7 Apple-geheimen uit de Samsung-rechtszaak

15 reacties

Terwijl advocaten van Samsung en Apple nog steeds een verhitte strijd voeren in de rechtbank van San Jose zeggen sommige blogs dat Samsung nu al een winnaar is. Het gaat er dan niet om dat het bedrijf winst heeft geboekt voor de jury maar dat het Apple verplicht heeft om geheimen te onthullen. Dat is geen opsteker voor het bedrijf waar geldt: “What happens in Cupertino Stays in Cupertino”.

De informatie komt uit documenten die Apple heeft moeten overleggen en kruisverhoren van Apple-medewerkers door Samsung’s advocaten. Hieruit blijkt bijvoorbeeld dat Steve Jobs van gedachten veranderd was over een zeven inch tablet. Je kon hier gisteren al over lezen op OMT. Nu zetten we nóg zeven geheimen op een rij die Apple liever voor zich had gehouden.

prototypes
Het is logisch dat er een aantal prototypes aan het uiteindelijke ontwerp van de iPhone en iPad vooraf gingen. Tot nu toe bleven deze echter weggestopt in het geheime archief van Apple. In de rechtszaal zijn nu een keur van deze prototypes langsgekomen, om aan te tonen dat Apple jarenlang schaaft om tot een ultiem ontwerp te komen.

Uit de reeks prototypes blijkt onder meer dat Apple overwogen heeft een iPhone met gebogen glas te maken, maar er van af gezien heeft omdat de kostprijs te hoog werd. Ook zijn er prototypes van de iPad getoond waarbij de tablet een steuntje aan de achterkant had om ‘m overeind te zetten, op een zelfde manier als bij de Microsoft Surface-tablet die binnenkort uitkomt.

iPad-prototype met standaard

luisteren naar consumenten
Veel bedrijven zouden er prat op gaan dat ze naar hun klanten luisteren en zo producten maken die goed aansluiten bij de behoeftes van consumenten. Bij Apple denken ze daar anders over. Voormalig CEO Steve Jobs zei ooit in Business Week dat het moeilijk is om producten te maken aan de hand wensen van consumenten omdat ze niet weten wat ze willen tot wij [Apple] het laten zien. Daarom zou Apple niet aan zogenaamde focus groups doen.

Dit soort uitspraken lijken ietwat genuanceerd te kunnen worden. Apple blijkt continu feedback te vragen van gebruikers. Zo wordt gevraagd naar de meest en minst geliefde functies op de iPad en iPhone. Daarnaast wil Apple weten hoe consumenten tot hun beslissing komen om een iOS-apparaat te verkiezen boven een tablet of telefoon van andere fabrikanten. Samsung heeft geëist dat alle data van deze onderzoeken openbaar gemaakt wordt. De rechter gaat hier vooralsnog in mee maar heeft Apple de tijd gegeven om beroep aan te tekenen.

iPhone-hoesjes
Bepaalde informatie uit de onderzoeken die Apple uitvoert onder gebruikers van iPhones en iPads is al wél openbaar gemaakt en levert interessante feitjes op. Zo blijkt dat maar liefst 78% van alle iPhone-gebruikers een hoesje heeft gekocht voor het toestel.

iPhone-/ iPad-marketing
De rechtbank wilde weten wat Apple heeft uitgegeven aan marketing voor de iPad en iPhone. Met tegenzin heeft Apple’s Marketing VP Phil Schiller deze informatie gegeven. Bij elkaar blijkt er tussen 2007 en 2011 meer dan 1,1 miljard dollar besteed te zijn aan reclamespotjes, billboards en andere marketingmiddelen. Daarvan ging 457 miljoen naar de iPad en 647 miljoen naar de iPhone.

gekke ideeën
Er blijken wilde brainstorm-sessies gehouden te worden in Cupertino. Phil Schiller vertelde voor de rechtbank dat er voorafgaand aan het idee voor een iPhone intern werd gesproken over ‘crazy stuff’ zoals het ontwikkelen van een Apple-camera of zelfs een auto. De reden waarom gekozen is om een iPhone te maken was simpel: medewerkers binnen het bedrijf werden gek van hun slechtwerkende smartphones en vonden dat het tijd werd voor iets beters.

keukentafel
De Apple-producten die je in de winkel kunt kopen ontstaan aan een keukentafel. Dat verklaarde Christopher Stringer in de rechtbank. Hij is onderdeel van een select groepje van 16 ontwerpers binnen Apple dat volgens hem als datail-maniakken te werk gaat. De ideeën ontstaan meestal aan een grote keukentafel waar het team wekelijks aan zit. Verder werken ze hun ideeën uit in Apple’s design studio. Stringer beschrijft de studio als een gigantische open ruimte. Er staat een grote geluidsinstallatie waar vaak keiharde muziek uit komt. Buiten de groep van 16 ontwerpers, die al zo’n 20 jaar samenwerken, mag er vrijwel niemand komen.

Apple kijkt naar Samsung
Centraal in de rechtszaak staat Apple’s bewering dat Samsung ‘slaafs’ Apple-producten als de iPhone en de iPad gekopieerd heeft. Zelf blijkt Apple echter ook naar Samsung te kijken voor inspiratie.

Ook al is er nog geen zeven inch iPad onthuld, toch is er weinig twijfel meer dat Apple met zo’n ‘iPad mini’ op de markt gaat komen. VP Internet Software & Services Eddy Cue blijkt het idee gepitcht te hebben bij Steve Jobs nadat hij zelf een zeven inch Galaxy Tab van Samsung had geprobeerd.

