Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 7 augustus 2012
Leestijd: 5 minuten

3 scenario’s voor Bluetooth-deling in iOS 6

Gisteren dook een hint naar een onaangekondigde functie van iOS 6 op in een nieuwe ontwikkelaarsbeta van. Bij de Privacy-instellingen is nu een optie ‘Delen via Bluetooth’ te vinden. Eerder hintte iLounge al naar een uitbreiding van de Bluetooth-functie in iOS 6 waarmee apps ermee gegevens kunnen doorsturen naar andere apparaten.

Wat Apple precies van plan is lijkt niemand te weten, maar één ding is duidelijk: Apple heeft nog een verrassing in petto voor iOS 6. Waarschijnlijk zal de nieuwe Bluetooth 4.0-standaard daarbij centraal staan. OMT schetst drie mogelijke scenario’s voor Bluetooth-deling in iOS 6 aan de hand van drie kenmerken van Bluetooth 4: meer snelheid, grotere afstand en lager energieverbruik.

Eerst een korte opfriscursus over Bluetooth 4.0. Deze nieuwe standaard is sinds vorig jaar te vinden in Macs en iOS-apparaten. Bluetooth 4.0 heeft een theoretische data-overdrachtsnelheid van 24 Mb/s en een bereik van maximaal 50 meter. De belangrijkste vernieuwing is Bluetooth Smart. Hiermee kan verbinding gemaakt worden met apparaten met een extreem laag energieverbruik. Denk daarbij bijvoorbeeld aan horloges, hartmonitors of fietscomputers. Daarmee kan Bluetooth 4.0 gezien worden als een concurrerende techniek voor NFC.

1. Airdrop+ voor iOS
Al lang voor de uitkomst van de eerste iPhone hadden veel smartphones en ‘normale’ mobiele telefoons een optie om bestanden te delen via Bluetooth. Zo kon je bijvoorbeeld fotootjes, filmpjes of ringtones die je met je telefoon gemaakt had doorsturen naar anderen. Op de iPhone is dit nooit mogelijk geweest.

Apple zou een techniek ontwikkeld kunnen hebben waarmee je eenvoudig en snel bestanden kunt delen met andere iOS-apparaten in je omgeving via Bluetooth. Daarbij komt Bluetooth 4.0’s hogere data-snelheid van 24 Mb/s goed van pas. Natuurlijk moet zo’n data-overdracht wel moeiteloos opgezet en uitgevoerd kunnen worden. Met AirDrop voor OS X heeft Apple bewezen dat het in staat is om het delen van bestanden op korte afstand mogelijk te maken zonder ingewikkelde instellingen of handelingen.

Deze techniek hoeft niet beperkt te blijven tot het versturen van bestanden. Als iOS-apparaten elkaar eenvoudig kunnen vinden kan er meer informatie uitgewisseld worden. Denk daarbij aan het plannen van een afspraak met meerdere agenda’s of het samenwerken in één tekstdocument.

Scenario 1: AirDrop+ voor iOS. Deze optie is zichtbaar achter de deelknop in iOS 6, naast Mail, Berichten, Twitter etc. Als je kiest voor AirDrop dan wordt automatisch gezocht naar andere iOS-apparaten in je omgeving en kun je er vervolgens je foto, video, muziek of iWork-document mee delen. Daarnaast vindt je iPhone er andere apparaten mee als samenwerking nodig is, bijvoorbeeld om met meerdere mensen een afspraak te plannen of een document te bewerken.

Scenario 1: bestanden en informatie uitwisselen via Bluetooth

2. Smart watches
Onlangs haalde de makers van het Pebble-horloge 10 miljoen dollar op via Kickstarter. Daarmee werd eens te meer duidelijk dat er behoefte is aan horloges die meer kunnen dan niet alleen de tijd tonen maar ook continu in contact staan met je iPhone.

Pebble toont aan dat een smart watch in combinatie met de iPhone nu al mogelijk is. Apple legt echter nog een grote beperking op de informatie die doorgestuurd kan worden via Bluetooth. Nu is bij de aankondiging van iOS 6 beloofd dat het mogelijk wordt om tekstberichten via Bluetooth door te sturen maar Bluetooth-deling in iOS 6, beta 4 kan een voorbode zijn op meer. Wellicht komt er een SDK uit waarmee ontwikkelaars meer informatie uit hun apps kunnen doorsturen via Bluetooth.

Scenario 2: Apple’s eigen iOS apps én apps van third-party ontwikkelaars kunnen informatie doorsturen via Bluetooth naar zogenaamde smart watches. Dankzij Bluetooth Smart staan de apparaten continu met elkaar in contact zonder dat dit merkbaar is in de batterijduur. Met een nieuwe iPod nano waar Bluetooth ingebouwd zit kan Apple zelfs met een eigen smartwatch/iOS-hub op de markt komen.

Scenario 2: rijke data-uitwisseling tussen iOS-apps en smart watches

4. NFC? Weg ermee!
Ontwikkelaars en kenners zijn het er over eens dat Apple nog niet het achterste van zijn tong heeft laten zien over Passbook. Deze iOS 6-app is nu nog een verzamelplek voor digitale toegangskaartjes, coupons en instapkaarten die door andere iOS apps of geoptimaliseerde websites gegenereerd worden. Met een cijfer-, bar- of QR-code kan een gebruiker zich ter plekke identificeren.

Identificatie via een code heeft een aantal nadelen. Om te beginnen moet je bij een terminal staan om je code in te toetsen of te laten scannen. Daarnaast zijn codes eenvoudig te kopiëren. Als identificatie via Bluetooth zou lopen zijn deze problemen verleden tijd. Daarnaast biedt het extra mogelijkheden. Apps kunnen interactie bieden als je in de buurt van een Bluetooth-ontvanger bent. Omdat het bereik van Bluetooth 4.0 maximaal 50 meter is hoef je niet dicht bij een terminal te staan om ermee in contact te komen. Denk aan een KLM-app die vanzelf je boarding pass toont als je bij de gate bent, of de Appie app die de weekaanbiedingen toont als je de supermarkt in loopt.

Scenario 3: Apple zet Bluetooth 4.0 in als NFC-concurrent met een koppeling naar Passbook en je Apple ID. Dankzij Bluetooth-terminals in winkels, restaurants, concertzalen etc. wordt het mogelijk om met je iPhone te betalen, je concertkaartje af te laten scheuren en kortingsbonnen in te leveren. Daarnaast kan het ingezet worden als promotioneel middel. Zodra je in de buurt komt van een terminal waar een app content voor aanbiedt (bijvoorbeeld kortingsbonnen of een winkelplattegrond) krijg je een notificatie.

Scenario 3: Bluetooth als NFC-alternatief

Welke van deze scenario’s zie jij het meest zitten of weet jij nog een bestemming voor Bluetooth in iOS 6?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
3 scenario’s voor Bluetooth-deling in iOS 6
Sluiten