Bewijs voor nieuwe Mac Pro en iMac in Mountain Lion

45 reacties

Een lezer van AppleInsider heeft verwijzingen gevonden naar nog niet bestaande Mac-modellen in OS X Mountain Lion. Het zou daarbij gaan om een nieuwe iMac en een volgende generatie Mac Pro. Afgaand op de context waarin de referenties naar de nieuwe modellen gevonden zijn lijkt het aannemelijk dat beide modellen geen optische drive meer zullen hebben.

De verwijzingen zijn gevonden in een .plist-bestand van Boot Camp. Hierin staat een lijst met Mac-modellen die vanaf een USB-stick (in plaats van een DVD) een besturingssysteem kunnen laden. Daar zijn onder andere IM130 (IM13.x) MP60 (MP6.x) te vinden. De code van de huidige iMac is IM12.1 en de meest recente Mac Pro is bekend als MP 5.1.

De iMac is in mei 2011 voor het laatst vernieuwd. Een update wordt daarom al langer verwacht. Naast een Ivy Bridge-processor wordt verwacht dat het volgende model een retina-beeldscherm zal krijgen. In juni dook zo’n iMac al op in benchmarks van Geekbench.

Over de Mac Pro gaan ook al langer verhalen rond. Op een marginale update tijdens de World Wide Developer Conference in juni na is het model sinds 2010 niet meer vernieuwd. Een teleurgestelde Mac-gebruiker stuurde hier tijdens de WWDC een mail over naar Apple’s CEO Tim Cook. In zijn antwoord stelde Cook de man gerust met de boodschap dat er volgend jaar een compleet nieuwe Mac Pro uit zal komen.

Zou jij een optische drive in de iMac of Mac Pro missen?

Reacties

45 reacties
 • Profielfoto
  Knalmac

  Ik denk niet dat Tim Cooc nu al zegt dat er volgend jaar een nieuwe Mac Pro zal uitkomen…
  Volgensmij is zo iets bij Apple nog nooit of bijna nooit gedaan?

 • Profielfoto
  Kdingo

  Te verwachten: USB3, Ive Bridge processor, 8&12GB RAM. Retina zal denk ik een model zijn die boven de 2500€ ligt.

  Om nu de optische drive ook uit desktops te halen…

 • Profielfoto
  bram91

  Optische drives uit desktops halen. Hmm.. Dat zou betekenen dat Apple duidelijk de toekomst ziet in computers (zelfs desktops) zonder cd/dvd spelers.
  Eerlijk gezegd zou ik de optische drive in de iMac niet missen. Heb ‘m in mijn iMac volgens mij nog nooit gebruikt.

 • Profielfoto
  MacSjon

  Ach die dingen gaan standaard stuk in de iMac dus haal hem er lekker uit zou ik zeggen. Die van mij werkt tegenwoordig met de MBA-super drive die ik even aansluit wanneer nodig.

 • Profielfoto
  I Xyzyx I

  Ach optische drive er uit.. Was mac niet ook de 1e die de floppy er uit gooide?

 • Profielfoto
  Brandgoose

  Heb de optische drives in mijn iMac’s onnoemelijk veel gebruik. Ik heb nu de Retina en een losse drive. Goed voor af en toe een dvd te draaien. Miste de floppy drive maar heel kort. Alles went.

 • Profielfoto
  Like

  Natuurlijk, weg met die drives, oude technologie! Mijn MacBook Air heeft ook geen drive en ik vindt het heerlijk! Snel, direct, geruisloos. En als je dan toch een drive wilt hebben dan hang je er toch een NAS aan? Of opslaan in de cloud?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Optische drive uit iMac Galen lijkt me een slecht idee en ook onnodig. Zoveel kan het niet kosten en ruimtewinst lijkt me niet van belang. Zelf gebruik ik de drive niet vaak, maar wél regelmatig, vooral om songs van een CD in te laden. Bij CD’s die al een tijdje uit zijn is het vaak goedkoper om die via internet te bestellen, dan via iTunes te kopen. EN natuurlijk is de geluidskwaliteit veel beter!

  Bij Mac Pro lijkt me niet dat de gebruikers het zonder CD drive kunnen en willen stellen: deze worden vooral door (grafische/internet) bedrijven gebruikt en vaak worden logo’s en ander grafisch materiaal volgens mij nog via cd’s aangeleverd. Dat kán ook via USB stick, maar de eigenaar van een Mac Pro wil graag alle mogelijkheden kunnen benutten. Daar betaalt hij ook voor!

