Verhouding Mac-/ PC-verkopen op niveau jaren ’90

Door: Koen van Tongeren - 19 reacties

Voor elke Mac die in 2011 verkocht werd gingen ongeveer twintig Windows PC’s over de toonbank, dat schrijft analist en blogger Horace Dediu op zijn site Asymco. Nu klinkt dit misschien als slecht nieuws voor Apple, maar het tegendeel is waar: sinds de jaren ’90 zijn de verkoopcijfers elkaar niet meer zo dicht genaderd.

In 2004 was de ratio nog 60 PC’s voor elke Mac. Daarna heeft Apple een inhaalslag gemaakt. Dedui denkt dat de iBook en later de MacBook, MacBook Pro en MacBook Air hier de oorzaak van waren. Ze onderscheidden zich van andere laptops door hun uiterlijk en draagbaarheid. Met de komst van de iPhone en de iPad maakten meer PC-gebruikers kennis met Apple-producten wat resulteerde in meer Mac-verkopen.
Overigens gaat de analyse alleen uit van Mac’s en niet alle Apple-producten. Als smartphones en tablets ook meegerekend zouden worden loopt de verhouding zelfs terug tot twee Windows producten voor elk Apple-product.

Heb jij je wel eens afgevraagd wat het verschil is tussen PC- en Mac-gebruikers. De website Hunch heeft het even overzichtelijk voor je op een rij gezet

via Froot.nl

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  Hydræ

  Mensen maken veel meer kennis met Apple computers dan voorheen, vooral door het mobiele spul, en de retail waar Apple steeds meer aanwezig is. Tegenwoordig werken sites en software beter, waardoor het nog weinig uitmaakt om specifiek voor Windows te kiezen.
  .
  Jammer genoeg kijken veel mensen in mijn omgeving bij aanschaf van hardware enkel naar de prijs, en niet de bruikbaarheid van het product..

 • Profielfoto
  Robert de Groot

  Hoezo jammer, dat is toch hun keuze? Misschien zijn ze wel gelukkiger met hun goedpere pc dan jij met je mac. Zolang we niet in elkaars hoofden kunnen kijken komen we er niet achter.

  Wel leuk die cijfertjes, je zou bijna gaan denken dat je eigen leven en de gecreerde identiteit zich ontleent aan het gebruik van een Apple of Wintel machine. Erg lachwekkend, op het religieuze af. Het is gewoon een keuze op basis van wat je ermee wilt doen, wat je budget en smaak is.

 • Profielfoto
  iPredict

  Het succes van iOS heeft men gedacht dat de andere producten van Apple misschien ook zeer qualitatief zijn. Al heeft het even geduurd, ik ben blij dat mensen tot die conclusie komen.

 • Profielfoto
  I Xyzyx I

  Voor veel mensen is een Mac te duur denk ik.. Ik ken zat lui die een Mac willen maar er gewoon t geld niet voor hebben.

 • Profielfoto
  Thomas18NL

  Ook ik gebruik pas sinds een paar jaar Apple producten. Eerst de iPhone en vervolgens een macbook, nu heb ik zelfs een iPad =)

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik wil niet eens nadenken over het verschil tussen Mac-users en PC-users….:(
  Kwestie van ontwikkeling:)

 • Profielfoto
  Renroelandt

  Ik moet eerlijk zeggen, je betaald misschien aan de kassa wat méér. Maar op langere termijn blijft je Apple computer goedkoper, gaat véél langer méé in mijn ogen is sterk en vooral blijft lang zijn snelheid houden als je de juist software op je computer laat staan!:) Ik persoonlijk heb nog géén problemen gekend met mijn Mac ervaringen, vlot en zonder enige hapering!:)

 • Profielfoto
  Brombeer

  Ai! Ik zie dat ik de verkeerde wijn drink.

