Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 10 juli 2012
Leestijd: 1 minuut

Thunderboltkabels goedkoper in 2013?

Heb je éindelijk zo’n nieuwe MacBook, met je laatste spaarcenten er nog net een Thunderbolt-harddrive’je erbij kunnen kopen, blijk je nog eens € 49,- neer te moeten tellen voor het benodigde Thunderboltkabeltje! Vanwaar die absurde prijs en kan het niet goedkoper?

Een antwoord op de eerste vraag werd eerder al gegeven door iFixit na het openmaken van Apple’s Thunderboltkabel. Achter het plastic bleek een ingewikkelde samenstelling van printplaatjes en micro-chips schuil te gaan. Maar liefst vier chips per uiteinde blijkt nodig voor storingsvrije data-overdracht en regulering van stroom. Volgens Arstechnica wordt de benodigde technologie hiervoor binnenkort versimpeld wat zou kunnen resulteren in goedkopere Thunderboltkabels.

Alle Thunderboltkabels die op dit moment verkocht worden maken gebruik van de zelfde set chips, gemaakt door Semtech. Deze chips zijn duur omdat ze geproduceerd worden met het kostbare silicium-germanium. Waarschijnlijk hebben Apple en Intel (de uitvinders van Thunderbolt) hiervoor gekozen omdat deze chipset al bestond voor andere toepassingen en er dus niet geïnvesteerd hoefde te worden in de ontwikkeling van een nieuwe chipset.

Intersil, een andere chipmaker, heeft een nieuwe methode ontwikkeld waarmee Thunderboltkabels niet alleen minder chips nodig hebben, maar waarbij chips ook goedkoper gemaakt kunnen worden. Dat verklaart Woordvoerder John Mitchell van Intersil tegenover Ars.

Hoeveel goedkoper kabels kunnen worden met de chipset van Intersil is niet duidelijk. Wel denkt het bedrijf dat eind 2012 de eerste Thunderboltkabels met de goedkopere chipset in de winkels liggen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Thunderboltkabels goedkoper in 2013?
Sluiten