Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 16 augustus 2012

Na H.264 komt… H.265

Enig idee hoe groot één seconde ongecomprimeerde HD video is? Ongeveer 385 megabyte. Om toch moeiteloos video’s op je Mac, iPhone, iPad, iPod of Apple TV te kijken moet een video daarom gecomprimeerd worden. Apple gebruikt hiervoor de wereldwijd geaccepteerde standaard H.264/AVC. De Motion Pictures Experts Group die de standaard beheert heeft nu de opvolger bekend gemaakt: H.265.

In een persbericht maakt de MPEG-groep bekend dat H.265 momenteel in ontwikkeling is. De nieuwe standaard heeft als grootste voordeel dat het twee keer zo sterk comprimeert als H.264, zonder aan kwaliteit in te leveren. Praktisch betekent dit dat video’s half zo groot worden of een twee keer zo hoge resolutie krijgen met de zelfde grootte.

De nieuwe H.265 standaard kan waarschijnlijk vanaf volgend jaar gebruikt gaan worden. De kans is groot dat Apple een van de eerste bedrijven is die er gebruik van zal maken. Alle films in de iTunes Store worden immers nu nog in H.264 aangeboden. Met de nieuwe standaard kan het downloaden van films en tv-series in HD-kwaliteit een stuk sneller verlopen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Na H.264 komt… H.265
Sluiten