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Inderdaad de drives weg. Tevens vind ik een iets meer ‘think different’ gedrag wel passen. Wat mij betreft mogen de iMacs wat dikker, zodat er ook een aantal goede desktop onderdelen in kunnen. Dun is lang niet relevant als snel!! Dat gaan ze niet doen, maar toch:P…..

 • Profielfoto
  Da Vinci

  Helemaal eens met MacAanZee! En dan nog te denken aan de vakantiefilmpjes, die wil je toch ook op een DVD (of blueray, al moet je dan sowieso extern gaan) zetten en op de televisie kunnen bekijken bij oma zonder Apple TV?!

 • Profielfoto
  Ni3l55

  De iMac zal zeker ook zo dun worden als de Thunderbolt-Display

 • Profielfoto
  iPredict

  Ik sta volledig open voor de toekomst zonder optische drives (lang leve het internet als bron voor alle content.
  MAAR, ik hoop dat Apple dan wel een oplossing in huis heeft voor hoge kwaliteit audio, want ik luister graag naar CD’s wegens de kwaliteit (waar de iTunes Store niet tegenop kan).

 • Profielfoto
  computer space

  Hoop dat het ontbreken van de optische drive eindelijk tot een verkleining van die lelijke lompe bak die de Pro nu is gaat leiden.
  Komaan, voor een dubbel PCI videoslot, een dubbele quadcore en 2 3,5 inch +2 SSD schijven volstaat een kwart van het volume.

 • Profielfoto
  shakey

  De optische drives in iMacs zijn van een waardeloze kwaliteit, volgens MacRepair, waar ik mijn iMac bracht vanwege een, inderdaad, kapotte drive.

  Ik had mij daarom voorgenomen het volgende model iMac over te slaan mocht daar geen betere drive inzitten. Als waar blijkt te zijn dat in het komende model geen drive meer heeft, dan voor mij voor het eerst sinds 1998 geen iMac meer.

  Ik heb overigens de drive van mijn iMac niet laten repareren en heb er een LaCie drive aangehangen.
  Maar liever had ik dat niet gedaan. Een iMac koop je omdat je alles in één wilt hebben.

 • Profielfoto
  donut

  Hoop dat het ontbreken van de optische drive eindelijk tot een verkleining van die lelijke lompe bak die de Pro nu is gaat leiden.

  Het model van de Macpro stamt uit de Power PC tijd waarin de IBM processors zoveel warmte afgaven dat een zeer complex koelingsysteem moest worden bedacht- Ongetwijfeld wordt een nieuwe Macpro een stuk kleiner en ongetwijfeld gaan de DVD readers eruit, komt USB3 erin ( firewire eruit) en laat ik hopen de nieuwe optische LightPeak. Dan kunnen we weer even voort.
  Verder lees ik de mogelijkheid voor een hardwarematige raid-oplossing als standaard.

 • Profielfoto
  Wim Van Hemelrijk

  @ipredict: Apple zou ook bezig zijn om in de iTunesstore HD-AAC aan te bieden! Dit zouden de mastertapes zijn, en eigenlijk betere kwaliteit dan een gekochte cd, goelag dit nog gaat duren voor het zover is heb ik ook het raden naar. Maar, als overal de optische drives er uitvliegen zie ik dit wel in de nabije toekomst mogelijk worden!

 • Profielfoto
  ElsR

  Ach ik heb nu de MacBookPro 17 inch van najaar 2011. Met DVD-drive. Ik heb mijn familiefoto’s en -filmpjes en andere belangrijke zaken en op een reserve harde disk staan en op een aantal DVD’s. Ik vertrouw daar meer op dan alleen op de Cloud. Als de (losse) DVD-drives er helemaal uitgaan zou dat inhouden dat ik een tweede hard disk zou moeten aanschaffen. Tja ..
  Wat wel een giga-voordeel is is dat de laptop dan niet meer zo zwaar is (??). Ik heb geen desktop meer dus ik heb de 17 inch genomen omdat ik voor het monteren van filmpjes een beetje groot scherm wilde. Maar het gewicht is behoorlijk als je hem in je rugzak mee wilt nemen (en bij de controle op het vliegveld in en uit de rugzak moet wurmen)
  Overigens heb ik het scherm niet op de hoogste resolutie staan want dan vind ik de (standaard-) letters te klein. En we worden er niet jonger op he.

 • Profielfoto
  Hermanko

  Optische drive gebruik ik weinig maar gebruik het wel, een losse zou mij niet storen mits die dan ook Blue Ray aan kan.

 • Profielfoto
  ernst.