E-mail van Eddy Cue over 7 inch Galaxy Tab

In het beginstadium van de ontwikkeling van de iPhone heeft Apple overwogen om het apparaat meer op een traditionele iPod te laten lijken, inclusief click-wheel. Om cijfertoetsen te combineren met een click-wheel heeft Steve Jobs in een e-mail aan hoofdontwerper Jony Ive de SGH-E910 als specifiek voorbeeld genoemd. Deze telefoon werd door Samsung gemaakt in combinatie met Bang & Olufsen. De nummerieke toetsen waren in een cirkelvorm om een soort click-wheel geplaatst. Dat was volgens Steve een goed idee voor een iPod-phone, al had hij wel commentaar op de positionering van de knoppen en de orientatie van de cijfers en letters er op.

Samsung's SGH-E910

Nu hebben geen van deze onthullingen Apple direct in verlegenheid gebracht of concurrenten een lucratief kijkje achter de schermen gegeven. Toch zal het wennen zijn geweest voor Apple’s VP’s om even geen regisseur te zijn van de informatiestroom uit Cupertino. Dat betekent overigens niet dat álles boven tafel kwam. Op de vraag van Samsung’s advocaten of de uiterlijke kenmerken van de iPhone zullen veranderen bij de volgende generatie wilde Phil Schiller nog steeds geen antwoord geven.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  Brombeer

  Blijf eens van die apostroftoets af, Koen. Toe, je kunt het best.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Het moet toch niet gekker worden!!! Moet Apple de onderzoeksgegevens van de klantenwensen openbaar maken? Waar slaat dat op?
  Vind die rechter niet gewoon, dat eigenlijk Samsung een pasje moet krijgen van de Apple ontwikkelvestigingen, zodat ze niet zolang hoeven te wachten tot ze de volgende inventies van Apple kunnen kopiëren.
  Lijkt wel wel gewoon het handigste. En natuurlijk terecht. Ik bedoel, is toch ook logisch dat Apple jaren onderzoek doet en dat dan Samsung dit moet kunnen kopiëren.

 • Profielfoto
  waverider020

  Miljarden voor reclame dat moeten miljoenen zij Koen

 • Profielfoto
  BartFolkers

  Hoe zit het eigenlijk met Samsung moesten zij ook niet wat “geheimen” vertellen?? Of pakken ze alleen Apple maar weer!

 • Profielfoto
  Statenweg

  Ik denk dat de opmerking van Steve Jobs over focusgroepen vooral gericht is op de ontwikkeling van nieuwe producten, zoals de iPhone en iPad. Consumenten kunnen moeilijk antwoord geven op de vraag ‘what’s next?’. Hun blikveld beperkt hen om verder te kijken dan wat er nu mogelijk is. Maar feedback van consumenten is uitstekend om een vinger aan de pols houden en te weten welke functies en toepassingen wel of niet werken voor de consument, om zo reeds bestaande producten verder bij te schaven en vooral te leren ‘waarom’ iets aanslaat of niet. Het verbaast me dan ook niets dat Apple dat laatste wel doet en dat is dus niet in tegenspraak met wat Steve gezegd heeft.

 • Profielfoto
  1984

  Hieruit blijkt bijvoorbeeld dat Steve Jobs van gedachten veranderd was over een zeven inch tablet

  Hier nog een geheimpje.

 • Profielfoto
  Kdingo

  Nu geheimpjes over Samsung. Zo niet, dan weet ik wel wie er partijdig is …

  Wanneer kwam ook al weer die nucleaire oorlog tussen iOS & Android? Of is dit het? Niet dat ik erop zit te wachten.

 • Profielfoto
  iQuinten

  Wat een … rechter zeg. -,-

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Geheimpjes over Samsung? We wanted to make a good smartphone so we looked around and we copied the best one. That took us more than three years and a lot of failures. But in the end we managed to make the same thing Apple already had.
  Case closed.

 • Profielfoto
  I Xyzyx I

  Dat dus.. Oh en ‘with our tablet we managed to copy it even faster because of our previous experience

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik snap niet wat al die info met de rechtszaak te maken heeft. Het zijn toch bijna allemaal vage verhalen.

 • Profielfoto
  Iphonefanaat

  Leuk om van die insider info te zien;) Zou graag een dagje mee willen lopen bij die design-keukentafel, ben benieuwd wat voor inside apple informatie daar allemaal rondzweeft;)

  En idd, dikke faal van die rechter, gaat helemaal nergens over als ik het zo lees!

 • Profielfoto
  iFlorens

  Ik vind het toch maar vreemd. Ik denk inderdaad dat het op sommige gebieden een beetje samsungs bedoeling is om informatie eruit te persen.

  Dat ze geheimen willen weten: ok. Maar dat alles uitgebreid in de media te zien is vind ik belachelijk. Ik vind dat ze het niet kunnen maken.

 • Profielfoto
  caskraker

  Die rechter doet niks verkeerd. Op deze manier toont Apple aan wat zij in R&D investeren. Als Samsung dat niet kan dan scoort Apple in de zaak dus veel pluspunten. Als je niet kunt bewijzen dat je concurrent je patenten jat omdat de patentwetgeving en bescherming gaten vertoont moet je het op deze manier doen. De jury onthoudt altijd een aantal aangetoonde ontwikkelingen, gekke plannen en keukentafel-idylles. Slim.

 • Profielfoto
  recoiller

  Heerlijk leesvoer.. bedankt!