Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 15 augustus 2012

Donderdag, dividenddag

Apple wordt morgen in één klap 2,5 miljard dollar armer. Daar ligt geen suppletie-aangifte bij de belastingdienst, een schikking in een rechtszaak of een fout van de bank in Apple’s nadeel aan ten grondslag. Nee, het bedrijf komt een belofte aan de aandeelhouders na door het bedrag over te maken.

In maart presenteerden Apple’s CEO Tim Cook en CFO Peter Oppenheimer een financieel plan voor de enorme hoeveelheid geld die Apple in kas heeft. Onderdeel van dat plan was een dividenduitkering aan aandeelhouders van $2,65 per aandeel. Morgen vindt de eerste uitbetaling plaats voor aandelen die op of voor 13 augustus gekocht zijn.

De dividenduitkeringen vinden vanaf nu iedere drie maanden plaats. Met een totaalpakket van 935 miljoen aandelen komt dat neer op een uitkering van 2,5 miljard dollar per kwartaal. In combinatie met een programma om aandelen terug te kopen hoopt Apple in de komende jaren ongeveer 45 miljard dollar kwijt te raken van de 117 miljard dollar die het bedrijf nu in kas heeft.

Hoe ‘succesvol’ Apple zal zijn met het opmaken van de geldvoorraad valt nog te bezien. In het afgelopen kwartaal is de hoeveelheid cash immers met 7 miljard dollar toegenomen. Zelfs met de dividenduitkering betekent dit dat de totale hoeveelheid geld nog steeds toeneemt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Donderdag, dividenddag
Sluiten