AirPlay alleen nieuwe Macs, maar waarom?

60 reacties

In OS X Mountain Lion wordt het mogelijk om het scherm van je Mac draadloos naar je Apple TV te streamen via AirPlay. Deze vorm van ‘AirPlay mirroring’ bestaat al voor iOS maar is daar alleen te gebruiken met een tweede of derde generatie iPad en de iPhone 4S. Ook voor AirPlay in Mountain Lion geldt dat het alleen op nieuwe apparaten draait. Mac’s die voor begin 2011 gemaakt zijn doen niet mee. Maar waarom? Heeft het te maken met een geheimzinnige DRM-afspraak of probeert Apple ons gewoon over te halen om nieuwe computers te kopen?

Het antwoord blijkt minder duister te zijn dan sommigen vermoeden. Apple wil zeker weten dat AirPlay geen invloed heeft op de gebruikerservaring van de Mac. AirPlay wordt daarom afgehandeld door de grafische chip (GPU) in plaats van de processor (CPU). Alleen nieuwe chips zijn daartoe in staat.

De makers van AirParrot hebben tegenover The Cult of Mac uitgelegd wat er aan de hand is en zij kunnen het weten. Hun app maakt namelijk nu al AirPlay mirroring mogelijk, ook op oudere Macs. Volgens mede-ontwikkelaar Sid Keith werkt AirPlay in Mountain Lion als volgt. Het scherm wordt geconverteerd tot een H.264-stream die geschaald wordt en een kleurconversie krijgt van de Mac’s YUV- naar een RGB-kleurschema. Dit alles wordt uitgevoerd door de grafische chip. Dat is mogelijk omdat de nieuwste generaties hiervan hardwarematige H.264-encoding ingebouwd hebben.

Het is ook mogelijk om een H.264-conversie uit te laten voeren door de processor van de Mac, zo bewijst AirParrot. Sterker nog, het converteren naar H.264 is een koud kunstje voor de meeste processors. Dat geldt echter niet voor het omzetten van kleuren en het schalen van het videosignaal. Hiervoor is veel processorkracht nodig, onacceptabel veel vindt Apple. Althans, zo denkt Sid.

Overigens zou dit ook de reden zijn dat AirPlay mirroring alleen op de nieuwste iOS-apparaten werkt. Die hebben immers ook ingebouwde H.264-encoding ingebouwd in hun GPU’s.

Overigens heeft hij nog een waarschuwing voor de gelukkigen die wél een recente Mac hebben. Volgens Sid heb je ook een razendsnel en storingsvrij draadloos netwerk nodig om gebruik te kunnen maken van AirPlay Mirroring in Mountain Lion. Misschien moet je dus toch nog investeren in een nieuwe AirPort Express of AirPort Extreme voordat je AirPlay op je Mac kunt gebruiken.

Reacties

60 reacties
 • Profielfoto
  Xcode

  Tsjah… echter is Apple wel degelijk ‘schuldig’ aan het weglaten van bepaalde belangrijke features voor oudere producten die dit makkelijk aan zouden kunnen: denk bijvoorbeeld aan Siri voor de iPhone 4 waardoor vanaf dit najaar ook de nieuwe turn-by-turn navigatie niet mogelijk is. Maargoed, het is natuurlijk de bedoeling dat er op een gegeven moment een nieuw product wordt gekocht.:)

 • Profielfoto
  markmulder1982

  Ben benieuwd of er dan nog een goede hack uit komt die het wel mogelijk maakt;-) jammer wel, was wel een van de redenen voor mij om de overstap te gaan maken.

 • Profielfoto
  Ni3l55

  ja zou kan Apple verdienen, want als Apple een product maakt zoals de iPhone 4s weten ze dat aan de echte Apple fans verdienen zelfs heeft het alleen maar siri

  zelf kan mijn mac airplay ondersteunen

 • Profielfoto
  wynand

  We worden de laatste tijd bij de productpresentaties wel erg vaak lekker gemaakt met functies die we, wat later blijkt, niet kunnen gebruiken. Hier een MacBook pro uit 2010 en een iPhone 4. Beide niet meer volledig ondersteund. Toch wel erg jammer

 • Profielfoto
  Maverick2001

  Het is natuurlijk wel zo dat niet iedereen constant nieuwe product wil of kan kopen. Siri zal natuurlijk prima functioneren op de 4 maar pure marketing door dit weg te laten.

  Ik zal vanwege de interactie met andere Apple producten toch bij Apple blijven alleen merk ik bij mezelf de afgelopen jaren dat de sympathie voor het bedrijf een stuk minder is geworden. Misschien moet je de functies juist wel uitrollen op de oudere iPhones / iPads om de klant ervaring op te laten doen. Dat het misschien wat trager reageert is juist weer een motivatie om een nieuwe te kopen. Maar het kennis laten maken met lijkt me een veel betere strategie.

 • Profielfoto
  I Xyzyx I

  Mensen willen altijd maar alles hebben zonder dat het hun geld kost. Krijgen ze het wel dan zeuren ze over dat hun apparaat traag wordt, krijgen ze het niet dan zeuren ze dat ze een nieuw ding moeten kopen.

