Gratis apps door beveiligingslek in Mac App Store

28 reacties

Paul Dunahoo, een 13-jarige ontwikkelaar uit Goshen – Connecticut, die het, mede dankzij die jeugdige leeftijd, al eens heeft geschopt tot de Wall Street Journal, is er bij toeval achter gekomen gekomen dat je niet eerder aangeschafte betaalde apps gratis kunt downloaden in de Mac App Store.

Op Vimeo legt hij uit wat hij precies heeft gedaan. Het komt erop neer dat wanneer je apps download, nadat je een iTunes account bij Apple iTunes Support hebt gerapporteerd als gehackt, je een melding krijgt dat het een gratis update betreft van een eerder gekochte app, terwijl dit niet het geval is. De kosten worden niet in rekening gebracht en de app verschijnt merkwaardig genoeg niet in je Aankopen-lijstje.

We hebben het zelf niet getest en hopen mede namens Paul op een snelle oplossing, omdat anders ontwikkelaars zelf de dupe worden. Mocht je vergelijkbare of andere ervaringen hebben, laat het dan weten in de reacties.

Reacties

28 reacties
 • Profielfoto
  iPredict

  Vervelend nieuws, laten we hopen of een snelle fix

 • Profielfoto
  den elias

  Waarom ? Kopen maar !;)

 • Profielfoto
  Yggdrasil

  Tot je zelf geld verdient aan apps Elias. :slant:

 • Profielfoto
  MichMich

  Wat een verschrikkelijk irritant amerikaans stemmetje.

 • Profielfoto
  Tim95

  Hoe heb je binnen een paar uur antwoord op je email gekregen? Bij mij duurt dit altijd eeuwen;)

  Wel schokkend dat dit kan, hopelijk gaat Apple de schaden wel vergoeden aan de ontwikkelaars want dit is zuur!

 • Profielfoto
  wensink

  Net zo zuur als dat je muziek illegaal word gedownload

 • Profielfoto
  JeroenApple

  Aan muziek wordt te veel verdiend, mensen geven minder aan cd’s uit en merken dat je het ook gewoon simpel kunt downloaden. Als je een app ontwikkelt kost dat veel tijd en geld als ‘zelfstandig ondernemer’, dan is het zuur als iedereen hem gratis gaat downloaden. Natuurlijk gaat iedereen op de kleintjes letten en kijken of een jailbreak wel zo verstandig is maar hé hoeveel apps koop je nou op jaarbasis? Juist…de opbrengst van dat kleine aantal door jou gekochte apps kunnen die ontwikkelaars goed gebruiken.
  .
  Ohja en wat muziek betreft, zien jullie al die popsterren ineens naar de voedselbank gaan? Ik niet hoor;)

 • Profielfoto
  remcoa7x

  maar niet even bedenken dat de meeste artiesten wel eerst support moeten krijgen VOOR ze zo groot worden als dat ze nu zijn…;-) just saying he..

 • Profielfoto
  ardiano123

  ik zie al dat het kleine aapje ook meteen ff final cut pro en motion en aperture snel geinstalleerd heeft ( bij elkaar al rond de 600 euro) zozo, zal hij cker niet zelf gekocht heben

 • Profielfoto
  Twentyeyes

  Jongens, die hele discussie over muziek downloaden is zinloos. Zolang ik een thuiskopieheffing betaal over al mijn cd’s en dvd’s (en dit wordt uitgebreid naar harde schijven, USB-sticks en draagbare mediaspelers), ook die waar ik gewoon mijn vakantiefotos op zet, is downloaden legaal en zien artiesten echt geen enkele cent van mij. Ze zullen zeker lekker dubbel geld van mij vangen..

 • Profielfoto
  iPrincess

  ’13-jarige’. Als er een vreemd teken of een getal voor een letter staat komt er altijd een koppelteken.

 • Profielfoto
  pimoomen

  Werkt t?:P

 • Profielfoto
  plonserd

  JeroenApple,

  Als kleine artiest kost een cd maken ook veel tijd en geld. Waarschijnlijk meer tijd en geld dan een app maken.

  Of ben jij al eens 2 jaar en een paar duizenden euro’s lichter geweest na het maken van een app?

  Serieus, niet elke muzikant is lady gaga..

 • Profielfoto
  PatrickHopman

  Dit is hartstikke nep. Zodra je een programma verbergt van je purchase overzicht, zegt ie in de store dat het geld kost. Maar als je het dan download geeft ie deze melding. Aandachtsvrager

 • Profielfoto
  iPhilipFisser

  Hoe in vredes naam kun je een account gehackt melden???

 • Profielfoto
  Yggdrasil

  Door te mailen naar Apple. Jezus, het staat überhaupt al in de comments en in het artikel zelf. Draag anders nog een bril. Altijd met je nutteloze vragen. :slant:

 • Profielfoto
  Edwin

  \’13-jarige\’. Als er een vreemd teken of een getal voor een letter staat komt er altijd een koppelteken.

  Al is zo’n opmerking een detail, ik leer ervan. Is het overigens ook niet ‘je downloadt’ met een ‘t’?