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  Renroeland: nooit met de ppc generatie gewerkt? Vooral de g3 en g4 waren onverwoestbare machines. Van de 36 iMacs die we in 2008 hebben aangeschaft zijn er nu nog maar 13 van over. Alle andere 23 kapot door videokaart of voeding. Heb in acht jaar ook acht MacBook pro’s versleten. Schermen en Logic boards die er mee ophouden. Serieus, waar is de degelijkheid gebleven? ICT kosten in uren zijn omhoog gegaan vergeleken met 10 jaar terug. IMac g3 en powerMac g4 FTW

 • Profielfoto
  pim939

  het leuke is dat dit in de meeste gevallen nog klopt ook:)

 • Profielfoto
  Aerea

  Huh. Voor elke Mac 20 Windows pc’s? Ik dacht dat Apple al zo’n 10% marktaandeel had. Dat zou dan voor elke Mac 9 Windows pc’s zijn. Of mis ik iets in mijn berekening?

 • Profielfoto
  spacefreek

  Huh. Voor elke Mac 20 Windows pc\’s? Ik dacht dat Apple al zo\’n 10% marktaandeel had. Dat zou dan voor elke Mac 9 Windows pc\’s zijn. Of mis ik iets in mijn berekening?

  Het tijdsaspect is wel belangrijk, mac’s gaan over het algemeen langer mee, stel dat jij in een bepaalde tijdspanne een mac ‘verslijt’, terwijl in diezelfde periode iemand anders 2 PC’s ‘verslijt’, als dat de gehele markt zou zijn is het aandeel 50-50%, maar de verkopen 33-67%.
  Maar ik kan me niet voorstellen dat dit de factor 2 (5% en 10,8%) verklaard, dat gaat wel lukken als we de totale computermarkt gaan bekijken. Bovenstaande infographic is namelijk afgenomen onder particulieren, bedrijfsaankopen zijn daar dus niet in mee genomen. Aangezien PC’s zwaar dominant zijn in deze (flinke) markt voor het bedrijfsleven heeft dat ook zo z’n invloed op bovenstaande marktaandeelcijfers (bovenstaande zijn simpelweg niet voor de totale computermarkt).
  Hoop dat, dat, e.e.a. duidelijk maakt in je berekening ;) Apple heeft gewoon 10,8% marktaandeel in de particuliere computermarkt, 5% in de totale..

 • Profielfoto
  essiw

  @Aerea, het ligt er aan of je dat qua inkomsten of qua aantal verkochte apparaten bedoelt, want het marktaandeel qua inkomsten is voor apple een stuk groter dan het marktaandeel qua verkochte computers simpelweg omdat ze nauwelijks computers onder de 1000 euro verkopen. (mac mini is een van de weinige onder de 1000)

 • Profielfoto
  sjonnie

  Wel een verwarrende titel “Verhouding Mac-/ PC-verkopen op niveau jaren ’90”!

  Dit marktaandeel had Apple toch helemaal niet in de jaren negentig!

 • Profielfoto
  J-Appleseed

  Het gaat hier om de verkopen, niet om het marktaandeel. De verkoop is dat wat het marktaandeel beïnvloedt, niet andersom;)

 • Profielfoto
  sjonnie

  Maar er werden in de jaren 90 toch veel minder Apple computers verkocht in relatie tot Windows PC’s dan anno nu?

 • Profielfoto
  ilja.nieuwland

  Vergeet ook het aantal PCs in het bedrijfsleven niet; op de consumentenmarkt is het Apple-aandeel een stuk hoger, vermoed ik.

 • Profielfoto
  ilja.nieuwland

  Oeps. Eerst lezen, sorry.

 • Profielfoto
  Bingvanmoorsel

  Windows mac. De eeuwige discussie. Naar mijn idee maakt apple leuke producten. Zeker de iphone en de ipad. En destijds de ipod waren in hun classen. De imac en de macbooks daarin tegen zijn wel duurder maar bieden niets meer maar eerder minder dan de pc. Dit simpel weg door de compatibiliteit. Een pc is de helft goedkoper. De hardware is goed maar een goede dell doet er niet voor onder. Het is natuurlijk wel dat de persoonlijke ervaring het belangrijkste is. Conclusie: ipad, iphone en ipod. Top producten. Macbooks en imacs niet voor mij!