  Ik ben blij dat deze keer duidelijk is waarom, er zullen ongetwijfeld 3rd party applicaties komen (als ze er nog niet zijn) die ook voor oudere apparaten AirPlay mirroring mogelijk maken dus dan ligt de keuze bij de gebruiker.

 • Profielfoto
  Pixelman

  waarom moet alles toch draadloos worden. Ooit gehoord van een eenvoudige HDMI kabel? Zeker als het over schermen gaat. Ik heb dat nu op de iphone en dat werkt ok. En daar zie ik persoonlijk meer het nut van in. Maar om nu tijdens een vergadering via airplay te gaan streamen vind ik erover. Zeker tov de investering die je moet maken. En dat allemaal voor een kabeltje:)

 • Profielfoto
  Thomas18NL

  “Dat het misschien wat trager reageert is juist weer een motivatie om een nieuwe te kopen. Maar het kennis laten maken met lijkt me een veel betere strategie.”

  Als het traag reageert en dus gewoon “klote” werkt ga ik wel bij een andere fabrikant kijken ipv weer bij dezelfde die mij weer een zwlfde truc gaat verkopen na een jaar met een andere functie.
  .
  Accepteer gewoon dat een telefoon na een jaar niet meer alles ondersteund (en in dit geval 1,5 jaar zelfs). De technologie gaat eenmaal hard.

 • Profielfoto
  wouwout

  Op mijn macbook air mid 2011 werkt Airplay (met de GM van Mountain Lion) niet echt soepel. Regelmatig vallen er frames weg. Een 1080p film in VLC spelen (fullscreen) is niet om aan te zien via Airplay.
  Maar ook youtube filmpjes spelen niet echt heel soepel.
  .
  Zal de wifi verbinding van de AppleTv nog eens nakijken.

 • Profielfoto
  kpintelo

  Sorry, maar wie hier zegt dat mensen altijd zagen, kende niets van de apple filosofie back in the days. Ze zijn over gegaan van powerpc architectuur naar intel architectuur en van 32 bit naar 64 bit. Telkens werden de oude systemen in hoeverre mogelijk nog ondersteund. Dus er werdt software geschreven om powerpc applicaties te draaien onder intel (rosetta); 32 bit en 64-bit code werden mooi geabstraheerd zodat de gebruiker het verschil niet maakt. Hoe moet je nu gaan uitleggen aan iemand die net mountain lion gekocht heeft puur voor airplay dat dit nu niet gaat werken want zijn computer is van voor 2011. Really?
  En neen ik koop geen nieuwe mac meer. Ik koop zelfs nooit meer een mac, want ik ben het spelletje geldklopperij spuugzat. En dan te weten dat ik al mijn hele leven apple fan ben. Ik heb een imac, een iphone 4s, ipad en recentelijk nog macbook air. Dit is geen apple meer, geen think different meer, dit is gewoon een belachelijk bedrijf. Vraag me echt af of dit was wat Steve Jobs in gedachten had of dat dit belachelijke beslissingen zijn door Tim. Als Tim achter deze beslissing zit, stap ik binnenkort over op windows 8. De gap tussen windows en apple wordt altijd maar kleiner. Apple is gewoon te arrogant geworden. En van eenvoud merk ik niets meer. Je moet nu al gaan zoeken om te weten of een bepaald soort feature gaat werken of niet. Sorry mensen maar ik betaal liever 50 euro dan 20 euro voor dit systeem als tenminste alle features werken. Ik koop altijd het nieuwste besturingssysteem. Nu dus niet!

 • Profielfoto
  krazzer

  @kpintelo

  wat een ongelofelijke zeikerd ben jij zeg, je verwacht toch niet dat je in jaar X een apparaat koopt dat A kan, en dan 5 jaar later ook A en B en C en D moet kunnen?

  Ik heb nu ook een iPhone 3gs, een prima apparaat, ja het kan niet wat je in iOS 6 allemaal kan, maar het kan al een stuk meer dan toen ik em kocht, het is nog steeds een hele goeie telefoon.

 • Profielfoto
  kpintelo

  @I Xyzyx | Je kent niets van apple als je zo’n domme reactie plaatst.
  Mensen klagen inderdaad over van alles, maar hier hebben ze gelijk. Dit is een belachelijke strategie van apple en hier zullen ze klanten aan verliezen. Ik stop in elk geval nog met apple te promoten. Ik had een vriend die een apple tv wou kopen. Ik ga het gewoon afraden.
  Een leuk vraagstuk voor jou: Ik koop een nieuwe mac pro (die net upgedate is – ware het mineur). Zou airplay dan wel werken onder mountain lion of niet?
  Ik denk van niet. Wel sorry apple maar stop met zo’n domme beslissingen te nemen. Dit is een iOS beslissing en dit hoort niet bij PRO machines.