  Optische drives uit desktops halen. Hmm.. Dat zou betekenen dat Apple duidelijk de toekomst ziet in computers (zelfs desktops) zonder cd/dvd spelers.

  sterker nog: Ik weet bijna zeker dat Apple gaat zorgen dat wij in het vervolg alles met iCloud gaan regelen (of sowieso via de servers van Apple laten lopen) want anders kan ik de productielijn van Apple voor de toekomst niet verklaren.

  Ik zal daar iig nooit aan toegeven en zo min mogelijk op Apple zijn servers installeren dan alleen het broodnodige, en zo veel mogelijk mijn eigen opslag gebruiken voor eigen data.

 • Profielfoto
  Joostxxx

  Ik kan mij nog goed de 1e imac herinneren. De reacties waren niet mals toen bleek dat er geen floppy drive (een wat?) meer in zat.

  Wellicht gaat dit ook op voor de optische drive. Het is even wennen, maar na een tijdje weet je niet beter.

 • Profielfoto
  dinck

  De kwaliteit van Apple’s optische schijven is inderdaad niet al te best, reden waarom ik naast mijn MacBook een LaCie rack heb met twee harde schijven, een DVD drive en een Plexwriter CD drive.
  Natuurlijk zijn er redenen om nog optische drives te willen, MacAanZee heeft gelijk.
  DVD’s gebruik ik vaak, meestal om films en series te bekijken – nieuw of gebruikt gekocht. Video op DVD is ook makkelijk uit te lenen… Aangezien ik mijn muziek graag in een goede kwaliteit hoor speel ik dat alleen af op mijn installatie. Rippen om verzamel CD’s te maken en branden van hoogwaardige gedownloade muziek doe ik op de Plexwriter – de kwaliteit van daarop gebrande CD’s (Kodak Gold of MFSL) is hoorbaar beter dan van de DVD drive. Natuurlijk zou muziek ook met een high end streamer kunnen, maar wil ik dezelfde kwaliteit hebben als mijn bestaande installatie zou dat mij op dit moment veel teveel kosten.
  Eigenlijk zou Apple een mooi vormgegeven kastje moeten maken waarin drie of vier externe drives gemonteerd kunnen worden die met één snoertje (Thunderbolt?) aan de Mac gehangen kunnen worden, dan is het helemaal geen thema meer.

 • Profielfoto
  deSpaanseRente

  Optische drive uit een notebook vind ik logisch, uit een desktop totaal niet..en al ZEKER niet uit de Mac Pro

 • Profielfoto
  jorgdane

  Weg ermee! Net zoals voorheen met de floppydrive, printerpoort, seriële poort, ps/2, scsi etc etc. Die zijn ook weg, en hoor daar nu ook niemand meer over. Kwestie van vooruitgang. Belangrijker is dat er voorlopige oplossingen zijn voor de momenten dat je nog van die oude technieken gebruik wil maken. En die zijn er.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Hoop dat het ontbreken van de optische drive eindelijk tot een verkleining van die lelijke lompe bak die de Pro nu is gaat leiden.

  Het model van de Macpro stamt uit de Power PC tijd waarin de IBM processors zoveel warmte afgaven dat een zeer complex koelingsysteem moest worden bedacht- Ongetwijfeld wordt een nieuwe Macpro een stuk kleiner en ongetwijfeld gaan de DVD readers eruit, komt USB3 erin ( firewire eruit) en laat ik hopen de nieuwe optische LightPeak. Dan kunnen we weer even voort.
  Verder lees ik de mogelijkheid voor een hardwarematige raid-oplossing als standaard.

  Waarom firewire eruit ?
  Zo een poortje neemt niet veel plaats in , en word nog steeds door veel pro’s gebruikt.

  Firewire 800 is nog lang niet afgeschreven

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Van mij mag die optische drive er ook uit hoor, ik gebruik het ding nooit. Voor de iMac zou het misschien een optie kunnen worden, maar ik kan ook begrijpen dat dit onwenselijk is omdat er dan twee verschillende soorten kast moeten worden geproduceerd. Misschien de voet van de iMac dikker maken en daar dan een optionele optische drive in steken?:)

 • Profielfoto
  gsmaster

  Bij een laptop kun je die drive best missen.
  In een iMac totaal niet!
  In een mac pro nog veel minder!
  Als ze dit doen dan is het ook vaarwel iMac!

 • Profielfoto
  Daantsjie

  ik gebruik net als andere sommige mensen hier ook geen cd drive. Sinds vorig jaar wanneer ik toen mijn iMac kocht, had ik hem 1 of 2 x gebruikt.

