Is iCloud te gesloten?

30 reacties

Wanneer je met vrienden op vakantie gaat is FriendCash van Pierre Dulac de ideale app om op je iPhone en iPad te hebben. Nadat je jezelf en je vrienden hebt toegevoegd aan een trip of activiteit, hoef je alleen nog maar bij te houden wie wat betaalt voor wie en FriendCash toont keurig hoe je het uitje verrekent.

Handig, maar wat heeft dit met iCloud te maken? Niet veel, maar FriendCash was er wel als de kippen bij om iCloud ondersteuning in te bouwen toen iCloud beschikbaar kwam. Hierdoor kon je dezelfde gegevens bekijken en bewerken op je iPhone, iPad en/of iPod touch.

FriendCash was één van de eersten om iCloud te ondersteunen, maar ook één van de eersten om diezelfde ondersteuning weer te dumpen. In de laatste versie van FriendCash is iCloud-sync namelijk vervangen voor ondersteuning van Dropbox.

Ten opzicht van iCloud heeft Dropbox één groot voordeel: de centrale map in Dropbox kun je delen met je vrienden, zodat ook zij betalingen kunnen toevoegen. Zo wordt het bijhouden van de gezamenlijke vakantierekening een team-effort.

Grote bedrijven als Adobe, Autodesk maar ook kleinere startups als 6 Wunderkinder en sinds kort Things gebruiken hun eigen cloudopslagomgevingen om te garanderen dat ze platformonafhankelijk te zijn. Dit zal voor kleine ontwikkelaars als Pierre te ver gaan, maar door Dropbox te kiezen als cloudopslag is het relatief eenvoudig om de app ook voor Android en Windows Phone uit te brengen.

Jelle Prins van app-ontwikkelaar Moop Mobility bevestigt de beperkingen van iCloud. Voor meerdere apps hebben ze iCloud sync overwogen, maar het nadeel is dat alleen Apple apparaten iCloud kunnen benaderen, waarmee je 60% van de gebruikers buitensluit.

Laat weten wat jij hier van vindt. Laat Apple kansen liggen door synchronisatie alleen tussen je eigen iOS devices mogelijk te maken?

Reacties

30 reacties
 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Helemaal mee eens. Icloud is teveel gerocht op Apple en te weinig crossplatform. Daar maar beperkt toepasbaar, met name voor documeny beheer.

 • Profielfoto
  @Mathijss95

  Klopt. iCloud is handig in bepaalde functies. Mail, kalender, contacts zijn handig. Maar notificatiesuitwisselen tussen iOS apparaten is nog steeds niet mogelijk. Ook is het aantal toe te voegen bestanden veel te beperkt. Kortom, iCloud is handig maar staat in de kinderschoenen (ver door ontwikkelen) of het kan beter stoppen.

  Wel handig is iWork ondersteuning. Persoonlijk kan ik het helaas maar weinig gebruiken omdat heel veel mensen waarmee ik werk geen mac hebben en ook op hun iDevice is iWork nog te beperkt.

 • Profielfoto
  DNibbeling

  Voor mij persoonlijk geen beperking omdat ik zowel zakelijk als privé alleen maar Macs iPhones en iPads gebruik. Ik zat eigenlijk te wachten op meer apps met iCloud ondersteuning. Maar ja doordat jet niet cross-platform in bouwen de meeste ontwikkelaars het niet in hun apps. Maar ja er zijn veel meer mensen op deze wereld die naast hun iPhone of iPad bijvoorbeeld een Windows pc gebruiken en dat werkt dus niet. iCloud zou eigenlijk te koppelen moeten zijn aan een externe server zodat 100% Apple gebruikers volledig met iCloud kunnen werken en de rest ook kan communiceren met dezelfde data. En daar gaat het mis bij Apple. Ze zijn continu bezig om te stimuleren dat je alleen maar Apple producten gebruikt!

 • Profielfoto
  DNibbeling

  Wat ik trouwens er vervelend vindt is dat de echte ondersteuning pas bij Mountain Lion is ingebouwd. Aangezien wij hier zakelijk nog steeds een aantal oudere MacBook Airs gebruiken werkt het dus nog voor geen meter!!!

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Het is altijd en-en. Dus iCloud en Dropbox. iCloud is geen heilige graal voor alle Apps.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Wat is het probleem voor Apple dat Apps DropBox gebruiken in plaats van iCloud? Ik denk geen.
  Financieel gezien maakt Apple maar zeer beperkt winst op iCloud.
  iCloud is in feite een systeem bedoelt voor de iOS univers. En dat doet het goed. Men wil nu geen risico lopen op een veiligheidslek of overbelasting van het systeem.
  Ik denk dat Apple het langzaam zal uitbreiden.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Ja, dat laten ze liggen, maar dat hebben ze wel vaker gedaan. Er zijn niet enorm veel diensten van Apple die cross-platform zijn. Eigenlijk alleen iTunes, en daarmee een aantal apparaten, is ook voor Windows gebruikers te gebruiken.