 • Profielfoto
  J-vision

  @Thomas18NL, Dat accepteer jij misschien maar het gros van de consument is hier niet blij mee, aangezien veel mensen om mij heen met Apple producten het soort consument zijn die koopt wat op dat moment leuk is, maar ze vervolgens zich verder niet op de hoogte houden van weetjes waardoor over 1,5 jaar zij niet begrijpen waarom hun ‘revolutionaire’ telefoon van amper 2 jaar oud nog vol in de abonnement van de provider die leuke aangekondigde functies niet aankan.

 • Profielfoto
  throttlemeister

  AirPlay maakt gebruik van de QuickSync functie in SandyBridge en IvyBridge processoren. Oudere cpus hebben deze functie simpelweg niet en kunnen daardoor geen gebruik maken van AirPlay. Nu hadden ze er natuurlijk voor kunnen kiezen om deze functionaliteit geheel in software te schrijven, maar dat komt de performance op z’n zachts gezegd niet ten goede. Het is gewoon hardware functionaliteit van intel die Apple geïmplementeerd heeft, dus ik zie het probleem niet zo.

 • Profielfoto
  donut

  Apple heeft zich nooit veel aangetrokken van ondersteuning van het oude als dat vernieuwing in de weg staat. Neem bv de Thunderbolt ingang… nog steeds een jaar of wat na dato slechts weinig op aan te sluiten en dat wat er is is erg duur.

 • Profielfoto
  sunapple

  @kpintelo,

  Hoe moet je nu gaan uitleggen aan iemand die net mountain lion gekocht heeft puur voor airplay dat dit nu niet gaat werken want zijn computer is van voor 2011.

  Heel eenvoudig. Je zegt dat Airplay bepaalde processorkracht vereist zoals in het artikel uitgelegd staat en dat die computer van hem dat niet heeft.

  Als jij het belachelijk vind dat oude computers geen nieuwe techniek ondersteunen en daarom maar naar Windows overstapt moet je dat vooral doen, maar het slaat eigenlijk nergens op.

 • Profielfoto
  kpintelo

  @krazzer: Wat een ongelofelijk zeikerd ben jij. Denk eerst na voor je iemand aanvalt. We spreken over macs niet over iphones en sorry dit is nog nooit gebeurd bij apple computers en denk ook eens na over het feit dat je nu een mac pro kan kopen. Zou deze dan nog ondersteund moeten worden of niet? Ja ik ga nu naar de apple store en ik koop ze.
  Volgend scenario voor jou:
  Koper: Ik wil de snelste mac.
  Verkoper: Ah ja dan koop je toch de mac pro met alles er op en er aan.
  Koper: Ik wil graag video’s naar mijn apple tv sturen. Kan dat?
  Verkoper: Ja tuurlijk mijnheer (is nog niet op de hoogte van dit artikel). U moet even wachten op de laatste release van mountain lion. Maar die krijgt u gratis als u nu een mac koopt.

  18 juli: Mountain lion is er en oh ja airplay werkt niet … Wie is er nu de zeikerd?
  Dit is een grote vergissing van apple – believe me …
  Zo’n domme beslissing hebben ze nog nooit genomen.
  Trouwens voor jou informatie: 3GS t.o.v 4S => veel trager
  imac Quad core (late 2009) t.o.v macbook air (2011) => de helft sneller.
  Dus het is niet achtergestelde hardware.
  Trouwens er draaien meer games op de imac quad core dan op mijn macbook air. Jij weet gewoon niet over wat je praat …

 • Profielfoto
  kpintelo

  @Throttlemeister: good point. Wat dan met mac pro. Dat is toch een mac later dan 2011. Werkt deze?

 • Profielfoto
  kpintelo

  Ik vraag mij af waarom mensen over telefoons spreken, als het hier gaat over macs!! Dit zijn twee verschillende dingen, die niets met elkaar te maken hebben. Een goede computer moet minstens 3 jaar mee gaan en kan alle upgrades aan tot 3 jaar na datum. Dat blijkt op eens niet meer het geval te zijn.

 • Profielfoto
  Lucazz

  Ik heb sinds twee jaar een iPhone 4 en toen ik hem kocht zat ik op iOS 3. Na de zomer krijg ik gratis iOS 6 van Apple, welismaar niet met 100% van de nieuwe functionaliteit. Had ik toen echter een Android gekocht zat ik nog steeds op dezelfde versie en had ik niets nieuw gekregen.
  Hetzelfde kan eigenlijk ook gezegd worden van OSX. Elk jaar voor weinig geld een nieuwe versie die ik maar één keer moet betalen om op drie Macs te mogen installeren. Moet je maar eens proberen bij Microsoft. Mijn ouders zitten nog altijd op Vista en hun PC doet er 10 minuten over om op te starten.
  Apple heeft zijn klanten zodaning verwend dat iedereen nu verwacht elk jaar een hele lijst nieuwigheden gratis en voor niks te krijgen terwijl je bij concurrentie helemaal niets krijgt.

