Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 27 augustus 2012
Leestijd: 4 minuten

Apple juicht, Samsung zucht, Google haalt schouders op

De rechtszaak tussen Apple en Samsung in San Jose, California kwam in de nacht van vrijdag op zaterdag onverwacht snel tot een ontknoping die onverwacht hard uitpakte voor de Koreanen. In het weekend zijn de eerste reacties binnengedruppeld van de betrokken partijen.

In een interne e-mail heeft Apple’s CEO Tim Cook laten weten blij te zijn dat ‘waarden’ overwonnen hebben. Een leidinggevende van Samsung heeft gezegd dat de uitkomst een doemscenario voor het bedrijf is. Ondertussen haalt men bij Google, maker van het Android OS op Samsung’s telefoons en tablets, de schouders op over de zaak.

Google
In een reactie aan The Verge laat Google weten dat de meeste patenten waarover geoordeeld is betrekking hebben op de eigen laag die Samsung over Google’s Android gelegd heeft. Tijdens de rechtszaak bleek zelfs dat Google Samsung hiervoor gewaarschuwd heeft omdat het te grote gelijkenissen met Apple’s iPhone en iPad vertoonde.

Google laat Samsung echter niet volledig in de steek. In de reactie worden de uitspraak van de jury en de patenten waarmee Apple gewonnen heeft openlijk in twijfel getrokken. Volgens Google wordt op dit moment nog onderzocht door het Amerikaanse patentenbureau of Apple’s patenten wel geldig zijn. Tegelijkertijd wijst Google op het feit dat eerst het hoger beroep moet worden afgewacht voordat duidelijk is wat voor invloed de uitspraak van vrijdag heeft.

The court of appeals will review both infringement and the validity of the patent claims. Most of these don’t relate to the core Android operating system, and several are being re-examined by the US Patent Office. The mobile industry is moving fast and all players — including newcomers — are building upon ideas that have been around for decades. We work with our partners to give consumers innovative and affordable products, and we don’t want anything to limit that.

Google’s bewering dat het weinig te maken heeft met de zaak gaat maar ten dele op. Om te beginnen is één van de telefoons die volgens de jury inbreuk maakt op Apple’s patenten de Galaxy Nexus. Deze is samen met Google ontwikkeld. Daarnaast is Samsung wel degelijk veroordeeld voor een aantal gepatenteerde technieken die ook in andere Android-telefoons te vinden zijn.

Apple
Tim Cook heeft zaterdag een e-mail gestuurd naar alle medewerkers van Apple. Daarin legt hij uit waarom Apple begonnen is met deze juridische strijd. Dat zou met tegenzin gebeurd zijn na meerdere onbeantwoorde verzoeken aan Samsung om te stoppen met het kopiëren van Apple’s innovaties.

Het ging Apple volgens Tim niet om geld of patenten, maar om waarden als originaliteit en innovatie. Hij is dan ook blij dat met de uitspraak deze waarden hebben overwonnen. Hij sluit af met een duidelijke waarschuwing naar andere bedrijven die azen op Apple’s intellectueel eigendom: “Ik hoop dat de hele wereld luistert”.

Today was an important day for Apple and for innovators everywhere.

Many of you have been closely following the trial against Samsung in San Jose for the past few weeks. We chose legal action very reluctantly and only after repeatedly asking Samsung to stop copying our work. For us this lawsuit has always been about something much more important than patents or money. It’s about values. We value originality and innovation and pour our lives into making the best products on earth. And we do this to delight our customers, not for competitors to flagrantly copy.

We owe a debt of gratitude to the jury who invested their time in listening to our story. We were thrilled to finally have the opportunity to tell it. The mountain of evidence presented during the trial showed that Samsung’s copying went far deeper than we knew.

The jury has now spoken. We applaud them for finding Samsung’s behavior willful and for sending a loud and clear message that stealing isn’t right.
I am very proud of the work that each of you do.

Today, values have won and I hope the whole world listens.

Tim

Samsung
In Zuid Korea likt men ondertussen de wonden. Tegenover een Koreaanse krant liet een hooggeplaatste medewerker van Samsung weten dat dit de slechtst mogelijk uitkomst was die men zich bij het bedrijf kon voorstellen.

Zoals verwacht laat Samsung het er niet bij zitten. Het bedrijf is inmiddels al in hoger beroep gegaan. Daarnaast is een eis neergelegd tot schadevergoeding voor een veroordeling eerder dit jaar. Toen werd de Samsung Galaxy Tab 10.1 verboden na protesten van Apple. Daarbij werd afgesproken dat Apple een bedrag van 2,6 miljoen dollar apart zou houden, mocht achteraf blijken dat de uitspraak onterecht was. Bij de veroordeling van afgelopen vrijdag vond de jury dat de Tab 10.1 géén inbreuk maakte op Apple’s patenten. Met die uitspraak wil Samsung het gereserveerde bedrag uit de eerdere zaak claimen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple juicht, Samsung zucht, Google haalt schouders op
Sluiten