EA ziet toekomst in Mac als game-platform

24 reacties

Het epicentrum van de internationale game-industrie bevindt zich deze week bij onze oosterburen. In Keulen vindt op dit moment GamesCom plaats. Op deze enorme beurs voor computer- en console-games heeft Electronic Arts, een van de grootste game-producenten, zijn vertrouwen uitgesproken in de Mac aan de hand van een aantal aankondigingen.

Het belangrijkste nieuws dat EA had voor Mac-gamers was de belofte dat Origin volgend jaar voor de Mac uitkomt. Met dit programma kun je online games kopen en tegen anderen spelen. Daarbij is het mogelijk om games uit te wisselen en tijdens het spelen met elkaar te chatten. Het programma kan dan ook gezien worden als een concurrent van de Mac App Store en Game Center. Ook Valve’s Steam, dat in 2010 naar de Mac kwam, zal er met Origin een concurrent bijkrijgen.

Door Origin voor OS X uit brengen laat EA zien dat de Mac een interessant platform voor het bedrijf geworden is. De hoop bij gamers is dat de plannen betekenen dat nieuwe titels voortaan tegelijkertijd voor Mac en PC uitkomen. Voorheen kwamen OS X-versies meestal veel later uit. Bij de Sims-spellen heeft EA in de laatste jaren echter steeds vaker nieuwe versies gelijktijdig voor Mac en PC uitgebracht.

Origin zal begin 2013 uitkomen voor de Mac. Een van de eerste spellen die via het platform beschikbaar zal zijn is de nieuwste versie van Sim City. Deze komt in februari 2013 op de markt.

Reacties

24 reacties
 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ

  Tot nu toe heeft EA alleen nog maar games op de Mac uitgebracht die in een soort van Wine-achtige omgeving draaien en daardoor snelheidsverlies lijden. Hopelijk komt daar nu dan een einde aan.

 • Profielfoto
  Theunis_B

  YEAH!!! Kan niet wachten. Ik heb een macbook pro voor me studie gekocht. Maar daarnaast nog een dikke game pc staan. Dubbel kosten XP Ik hoop dat niet alleen Sim City naar de Mac komt. Ook crysis en dergelijk!

 • Profielfoto
  ndunsbergen

  Beter!!! Heel misschien kan ik dan dus op valhalla gaming gta sa online spelen (sa-mp) hoe ik eindelijk geen bootcamp meer te gebruiken

 • Profielfoto
  Kyhd

  Ze moeten wel. EA draait verlies en staat te koop. Eigelijk zijn ze hier al te laat mee. Ze hadden SW: TOR ook meteen uit moeten brengen voor OS X.

  De Mac community is de afgelopen jaren zo gigantisch gegroeit. Ook gamers weten het nu te vinden.

 • Profielfoto
  Twentyeyes

  De mac community is helemaal niet gigantisch gegroeid? Een groei van 5 naar 8-12% is echt helemaal niks. Je bedoelt de Apple community als geheel maar dat is wat anders. Daarnaast zijn meer dan 50% van de macs 13 inch versies. Die hebben dus een Intel geïntegreerde 3000 of 4000 serie GPU (lees: pure bagger). Daar kan je met heel veel moeite de Sims op draaien. Geen gamemateriaal dus.

 • Profielfoto
  Macinzon

  Heb er niet veel vertrouwen in, niet meer sinds ze de Mac-community genaaid hebben. Ze beloofden de allerlaatste patch van BF2142 te porten (hierin zat een expansion pack die gratis is gemaakt), kwam er helemaal niks na maanden (lees 1 jaar) wachten, waardoor Mac en PC gebruikers opgesplitst werden wat al een drama was vanwege hoe weinig mensen het spel nog speelden.

 • Profielfoto
  michelvdb

  Als de ondersteuning van EA even brak wordt als die voor PlayStation dan garandeer ik veel malcontente Maccers. EA zit op een berg geld, koopt vooral allerlei prestigieuze licenties, zoals die van Fifa om er eentje te noemen, maar ontwikkelt zelf weinig origineels dat echt goed ondersteund wordt. -1

 • Profielfoto
  Panda

  Kleine correctie: Steam voor de mac kwam in 2011 uit.

