Statenweg
Statenweg Geruchten 29 augustus 2012
Leestijd: 1 minuut

‘AirPlay Direct verruilt Wifi voor Bluetooth’

Sinds jaar en dag kun je muziek vanaf Apple-gadgets streamen over het draadloze thuisnetwerk naar speciaal uitgeruste luidsprekers. De AirPlay-techniek die dit mogelijk maakt is te vinden in de Mac, iPhone, iPad en iPod touch. AirPlay is inmiddels uitgebreid met video en sinds OS X Mountain Lion kan het scherm van de Mac getoond worden op de Apple TV zonder gedoe met kabeltjes.

Het Britse dagblad The Telegraph meldt dat Apple werkt aan een vernieuwde versie van AirPlay die het mogelijk maakt media te streamen zonder tussenkomst van een Wifi-netwerk. AirPlay Direct, zoals het project intern genoemd wordt, maakt gebruik van Bluetooth 4 om een directe verbinding tussen twee apparaten tot stand te brengen. Vorig jaar werd de iPhone 4S als eerste uitgerust met Bluetooth 4. Afgelopen voorjaar volgden de nieuwe iPad en de Apple TV.

Fabrikanten van draadloze muzieksystemen als Sonos maken altijd al gebruik van een directe verbinding tussen de muziekbron en de ontvanger. Een directe verbinding is stabieler en voorkomt dat het streamen gaat haperen door het overige verkeer dat over het Wifi-netwerk loopt. Apple kiest opvallend genoeg niet voor Wifi, maar Bluetooth 4. Mogelijk gaat deze draadloze techniek voor Apple ook op andere fronten een centrale rol spelen in de toekomst.

Vooralsnog lijkt AirPlay Direct zich te beperken tot het streamen van muziek. Daarbij richt Apple zich op fabrikanten van draagbare luidsprekers die momenteel de AirPlay-technologie hebben ingebouwd, zoals Bowers & Wilkins en Denon. Zij kunnen de techniek in licentie nemen, waarmee ze een stempel krijgen van Apple dat hun apparatuur samenwerkt met de iDevices. De lancering van AirPlay Direct wordt verwacht op 12 september, samen met de nieuwe iPhone.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘AirPlay Direct verruilt Wifi voor Bluetooth’
Sluiten