Wat is Apple van plan met iTravel?

Door: Koen van Tongeren - 10 reacties

Vandaag is een nieuw patent van Apple gepubliceerd onder de naam iTravel. Nou ja, nieuw. Het patent is in 2008 al aangevraagd. iTravel beschrijft een methode waarop iPhone-gebruikers zich kunnen identificeren en inchecken voor bijvoorbeeld vliegreizen, hotelreserveringen of autohuur.

In het patent worden verschillende manieren beschreven waarop iemand zich kan identificeren. Zo wordt de mogelijkheid van qr-codes genoemd die in een Passbook-achtige app verzameld worden. Tegelijkertijd wordt ook gesproken over communicatie met een terminal op bijvoorbeeld een vliegveld of in een hotellobby via Near Field Communicatie (NFC). Door een iPhone bij zo’n terminal te houden identificeert de gebruiker zich en kan zo inchecken of afhalen wat hij of zij besteld heeft.┬á

'iTravel' patent (via Patently Apple)

Het idee van een checkin- en identificatiesysteem binnen iOS komt niet uit de lucht vallen. Apple deed met de introductie van Passbook in iOS al een bescheiden voorzetje. Deze app verzamelt slechts boarding-kaarten, kortingsbonnen en toegangskaarten uit andere apps en van websites. Vorige maand voorspelde een luchtvaartexpert nog dat Apple het hier niet bij zal laten en dit jaar met een oplossing komt voor vliegtuigmaatschappijen waarbij klanten met hun iPhone via NFC kunnen inchecken.

Op dit moment maakt Apple nog geen producten met NFC. Wel blijken er prototypes van de volgende generatie iPhone te bestaan waar deze technologie ingebouwd zit. Tegelijkertijd hebben nieuwe iOS-apparaten al Bluetooth 4.0 aan boord, waar een NFC-achtige functie ingebouwd zit.

 

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  Gezalfde

  Waarschijnlijk is Passbook in iOS6 dus een voorproefje van een versie die aan de hand van BT4 / NFC ervoor zorgt dat je draadloos in kan checken (dus zonder je pass te laten zien)

 • Profielfoto
  MohamedAbdulahi

  Een stap in de goede richting.

 • Profielfoto
  mkevenaar

  Zouden ze er ook voor zorgen dat je iPhone dan een OV-Chipkaart wordt? Dat zou wel fijn zijn!

 • Profielfoto
  mollie

  Zou een geweldige stap zijn die Apple dan maakt. Weg met de papieren rompslomp en tickets. Gewoon alles via je iPhone.
  En zo idd prachtig zijn om je iPhone als OV kaart te gebruiken. Zal niet want blijft een nationale aangelegenheid die OV chipkaart.

 • Profielfoto
  100percentme

  Klein vraagje,

  Weet iemand of de iPod touch ook bluetooth 4.0 heeft?

 • Profielfoto
  Myquandro

  Lijkt me echt prachtig als je idd al je tickets, kaartjes, bonnetjes en andere papieren bevestigingen e.d. niet meer hoeft uit te printen of bij je hoeft te hebben en alles in je iPhone kan hebben staan.
  Als een van de volgende iPhones NFC heeft en het OV ook NFC toestaat (uiteindelijke zullen bijna alle smartphones NFC hebben denk ik) kun je je iPhone ook als OV chipkaart gebruiken. Dit hangt echter af van de overheid en niet van Apple.
  Als een van de volgende iPhones NFC heeft ontstaan er zoveel meer mogelijkheden mbt draadloze betaling dmv de iPhone.
  Ik hoop dat dit over een paar jaartjes volledig is geïntegreerd en dat we echt overal de iPhone kunnen gebruiken en dat het niet zo is dat bij dat enkele bedrijfje het mogelijk is. Als dat zo is dan is dit een zeer welkome toevoeging.

 • Profielfoto
  jojost1

  **
  @100percentme:
  Nee de iPod Touch heeft (nog) geen Bluetooth 4.0, dat zal in de toekomst nog wel komen;)
  **
  Hopen dat Apple dit gaat doen, en dat bijvoorbeeld de OV Chipkaart zo deels vervangen kan worden, want dat is als er NFC in de volgende iPhone zit niet meer zo moeilijk denk ik, de vraag is alleen of het ook gebeurd..
  Passbook ziet er wel ongelooflijk gaaf uit:)

 • Profielfoto
  alexjeee

  alleen 1 gevaar, als alles in je iPhone zit wordt dat ding wel enorm waardevol en heb je dus een gigantisch probleem als er een keer iets mee gebeurd.

  maar het is inderdaad wel handig als het kan

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Werkt het ook als je batterij op is? Ik maak het nog wel eens mee dat ik een lege batterij heb. Als je dan opweeg naar huis bent en je NS saldo erop staat heb je een probleem.
  En is er niet het risico dat handige snuiters de iPhone kunnen programmeren om een soort onbeperkt saldo op hun iPhone te hebben staan?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @Alexjeew: geen probleem als je je iPhone kwijt bent. In het uiterste geval kan je via ‘Vind mijn iPhone’ je iPhone op afstand vinden, vergrendelen en in het uiterste geval zelfs wissen.
  @Swiftly: nee, natuurlijk doet ie het niet als de batterij leeg is. Geen probleem hoor. Wat dacht van een extra externe batterij, een juicepack (hoesje met extra batterij) of gewoon dat piepkleine iPhone ladertje meenemen? Ik snap het probleem nooit met dat soort dingen.

  Overigens is de naam iTravel niet nieuw: het is een (heel goed!) nummer van het album ‘Empires and Dance’ van de Simple Minds uit 1980:)