Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 7 augustus 2012

iAds werken, vraag maar aan Range Rover!

Met de weergaloze successen die Apple in de afgelopen jaren geboekt heeft zou je bijna vergeten dat niet alles in goud verandert wat men in Cupertino aanraakt. Een goed voorbeeld is iAd. Apple wilde met dit mobiele advertentie-model een platform op iOS bieden voor topmerken, maar tot nu toe met weinig succes. De adverteerders bleven weg en het verlagen van tarieven en het aanpassen van voorwaarden heeft daar weinig aan kunnen veranderen.

http://www.youtube.com/watch?v=lZDaIUN4p7Y&feature=player_embedded

Tijd voor een iAd moraal boost dus. Die is er gekomen met hulp van Range Rover. Om de nieuwe Evoque mini-SUV te promoten maakte Range Rover in samenwerking met Apple een interactieve iAd waar klanten de Evoque zelf konden ervaren. In bovenstaand filmpje vertelt communicatie voorman Ken Bracht van Range Rover hoe goed dit bevallen is. De iAd zou veel beter gewerkt hebben dan tv-reclames.

De Evoque iAd was meer een app dan een advertentie. Je kon er je eigen ideale configuratie van de auto in maken en de auto zelf ervaren. Een van de meest opzienbarende functies was een panorama van het interieur van de auto waar je door heen kon navigeren door met je iPhone of iPad te draaien.

Uit het spotje blijkt dat Apple nauw betrokken is bij het produceren van een iAd. Dat geldt voor het bouwen van de interactieve advertentie maar ook voor het zoeken ‘targetten’ van de iAd. Zo kijkt Apple naar specifieke apps en zelfs muziekgenres van gebruikers om te zien of ze aansluiten bij de beoogde doelgroep voor de Evoque.

De grootste meerwaarde van de Evoque-iAd was de betrokkenheid van de gebruiker. In tegenstelling tot het passief kijken naar een tv-reclame van 30 seconden waren gebruikers gemiddeld 80 seconden actief bezig in de Evoque iAd. Daarmee heeft de advertentie veel meer effect gehad dan een tv-spotje volgens Range Rover.

Dit jubelverhaal van Range Rover is niet de eerste positieve ontboezeming voor iAd. In 2011 bleek een iAd voor de beroemde Campbell-soep ook veel effectiever dan een tegelijkertijd lopende tv-campagne.

Zou er dan toch toekomst zitten in Apple’s eigen advertentieplatform?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iAds werken, vraag maar aan Range Rover!
Sluiten