswagen zetten?

  Zie mijn post hierboven. Chips die dergelijke hardware aansturen hoeven om te beginnen geen extreem hoge klokfrequentie te hebben omdat de uit te voeren instructies veel simpeler zijn dan b.v. een 3D rendering met Maya. De meeste instructies zijn heel basaal omdat een servomotor van b.v. een robot arm slechts hoeft te reageren op een bit patroon dat b.v. ‘omhoog’ of ‘omlaag’ betekent.
  Natuurlijk zijn er ook ingewikkelde berekeningen zoals koerscorrecties maar omdat het programma daarvoor heel specifiek is en niet onderbroken wordt door b.v. het bewegen van een muis en het de gegevens ook niet naar een scherm hoeft te sturen wordt de CPU nauwelijks belast zoals dat wel eens op een computer kan gebeuren. Ook hoeft het geen eye-candy uit te voeren, dus die ‘oude’ hardware voldoet prima. Hedendaagse CPU’s zijn een enorme overkill.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Ik weet niet in welke wolk jullie leven maar er zullen ook virussen komen voor de Mac.

  Er zijn virussen geweest, maar sinds OS-X dat nu 11 jaar bestaat is er nog geen één verschenen van betekenis. Wel aardig slimme Trojans natuurlijk maar geen virus. Als het na 11 jaar er nog steeds niet is, is er een heel kleine kans dat het er ooit nog komt…

 • Profielfoto
  Buzz

  Met de computer van nu, in plaats van één uit 2004 had je niet zo heel veel meer kunnen doen met Curiosity dan nu het geval is. Met de camera’s en andere instrumenten van nu, is al weer een ander verhaal. Maar de grootste bottleneck in wat je kan doen met een robot op Mars is en blijft de communicatie tussen Aarde en Mars. Hoe goed de computers aan boord ook zijn.

  Nog een ander leuk nieuwsberichtje over de computer aan boord van Curiosity:
  http://www.cbsnews.com/network/news/space/home/spacenews/files/081012_msl_update.html

 • Profielfoto
  MacKevin11

  Haha leuk
  Die man op ‘nasa2.jpg’ met zijn Windows laptop xD