 • Profielfoto
  pjotr

  @kpintelo

  Jij vind het wel heel vervelend hé. Persoonlijk begrijp ik dat er kritiek is, maar ik begrijp ook de beslissing van apple. De vergelijking die je maakt tussen de imac uit 2009 en de macbook air uit 2011 slaat natuurlijk nergens op. Tuurlijk is die imac sneller, maar dit heeft niks met snelheid te maken. Als je het artikel goed gelezen zou hebben zou je weten dat het gaat om hardware encoding en dat cpu snelheid hier inderdaad niks mee te maken heeft. Dat is een keuze die apple heeft gemaakt en wat mij betreft een goede.

  Nog even over het siri voorbeeld wat ik langs heb zien komen: dit heeft niet met hardware te maken. Siri heeft enorm veel serververkeer nodig om te werken, daarom heeft apple de keuze gemaakt om voor kwaliteit, snelheid en stabiliteit te zorgen door alleen een klein, nieuwer deel van hun gebruikers siri te laten gebruiken. Ze voegen langzaam nieuwe apparaten toe terwijl ze hun servercapaciteit uitbreiden. Dit is nog nooit eerder op zo’n grote schaal gedaan en daarom is het zelfs al een hele prestatie dat ze al die iphone 4s’s en new ipads zo goed ondersteunen.

 • Profielfoto
  sunapple

  @kpintelo,

  dit is nog nooit gebeurd bij apple computers

  Een goede computer moet minstens 3 jaar mee gaan en kan alle upgrades aan tot 3 jaar na datum.

  Maar dit is ook een bijzonder geval aangezien het streamen veel processorkracht vereist.

  Apple wil zeker weten dat AirPlay geen invloed heeft op de gebruikerservaring van de Mac. AirPlay wordt daarom afgehandeld door de grafische chip (GPU) in plaats van de processor (CPU). Alleen nieuwe chips zijn daartoe in staat.

  Ik snap echt niet hoe jij dit een reden vindt om geen Apple meer te kopen aangezien het om één functie gaat. Dat is toch geen reden voor al deze ophef? Één enkele functie? :slant:

 • Profielfoto
  Elbertox

  Gisteren de update gedaan, echt zonde. Was de enigste functie waar ik naar uitzag:(

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Het is gewoon stom dat dé enige kick-ass functie (want zeg nu zelf: reminders-app? notes-app? pfft, who fucking cares) het niet doet op de meeste Macs.

  Ik wilde fijn 10.8 kopen en een AppleTV. Dat gaat dus mooi niet door. Jammer, voor mij én voor Apple dus.

 • Profielfoto
  Brombeer

  Volgens Sid heb je ook een razendsnel en storingsvrij draadloos netwerk nodig om gebruik te kunnen maken van AirPlay Mirroring in Mountain Lion. Misschien moet je dus toch nog investeren in een nieuwe Airport Express of Airport Extreme voordat je AirPlay op je Mac kunt gebruiken.

  Of alle LED-lampen, draadloze bewakingscamera’s etc etc. uit zetten: je wilt niet weten wat er allemaal om die frequenties vechten. Maar dat 7 van de 8 LED-lampenfabrikanten een product leveren dat stoort op de wifi is erg, wist ik maar wie die achtste was…

 • Profielfoto
  kpintelo

  @ All: Geen processorsnelheid. Want processor is net trager bij nieuwe model.
  Het probleem ligt volgens sommigen aan de hardware. Maar dat is een vermoeden. Ik verwacht een officiële communicatie van apple dat ze de feature van mountain lion afschieten voor de grote meerderheid van hun klanten vind ik sorry een grote fout en jullie mogen vinden wat jullie willen. Ik geloof er niets van dat dit niet kan omwille van een processor die een bepaald iets mankeert. Het is trouwens niet de processor als ik het goed begrijp maar de GPU. Die zit bij de nieuwste processoren van intel er standaard op. Die GPU is noch altijd minder goed dan de ATI’s van in late 2009. Trouwens ik heb die imac in 2010 gekocht. Soit, ze zoeken gewoon niet naar een oplossing. Waarom kan zo’n kleine iphone dat wel en een imac quad core niet. Denk je nu echt dat dat puur en alleen hardware is? Dat geloof je toch zelf niet?

  Het is niet de reden. Het is gewoon een waslijst van redenen.
  De helft van de functies wordt niet meer ondersteund als je niet het nieuwste iphone hebt. Is gewoon belachelijk, sommige dingen zijn akkoord hardware. Maar maps is achteruitgang tov google maps. Geen turn by turn navigatie natively is ook belachelijk. Soit sommige dingen zijn hardwareproblemen, maar veel dingen zijn gewoon marketing beslissingen en als jullie dat niet in zien dan zijn jullie enorm naief.
  Verder: waarom wordt EPEAT aan de kant geschoven. Moet alles nu plotseling verlijmd worden. Vinden jullie het normaal dat een super pro machine niet meer kan gewijzigd worden. Ik niet en ik ga dan ook niet kopen.