  Altijd goed nieuws dat er meer games naar de Mac komen, alleen jammer dat dit weer een aparte store moet zijn.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Dat ik dit nog mag meemaken…. Ik weet nog hoe ik ooit stad en land afzocht voor een peperduur computerspelletje dat ook op de Mac kon…. Zelf ben ik niet zo’n gamer en ik vind eigenlijk dat spellen beter op aparte spelcomputers gebruikt kunnen worden. Is in feite goedkoper om een snelle spelcomputer te maken dan de specs van een computer zo oppeppen dat zware spellen er op kunnen, volgens mij.

 • Profielfoto
  youp.c

  Het klinkt allemaal heel positief en ik ben ook erg blij met de komst van SimCity 5 naar de Mac. Echter niet als het zoals bij de Sims gebeurt: er wordt doodleuk 1 versie gemaakt, die met een dikke stroperige windows emulatielaag ook voor de Mac geschikt is. Het heet cider en is een spinoff van een oudere versie van Wine, maar itt bijvoorbeeld CrossOver, werkt het verre van vlekkeloos. De ventilators gaan hard blazen, het spel gaat traag en maakt de mac traag, hakkelt soms, maar het allerergste: het slurpt verschrikkelijk veel batterij. Draai ik het vervolgens op bootcamp, geen enkel probleem.

  .
  Dan heb ik liever dat er een paar games goed geport worden voor de Mac door bedrijven als Aspyr en MacSoft dan dat heel veel games snel-snel geport worden door niet daarin gespecialiseerde bedrijven als EA.

 • Profielfoto
  apple_fan

  EA het bedrijft dat 60 euro meer vraagt voor de windows versie van het spel in wine te gooien. Dat kan ik zelf ook doen, daar heb ik geen EA voor nodig.

 • Profielfoto
  hokkie

  Ik kan mij nog een keynote herinneren van Leopard, waar een game-director van EA aangaf ook voor Mac meer games te gaan releasen. Hij gaf toen de indruk dat de populairste games ook (simultaan) direct voor OS X te gaan uitbrengen. Tot op heden is dit nog niet gebeurt. Ik zie het nog niet gebeuren…

 • Profielfoto
  Haike

  @hokkie Dat kan ik me ook nog herinneren, Steve die aankondigde dat EA veel meer games zou gaan uitbrengen voor de mac.. Ik dacht zelfs dat het nog langer geleden was dan Leopard, maar daar kan ik me best in vergissen..

 • Profielfoto
  ernst.

  Rijkelijk laat. Ben allang overgestapt naar een zelf in
  elkaar geflanste game computer met alle moderne
  toebehoren op videokaart,geheugen en moederbord
  gebied. Kan alle games die ik leuk vind gewoon kopen
  en spelen en hoef ik niet te wachten totdat Apple eens
  volwassen wordt op game gebied.:)

 • Profielfoto
  Renroelandt

  Hmm, dat klinkt interessant! Dan ook meer EA Games voor IOS.

 • Profielfoto
  Essejo

  Geweldig, de mac is gewoon een goed platform voor games, ik heb zelf al veel pc games erop gezet. Nu mac steeds populairder wordt krijgen de grote gameproducenten ook interesse.

 • Profielfoto
  wensink

  Ik denk dat die 1/2gb kaarten in de nieuwe macs het toch makkelijk spelen vooral de ive brige

 • Profielfoto
  hokkie

  @haike;
  Het was bij de release van Leopard in 2007 (?), we zijn nu 5 jaar verder…

 • Profielfoto
  sYnDaEx

  Maakt me niet zoveel uit als ik ga gamen dan doe ik me xbox wel aan.

 • Profielfoto
  hokkie

  Dat maakt mij ook niets uit, ik game (bijna) niet. Het gaat mij om het feit dat EA wel van alles zegt, maar nog niet veel heeft laten zien.

 • Profielfoto
  Ni3l55

  Bootcamp zal dan eindelijk overbodig zijn,
  Het kost misschien nog zo’n 4 jaar dat alle “only pc” games op
  de Mac kan worden gespeeld.

 • Profielfoto
  Ni3l55

  Natuurlijk de EA games

 • Profielfoto
  ruben

  dat is goed nieuws, hoe minder bootcamp hoe beter

 • Profielfoto
  Sosumi

  Ik geef meer de voorkeur aan Blizzard, die ondersteund voor hun Top selling game’s bijde platformen Mac en PC, en dat simultane niet eerst een game voor de PC uitbrengen en deze later nog ff speelbaar maken voor op de Mac, maar we zullen zien wat EA gaat doen, we wachten af.