IT’ers voelen zich veiliger met iPhone dan Blackberry

20 reacties

Dat het niet goed gaat met het Canadese RIM, maker van de Blackberry, mag inmiddels geen nieuws meer heten. Het bedrijf is gespecialiseerd in smartphone-oplossingen voor de zakelijke markt en weet maar moeilijk aansluiting te vinden bij de veranderende markt waarbij Bring Your Own Device (BYOD) steeds gebruikelijker wordt binnen bedrijven.

De enige troef die RIM nog in handen lijkt te hebben is de goede beveiliging van Blackberry’s en het feit dat IT-beheerders volledige controle over Blackberry’s van werknemers hebben. Nu lijkt echter zelfs aan dat wapenfeit getornd te worden. Uit een onderzoek naar BYOD blijkt dat IT-beheerders voor het eerst iOS als een veiliger platform voor zakelijk gebruik zien dan Blackberry.

Voor het onderzoek werden 400 IT-ers uit Duitsland, Groot Brittannië en de Verenigde Staten ondervraagd over het BYOD-beleid binnen hun organisatie. Bij de vraag welk besturingssysteem het meest veilig en het best te beheren was voor een IT-afdeling kwam iOS op de eerste plaats, gevolgd door Blackberry, Android, Symbian en als laatste Windows Phone OS.

iOS wordt weliswaar gezien als het meest geschikte mobiele OS voor BYOD-omgevingen, maar in de praktijk blijken iPhones nog lang niet overal welkom. Op de vraag welke mobiele besturingssystemen daadwerkelijk toegelaten worden op bedrijfsnetwerken staat Blackberry nog bovenaan met 71,2%, gevolgd door Android met 70,6%, Windows Phone met 52,5% en iOS met 50,7%.

Die uitkomst mag met recht opvallend genoemd worden. Niet alleen blijkt hieruit dat het veilig achten van iOS nog niet overal omgezet is in beleid. Daarbij valt op dat Android wél welkom is op het overgrote deel van de bedrijfsnetwerken. Dit terwijl onlangs bekend werd dat meer dan 65% van alle Android-toestellen een bepaalde vorm van malware aan boord heeft.

De verdere conclusies van het onderzoek zijn vooral interessant voor ondernemingen die overwegen om aan een BYOD-programma te beginnen. Zo blijkt dat het bij de meeste bedrijven geen extra geld kost of zelfs geld bespaart en dat het een effectief middel is om talent naar de onderneming te trekken of te behouden.

Hoe welkom is de iPhone bij jouw werkgever?

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  Thomas18NL

  Gelukkig mag ik mn iPhone gewoon gebruiken. No way dat ik met zo’n krakkemikkige Samsung ga lopen. Laat staan een Blackberry.

 • Profielfoto
  toineenzo

  Helemaal mee een @thomas18nl

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Het zijn de vaak systeembeheerders die in dit geval op de rem trappen. Angst voor het onbekende Apple en vooral blijven gebruiken wat bekend is terwijl er genoeg betere alternatieven zijn. Hier gebeurt het ook. Het halve netwerk heeft te kampen met hardnekkige trojaanse paarden en er worden uren en uren gestoken in het blussen van brandjes (virusscanners) terwijl een alternatief van Apple in één klap al het gemodder achterwege kan laten.

 • Profielfoto
  toineenzo

  een = eens:)

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  @ toineenzo – Klik eens op je eigen avatar…;)

 • Profielfoto
  @Mathijss95

  Ik ben het ook eens met Dr. Maddox. Apple is het dure, kwaliteitbiedende (en naar mijn mening) arrogante bedrijf. Toch werkt alles goed en ik zou persoonlijk niet meer terug willen.

  Omdat Windows nog altijd de standaard is wordt dit ook meer ondersteund voor de BYOD. Dus het Apple waar Mac OS als OS op zit wordt ook met iOS gerelateerd. Hierdoor rust er dus een soort taboe op iOS voor dat soort systeembeheerders. Maar ook uit onderzoek bleek dat zelfs experts moeite hebben met het kraken van iPhones. Dus dan is het veilig lijkt mij…

  Maar waarom worden iPads dan wel vaker als goed beschouwd? De kern van de software is hetzelfde als op de iPhone: allebei iOS.