 • Profielfoto
  bram91

  iCloud staat in de kinder schoenen nog. Je ziet dat Apple dit nog telkens uitbreidt met nieuwe functies, zoals in Mountain Lion en iOS 6. Dus iCloud zal nog veel verder door ontwikkelt worden in de toekomst.

 • Profielfoto
  Brims

  Best triest dat Apple die stap niet aan durft om ook voor Windows gebruikers gastvrij te zijn! Maar misschien is het wel een taktiek om Microsoft een uitdaging te bieden de ze dan bij Microsoft vervolgens laten liggen!

 • Profielfoto
  TomBD

  iCloud is inderdaad vrij beperkt. Maar er is nooit gezegd dat de clouddienst van die extraatjes moet hebben zoals mappen. Bij Apple gaat het om gebruiksvriendelijkheid. En zoals de slogan van iCloud luidt: “it just works”. Juist hierdoor is het een dienst dat voordelen biedt aan Apple-gebruikers. Apple wilde met iCloud bereiken dat het makkelijker is om een toestel te gebruiken, in combinatie met PC-free. Dus zonder iTunes een reservekopie kunnen maken en weer terug kunnen zetten op een nieuw of hersteld apparaat. En het wordt gebruikt voor het beheren van je iCloud Mail, Agenda’s, Contacten, het lokaliseren van je toestel en tot slot iWork-bestanden beheren. En binnenkort (momenteel al met de beta van de website) gaat het mogelijk worden om Notities en Herinneringen beter te beheren.

  Ik vind persoonlijk dat iCloud gewoon zou moeten blijven zoals het al is. Natuurlijk wel met extra opties die het alleen maar toegankelijker maken enzo. Maar het moet niet de richting van Dropbox in gaan. Dropbox is meer iets voor mensen die bestanden in de cloud willen opslaan en/of willen delen. Niet voor back-ups of beheren van mail, agenda’s, contacten enzovoort. Dat is juist weer waar iCloud voor bedoeld is.:)

 • Profielfoto
  iPredict

  Zo mist Dropbox ook een heleboel van de functionaliteit van iCloud. Bijvoorbeeld, het tegelijkertijd werken aan hetzelfde document op meerdere apparaten, en het niet hoeven managen van een file system.

 • Profielfoto
  gipsman

  De uitwisseling die nogal beperkt in mobileme bestond met Gallery en een
  klen beetje met iDisk is in iCloud helemaal weg. Jammer.
  iChat is als gesloten systeem nooit van de grond gekomen en dat zal ook met Facetime en iMessage gebeuren als die niet cross platform worden, want iedereen blijft Skype of Whatsapp gebruiken.
  De uitwisseling komt wellicht nog terug, maar intussen hebben veel mensen andere oplossingen gezocht (zoals Dropbox dus) en die keren niet zomaar terug.

 • Profielfoto
  lekiam97

  Ik zou het niet raar vinden als Apple uiteindelijk iCloud compleet crossplatform maakt, net zoals met iTunes hebben gedaan, wat een groot succes was.
  Er zijn namelijk veel mensen die eerst een iPhone/iPad/iPod kopen (terwijl ze een Windows pc hebben) en dan ontdekken dat Apple heel fijn is om mee te werken en dan ook een Mac kopen.

  iCloud is trouwens ook voor Windows.
  Je kunt er je Mail, Contactgegevens, Agenda’s en Taken mee synchroniseren via Outlook. Ook kun je Bladwijzers synchroniseren met Internet Explorer en je kunt gebruiken maken van Fotostream.
  Hier een afbeelding van het iCloud configuratiescherm in Windows:

 • Profielfoto
  JanJansen

  Opslag “in de wolken” is een wijdverbreid modeverschijnsel wat snel over zal gaan. Er hoeven maar 2 of 3 “ongelukjes” te gebeuren en men wordt (zeker de zakelijke gebruikers) zich bewust van alle risico’s, gevaren en nadelen.

 • Profielfoto
  alexjeee

  iCloud is totaaaal anders dan Dropbox of iets dergelijks… iCloud is niet iets waar je alles opslaat en deelt, het houd enkel je apparaten synchroon… waarom willen mensen dat je er dingen mee kunt delen? daar zijn genoeg andere dingen voor

 • Profielfoto
  toineenzo

  Er zijn geen instellingen je kan niks handmatig versturen, alles gaat automatisch en is té die geïntegreerd! Meer instellingen en meer opties!!