  Ik heb al gans mijn leven macs en ik heb heel veel mensen overhaald om macs in huis te halen en nu zal ik dat dus niet meer doen. En als jullie geen evolutie zien in het beleid van apple. Ik denk persoonlijk dat dit niet is wat steve jobs in gedachten had. Het is een wirwar geworden. Met de nieuwe updates weet je niet meer van te voren of iets ondersteund wordt of niet. Kwalijke evolutie en dit past niet bij de eenvoudsvisie van apple.

 • Profielfoto
  Roeljuun

  Waarom doet iedereen zo moeilijk. Het draait gewoon allemaal om Quick sync (zoals throttlemeister al opmerkt), alleen beschikbaar sinds de Sandy Bridge en Ivy Bridge processors.

  Het is jammer, maar het is nou eenmaal waar.

  (Overigens ben ik het niet eens met het uitsluiten van computers om te kunnen upgraden naar Mountain Lion zonder een echt goede reden, maar dat is een heel ander verhaal.)

 • Profielfoto
  DaveFlash

  Ik vraag mij af waarom mensen over telefoons spreken, als het hier gaat over macs!! Dit zijn twee verschillende dingen, die niets met elkaar te maken hebben. Een goede computer moet minstens 3 jaar mee gaan en kan alle upgrades aan tot 3 jaar na datum. Dat blijkt op eens niet meer het geval te zijn.

  ik heb een iMac uit 2008 daar draai ik nu moeiteloos Mountain Lion op, met airdrop (kun je middels een plist-aanzetten) en ik vind het niet erg dat ik geen native airplay mirroring kan doen, maar zaols dit artikel aangeeft er zijn third party alternatieven….

 • Profielfoto
  Richard74

  Ik heb een Mac uit 2010. zo oud vind ik dat niet. Dan vind ik toch het op z’n minst een beetje vreemd dat ik nu al dergelijke nieuwe functies niet meer kan gebruiken….

 • Profielfoto
  sunapple

  @Richard74, Dat is ook jammer, maar voor het streamen is nu eenmaal specifieke hardware nodig die blijkbaar alleen in de nieuwere Macs zitten. Wellicht zou het nog net kunnen werken met oudere Macs, maar zoals in het artikel staat wil Apple garanderen dat het goed werkt en dan zit er niets anders op.

 • Profielfoto
  Elbertox

  Ik heb net een licentie aangeschaft voor Airparrot, als apple deze functie niet wilt aanbieden voor oudere macs dan moeten ze van mij ook niet gaan verwachten dat ik ga betalen voor mijn versie van mountain lion.

 • Profielfoto
  appievanr

  Geldklopperij

 • Profielfoto
  Scrobz

  what about sound via airplay, is dit wel gewoon via oude macs te gebruiken? Airfoil is niet altijd ideal

 • Profielfoto
  wouwout

  Het is gewoon stom dat dé enige kick-ass functie (want zeg nu zelf: reminders-app? notes-app? pfft, who fucking cares) het niet doet op de meeste Macs.

  Ik wilde fijn 10.8 kopen en een AppleTV. Dat gaat dus mooi niet door. Jammer, voor mij én voor Apple dus.

  Daar heb je een goed punt te pakken. Los van Airplay is 10.8 los zand/stelt niet veel voor.

 • Profielfoto
  Daantsjie

  Sorry, maar wie hier zegt dat mensen altijd zagen, kende niets van de apple filosofie back in the days. Ze zijn over gegaan van powerpc architectuur naar intel architectuur en van 32 bit naar 64 bit. Telkens werden de oude systemen in hoeverre mogelijk nog ondersteund. Dus er werdt software geschreven om powerpc applicaties te draaien onder intel (rosetta); 32 bit en 64-bit code werden mooi geabstraheerd zodat de gebruiker het verschil niet maakt. Hoe moet je nu gaan uitleggen aan iemand die net mountain lion gekocht heeft puur voor airplay dat dit nu niet gaat werken want zijn computer is van voor 2011. Really?
  En neen ik koop geen nieuwe mac meer. Ik koop zelfs nooit meer een mac, want ik ben het spelletje geldklopperij spuugzat. En dan te weten dat ik al mijn hele leven apple fan ben. Ik heb een imac, een iphone 4s, ipad en recentelijk nog macbook air. Dit is geen apple meer, geen think different meer, dit is gewoon een belachelijk bedrijf. Vraag me echt af of dit was wat Steve Jobs in gedachten had of dat dit belachelijke beslissingen zijn door Tim. Als Tim achter deze beslissing zit, stap ik binnenkort over op windows 8. De gap tussen windows en apple wordt altijd maar kleiner. Apple is gewoon te arrogant geworden. En van eenvoud merk ik niets meer. Je moet nu al gaan zoeken om te weten of een bepaald soort feature gaat werken of niet. Sorry mensen maar ik betaal liever 50 euro dan 20 euro voor dit systeem als tenminste alle features werken. Ik koop altijd het nieuwste besturingssysteem. Nu dus niet!

  Alsof Windows-gebruikers daar geen last mee hebben.. Veel succes!