 • Profielfoto
  bartvdv

  Zo veilig is een Blackberry nu ook weer niet, gezien in sommige landen de sleutel om berichten te ontcijferen al aan de overheid werd bezorgd.

 • Profielfoto
  xahmol

  Bij ons bedrijf zijn de Blackberrys er inmiddels uit en kunnen we kiezen tussen enkele Android en Apple modellen.

  Nog geen BYOD dus, maar wel meer keuze. 95% hier heeft trouwens voor Apple gekozen, slechts 5% voor Android (en die met name omdat die gebruikers per sé een echt toetsenbord wilden).

 • Profielfoto
  Shmoo

  Prima voor die ICT’ers..
  .
  Kunnen ze nu rustig gaan wennen aan het internet van 2011.
  .
  http://www.onemorething.nl/community/topic/waar-komt-de-idiote-vertikale-infographic-vandaan-en-wat-was-de-eerste
  .
  Dat gaat volgens mij nog heel veel problemen opleveren zodra deze doelgroep ooit een iPad mini in handen krijgt..
  :razz:

 • Profielfoto
  fritsveer

  Bij mijn werkgever is de iphone toegelaten als BYOD, net als android (Airwatch wordt gebruikt). De BB valt daar niet onder. Indien een smartphone is vereist voor het werk de BB is (voorlopig nog) the wy to go.
  BTW: ook de iPad kan worden gebruikt. BYOD zal in de nabije toekomst verder worden uitgebreid. Ik heb mijn Macbook al in de bestelling:-)

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Bij ons is slechts de mail opengesteld voor iOS en Android. Opvallend is dat met een BB je niet bij de werk-mail kan komen. Grappig is dat de collega’s met iOS minder moeite hebben om bij de mail te komen dan de Android-collega’s. Om de een of andere reden is het makkelijker bij iOS, zelfs met een streng beveiligingscertificaat dat de baas uitgeeft.

  Opvallend overigens is dat wij een BYOD-beleid hebben, maar dat aan het management iPads worden verstrekt en de buitendienst dan weer een Samsung krijgt (smartphone). Blijkt maar weer dat ze bij ons geen voorkeur hebben voor iOS of Android.

 • Profielfoto
  Tov

  Mijn werkgever (Qua IT zeer conservatief ingesteld) heefts sinds kort ook het BYO concept ingevoerd. Mail en agenda worden ontsloten via een aparte app van Good Enterprises, waardoor de gegevens extra goed zijn afgeschermd. Vind ik een heel mooi compromis. Je ziet hier steeds meer iPhones en iPads verschijnen, en steeds minder blackberry’s en stapels papier.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Her bedrijf waar ik werk is alles Apple: iMacs, iPads en iPhones voor de werknemers. Het werkt prima!

 • Profielfoto
  iep

  Het zijn de vaak systeembeheerders die in dit geval op de rem trappen. Angst voor het onbekende Apple en vooral blijven gebruiken wat bekend is terwijl er genoeg betere alternatieven zijn.