 • Profielfoto
  Thomas18NL

  Ik gebruik icloud en dropbox naast elkaar.
  Het vult elkaar perfect aan:)

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Als er één ding ontbreekt in de ICT/computerwereld dan zijn dat wel standaarden die universeel door iedereen gebruikt kunnen worden (zoals b.v. vroeger de VHS band en later het audio CD formaat of de DVD.) Nu probeert iedereen 100 keer opnieuw het wiel uit te vinden. En in tegenstelling tot het echte wiel krijgt men er nog een patent op ook.
  Gevolg: 1001 verschillende soorten codecs, bestandsformaten, video formaten, hardware protocols etc. wat leidt tot geïsoleerde niet (of lastig) uitwisselbare systemen. Dit alles hadden we niet gehad als er regulerende instanties waren geweest die dit in de juiste banen hadden kunnen leiden zodat we net als bij de VHS band één systeem hadden gehad dat voor iedereen toegankelijk was geweest.
  Nu zijn het de bedrijven die bepalen wat je wel en niet kan.

  Voorbeeld:
  Pas na ik weet niet hoeveel jaren komt iemand met het idee van een universele mobile phone oplader, maar daar hadden ze aan moeten denken toen het woord mobile phone net bestond.
  .
  Voor de beperkingen van iCloud had Apple op de vingers moeten worden getikt vanwege dat het een machtspositie creëert omdat de consument niet meer kan kiezen uit een ander merk als hij/zij gebruik wilt maken van iCloud (of een omgekeerde situatie)

 • Profielfoto
  Facundo

  @JanJansen: Helemaal mee eens. Gebakken lucht! Wie heeft er nu werkelijk die iCloud-‘functionaliteit’ nodig? Vrijwel niemand. Het heeft vooral een hoog ‘kijk-mij-hier-eens-uptodate-bezig-zijn’-gehalte.

 • Profielfoto
  Jeffry

  Ik zou wel een meer veilige vorm willen zien waarbij echt niemand toegang tot mijn gegevens heeft. Las over SpiderOak… mensen met ervaringen?

 • Profielfoto
  Henk Puister

  @hendrik ijzerbroot: zeker nooit gehoord van V200 en Betamax? Het slechtste systeem VHS heeft de strijd gewonnen, door het vele porno wat hierop werd uitgebracht.
  Ook bij CD en DVD zijn andere gelijke systemen geweest.

  Laat Apple maar rustig doen waar ze nu mee bezig zijn. Bevalt het je niet dan zijn er meer dan genoeg andere opties.

  @toineenzo: integratie is wat Apple doet. Meer instellingen/opties=meer risico’s dat iets niet werkt.

 • Profielfoto
  Flimofly

  @hendrik: een machtspositie creëren is perfect wettelijk, dat is het doel van elk bedrijf. Die machtspositie misbruiken, dat is problematisch. Maar Apple heeft helemaal geen machtspositie, aangezien Apple producten geen aparte relevante markt vormen (bij een significante prijsstijging van Mac of iPhone kunnen en zullen veel consumenten naar een gewone pc overschakelen. Er is één markt voor computers, geen aparte markt voor Apple en PC’s).

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Het doel van iCloud is juist NIET het cross platform delen van mappen of het bieden van diensten aan niet-Apple software, maar het bieden van een “onzichtbare” dienst die synchronisatie van typische Apple producten mogelijk maakt. Ik denk ook niet dat Apple die visie snel zal veranderen. Dat is geen onwil, maar men heeft gewoon een erg duidelijk doel voor ogen en dat is anders dan de makers van bijvoorbeeld Dropbox.

 • Profielfoto
  Like

  Ik gebruik geen iCloud want je kunt er niets mee. Hoop bombarie om niets vind ik! Ik wil ook geen iCloud want de machtspositie van Apple wordt al veel te groot en daarvan wil ik niet afhankelijk worden. Hopen dus maar dat android en Windows sterkere concurrenten gaan worden zodat Apple weer eens een keer normaal gaat doen en haar systemen iets meer open naar de buitenwereld zet!

