Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 6 augustus 2012
Leestijd: 2 minuten

Hacker jaagt journalist in iCloud-horrorscenario

Stel je voor: uit het niets herstart je iPhone in setup-modus en zijn al je gegevens weg. Even later blijkt je iPad ook gewist. Je probeert in te loggen om een backup van iCloud terug te zetten maar je wachtwoord wordt niet meer geaccepteerd. Dan maar een iTunes back-up, dus je pakt je Mac maar zodra je die aanzet krijg je een melding dat je ingestelde Gmail-accountgegevens niet kloppen. Nog voor je iets kunt doen gaat het scherm op grijs en kun je alleen een voor jou onbekende pincode intypen.

Dit horror-scenario komt niet uit Hollywood maar is een accurate beschrijving van hetgeen dat journalist Mat Honan dit weekend te verduren kreeg. Een hacker had zich toegang verschaft tot zijn iCloud-account en wist hem buiten te sluiten door nieuwe wachtwoorden aan te vragen voor accounts en zijn apparaten via iCloud op afstand te wissen.

Het meest schokkende is nog wel de methode die de hacker gebruikte om Mat’s wachtwoord te ontfutselen. Er was geen technische maar psychologische kennis voor nodig. De hacker belde simpelweg met Apple’s helpdesk en wist met ‘social engineering’ een nieuw wachtwoord voor Mat’s account aan te vragen zonder de bijhorende beveiligingsvragen te beantwoorden.

Nadat de hacker toegang had gekregen tot Mat’s iCloud-account kon hij via Find My Mac, iPhone & iPad op afstand de gegevens wissen en ervoor zorgen dat Mat zelf geen toegang meer had tot zijn apparaten. Ook werd zijn Gmail-account (waarvoor de gegevens in Mat’s iCloud-email te vinden waren) gewist en werd er een nieuw wachtwoord voor zijn Twitter-accounts aangevraagd. Daardoor kon de hacker ongestoord tweets versturen vanuit Mat’s account zonder dat hij er iets aan kon doen.

Als voormalig redacteur van Wired en Gizmodo heeft Mat gelukkig connecties bij Google, Twitter en Apple. Daar zijn mensen nu hard aan het werk om Mat’s gegevens weer terug te halen en hem weer toegang te geven tot zijn digitale leven.

In een uitzending van This Week in Tech heeft Mat zijn hachelijke avontuur naverteld. Later vandaag publiceert hij een uitgebreid verslag op Wired.

En zo zie je maar hoe het doemscenario van de tech-thriller The Net 17 jaar na dato alsnog werkelijkheid wordt. Scary stuff…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hacker jaagt journalist in iCloud-horrorscenario
Sluiten