3 scenario’s voor Bluetooth-deling in iOS 6

17 reacties

Gisteren dook een hint naar een onaangekondigde functie van iOS 6 op in een nieuwe ontwikkelaarsbeta van. Bij de Privacy-instellingen is nu een optie ‘Delen via Bluetooth’ te vinden. Eerder hintte iLounge al naar een uitbreiding van de Bluetooth-functie in iOS 6 waarmee apps ermee gegevens kunnen doorsturen naar andere apparaten.

Wat Apple precies van plan is lijkt niemand te weten, maar één ding is duidelijk: Apple heeft nog een verrassing in petto voor iOS 6. Waarschijnlijk zal de nieuwe Bluetooth 4.0-standaard daarbij centraal staan. OMT schetst drie mogelijke scenario’s voor Bluetooth-deling in iOS 6 aan de hand van drie kenmerken van Bluetooth 4: meer snelheid, grotere afstand en lager energieverbruik.

Eerst een korte opfriscursus over Bluetooth 4.0. Deze nieuwe standaard is sinds vorig jaar te vinden in Macs en iOS-apparaten. Bluetooth 4.0 heeft een theoretische data-overdrachtsnelheid van 24 Mb/s en een bereik van maximaal 50 meter. De belangrijkste vernieuwing is Bluetooth Smart. Hiermee kan verbinding gemaakt worden met apparaten met een extreem laag energieverbruik. Denk daarbij bijvoorbeeld aan horloges, hartmonitors of fietscomputers. Daarmee kan Bluetooth 4.0 gezien worden als een concurrerende techniek voor NFC.

1. Airdrop+ voor iOS
Al lang voor de uitkomst van de eerste iPhone hadden veel smartphones en ‘normale’ mobiele telefoons een optie om bestanden te delen via Bluetooth. Zo kon je bijvoorbeeld fotootjes, filmpjes of ringtones die je met je telefoon gemaakt had doorsturen naar anderen. Op de iPhone is dit nooit mogelijk geweest.

Apple zou een techniek ontwikkeld kunnen hebben waarmee je eenvoudig en snel bestanden kunt delen met andere iOS-apparaten in je omgeving via Bluetooth. Daarbij komt Bluetooth 4.0’s hogere data-snelheid van 24 Mb/s goed van pas. Natuurlijk moet zo’n data-overdracht wel moeiteloos opgezet en uitgevoerd kunnen worden. Met AirDrop voor OS X heeft Apple bewezen dat het in staat is om het delen van bestanden op korte afstand mogelijk te maken zonder ingewikkelde instellingen of handelingen.

Deze techniek hoeft niet beperkt te blijven tot het versturen van bestanden. Als iOS-apparaten elkaar eenvoudig kunnen vinden kan er meer informatie uitgewisseld worden. Denk daarbij aan het plannen van een afspraak met meerdere agenda’s of het samenwerken in één tekstdocument.

Scenario 1: AirDrop+ voor iOS. Deze optie is zichtbaar achter de deelknop in iOS 6, naast Mail, Berichten, Twitter etc. Als je kiest voor AirDrop dan wordt automatisch gezocht naar andere iOS-apparaten in je omgeving en kun je er vervolgens je foto, video, muziek of iWork-document mee delen. Daarnaast vindt je iPhone er andere apparaten mee als samenwerking nodig is, bijvoorbeeld om met meerdere mensen een afspraak te plannen of een document te bewerken.

Scenario 1: bestanden en informatie uitwisselen via Bluetooth

2. Smart watches
Onlangs haalde de makers van het Pebble-horloge 10 miljoen dollar op via Kickstarter. Daarmee werd eens te meer duidelijk dat er behoefte is aan horloges die meer kunnen dan niet alleen de tijd tonen maar ook continu in contact staan met je iPhone.

Pebble toont aan dat een smart watch in combinatie met de iPhone nu al mogelijk is. Apple legt echter nog een grote beperking op de informatie die doorgestuurd kan worden via Bluetooth. Nu is bij de aankondiging van iOS 6 beloofd dat het mogelijk wordt om tekstberichten via Bluetooth door te sturen maar Bluetooth-deling in iOS 6, beta 4 kan een voorbode zijn op meer. Wellicht komt er een SDK uit waarmee ontwikkelaars meer informatie uit hun apps kunnen doorsturen via Bluetooth.

