Na H.264 komt… H.265

Door: Koen van Tongeren - 15 reacties

Enig idee hoe groot één seconde ongecomprimeerde HD video is? Ongeveer 385 megabyte. Om toch moeiteloos video’s op je Mac, iPhone, iPad, iPod of Apple TV te kijken moet een video daarom gecomprimeerd worden. Apple gebruikt hiervoor de wereldwijd geaccepteerde standaard H.264/AVC. De Motion Pictures Experts Group die de standaard beheert heeft nu de opvolger bekend gemaakt: H.265.

In een persbericht maakt de MPEG-groep bekend dat H.265 momenteel in ontwikkeling is. De nieuwe standaard heeft als grootste voordeel dat het twee keer zo sterk comprimeert als H.264, zonder aan kwaliteit in te leveren. Praktisch betekent dit dat video’s half zo groot worden of een twee keer zo hoge resolutie krijgen met de zelfde grootte.

De nieuwe H.265 standaard kan waarschijnlijk vanaf volgend jaar gebruikt gaan worden. De kans is groot dat Apple een van de eerste bedrijven is die er gebruik van zal maken. Alle films in de iTunes Store worden immers nu nog in H.264 aangeboden. Met de nieuwe standaard kan het downloaden van films en tv-series in HD-kwaliteit een stuk sneller verlopen.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  Jesper

  Hopelijk word dat Gamma probleem dan ook eindelijk eens opgelost…

 • Profielfoto
  UtregCity

  Hopelijk word dat Gamma probleem dan ook eindelijk eens opgelost…

  dat zeg ik, Gamma!:-D

 • Profielfoto
  Jan-David van Luipen

  Lekker is dat met die H.264 baseline profielen voor adaptieve streaming.. Kunnen we de boel WEER helemaal omgooien

 • Profielfoto
  BenitoMilan

  Hopelijk word dat Gamma probleem dan ook eindelijk eens opgelost…

  dat zeg ik, Gamma!:-D

  Daar moest ik wel even om lachen.. haha

 • Profielfoto
  YoYelloW

  ik vraag me af hoe backwards compatible dit zal zijn met de vorige versie. al die hardware ondersteuning voor H.264 enzo.. gaan die dingen dan ook werken voor H.265?

 • Profielfoto
  iMacDonalds

  dat is een hele goeie vraag. Ik denk dat er een software update aan de pas moet komen dan.

 • Profielfoto
  iPredict

  Werkelijk geen kwaliteitverlies bij een dubbele compressie? Indrukwekkend, maar wel nodig. Video is van alle media het minst schrijfruimte-vriendelijk.

 • Profielfoto
  sysop

  “…of een twee keer zo hoge resolutie met de zelfde grootte”
  Moet dat niet dubbele grootte zijn..? (Er van uitgaande dat de resolutie zowel horizontaal als verticaal verdubbeld, wat normaal gesproken een ver-vier-voudiging zou betekenen.)
  Of: de resolutie kan met factor ‘wortel van 2’ (1,41421356 etc…) toenemen bij gelijkblijvende grootte.

 • Profielfoto
  Animotion

  H.265 is al langer in ontwikkeling. H.264 is beperkt tot 1920×1080, ofwel full HD. Aangezien de nieuwe iPad al een hogere resolutie kent, en de Retina-ontwikkeling niet te stuiten is, is er dus zeker een behoefte aan een codec die grotere resoluties aankan…

 • Profielfoto
  kerelvent

  Weet iemand of telecombedrijven investeren in specifiek deze techniek? Dit is van wezenlijk belang voor ze, het zou al snel kunnen schelen op de belasting van hun netwerk.

 • Profielfoto
  DaveFlash

  H.265 is al langer in ontwikkeling. H.264 is beperkt tot 1920×1080, ofwel full HD. Aangezien de nieuwe iPad al een hogere resolutie kent, en de Retina-ontwikkeling niet te stuiten is, is er dus zeker een behoefte aan een codec die grotere resoluties aankan…

  nee hoor, H.264 is zeker niet beperkt tot 1920×1080. Op youtube staan bijvoorbeld al 4K videos, gecodeerd in mp4 H.264. Hier een voorbeeld: http://www.youtube.com/watch?v=bMUxpTb_wWc (kies in de flashplayer rechtsonder bij het tandwieltje voor “Origineel”) zie ook wikipedia.

