Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 7 augustus 2012

NASA Mars-missie draait op Mac

Gisterenochtend werd Nederland wakker met het nieuws dat het NASA gelukt was om Curiosity veilig op de planeet Mars te krijgen. De Marsrover met het gewicht van een personenauto werd vanaf een zwevende kraan op de planeet geland. Een waar technologisch hoogstandje dat, naar het nu blijkt, een Mac-tintje heeft.

Het viel op dat nagenoeg alle medewerkers van het NASA Jet Propulsion Laboratorium in California (de plek waar vandaan de missie gecoördineerd werd) een MacBook Pro voor zich hadden tijdens de landing. TUAW vroeg aan een voormalig medewerker hoe dat kwam. Volgens hem komt dit door de UNIX-basis waar OS X op gebaseerd is. Dit platform is ontwikkeld voor wetenschappelijke doeleinden en wordt veel gebruikt voor onderzoeken. Daarnaast blijkt het JPL een Bring-Your-Own-Device regeling ingesteld te hebben waardoor medewerkers de vrijheid kregen om zelf hun ideale computer te kiezen.

 

Overigens is het percentage Mac’s bij NASA’s commandocentrum niet het enige Apple-tintje aan de Mars-missie. De computer in het Curiosity-wagentje wordt aangestuurd door een IBM PowerPC 750 processor… inderdaad, de zelfde chip die Apple 15 jaar geleden in de eerste G3 iMac stopte.

Reageer op artikel:
NASA Mars-missie draait op Mac
Sluiten