‘AirPlay Direct verruilt Wifi voor Bluetooth’

14 reacties

Sinds jaar en dag kun je muziek vanaf Apple-gadgets streamen over het draadloze thuisnetwerk naar speciaal uitgeruste luidsprekers. De AirPlay-techniek die dit mogelijk maakt is te vinden in de Mac, iPhone, iPad en iPod touch. AirPlay is inmiddels uitgebreid met video en sinds OS X Mountain Lion kan het scherm van de Mac getoond worden op de Apple TV zonder gedoe met kabeltjes.

Het Britse dagblad The Telegraph meldt dat Apple werkt aan een vernieuwde versie van AirPlay die het mogelijk maakt media te streamen zonder tussenkomst van een Wifi-netwerk. AirPlay Direct, zoals het project intern genoemd wordt, maakt gebruik van Bluetooth 4 om een directe verbinding tussen twee apparaten tot stand te brengen. Vorig jaar werd de iPhone 4S als eerste uitgerust met Bluetooth 4. Afgelopen voorjaar volgden de nieuwe iPad en de Apple TV.

Fabrikanten van draadloze muzieksystemen als Sonos maken altijd al gebruik van een directe verbinding tussen de muziekbron en de ontvanger. Een directe verbinding is stabieler en voorkomt dat het streamen gaat haperen door het overige verkeer dat over het Wifi-netwerk loopt. Apple kiest opvallend genoeg niet voor Wifi, maar Bluetooth 4. Mogelijk gaat deze draadloze techniek voor Apple ook op andere fronten een centrale rol spelen in de toekomst.

Vooralsnog lijkt AirPlay Direct zich te beperken tot het streamen van muziek. Daarbij richt Apple zich op fabrikanten van draagbare luidsprekers die momenteel de AirPlay-technologie hebben ingebouwd, zoals Bowers & Wilkins en Denon. Zij kunnen de techniek in licentie nemen, waarmee ze een stempel krijgen van Apple dat hun apparatuur samenwerkt met de iDevices. De lancering van AirPlay Direct wordt verwacht op 12 september, samen met de nieuwe iPhone.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  storbuzs

  FYI… Den Apple Store is dicht…

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Interessant! Lijkt me slim, streamen via Bluetooth 4. Kost dat niet meer batterijverbruik dan streamen via wifi?

 • Profielfoto
  djneo

  Interessant! Lijkt me slim, streamen via Bluetooth 4. Kost dat niet meer batterijverbruik dan streamen via wifi?

  Bluetooth 4 is absurd low power

 • Profielfoto
  farl4web

  Is dat vergelijkbaar met de techniek van AirDrop in OS X? Daarbij is ook geen WiFi nodig, weet alleen niet of dat via Bluetooth gaat?

 • Profielfoto
  Reschram

  Volgens mij is de laatste Macbook Air ook uitgerust met bluetooth 4. Klopt dat?

 • Profielfoto
  barben

  Streaming via bt bestaat toch al… M’n autoradio, de NAD Viso One, … Gewoon 1 x pairen en het werkt. Autoradio werkt via a2bt, NAD met een iets kwalitatiever protocol, ben even de naam kwijt…

 • Profielfoto
  mymac

  AirDrop werkt met een directe verbinding via WiFi, de meeste Macs hebben nog geen BT 4.0 namelijk. De huidige Air dan weer wel, maar volgens mij is dat de enige zowat op dit moment.
  Het klinkt wel goed en zeker voor iOS devices/MacBooks, waarbij stroom een grote rol speelt. Dan is BT 4.0 veel gunstiger dan WiFi.

 • Profielfoto
  mymac

  Ik zie dat alle nieuwe MBP’s het ook hebben en mijn Mac mini ook al.

 • Profielfoto
  lucsax

  Dat is ideaal voor de hangplek en de camping. Overal draadloos muziek delen met je vrienden of familie. Wie (met wat) heeft er nu weer ingelogt? Associatief muziek luisteren met korte spanningsboog.

 • Profielfoto
  bugboy

  Bluetooth 4 is absurd low power

  Bluetooth 4 kan absurd low power werken, maar dan alleen voor heel eenvoudige devices, zoals hartslagmeters, weegschalen, etc… Als je gebruik maakt van hoge bandbreedte, dan vraagt Bluetooth 4 ook wel de nodige power. Vooral als je een flinke afstand wil overbruggen.

 • Profielfoto
  bugboy

  Ik weet niet of je hier blij van moet worden. In mijn hele huis heb ik WIFI bereik door het plaatsen van extra Airport Express units. Die gaan vervolgens bedraad het netwerk op en komt zo bij mijn overige devices.

  Met Bluetooth is het bereik een heel stuk minder en heb je een point-2-point verbinding nodig. Leuk om iets incidenteel te koppelen, maar als WIFI is als infrastructuur veelzijdiger. Wellicht dat het straks beide kan.

  Ik weet ook niet waarom WIFI minder stabiel zou zijn als een ander draadloos protocol dat in dezelfde band werkt. WIFI is proven technology en mijn ervaring met A2DP (huidige Bluetooth audio protocol) is een stuk slechter dan Airplay via het netwerk.

 • Profielfoto
  marclogtenberg

  Ik las op enkele sites dat het gaat om een adHoc Wifi-netwerk tussen de twee apparaten. Wordt aangemaakt als er geen andere wifi wordt gevonden.

  “Sources familiar with the iPhone-maker’s plans said that Apple wants to improve the AirPlay wireless music streaming technology, which currently requires Airplay speakers and a WiFi network. The new version will require just speakers or a hifi and an iDevice; the iPhone, iPod or iPad would form its own network to allow a direct connection and music playback.”

  Geen melding van Bluetooth.

 • Profielfoto
  iPhonefans

  Het zal niet ‘verruilt’ worden, maar èn.
  Dit ter versterking van het bereik/signaal
  (net als straks 3G ook WiFi gaat ondersteunen)

 • Profielfoto
  pim939

  dit kan toch al?