 • Profielfoto
  JeroenApple

  @plonserd Nee dat niet, maar ik heb het ook over de muziekindustrie in het algemeen, niet de individu.

 • Profielfoto
  Vilscon

  Aan muziek wordt te veel verdiend, mensen geven minder aan cd\’s uit en merken dat je het ook gewoon simpel kunt downloaden. Als je een app ontwikkelt kost dat veel tijd en geld als \’zelfstandig ondernemer\’, dan is het zuur als iedereen hem gratis gaat downloaden. Natuurlijk gaat iedereen op de kleintjes letten en kijken of een jailbreak wel zo verstandig is maar hé hoeveel apps koop je nou op jaarbasis? Juist…de opbrengst van dat kleine aantal door jou gekochte apps kunnen die ontwikkelaars goed gebruiken.
  .
  Ohja en wat muziek betreft, zien jullie al die popsterren ineens naar de voedselbank gaan? Ik niet hoor;)

  Ontwikkelaars zie ik ook niet ineens hierdoor naar de voedselbank gaan.

  Daarnaast, Muziek maken en componeren, welk genre dan ook, kost ook veel tijd moeite en geld, dus met de opmerking ‘apps maken kost tijd geld en moeite” (zoals ik het lees: In tegenstelling tot muziek maken) sla je dan toch echt de plank mee mis.

  Voor zowel ontwikkelaars als muzikanten is downloaden jammer. Maar ik ben er wel mee eens dat het verschil van 0,79 (app) en 9,95 (cd) niet in verhouding staat tot wat je erin steekt om een app/cd te maken.

 • Profielfoto
  JeroenApple

  Mensen begrijpen zo te zien niet sarcasme en het verschil tussen de inkomsten van zelfstandige ontwikkelaars en popartiesten dat ik aangeef. Maarja, zolang dat lek gedicht wordt, is iedereen tevreden lijkt mij;)

 • Profielfoto
  MEEUW

  Maare dit is toch geen hack of veiligheidslek?
  Als ik mijn creditkaart opgeef als gestolen en ik ga er wat van kopen dan word het ook vergoed door creditkaart bedrijf, totdat ze erachter komen dat ik zelf de dingen heb gekocht of hij weer gedeblokkeerd is en het “onderzoek” gestaakt word.
  logische toch?

 • Profielfoto
  den elias

  @Nick

  Beter beveiligen is de boodschap.

 • Profielfoto
  plonserd

  JeroenApple, dan moet je een duidelijke vergelijking maken..

  Zelfstandige app-ontwikkelaar of zelfstandige muzikant.. Of Adobe en Lady Gaga..

  En de zelfstandige app-ontwikkelaar heeft dan nog niet eens extra kosten zoals repetitieruimte, vervoer, instrumenten,.. Een app ontwikkelen kan je gewoon thuis doen, op je laptop, in je onderbroek, om 4 uur ’s nachts als’t moet.

  Dat is geen sarcasme, enkel domheid en een excuus om toch lekker illegaal muziek te kunnen downloaden, omdat dat in jouw koppie toch OK is..

 • Profielfoto
  iPrincess

  \\\’13-jarige\\\’. Als er een vreemd teken of een getal voor een letter staat komt er altijd een koppelteken.

  Al is zo\’n opmerking een detail, ik leer ervan. Is het overigens ook niet \’je downloadt\’ met een \’t\’?

  ja klopt, is inderdaad ook niet goed vervoegd in de tekst. Fijn dat je er van leert, zijn er tenminste nog mensen die er voor open staan :).

 • Profielfoto
  Yggdrasil

  Inderdaad haha, dat kom je hier niet veel tegen.:lol:

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  Dus je wil niet dat de ontwikkelaars de dupe worden maar je gaat vervolgens wel publiceren dat er een lek is en nog voor de zekerheid een link naar hoe je van dit lek gebruik moet maken. Sowieso ziek dat die jongen dat publiceert al. Dat is zoiets als dat Ik je huis eens in de gaten houden en als je ooit vergeet je raampje dicht te doen of zo, dat ook ga publiceren en dan zeggen dat ik hoop dat niemand daar gaat inbreken.

 • Profielfoto
  Freddy Sunder

  Met de opbrengst van platen-, cd- en mp3-verkoop gaven platenmaatschappijen in betere tijden nieuwe en onbekende bands een kans om een plaat uit te brengen. Doordat de verkoop vermindert (oa door illegaal downloaden), is diezelfde platenmaatschappij nu minder geneigd om een risico te nemen met een nieuwe band.
  Gevestigde waarden zullen inderdaad niet veel last hebben van illegaal downloaden, maar opkomende muzikanten krijgen het daardoor gewoon nog veel moeilijker om een stapje hogerop te komen.

 • Profielfoto
  Dorine

  @iPrincess
  Nu het blijkbaar je missie is om elk klein foutje te verbeteren, zelfs op deze site waar taal-, stijl- en schrijffouten m.i. weinig afdoen aan de indruk van betrouwbaarheid en kwaliteit van de berichten, zorg dan in elk geval dat je zelf foutloos schrijft: ‘ervan’ en ‘ervoor’ waren juist geweest.