Donderdag, dividenddag

Door: Koen van Tongeren - 23 reacties

Apple wordt morgen in één klap 2,5 miljard dollar armer. Daar ligt geen suppletie-aangifte bij de belastingdienst, een schikking in een rechtszaak of een fout van de bank in Apple’s nadeel aan ten grondslag. Nee, het bedrijf komt een belofte aan de aandeelhouders na door het bedrag over te maken.

In maart presenteerden Apple’s CEO Tim Cook en CFO Peter Oppenheimer een financieel plan voor de enorme hoeveelheid geld die Apple in kas heeft. Onderdeel van dat plan was een dividenduitkering aan aandeelhouders van $2,65 per aandeel. Morgen vindt de eerste uitbetaling plaats voor aandelen die op of voor 13 augustus gekocht zijn.

De dividenduitkeringen vinden vanaf nu iedere drie maanden plaats. Met een totaalpakket van 935 miljoen aandelen komt dat neer op een uitkering van 2,5 miljard dollar per kwartaal. In combinatie met een programma om aandelen terug te kopen hoopt Apple in de komende jaren ongeveer 45 miljard dollar kwijt te raken van de 117 miljard dollar die het bedrijf nu in kas heeft.

Hoe ‘succesvol’ Apple zal zijn met het opmaken van de geldvoorraad valt nog te bezien. In het afgelopen kwartaal is de hoeveelheid cash immers met 7 miljard dollar toegenomen. Zelfs met de dividenduitkering betekent dit dat de totale hoeveelheid geld nog steeds toeneemt.

Reacties

23 reacties
 • Profielfoto
  Twan94

  Ik wil ze wel helpen met het uitgeven van de miljarden, ze maken het maar over naar mijn rekening;)

 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  Waarom zouden ze van hun cash af willen? :slant:

 • Profielfoto
  100percentme

  @jeroenJK omdat ze het nergens anders kwijt kunnen. De banken accepteren het niet meer:)

 • Profielfoto
  pim939

  Ze moeten een eigen bank gaan beginnen

 • Profielfoto
  @Mathijss95

  Of ze verlagen de winstmarge? Dat niet een idee?

 • Profielfoto
  iRenik

  iBank of iSave (die laatste niet te verwarren met dat ICE gevalletje een paar jaar terug):)

 • Profielfoto
  mighty servant

  $2,65 per kwartaal per aandeel is natuurlijk wel leuk:-) Dus laat het maar zo:-) het aandeel was gisteren niet ver van een nieuw “all time high (638/644)

 • Profielfoto
  jaapmens

  waarom ontslaan ze dan personeel als ze van hun geld af willen?

 • Profielfoto
  bjorngra

  Ze mogen de garanties wel standaard (zonder gedoe) naar 2 jaar aanpassen. Zou wel netjes zijn.

 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  Dat het dividend $2.65 is is natuurlijk wel fijn, maar ik heb eerlijkgezegd nog nooit meegemaakt dat een bedrijf van het geld afwil. Is dit trouwens wel eerder gebeurd met een ander bedrijf?

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  @JeroenK; tuurlijk, ieder normaal beursbedrijf betaalt dividend uit.

 • Profielfoto
  69511

  @JeroenK
  Een bedrijf met winst kan twee dingen doen:
  – Herinvesteren in het bedrijf, bedoeld tot stimulering en groei.
  – Dividend uitkeren, volgens de theorieboekjes moeten goed presterende bedrijven zo min mogelijk dividend uitkeren. De praktijk laat precies het omgekeerde zien. Goed presterende bedrijven kenmerken zich juist door hun hoge dividend. Bedrijven met een hoge pay-out ratio groeien in de daarop volgende jaren harder dan bedrijven met een lage pay-out. Deze hoge winstgroei leidt uiteindelijk ook tot een hogere beurskoers. Dus beleggen in ondernemingen met een hoog dividend leidt enerzijds tot een hoog dividend en anderzijds tot meer koerswinst.

  Pay-out ratio is: De payout ratio geeft aan welk deel van de netto winst wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders.

  @Marc Enschede dit is een dalende trend.

 • Profielfoto
  LeonB

  Nog een ander ideetje voor de besteding van al dat geld: meer R&D in de Mac steken. Een nieuwe Mac Pro die weer eens met kop en schouders boven de rest van het zware workstations-segment uitsteekt. En weer eens échte innovatie in OS X, of minstens de talloze features die al jaren ‘net niet’ werken eens goed op orde krijgen. De heren in Redmond zitten ook niet stil.

  Dat de iDevices de kip met de gouden eieren zijn is duidelijk. Maar om voor iOS te ontwikkelen heb je toch écht een goeie Mac nodig.

 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  Bedankt voor de duidelijke uitleg.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  @LeonB: waarom zouden ze investeren in een goede Server machine? Dat is op dit moment niet rendabel meer. Kijk maar naar de gemiddelde serverparken: daar staan geen Mac’s, daar staan Dell’s met Unix erop. Het is dus slim dat Apple de stekker uit deze groep trekt. Een lekkere Mac Pro mag er echter nog wel komen, omdat die ook vaak als werkstation worden ingezet.

 • Profielfoto
  Brombeer
 • Profielfoto
  Verwijderen

  Het werd wel tijd dat Apple eens ging uitkeren! Ik wacht al ongeveer 10 jaar op wat geld uit mijn investering!!
  En dan lees ik hier reacties dat ze het geld anders moeten gebruiken, ongelofelijk!! Uiteindelijk maken de investeerders het mogelijk dat Apple mooie producten maakt. En dan mag het wel eens dat ik na 10 jaar eens wat cash zie!

 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  @Swiftly Is het nog niet genoeg gestegen na 10 jaar?;)

 • Profielfoto
  Verwijderen

  @JeroenJK Daar heb ik alleen iets aan als ik de aandelen verkoop…..maar dat wil ik niet. Gelukkig heb ik dat ook nooit gedaan, want nu krijg ik ieder kwartaal ongeveer 50% van mijn oorspronkelijke inv. uitgekeerd. Kijk dat is beleggen. Tegenwoordig hoor je mensen alleen maar over speculeren,… kopen en verkopen in minder dan een jaar is geen beleggen….

 • Profielfoto
  69511

  @Swiftly Nog erger: CFD’s, daar telt iedere seconde. Met een hefboomeffect is het niet gek dat je op een dag 30% winst of verlies maakt op je ingelegde vermogen.

 • Profielfoto
  mighty servant

  @ Swiftly: maar af en toe eens even winst nemen hoort ook bij beleggen….anders ben je aan het monopoliën

 • Profielfoto
  ikra

  Iedereen is hier bezig over zijn centen, mijn dividentjes komen sowieso wel op mijn rekening.
  Ik ben meer geïnteresseerd in de juffrouw met de $ biljetten in haar handen, graag naam en telefoonnummer aub.

 • Profielfoto
  Waardecreatie

  De dividenduitkering an sich is waardeneutraal. De gerechtigde ontvangt dividend, maar de aandelenkoers daalt met hetzelfde bedrag.

  Dit is de voornaamste reden dat Apple geen dividend uitkeerde. Zo konden zelf een hoger rendement op eigen vermogen met hun cash genereren dan de ontvangers konden doen.

  Hoeveelheid cash is nu echter zo groot dat ze het niet met een rendement op eigen vermogen meer weg kunnen zetten, vandaar dat het wordt uitgekeerd.