 • Profielfoto
  csteelooper

  Wat zeurt iedereen toch over iCloud dat gesloten is! kijk voor de gein eens naar Windows Live! Is dat wel open dan? Het enige alternatief voor iCloud en diens functionaliteit dat wel open is, is Google. Da’s namelijk de enige die én opslag (Google Drive), én een soort Documents in the Cloud (Google Docs — nu onderdeel van Drive), én Synchronisatie biedt. Alleen om de een of andere verneukeratieve reden biedt Google geen synchronisatie van contacten… En verder is er helemaal niets dat op iCloud lijkt, want elk van de andere spelers biedt alleen een déél van die diensten aan.
  .
  DropBox, CloudOn, BitCasa, etc. bieden alleen opslag, en om Google Synchronisatie écht goed te gebruiken moet je eerst Google Sync instellen.
  .
  De enige speler naast Google en Apple die een soortgelijk pakket aan diensten aanbiedt als iCloud is Microsoft, met Windows Live. En daarvan zijn alleen de elementen Messenger en SkyDrive enigszins Cross-Platform (Mac en Windows), voor de rest draait álles alleen onder Windows.
  .
  Als je bovenstaande meeneemt in je vergelijk, dan moet je toch concluderen dat Apple op zijn minst niet de enige is, die zijn systemen gesloten houdt.
  Daar komt nog bij dat Apple het volle recht heeft om te doen met haar infrastructuur wat het wil; ze mogen zelf bepalen of ze wel of niet willen dat iedereen met zijn/haar fikken aan het achterliggende bestandssysteem mag komen.
  .
  En wat standaarden betreft: iCloud E-mail = IMAP; Calendar = CalDAV, etc. Wat wil je nog meer? Het enige deel dat eventueel als ‘te gesloten’ beschouwd zou kunnen worden, is de bestandsopslag. Daarbij is het immers zo dat je niet (zomaar) bij het achterliggende bestandssysteem kunt. Zie mijn mening daarover in de vorige alinea van deze post.
  .
  Als er iets is dat Apple anders had kunnen (en mijns inziens moeten) doen, dan is het wel de implementatie van iCloud in eerdere versies van Mac OS X. Zo zou het een stuk coulanter zijn geweest als Apple iCloud had geïmplementeerd in alle systemen die van meet af aan ondersteuning boden voor MobileMe, omdat iCloud daar een directe vervanging voor was. Dat houdt dus in dat het mijns inziens op zijn minst gewoon geïmplementeerd had moeten worden (in ieder geval de synchronisatie van Contacten, Mail en Agenda’s) in (Snow) Leopard. Maar ook daarin heeft Apple het recht om zelf te beslissen wat men doet, en dat heeft men ook gedaan. Ook dat maakt iCloud niet te gesloten.
  .
  En voordat men hier nu een gigantische flamewar mijn kant op gaat sturen in de trant van mijn zogenaamde Apple-gezindheid of wat dan ook: ik ben erg open-minded als het gaat om het zien van de voor- en nadelen tussen de verschillende diensten, en zal dus ABSOLUUT niet alleen Apple aanbevelen. Maar daarbij neem ik tenminste wel álles mee in mijn vergelijk, en kijk dus ook naar hoe gesloten de andere spelers op de ‘markt’ voor cloudification wellicht zijn. Dát zouden meer mensen moeten doen. Daarna kan en mag men uiteraard zelf beslissen of men iCloud of enig ander alternatief gebruikt, of dat men zijn gegevens liever off-line houdt.

 • Profielfoto
  mmmac

  Handig voor contacten en agenda. Voor syncen van bestanden is het geen goed systeem. Geslotenheid is daarbij het grootste probleem.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  @mmmac: +1

 • Profielfoto
  marcelnijman

  Met iCloud zwem je een fuik in waardoor je hoe langer hoe meer afhankelijk wordt van Apple. Door je documenten op Dropbox te zetten kun je zelf elke dag weer kiezen welke tools je gebruikt. Als dat steeds Apple blijkt te zijn, prima. Maar het is dan een vrije keus. Ik wil niet in de situatie komen dat ik voor Apple _moet_ kiezen, omdat ik door keuzes in het verleden daar totaal van afhankelijk ben geworden.

 • Profielfoto
  Truzo

  Dit zal wel een van hun technieken zijn om mensen te binden aan Apple.

  Maak het gewoon mogelijk Icloud te linken aan Skydrive, Dropbox of andere clouds zodat je als je een PC (met Windows of Linux) hebt, je ook kunt werken op je pc. Want zoals ik het nu zie, moet je een Mac, Ipad of Iphone hebben om te kunnen werken met Icloud documenten.

  Je hebt het nu alleen over Icloud, maar er zijn nog diensten die crosplatform kunnen worden.

  Voorbeelden:

  FaceTime (er zijn nog andere non Idevices die een front camera hebben)
  Game Center

 • Profielfoto
  kade

  Je kan moeilijk van Apple verlangen dat ze voor álles zorgen!
  iCloud is bedoeld als centrale hub, tussen je devices, en werkt bij mij prima, maar het is niet in eerste instantie een sharing service.
  Daarvoor hebben we toch Dropbox of Droplr.
  En los daarvan, wat de compatibiliteit betreft met Windows, de Journal functie van iPhoto op iOS werkt prima, ook voor onze geruite vrienden!!
  Prima om zo, via iCloud je vakantiefoto’s te delen met familie en vrienden.