 • Profielfoto
  Daantsjie

  Waarom doet iedereen zo moeilijk. Het draait gewoon allemaal om Quick sync (zoals throttlemeister al opmerkt), alleen beschikbaar sinds de Sandy Bridge en Ivy Bridge processors.

  Het is jammer, maar het is nou eenmaal waar.

  Precies!

 • Profielfoto
  youp.c

  Naar mijn idee is dit artikel dikke bulshit, enkel Macs vanaf 2011 ondersteunen airplay mirroring en Macs vanaf 2009 met een GeForce 9400M ondersteunen h.264 Hardware encoding: linkje
  .
  Daarnaast lijkt het mij dat de nieuwe MBP 13″ en enkele generaties ervoor (vanaf begin 2011), welke niet over een losse grafische chip beschikken, echt niet beter in staat zouden kunnen zijn tot prestaties als airplay mirroring dan modellen met een losse videochip Geforce 320M of een GeForce GT 330M, welke ook nog eens over eigen videogeheugen beschikt.

 • Profielfoto
  youp.c

  @throttlemeister e.a.
  Hoezo werkt het dan wel op iDevices die beide niet over een intel chip beschikken? Het lijkt mij dus dat voor iOS al helemaal in software moet zijn geschreven en het lijkt me niet dat ze het voor de Mac niet daarop grotendeels baseren, immers iOS en OS X zijn in de basis grotendeels gelijk.
  .
  Ik hoop en denk eigenlijk gewoon dat Apple de strategie van haar iDevices door aan het trekken is naar de Macs. Wil je alle functies? Koop dan het nieuwste apparaat, voor anderen wordt het geblokkeerd.
  Hopelijk is het later, op te lossen met een simpel hackje of beter zelfs ergens een waarde veranderen in een plist-bestand.

 • Profielfoto
  MacBeer2

  Het gaat Apple gewoon om de optimale gebruikerservaring. Een functie moet voor iedereen perfect werken en niet bij de ene goed en bij anderen iets minder. Dit gaat zwaar ten koste van de gebruikerservaring en daarmee is dit slecht voor Apple.
  Heel zuur voor mensen die graag met deze feature willen werken en dit nu niet kunnen (waaronder ik-zei-de-gek) maar vanuit Apple gezien volstrekt logisch.
  Dit heeft het bedrijf vaker gedaan en ze zullen dit blijven doen.

 • Profielfoto
  TorchedPoseidon

  Sinds dat ik ben overgestapt op Apple (en dat is nog niet zo lang) ben ik ook een fanboy. Maar ik kan me wel steeds meer vinden in de kritiek. Wat ik alleen niet begrijp is dat voor sommige mensen Apple niets, maar dan ook niets fout kan doen.

  Ik bedoel, kom op, fan zijn en een bedrijf tof vinden is 1, maar niet realistisch zijn en toe durven geven dat Apple fouten maakt of heeft gemaakt is ook wel weer heel erg kop in ’t zand steken.

  Ik heb vorig jaar zomer mijn iPhone 4 gekocht en hij is nu nog nét geen jaar oud. Bij elke keynote word je helemaal lekker gemaakt met allemaal nieuwe functies, die vervolgens niet geactiveerd worden voor mijn iPhone. En de BS dat het niet kan vanwege hardware is onzin. Ik heb via JB Siri gewoon draaien, dus dat is gewoon puur marketing. Wat zeg je? Ohw dat geef je toe, leg mij dan eens uit waarom bird-view niet geactiveerd wordt op iPhone 4? Dat heeft geen fluit met hardware te maken.

  Zelfde geld voor mijn MBP die ik in maart heb gehaald. Zover ik weet zou alles moeten werken van ML, maar ik hou mijn hart maar vast.

  Het heeft ook gewoon te maken met het feit dat wij (de fanboys) elk kwartaal een nieuw assortiment willen van een bepaalde productgroep. Wat gaat Apple dan doen? U vraagt wij draaien. Ik bedoel, kijk eens naar de “verbeterde” versies van de producten. Gewoon een extra lettertje aan de productnaam (4s) de hardware beetje opkrikken naar de huidige standaard en voilà we hebben een nieuw product. Nu ook weer met de MacBooks (behalve de retina dan).

  En we slikken het allemaal als zoete koek en zij kunnen dan weer s/w updates uitbrengen die zgn. alleen op de nieuwste alle functies kan gebruiken.

 • Profielfoto
  iMad

  Als het blijkt dat Apple Lion niet meer aanbied en dus alleen Mountain Lion, dan zijn ze verkeerd bezig.
  Want dan ben ik het gedeeltelijk eens met kpintelo.
  Airplay mirroring is op dit moment niet een belangrijke functie.
  iCloud daarentegen wel.
  Dus als ze Lion niet meer aanbieden, dan wordt je wel gedwongen Mountain Lion te nemen als je gebruik wilt maken van iCloud, uitgaande dat je SL hebt.
  Dus een nieuwe Mac kopen.

  Ze hadden het ook anders kunnen doen, en de mensen die Lion kunnen installeren op hun Mac kunnen ook Mountain Lion installeren, alleen geen gebruik maken van sommige functies, zoals Airplay Mirroring.

