Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 20 augustus 2012

IT’ers voelen zich veiliger met iPhone dan Blackberry

Dat het niet goed gaat met het Canadese RIM, maker van de Blackberry, mag inmiddels geen nieuws meer heten. Het bedrijf is gespecialiseerd in smartphone-oplossingen voor de zakelijke markt en weet maar moeilijk aansluiting te vinden bij de veranderende markt waarbij Bring Your Own Device (BYOD) steeds gebruikelijker wordt binnen bedrijven.

De enige troef die RIM nog in handen lijkt te hebben is de goede beveiliging van Blackberry’s en het feit dat IT-beheerders volledige controle over Blackberry’s van werknemers hebben. Nu lijkt echter zelfs aan dat wapenfeit getornd te worden. Uit een onderzoek naar BYOD blijkt dat IT-beheerders voor het eerst iOS als een veiliger platform voor zakelijk gebruik zien dan Blackberry.

Voor het onderzoek werden 400 IT-ers uit Duitsland, Groot Brittannië en de Verenigde Staten ondervraagd over het BYOD-beleid binnen hun organisatie. Bij de vraag welk besturingssysteem het meest veilig en het best te beheren was voor een IT-afdeling kwam iOS op de eerste plaats, gevolgd door Blackberry, Android, Symbian en als laatste Windows Phone OS.

iOS wordt weliswaar gezien als het meest geschikte mobiele OS voor BYOD-omgevingen, maar in de praktijk blijken iPhones nog lang niet overal welkom. Op de vraag welke mobiele besturingssystemen daadwerkelijk toegelaten worden op bedrijfsnetwerken staat Blackberry nog bovenaan met 71,2%, gevolgd door Android met 70,6%, Windows Phone met 52,5% en iOS met 50,7%.

Die uitkomst mag met recht opvallend genoemd worden. Niet alleen blijkt hieruit dat het veilig achten van iOS nog niet overal omgezet is in beleid. Daarbij valt op dat Android wél welkom is op het overgrote deel van de bedrijfsnetwerken. Dit terwijl onlangs bekend werd dat meer dan 65% van alle Android-toestellen een bepaalde vorm van malware aan boord heeft.

De verdere conclusies van het onderzoek zijn vooral interessant voor ondernemingen die overwegen om aan een BYOD-programma te beginnen. Zo blijkt dat het bij de meeste bedrijven geen extra geld kost of zelfs geld bespaart en dat het een effectief middel is om talent naar de onderneming te trekken of te behouden.

Hoe welkom is de iPhone bij jouw werkgever?

Reageer op artikel:
IT’ers voelen zich veiliger met iPhone dan Blackberry
Sluiten