  Ik gok inderdaad dat Apple op iCloud en externe hd’s gaat mikken.
  En mocht je toch een cd drive nodig hebben, dan kun je alsnog een een optische drive kopen.

  En btw, word er in het bedrijfsleven veel cd’s gebrand?

 • Profielfoto
  cids

  @dinck

  de kwaliteit van daarop gebrande CD’s (Kodak Gold of MFSL) is hoorbaar beter dan van de DVD drive

  Ik weet dat dit off-topic is maar ben toch benieuwd waar dit op gebaseerd is… volgens mij kan de ene cd-writer niet beter klinken dan de andere…

 • Profielfoto
  INCTRL

  Gedurende het bestaan van Mountain Lion zal er vast wel eens een nwe iMac uit gaan komen loll. NexxxxT!

 • Profielfoto
  dinck

  @cids
  een precieze verklaring kan ik je niet geven maar de Plexwriter kan met lage snelheid schrijven en deze CD’s zijn daar voor bedoeld. Waarschijnlijk zijn er door de lagere schrijfsnelheid én door nauwkeurigere fabricage van sommige CD’s minder storende trillingen, en bij het afspelen minder fouten die door de foutcorrectie moeten worden opgeheven. Ook zou het formaat van de pitjes (een DVD-laser is anders dan een CD-laser) een rol kunnen spelen. Ik heb ooit een vergelijking gehoord tussen een erg goede CD-speler (een Wadia0 met een aparte DAC en de opname van diezelfde CD op een harde schijf die van de PC door dezelfde DAC werd weergegeven, van schijf klonk het minimaal rustiger. Toegegeven, het verschil was niet wereldschokkend en waarschijnlijk alleen op erg goede installaties te horen, maar het geeft wel te denken. Overigens klonk het slechter als tijdens het afspelen op de PC andere schijfintensieve taken werden uitgevoerd…

 • Profielfoto
  Triumph

  Er komen bij ons in de winkel regelmatige mensen die een camcorder video beelden door ons op een DVD laten zetten.
  Zelf brand ik ook nog regelmatig Blu-ray’s en af en toe een DVD of CD.
  Dus ik wil die zeker nog niet kwijt, en er zijn bedrijven die bestaan van DVD productie (bv huwelijk ‘videografen’)

  En zo lang je niet iets met 100 MB per sec kan down en uploaden heeft en gratis 2000GB per gebruiker dan iCloud nog niet de toekomst.
  Ik hoorde laats een PC gebruiker zeggen “ik maak geen backup meer, alles in een cloud’ Ja Ja en waar moet ik dan heen met 12 TB, toch maar een NAS

 • Profielfoto
  Rtaal

  De dvd drive weghalen uit de mac pro lijkt me iets minder verstandig. Ik zelf heb de optical drive uit mijn macbook pro 15″ gehaald en er een 750 GB hdd bij geplaatst naast een SSD. Dit is geen gemis en mocht het nodig zijn dan zijn er externe opties (via USB) verkrijgbaar. Uit mijn iMac zou ik het ook geen gemis vinden. Wat Apple moet doen is of ze eruit laten (verstandiger) of overschakelen op blu-ray/de optie geven. Echter wanneer de blu-ray spelers/branders standaard zouden worden worden de computers er ook duurder op en aangezien niet iedereen deze blu-ray spelers/branders dagelijks gebruikt zou dit zonde zijn.

 • Profielfoto
  Stef.Doornewaard

  Hoe werkt het dan als programma’s de originele cd/dvd moeten zien om te draaien? (sommige games etc)?

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Ik speel mijn films op het 27″ iMac scherm af want ik heb geen DVD speler.
  Ik vind het raar hoor de optische drive er uit, want het is niet Apple die bepaalt of iets ouderwets is. Er zijn ook nog genoeg mensen die DVD’s branden voor op hun home cinema. Ik bedoel maar: waar heb je dan iDVD en dergelijke voor?

  Ook vragen de meeste games eerst om de DVD als je gaat spelen, dus zonder DVD geen spel meer totdat je een losse drive koopt. Volgens mij is het een (foute) afspraak tussen Apple en de drive fabrikanten.

 • Profielfoto
  cids

  Volgens mij is het een (foute) afspraak tussen Apple en de drive fabrikanten.