  Dit doen ze ook met IOS.

  Dus ben benieuwd.

 • Profielfoto
  Tjerker

  Ja echt belachelijk, zo’n gloednieuwe iMac van meer dan € 2000,- en dan zit er geen floppydrive in! Drama! En dat USB is niks, kan mijn oude printer er niet eens op aansluiten! Stom, apple!

  Het is juist des apple, zo’n beslissing. Altijd al. Voor een “it just works” ervaring moet je natuurlijk wel zorgen dat dat ook zo is. En dat betekent snijden, soms. Of software als rosetta – zodat “it just works”.

 • Profielfoto
  TheBigZ

  Tja. Wireless video streaming van je computer naar je TV. Intel heeft het al laten zien in januari 2010 op een computer met de voorloper van de Sandy Bridge (eerste generatie Core processor).

 • Profielfoto
  I Xyzyx I

  @kpintello

  Dat de Mac pro niet geüpdatet wordt ligt gewoon aan t feit dat de markt steeds minder groot worst. Vroeger had je een Mac pro nodig voor video bewerking maar nu zijn laptops al krachtig genoeg om 1080p video te bewerken zonder problemen. Zelf gebruik ik een 13 inch MacBook om 720p video te bewerken en geen enkel moment heb ik het idee dat ik constant aan het wachten ben voor hij klaar is met laden.

  De markt is gewoon weg, als Apple het mogelijk maakt doormidden van thunderbolt om meerdere retina MacBooks aan elkaar te koppelen dan is het over en uit voor de mac pro.

  Maar goed, t blijft jammer voor de enkeling die wel een Mac pro nodig heeft.

 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  Maar voor een Mac Pro is het natuurlijk minder erg om hem via een kabel op een TV aan te sluiten. Het is niet een portable die je telkens ergens anders gebruikt.

 • Profielfoto
  JeremyvanVliet

  Ik zou een leugenaar zijn als ik zou zeggen dat ik niet snap waarom… iets met $$,-
  Toch vind ik het erg jammer, gelukkig heb ik een nieuwe MBA dus hoef ik me nergens zorgen om te maken maar het blijft jammer….

 • Profielfoto
  langbeest

  Heren,
  Misschien domme vraag maar ondersteunt airplay(mirror) ook DTS of AC3 geluid??
  Heb nu een ATV2 maar stream op dit moment via een NAS (bekabeld)
  Ga na de vakantie een Imac aanschaffen maar vroeg mij dit af.
  Dank

 • Profielfoto
  TorchedPoseidon

  Vroeger had je een Mac pro nodig voor video bewerking maar nu zijn laptops al krachtig genoeg om 1080p video te bewerken zonder problemen.

  Nou je loopt wel een beetje vooruit op de feiten, wat mij betreft. Het kost toch zeker wel tijd om iMovie een full HD te maken op de MBP”15 en ik heb toch een van de duurste uitvoeringen.
  Is ook niet zo raar, aangezien een Mac Pro tot 12 cores kan hebben, daar kan zelfs de retina MBP niet aan tippen.

  Wel geef ik je gelijk als je zegt dat laptops de laatste jaren dik aan markt gewonnen hebben. Maar voor het “echte” werk wil je toch steeds een desktop (en dan kom je op het gebied van Apple toch snel uit op de Mac Pro).

 • Profielfoto
  Jafo

  Ik snap de ophef over dit gebrek niet. Toen Bluetooth standaard werd werd er toch ook niet geklaagd over het feit dat laptops zonder Bluetooth adapter er geen gebruik van konden maken? En toen bleek dat niet alle hardware geschil was voor AirDrop, werd er toen evenveel geklaagd? Feit is simpel. Als na 5 jaar je computer nog steeds werkt is dat al mooi te noemen. Als alle originele functionaliteit gewoon werkt, alsof je nooit je OS hebt bijgewerkt, heb je nog steeds wat je aangeschaft hebt. Als je dan ook nog nieuwe functionaliteit krijgt, waar moet je dan over klagen? Ik moet de eerste wasdroger nog tegenkomen die 5 jaar later ineens hetzelfde kan als een nieuw model!
  Dus mijn advies: laat je toch niet zo kennen door hierover te vallen. Als AirPlay je enige reden is om te upgraden dan moet je niet upgraden als je hardware het niet ondersteund. Besteed dan je geld aan AirParrot.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Sinds dat ik ben overgestapt op Apple (en dat is nog niet zo lang) ben ik ook een fanboy. Maar ik kan me wel steeds meer vinden in de kritiek. Wat ik alleen niet begrijp is dat voor sommige mensen Apple niets, maar dan ook niets fout kan doen.