 • Profielfoto
  Animotion

  Chips DaveFlash, je hebt gelijk. Ik was in de war met MPEG2.

  Sorry voor de verwarring.

  Dit is trouwens de wiki pagina voor h.265

  http://en.wikipedia.org/wiki/High_Efficiency_Video_Coding

 • Profielfoto
  DaveFlash

  Chips DaveFlash, je hebt gelijk. Ik was in de war met MPEG2.

  Sorry voor de verwarring.

  Dit is trouwens de wiki pagina voor h.265

  http://en.wikipedia.org/wiki/High_Efficiency_Video_Coding

  Bedankt:lol:
  Oh en zoals je op de pagina van H.265 kan zien, ondersteunt dat (voorlopig) een maximum resolutie van 7,680×4,320 pixels met een snelheid van 120 beeldjes per seconde, dus als ze met dit formaat: “Ultra High Definition Television” ook wel 8K genoemd (UHDTV) 3D gaan opnemen, middels de side-by-side techniek (naast elkaar), 1 beeldje voor het linker oog met een resolutie van 3840×4320 en direct er naast voor het rechteroog 3480x4320px dan heb je dus wanneer de beelden weer opgeblazen worden (uitgerekt) en over elkaar heen gelegd 3D TV met een resolutie van 4K voor ieder oog! WOOW! Dat is echt de toekomst.

  //OFF TOPIC
  Hmm, ik denk wel waarom de geruchten van de Apple TV nu weer in de richting van een settopbox wijzen, Apple wil de komende jaren eerst de box verder uitbreiden, om vervolgen de markt te verassen en als eerst over zeg 4, 5 of 6 jaar een mega-retina TV op de markt te brengen die dus 8K in huis heeft. Voor 1080p content kunnen ze dan simpelweg (1920 x 4 = 7680; 1080 x 4 = 4320) elke standaard HD-pixel ver viervoudigen, zonder zichtbaar kwaliteitsverlies. (maar geen extra details).

  Want we weten dat Apple de benodige technieken en patenten, ook voor 3D, al in huis heeft. Want als dit DÉ Apple TV wordt, dan zijn ze ook in deze markt innoverend, beeld het je maar eens in een 8K UHD Apple 3D TV waar bij 3D weergave in het 4K-bioscoopkwaliteit is. Dus een TV die zowel in 2D als ook in 3D echt Retina genoemd mag worden.

  En Apple kan dit in feite NU eignelijk al maken, als je namelijk 3 iPad 3 schermen naast elkaar legd, en dan nog eens twee rijen van 3 er onder dan zit je al héél héél dicht bij de resolutie van UHDTV:

  3 x 2048 = 6144 breed
  3 x 1536 = 4608 hoog

  dan heb je dus 9 iPad’s 3 nodig,
  die samen een scherm van 75 cm diagonaal (ofwel 30 inch) vormen:

  Dat zou behalve als TV ook heel makkelijk tot een nieuwe 30-inch retina Thunderbold display
  gebombardeerd kunnen worden. De mogelijkheden zijn eindeloos!

  En stel dat je een TV scherm uit 5×5 iPad 3 schermen opbouwt, dan zit je al op de 10.000+ pixels horizontaal!!:-)

 • Profielfoto
  Brunoximus

  De nieuwe standaard heeft als grootste voordeel dat het twee keer zo sterk comprimeert als H.264, zonder aan kwaliteit in te leveren. Praktisch betekent dit dat video’s half zo groot worden of een twee keer zo hoge resolutie krijgen met de zelfde grootte.

  Ik weet niet veel van video, maar alles van beeldbewerking. Maar ook met video geldt; wanneer het beeld dat 2x zo groot is, het aantal pixels / data met ‘2×2’ (exponentieel) toeneemt. Deze codec zal dus ongeveer 140% groter beeld leveren, ipv 200%, zoals hier wordt gesuggereerd.

 • Profielfoto
  Scrooge McDuck

  Nu nog wachten op een stable x.265 release!