Jan David Hanrath
Jan David Hanrath Nieuws 19 augustus 2012

Is iCloud te gesloten?

Wanneer je met vrienden op vakantie gaat is FriendCash van Pierre Dulac de ideale app om op je iPhone en iPad te hebben. Nadat je jezelf en je vrienden hebt toegevoegd aan een trip of activiteit, hoef je alleen nog maar bij te houden wie wat betaalt voor wie en FriendCash toont keurig hoe je het uitje verrekent.

Handig, maar wat heeft dit met iCloud te maken? Niet veel, maar FriendCash was er wel als de kippen bij om iCloud ondersteuning in te bouwen toen iCloud beschikbaar kwam. Hierdoor kon je dezelfde gegevens bekijken en bewerken op je iPhone, iPad en/of iPod touch.

FriendCash was één van de eersten om iCloud te ondersteunen, maar ook één van de eersten om diezelfde ondersteuning weer te dumpen. In de laatste versie van FriendCash is iCloud-sync namelijk vervangen voor ondersteuning van Dropbox.

Ten opzicht van iCloud heeft Dropbox één groot voordeel: de centrale map in Dropbox kun je delen met je vrienden, zodat ook zij betalingen kunnen toevoegen. Zo wordt het bijhouden van de gezamenlijke vakantierekening een team-effort.

Grote bedrijven als Adobe, Autodesk maar ook kleinere startups als 6 Wunderkinder en sinds kort Things gebruiken hun eigen cloudopslagomgevingen om te garanderen dat ze platformonafhankelijk te zijn. Dit zal voor kleine ontwikkelaars als Pierre te ver gaan, maar door Dropbox te kiezen als cloudopslag is het relatief eenvoudig om de app ook voor Android en Windows Phone uit te brengen.

Jelle Prins van app-ontwikkelaar Moop Mobility bevestigt de beperkingen van iCloud. Voor meerdere apps hebben ze iCloud sync overwogen, maar het nadeel is dat alleen Apple apparaten iCloud kunnen benaderen, waarmee je 60% van de gebruikers buitensluit.

Laat weten wat jij hier van vindt. Laat Apple kansen liggen door synchronisatie alleen tussen je eigen iOS devices mogelijk te maken?

Reageer op artikel:
Is iCloud te gesloten?
Sluiten