  Wat ik niet snap is dat mensen in gevallen als deze ineens “niks meer van Apple kopen en meteen overstappen op Windows 8”. Kinderachtig en belachelijk gewoon. Net of Windows 8 zo’n geweldig OS is zonder fouten en problemen! Trek de kop toch eens uit het zand mensen! Apple wil nog steeds erg graag voorop lopen qua techniek en wil met het nieuwste OS de nieuwe Sandy Bridge ondersteunen. Je kunt niet verwachten dat je met “oude” apparatuur steeds mee kunt doen met de nieuwste trends! Wacht gewoon enkele jaren, tot je oude iMac afgeschreven is en koop dat de nieuwste zodat je weer up-to-date bent. En stop met zeiken. Als Apple steeds maar op dezelfde oude rommel bleef steken was je ook niet tevreden…

 • Profielfoto
  wynand

  Uiteraard een ander onderwerp maar “powernap” gaat ook voor de meesten onder ons niet werken. Daar is volgens mij een ssd voor nodig. Dus er blijft met mountain lion weinig over helaas

 • Profielfoto
  ruben

  Godver, klote bedrijf is apple toch

 • Profielfoto
  wensink

  Nou dan stapt iedereen toch niet over naar ML
  Wie Kan dat nou weer schelen deze tekst geeft info en deze kritiek veranderd er geen ene f*ck aan

 • Profielfoto
  MacBooky

  Upgrade je oude Macbook met een Apple TV zou ik zeggen, prima feature, kost € 109,00

 • Profielfoto
  bartje

  Wat een gezeik over een functie.

  En dan nog de manier waarop hier kritiek wordt gegeven. Voel mij vaak te oud om hier nog serieus aan deel te nemen.

  90% van de gebruikers schreeuwen alles bij elkaar. Ze weten zelf niet eens waarom ze dat doen.

  Ik heb niet eens zin om het nog eens uit te leggen. Enkele hier weten het wel.

 • Profielfoto
  TorchedPoseidon

  Wat ik niet snap is dat mensen in gevallen als deze ineens “niks meer van Apple kopen en meteen overstappen op Windows 8″. Kinderachtig en belachelijk gewoon. Net of Windows 8 zo’n geweldig OS is zonder fouten en problemen! Trek de kop toch eens uit het zand mensen! Apple wil nog steeds erg graag voorop lopen qua techniek en wil met het nieuwste OS de nieuwe Sandy Bridge ondersteunen. Je kunt niet verwachten dat je met “oude” apparatuur steeds mee kunt doen met de nieuwste trends! Wacht gewoon enkele jaren, tot je oude iMac afgeschreven is en koop dat de nieuwste zodat je weer up-to-date bent. En stop met zeiken. Als Apple steeds maar op dezelfde oude rommel bleef steken was je ook niet tevreden…

  Daar heb je ook een punt, daar ben ik het dan óók weer niet mee eens. Immers is dat het andere uiterste.

  Uiteraard een ander onderwerp maar “powernap” gaat ook voor de meesten onder ons niet werken. Daar is volgens mij een ssd voor nodig. Dus er blijft met mountain lion weinig over helaas

  Uhu dat is idd ook klote. Weet je, ik denk dat ik weet waar al die onvrede vandaan komt. De keynotes! Als Apple nou het lef heeft om tijdens de keynotes gewoon ronduit eerlijk te zijn en te zeggen: “Ja kijk dit zijn alle geweldige nieuwe functies, hou er wel rekening mee dat het alleen gaat werken op dit en op dat.” En dat dat graag even op voorhand voordat je lekker wordt gemaakt, dan denk ik dat veel mensen er minder problemen mee hebben.

  Ik heb niet eens zin om het nog eens uit te leggen. Enkele hier weten het wel

  Met alle respect, maar dan is jouw reactie net zo zinloos als de reacties waar je op afgeeft.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Wacht eens even: dus met Airparrot gaat dit wél lukken of wat?

 • Profielfoto
  kpintelo

  @Mondo: dat wordt beweerd. Laat ons hopen dat het waar is of hopelijk moet je maar een plist file aanpassen.

  @Cenobyte: Dit is inderdaad een heftige stap voor mij zelf. Ik overweeg het, maar doe het als nog niet en het heeft niet enkel hier mee te maken. Het heeft te maken met apple zijn beleid sinds steve jobs dood is. Als ik de overstap waag, zal dat dan ook zijn bij de aankoop van een nieuwe computer. Nu nog altijd niet nodig. Soit, ik ben het niet met je eens over je statement van oude hardware. Lees eens wat anderen zeggen over de mac pro verder in de reacties. Die computer is gewoon veel krachtiger dan heel veel computers van 2011 en je kan er meer games opdraaien. De grafische kaart is zelfs beter. Met sandybridge of ivybridge heeft dit niets te maken. Dit is puur marketing en aanzet tot aankoop nieuwe machine. Denk anders maar eens na over de reactie van youp.c. Hij heeft het denk ik bij het rechte eind. Verder is er al getoond dat het met gemak kan en zeker met een computer met 4 processoreenheden. En met een mac pro kan het niet zeker. Dat ding heeft 12 cores en is 5x zo snel als de laatste macbook air. So cut the crap.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Ik heb net even op youtube en de site van airparrot zitten zoeken en ik heb de indruk dat het wel werkt.