Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 5 juli 2012

Taiwan vreest MacBook Air-patenten

De economie van Taiwan is grotendeels afhankelijk van de computerindustrie die op het eiland gevestigd is. Bekende merken als Acer en Asus ontwikkelen en bouwen er hun computers. Onlangs zijn beide merken in de nieuwe ultrabook-markt gestapt.

De Taiwanese overheid maakt zich echter zorgen want lijken die ultrabooks niet iets teveel op MacBook Air? Het Ministerie van Economische zaken denkt van wel en waarschuwt ultrabook-fabrikanten in Taiwan dan ook voor de patenten van de MacBook Air. Het advies van het ministerie: pas je design aan, anders krijg je Apple op je dak.

Stapel ultrabooks met bovenop de MacBook Air

De waarschuwing komt niet uit de lucht vallen. Taiwan weet goed waar Apple toe in staat is als het aankomt op patenten. Zo werd onlangs nog de verkoop van een nieuwe telefoon van het Taiwanese HTC uitgesteld, omdat Apple via de Amerikaanse rechter een verbod op de verkoop van het toestel had gelegd omdat er iPhone-patenten geschonden zouden zijn. Dat zelfde gebeurde onlangs ook met de Galaxy Tab 10.1-tablet van het Koreaanse Samsung.

Ook voor de MacBook Air heeft Apple hard gewerkt aan het verkrijgen van patenten voor verschillende uiterlijke kenmerken van de MacBook Air, zoals de dunne behuizing, de wigvorm en het toetsenbord. Bij een aantal ultrabooks zijn gelijksoortige vormen te herkennen.

Asus wil niet op de waarschuwing reageren. Ook Intel, de uitvinder van de term ‘ultrabook’ en initiator achter deze categorie Windows-laptops heeft ook geen commentaar. Acer verklaart dat het zich geen zorgen maakt. Het ontwerp van de MacBook Air waar Apple pantent op heeft is anders dan het uiterlijk van Acer’s ultrabooks, aldus het bedrijf.

Oordeel zelf:

Acer Ultrabook (links) versus MacBook Air (rechts)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Taiwan vreest MacBook Air-patenten
Sluiten