  Toch grappig dat er nog altijd mensen zijn die zo naïef zijn dat ze denken dat het gewone klootjesvolk binnen het bedrijf iets te zeggen hebben over het beleid. Dat hebben ze dus totaal niet. Het probleem zit ‘m bij de directies en managers die vaak hele rare idiote dingen willen. Ofwel houden ze werkelijk alles aan IT tegen omdat het geld kost (joh!) ofwel willen ze iets nieuws omdat ze dat bij een of andere bbq hebben gehoord van hun collega’s. In die regionen is er totaal geen enkele feeling met IT terwijl dit inmiddels een cruciaal onderdeel van de bedrijfsvoering is geworden. Je ziet ook dat ze niet kijken naar de kwaliteit van hun beheerders. Daar waar geprutst wordt, wordt niet ingegrepen.
  .
  Bij Blackberry heb je als beheerder al sinds een aantal jaar een ijzersterk argumentenlijstje die je kunt toepassen. Als je echt iets aan beheer wil doen met die BB’s moet je naast de bestaande Exchange infrastructuur ook de zeer dure en lastig te beheren BB server software aanschaffen. Doe je dat niet dan heb je vrijwel niets aan een Blackberry. Tegenwoordig is er zat andere software op de markt die prima werkt met de gemiddelde smartphone waardoor je al die dure extra’s niet meer nodig hebt. Dat bespaart heel veel aanschafkosten maar ook heel veel beheerkosten (je beheert minder, men hoeft niet op cursus, enz.). Wat dat betreft hebben bedrijven als Microsoft en ook Apple grote sprongen gemaakt op dit vlak en zijn ze RIM volledig voorbij gesteven.
  .
  Overigens is iets als BYOD een nogal lastig verhaal. Je zit namelijk met allerlei variabelen zoals diverse juridische zaken (geheimhoudingsplicht, bescherming van privacy, verantwoordelijkheid, enz.) maar ook dingen als verantwoordelijkheden en kostendoorberekening (wie betaald de techneut die 5 uur bezig is geweest om het probleem op te lossen?). Het is niet standaard spul en ook niet je eigen eigendom. Daardoor kun je het niet zonder meer afgrendelen (mensen vinden het niet leuk dat systeembeheer hun prive telefoon naar factory defaults kunnen resetten via iets als Exchange) en wordt het ook complexer om iets op te lossen (je kent het systeem niet en moet eerst op verkenning uit, problemen zijn moeilijker te herleiden door die onbekende variabelen). BYOD kun je dan ook niet zonder beleid uitvoeren/toestaan. Er zullen diverse zaken afgedekt moeten worden. En dat is dus eigenlijk het volgende aan de naïviteit van velen: denken dat alles zo eenvoudig is. Je hebt als systeembeheerder met diverse partijen te maken die zowel binnen als buiten de eigen organisatie liggen (denk bijv. eens aan de wetgever). Eenvoudig is je computertje thuis, niet datgene waar de gemiddelde systeembeheerder mee te maken krijgt. Niet voor niets dat je inmiddels minimaal een hbo opleiding dient te hebben!

 • Profielfoto
  CaDoc

  …In die regionen is er totaal geen enkele feeling met IT terwijl dit inmiddels een cruciaal onderdeel van de bedrijfsvoering is geworden … Bij Blackberry heb je als beheerder al sinds een aantal jaar een ijzersterk argumentenlijstje die je kunt toepassen. Als je echt iets aan beheer wil doen met die BB\’s moet je naast de bestaande Exchange infrastructuur ook de zeer dure en lastig te beheren BB server software aanschaffen …

  Sterk verhaal. IT lijkt tegenwoordig erg belangrijk en overal lijkt het altijd nog als soort sluitpost te worden gezien. Ingewikkelde software kost extra tijd dus geld. De email en agenda in kan iOS en Android prima via Exchange en dat is wat veel mensen het meeste gebruiken op de telefoon.

 • Profielfoto
  iep

  Tja, de portemonnee lijken die lui weer wel te snappen dus dan moet je maar met kosten gaan schermen. Truc zit hem vaak in de gewenste optie goedkoper laten lijken dan de rest:razz:

 • Profielfoto
  ndunsbergen

  Hoe welkom is de iPhone bij jouw werkgever?

  *school

  Ik heb geen idee of iphones welkom zijn maar onze school heeft niks voor niks mac’s aan geschaft voor iedere leerling!

 • Profielfoto
  Hansi2124

  De RvB van het bedrijf waar ik werk is Blackberry zat en is over gegaan op iPhone en iPad. Goede zaak!
  Als de nieuwe iPhone in Nederland verkrijgbaar is ga ik ook over!

 • Profielfoto
  iPrincess

  Ik mag helemaal geen telefoon op de werkvloer hebben :P.

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  Bij de gemeente Gouda zijn iPhones en iPads de standaard… Ik klaag (als werknemer daar) dus niet!