  Ja dat klinkt heel logisch… laten we miljoenen mensen een iMac zonder DVD drive verkopen zodat er een aantal een losse drive gaan kopen… daar worden de fabrikanten van DVD drives heel blij van…

  Sorry maar ben even de logica in de redenatie kwijt…

 • Profielfoto
  cids

  @cids

  Het verschil wordt gemaakt tussen de analoge componenten en zit niet in het digitale domein… als je wel eens digitale vervorming hebt gehoord dan weet je dat dat niets te maken heeft met een “rustiger” geluidsbeeld of dat soort subjectieve waarnemingen… eindconclusie: “digitaal is digitaal”

 • Profielfoto
  dinck

  eindconclusie: “digitaal is digitaal”

  @cids

  geen zin om hier uitgebreid op in te gaan, maar voordat digitaal analoog wordt vindt er in de DAC een upsampling en/of een oversampling plaats, wordt foutcorrectie toegepast. Nogmaals, ik kan het niet precies verklaren maar mij lijkt het er een plausibele verklaring voor dat de kwaliteit van de gelezen data invloed heeft op de uiteindelijke geluidskwaliteit. Het heeft dus ook niets met digitale vervorming te maken. Misschien is de beste vergelijking die met filters in Photoshop waardoor je van een wazig plaatje een scherper beeld kunt maken: eerst resolutie vergroten, dan filteren en dan weer resolutie verlagen. Ook daar maakt het verschil met welke kwaliteit je begint, hoewel het uiteindelijk resultaat van een wazig plaatje best wel aardig kan zijn.

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  Natuurlijk zou ik de drive missen, dat is een mooie plek om een SSD in te bouwen;-)

 • Profielfoto
  Renroelandt

  Je kan als je wil gerust zonder Dvd Drive. Je moet enkel open staan voor revolutie, mijn MacBook Air had ook geen Dvd Drive, denk je dat ik daar van wakker lag? Ondertussen bestaan er USB Sticks, iCloud. Ik koop nu mijn cd’s volledig via iTunes virtueel, films van hetzelfde. Al de programma’s en Apps die ik nodig heb zijn in de App Store + De iCloud heeft me nog niet één kéér teleur gesteld, wat een oplossing zeg!:) Zéér tevreden dus.

 • Profielfoto
  iJos

  Hoe zeker is het hiermee dat de mini geen upgrade krijgt?
  Wil er een aanschaffen maar zou op Ivy Bridge quad core willen wachten ..
  tia, Jos

 • Profielfoto
  QSD

  Tuurlijk zou ik mijn dvdspeler/brander missen.
  Wat voor stom idee om zo’n belangrijk stuk uit de mac te gooien.
  Heeft Apple al de boot gemist door geen Blue Ray aan te bieden in het topmodel van iMac-reeks, gaan ze de drive er helemaal uitgooien.
  En waarvoor, om ons allemaal op die stomme iCloud te gooien. Wat voor oen heeft dat uitgevonden. Al je gegevens zomaar te grabbel gooien bij de eerste de beste hacker. Helemaal niet klantgericht van Apple als je het mij vraagt, maar goed, wie ben ik voor de kapitaalreus Apple.
  Als ze dat doen (en ik wacht trouwens op de nieuwe iMac) dan hoeft er bij mij helemaal geen nieuwe mac meer te komen. Zoek ik wel een andere oplossing bij computerbouwer die rekening houdt met zijn klanten…
  Dan zouden andere gewone macgebruikers ook zo eens mogen reageren (door geen nieuwe macs te willen kopen !) voor enkele maanden om Cook en co eens te tonen dat hun klanten ook nog iets te zeggen willen hebben over hun computer !!!

  IK VIND HET EEN STOM IDEE !!!! Voila !

 • Profielfoto
  robinho96

  Als de Mac Pro of de iMac geen optische drive meer gaat hebben, hoe kunnen programma’s zoals Photoshop nog geïnstalleerd kunnen worden? Dat ze daar maar eens aan denken, daar in Cupertino!

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  @Robin Verbeek: Downloaden?

 • Profielfoto
  xhdmix

  Apple wil soms zo op de zaken vooruit lopen vind ik ze zouden beter in hun toestellen eens een blu-ray brander steken, nu de drive eruit is gewoon nog veel te vroeg.
  Net zoals ze met Retina Macbook’s doen zelf geen netwerkkaart meer, ik werk persoonlijk veel liever met kabel dan draadloos het gaat veel sneller met kabel. tenzij je zo een lelijke adapter koopt maar dat maakt mijn Macbook Pro niet mooier op mijn bureau.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  @Robin Verbeek: Downloaden?

  Moet je wel een erg snelle verbinding hebben want anders kun je in de zelfde tijd 100 keer naar de winkel. Als we alles straks moeten downloaden kun je nog lachen: de complete scenery van b.v. X-Plane 9 is 50GB…