Thunderboltkabels goedkoper in 2013?

Door: Koen van Tongeren - 11 reacties

Heb je éindelijk zo’n nieuwe MacBook, met je laatste spaarcenten er nog net een Thunderbolt-harddrive’je erbij kunnen kopen, blijk je nog eens € 49,- neer te moeten tellen voor het benodigde Thunderboltkabeltje! Vanwaar die absurde prijs en kan het niet goedkoper?

Een antwoord op de eerste vraag werd eerder al gegeven door iFixit na het openmaken van Apple’s Thunderboltkabel. Achter het plastic bleek een ingewikkelde samenstelling van printplaatjes en micro-chips schuil te gaan. Maar liefst vier chips per uiteinde blijkt nodig voor storingsvrije data-overdracht en regulering van stroom. Volgens Arstechnica wordt de benodigde technologie hiervoor binnenkort versimpeld wat zou kunnen resulteren in goedkopere Thunderboltkabels.

Alle Thunderboltkabels die op dit moment verkocht worden maken gebruik van de zelfde set chips, gemaakt door Semtech. Deze chips zijn duur omdat ze geproduceerd worden met het kostbare silicium-germanium. Waarschijnlijk hebben Apple en Intel (de uitvinders van Thunderbolt) hiervoor gekozen omdat deze chipset al bestond voor andere toepassingen en er dus niet geïnvesteerd hoefde te worden in de ontwikkeling van een nieuwe chipset.

Intersil, een andere chipmaker, heeft een nieuwe methode ontwikkeld waarmee Thunderboltkabels niet alleen minder chips nodig hebben, maar waarbij chips ook goedkoper gemaakt kunnen worden. Dat verklaart Woordvoerder John Mitchell van Intersil tegenover Ars.

Hoeveel goedkoper kabels kunnen worden met de chipset van Intersil is niet duidelijk. Wel denkt het bedrijf dat eind 2012 de eerste Thunderboltkabels met de goedkopere chipset in de winkels liggen.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  kerelvent

  Lijkt me wel.
  In tegenstelling tot vorig jaar, is de techniek nu door Intel voor iedereen vrijgegeven. Thunderbolt zit in veel Windows-ultrabooks en andere high-end laptops. Ook komen er meer externe schijven en andere randapparatuur met Thunderbolt naar de markt.
  Dat drukt de kosten allicht.

 • Profielfoto
  I Xyzyx I

  Ik vind t raar dat er een chip in de kabel moet zitten, waarom zit dit niet gewoon in de poorten?

 • Profielfoto
  squarepixel

  Ik ben nog steeds opzoek naar een Thunderbolt HUB, iemand een idee? Ik moet namelijk een video capturecard kunnen aansluiten EN een tweede monitor, beide lopen over de Thunderbolt poort en beide hebben geen daisy chain uitgang.

  Lees even goed; ik heb dus een ingangen signaal EN een uitgangs signaal….

  who can help??

 • Profielfoto
  3dGuy

  @squarepixel zoek je dan iets als deze Sonnet adapter of deze magma pci card behuizing

 • Profielfoto
  iep

  Ik vind t raar dat er een chip in de kabel moet zitten, waarom zit dit niet gewoon in de poorten?

  Dat wordt nou precies in het artikel op Arstechnica uitgelegd:
  .

  “Active cables need clock and data recovery chips on either end, even for optical cables,” Mitchell said. “This makes Thunderbolt very robust—signal is cleaned up by the cable, even if a device is ‘noisy.'”

  Kortweg: door gebruik van die chips in de kabel kun je een veel mooier en beter signaal over de kabel laten gaan waardoor het een heel stuk robuuster is. Apparaten die problemen veroorzaken op die bus (zoals ruis) omdat ze bijv. defect zijn vormen geen problemen. Bij hoge snelheden is een goed signaal ook van essentieel belang. Hoe hoger de snelheid hoe belangrijker dat signaal wordt.
  .
  Normaliter zou je die slimmigheden in de Thunderbolt chip in de computer kunnen doen maar zo eenvoudig is het hier niet. Thunderbolt heeft de mogelijkheid om devices te ketenen (daisy chaining). Daardoor heb je ook verkeer tussen apparaten onderling, verkeer dat de chip in de computer helemaal niet bereikt. Dat verkeer wil je ook graag goed geleiden en dus moet je een deel van die chip overhevelen naar de apparaten zelf. Dat betekent slimmere apparaten maar ook duurdere apparaten. Door het in de kabel te stoppen kun je de kosten drukken. Je kunt dan verschillende lengte kabels gebruiken (wil je het goedkoop dan koop je een korte kabel en moet je dingen wat dichter bij elkaar zetten).
  Iets wat overigens nog een fijn voordeel is aan chips in de kabel zelf: je kunt langere kabels gebruiken omdat het signaal van betere kwaliteit is. Die chips in de kabel geven je ook de mogelijkheid om eens iets anders als koper te gebruiken, bijv. glasvezel of een kunststof variant daarvan. Daardoor kun je de kabel nog weer langer maken. Dat laatste is nou juist wat Intel wil doen: koperen kabels voor devices die op je bureau staan en die je wellicht ook van stroom wil voorzien en lichtpaden (glasvezel, kunststof) gebruiken wanneer het veel verder weg staat (wellicht een Thunderbolt netwerk a la fibrechannel, zit je veel meer in de SAN hoek).
  .
  Zoals in het artikel staat levert die slimmigheden een hogere kostprijs op (en wat ik gemerkt heb, ook een hele warme connector). Intersil heeft daar iets op bedacht door domweg de boel te vereenvoudigen en verder te verkleinen. Daardoor worden de chips goedkoper en daarmee ook de kabel zelf (de chip is hetgeen wat de kabel zo duur maakt). Verwacht in de toekomst meer ontwikkeling op dit gebied want dit zal steeds verder verbeteren nu Thunderbolt is ontketent en de markt er mee bezig gaat.

 • Profielfoto
  AliO

  @iep..

  Volgende keer een iets langere reactie please:p
  Mooie uitleg verder, weer wat geleerd:)

 • Profielfoto
  iep

  Het is in ieder geval een aardige Nederlandstalige samenvatting van het Arstechnica artikel:razz: Ze hebben trouwens ook een mooi artikel over de toekomst van flash/ssd!

 • Profielfoto
  AliO

  Heb je een linkje?
  Ik geniet elke dag van mijn ssd in m’n MBA:)

 • Profielfoto
  AliO

  Edit: @ iep

 • Profielfoto
  maconly

  over 5 jaar bij de action naast de hdmi kabels voor € 2,49 duur zat.