Scenario 2: Apple’s eigen iOS apps én apps van third-party ontwikkelaars kunnen informatie doorsturen via Bluetooth naar zogenaamde smart watches. Dankzij Bluetooth Smart staan de apparaten continu met elkaar in contact zonder dat dit merkbaar is in de batterijduur. Met een nieuwe iPod nano waar Bluetooth ingebouwd zit kan Apple zelfs met een eigen smartwatch/iOS-hub op de markt komen.

Scenario 2: rijke data-uitwisseling tussen iOS-apps en smart watches

4. NFC? Weg ermee!
Ontwikkelaars en kenners zijn het er over eens dat Apple nog niet het achterste van zijn tong heeft laten zien over Passbook. Deze iOS 6-app is nu nog een verzamelplek voor digitale toegangskaartjes, coupons en instapkaarten die door andere iOS apps of geoptimaliseerde websites gegenereerd worden. Met een cijfer-, bar- of QR-code kan een gebruiker zich ter plekke identificeren.

Identificatie via een code heeft een aantal nadelen. Om te beginnen moet je bij een terminal staan om je code in te toetsen of te laten scannen. Daarnaast zijn codes eenvoudig te kopiëren. Als identificatie via Bluetooth zou lopen zijn deze problemen verleden tijd. Daarnaast biedt het extra mogelijkheden. Apps kunnen interactie bieden als je in de buurt van een Bluetooth-ontvanger bent. Omdat het bereik van Bluetooth 4.0 maximaal 50 meter is hoef je niet dicht bij een terminal te staan om ermee in contact te komen. Denk aan een KLM-app die vanzelf je boarding pass toont als je bij de gate bent, of de Appie app die de weekaanbiedingen toont als je de supermarkt in loopt.

Scenario 3: Apple zet Bluetooth 4.0 in als NFC-concurrent met een koppeling naar Passbook en je Apple ID. Dankzij Bluetooth-terminals in winkels, restaurants, concertzalen etc. wordt het mogelijk om met je iPhone te betalen, je concertkaartje af te laten scheuren en kortingsbonnen in te leveren. Daarnaast kan het ingezet worden als promotioneel middel. Zodra je in de buurt komt van een terminal waar een app content voor aanbiedt (bijvoorbeeld kortingsbonnen of een winkelplattegrond) krijg je een notificatie.

Scenario 3: Bluetooth als NFC-alternatief

Welke van deze scenario’s zie jij het meest zitten of weet jij nog een bestemming voor Bluetooth in iOS 6?

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  jojost1

  Ik zie het horloge en de nfc-concurrent wel zitten!:)
  Niet zeker of ‘AirDrop for iOS’ echt nodig is, en anders waarschijnlijk alleen iOS naar iOS/Mac, niet naar een S3 bv.

 • Profielfoto
  SVHero

  Dat tweede lijkt me zeker wel wat!

 • Profielfoto
  helium1967

  Zo een horloge vind ik ook altijd wel leuk wel zal apple dan weer moeten oppassen voor een proses want een I’M watch bestaat al met androit er op (http://www.imwatch.it/es-en) maar wel wat duur vind ik.

 • Profielfoto
  ikkieman

  Hopelijk wordt het ook mogelijk om vanaf een extern apparaat via bluetooth muziek op te halen en te streamen naar een audio uitvoer apparaat.

 • Profielfoto
  1984

  Zo een horloge vind ik ook altijd wel leuk wel zal apple dan weer moeten oppassen voor een proses want een I\’M watch bestaat al met androit er op (http://www.imwatch.it/es-en) maar wel wat duur vind ik.

  Ik heb geen idee hoe lang deze bestaat, maar Sony heeft ze ook (€85,-),dat vind ik niet zo duur, in vergelijk met de Nano
  http://www.sonymobile.com/global-en/products/accessories/smartwatch/ !

 • Profielfoto
  bugboy

  Ik zou de betaaloptie nog het meest praktische vinden op de langere termijn. Maar dan moet Apple wel een open protocol gaan gebruiken, zodat we straks niet 10 verschillende betaalmethods krijgen.

