Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 25 augustus 2012
Leestijd: 2 minuten

Apple wint, Samsung verliest 1 miljard

Er is onverwacht snel een uitspraak gekomen in de juridische strijd die Apple en Samsung voerden voor de rechtbank van San Jose, California. Drie dagen nadat de jury in beraad ging is een oordeel geveld. Daarbij is Apple als duidelijke winnaar naar voren gekomen.

De jury heeft geoordeeld dat Samsung een groot aantal van Apple’s patenten geschonden heeft op het uiterlijk van de iPhone en functionaliteit in iOS. Teglijkertijd is Apple niet schuldig bevonden aan het onrechtmatig gebruik van Samsung’s ingebrachte patenten. Samsung moet meer dan een miljard dollar schadevergoeding betalen. Het bedrag dat Apple aan Samsung schuldig is heeft de jury vastgesteld op 0 dollar.

De belangrijkste software-patenten die Samsung volgens de jury geschonden heeft beschrijven de bounce-back wanneer naar de boven- of onderkant van een pagina wordt gescrolt, de pinch-methode om in te zoomen en de dubbele tap om te zoomen.

Op het gebied van hardware heeft Samsung onrechtmatig gebruik gemaakt van patenten die het uiterlijk van de voor- en achterkant van de iPhone beschermen en een patent op het homescreen van de iPhone. De jury vond dat Samsung geen misbruik heeft gemaakt van een patent op het uiterlijk van de iPad.

Tot slot heeft de jury bepaald dat alle patenten die Apple als bewijsmateriaal heeft aangeleverd geldig zijn, ook de patenten die Samsung niet overtreedt.

Samsung’s patenten zijn ook geldig verklaard door de jury maar het bedrijf heeft niet overtuigend aan kunnen tonen dat Apple ze gebruikt heeft bij de ontwikkeling van de iPad en de iPhone. Samsung’s claim dat Apple moet betalen voor het gebruik van een aantal zogenaamde FRAND-patenten van het bedrijf is afgewezen.

Omdat Apple grotendeels in het gelijk gesteld is heeft de jury bepaald dat Samsung een schadevergoeding van minstens 1.049.343.540 dollar moet betalen. Dat is minder dan de helft van de 2,7 miljard die Apple geëist had maar volgens experts een van de grootste toegekende schadeclaims uit de geschiedenis voor een patentenzaak. De rechter kan dit bedrag nog ophogen in haar eindoordeel.

Er zijn nog een aantal open eindes aan de zaak. Zo is nog niet bekend of Samsung in hoger beroep gaat tegen de uitspraak. Ook is niet duidelijk wat de uitspraak voor gevolgen heeft voor de verkoop van Samsung-toestellen in de Verenigde Staten. Wellicht moet Samsung eerst de hard- en software aanpassen voor het weer zijn telefoons en tablets mag verkopen in de V.S. Het is echter ook mogelijk dat het bedrijf een licentieovereenkomst met Apple sluit. Vanaf 20 september zal hier waarschijnlijk meer over bekend worden tijdens een vervolgzitting.

In Cupertino zal men waarschijnlijk wel een flesje opentrekken na deze uitspraak die door de pers al ‘historisch’ genoemd wordt. Het bedrijf heeft nu een sterkte troef in handen om andere fabrikanten van Android-telefoons aan te klagen. Volgens Apple is het mobiele besturingssysteem van Google grotendeels kopiewerk van iOS. Voormalig CEO Steve Jobs zei ooit zelfs bereid te zijn om zijn laatste cent uit te geven aan het neersabelen van Android.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple wint, Samsung verliest 1 miljard
Sluiten