  Bestanden delen via Bluetooth zie ik minder snel gebeuren. Apple heeft dit nooit gedaan en tegenwoordig gaat alles via iCloud. Een horloge zou kunnen, maar zou een beetje een rip-off zijn.

  Scenario 4 is natuurlijk iets dat we nog niet weten:-)

 • Profielfoto
  wouwout

  Tja nfc is een bewezen techniek, zit al jarenlang in allerlei artikelen (labels in winkels, paspoorten en een paar Android telefoons) dus waarom een nieuwe onbekende techniek introduceren voor betalingen? Nfc is ook veilig, bluetooth niet echt. Koen, wat is je bron hiervoor?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Overzetten van bestanden is een functie die we zeker moeten hebben. Eindelijk een keer. Het meest handig en bruikbaar zou zijn het identificeren, betalen, boardingpasses en in Nederland als het kan: een interne OV kaart waar je direct vanuit je bank-app geld op kunt zetten, waarna je met je iPhone kunt inchecken en uitchecken in bussen en treinen en steeds je saldo kunt controleren. Dat is pas echt handig.

 • Profielfoto
  1984

  Het meest handig en bruikbaar zou zijn het identificeren, betalen, boardingpasses en in Nederland als het kan: een interne OV kaart waar je direct vanuit je bank-app geld op kunt zetten, waarna je met je iPhone kunt inchecken en uitchecken in bussen en treinen en steeds je saldo kunt controleren. Dat is pas echt handig.

  Ja dat is handig , maar is het wel verstandig : Stel je voor: uit het niets herstart je iPhone in setup-modus en zijn al je gegevens weg.

 • Profielfoto
  iPredict

  AirDrop voor iOS is hard nodig. Snel delen met nabije apparaten komt vaak erg goed uit. Het is alleen nog niet mogelijk.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @1984: ik geloof dat verhaal niet van die journalist. Volgens mij alleen geschreven om de aandacht te trekken.

 • Profielfoto
  iPhonefans

  Je kan aan 2-way communicatie denken in bv winkel. Je wilt wat meer weten over een apparaat (dat een rfid-tag heeft).
  of voor ‘the special of the moment’ (bv als je twijfelt, toch wegloopt en dan een ‘sonderangebot’ krijgt).
  Ook kan je aan helmcamera denken, of zelfs meerdere camera’s tegelijk en de beelden vastleggen op je iPhone/iPad. Deze camera’s kunnen dan kleiner en goedkoper zijn.
  Feitelijk is bijna alles mogelijk.
  Het grote voordeel is dat het bestaande techniek is en je niet weer een nieuwe chip nodig hebt, die ook weer stroom kost. Ik weet niet of nfc al gestandaardiseerd is, bt4.0 iig wel. Wat dat betreft erger ik me kapot aan LTE, die weer verschillende frequenties kent.
  Als er een iPod-horloge komt die via bt4.0 met mijn hartslagmeter kan ‘praten’ en ik er runkeeper op kan draaien, is die van mij.

 • Profielfoto
  1984

  Feitelijk is bijna alles mogelijk.
  Het grote voordeel is dat het bestaande techniek is en je niet weer een nieuwe chip nodig hebt, .

  En heb je jezelf weleens afgevraagd waarom je telefoons van Nokia, Motorola, Samsung, HTC, Sony-Ericsson, noem de merken maar op, al jarenlang draadloos met je computer kunt synchroniseren, en die hyperfuturistische gadgets van Apple alleen via een negentiende-eeuws draadje?. Een Bluetooth-chip kent ruim tien toepassingen, op een iPhone werken er slechts twee.

 • Profielfoto
  NI3LS

  Fantaseer lekker verder. Steve heeft nooit iets gezien in Bluetooth.

 • Profielfoto
  Pasav

  Alle drie zijn denk ik een goeie optie. Maakt het allemaal een stukje makkelijker.

 • Profielfoto
  FotoDirk

  Die smartwatch van Sony kan wel niet met een iPhone worden gekoppeld vandaag. Dus even opletten als je een smart watch wenst aan te schaffen, eerst uitzoeken of hij wel goed samenwerkt met je phone!

 • Profielfoto
  Jafo

  Eigenlijk wil ik gewoon foto’s van mijn telefoon met BT maar mijn foto frame sturen. Kan vanaf bijna elke telefoon maar niet vanaf mijn iPhone.