Taiwan vreest MacBook Air-patenten

Door: Koen van Tongeren - 24 reacties

De economie van Taiwan is grotendeels afhankelijk van de computerindustrie die op het eiland gevestigd is. Bekende merken als Acer en Asus ontwikkelen en bouwen er hun computers. Onlangs zijn beide merken in de nieuwe ultrabook-markt gestapt.

De Taiwanese overheid maakt zich echter zorgen want lijken die ultrabooks niet iets teveel op MacBook Air? Het Ministerie van Economische zaken denkt van wel en waarschuwt ultrabook-fabrikanten in Taiwan dan ook voor de patenten van de MacBook Air. Het advies van het ministerie: pas je design aan, anders krijg je Apple op je dak.

Stapel ultrabooks met bovenop de MacBook Air

De waarschuwing komt niet uit de lucht vallen. Taiwan weet goed waar Apple toe in staat is als het aankomt op patenten. Zo werd onlangs nog de verkoop van een nieuwe telefoon van het Taiwanese HTC uitgesteld, omdat Apple via de Amerikaanse rechter een verbod op de verkoop van het toestel had gelegd omdat er iPhone-patenten geschonden zouden zijn. Dat zelfde gebeurde onlangs ook met de Galaxy Tab 10.1-tablet van het Koreaanse Samsung.

Ook voor de MacBook Air heeft Apple hard gewerkt aan het verkrijgen van patenten voor verschillende uiterlijke kenmerken van de MacBook Air, zoals de dunne behuizing, de wigvorm en het toetsenbord. Bij een aantal ultrabooks zijn gelijksoortige vormen te herkennen.

Asus wil niet op de waarschuwing reageren. Ook Intel, de uitvinder van de term ‘ultrabook’ en initiator achter deze categorie Windows-laptops heeft ook geen commentaar. Acer verklaart dat het zich geen zorgen maakt. Het ontwerp van de MacBook Air waar Apple pantent op heeft is anders dan het uiterlijk van Acer’s ultrabooks, aldus het bedrijf.

Oordeel zelf:

Acer Ultrabook (links) versus MacBook Air (rechts)

Reacties

24 reacties
 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  De hoek scherm/toetsenbord is bij die Acer inderdaad écht anders! Dat de Taiwanese regering dat niet ziet…;-)

 • Profielfoto
  alexjeee

  als je er snel ff naar kijkt lijken ze inderdaad echt op elkaar. als ik hun was zou ik maar oppassen want die rechters zijn niet altijd even slim…

  maar kijk je er iets langer naar zie je toch écht dat de MacBook Air mooier is, dus een verschil. bijv. hoe het scherm er aan bevestigd is, de knopjes aan de bovenkant aan het scherm bij de Acer, het toetsenbord & de zijkanten van het apparaat…

 • Profielfoto
  Soulshaker

  De asus zenbook lijkt het sterkst op de MBA .

  Maar ja , dan kan je ook hetzelfde zeggen over de tablets

 • Profielfoto
  I Xyzyx I

  Ik vind t wel mee vallen.. Uiteindelijk zijn t allemaal laptops.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Feit: Apple heeft het patent, Acer schend het.
  Dus of je vindt dat het er anders uitziet (bijv scherm bevestiging ed) maakt niet uit. Weg met die troep!

 • Profielfoto
  Renroelandt

  Ik haal langs de zijkant de MacBook Air er zo uit, al is de Acer UltraBook ook een mooi Windows alternatief voor een knappe UltraBook.

 • Profielfoto
  alexjeee

  Feit: Apple heeft het patent, Acer schend het.
  Dus of je vindt dat het er anders uitziet (bijv scherm bevestiging ed) maakt niet uit. Weg met die troep!

  als het uiterlijk er genoeg van afwijkt schenden ze het patent van Apple niet, als de rechter vindt dat het er wél op lijkt schenden ze het wel. dus zolang er geen rechtzaak is geweest schenden ze (nog) niets

  die zenbook lijkt er inderdaad téveel op vind ik :O

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Wat is het patent dan precies? Op wat? Een scherm en een toetsenbord en aluminium behuizing?

 • Profielfoto
  joram

  Moet pesoonlijk zeggen dat ik ’t nogal schijnheilig vind door te zeggen dat (Acer) vindt dat het ontwerp niet hetzelfde is. Het is bijna als 2 druppels water hetzelfde ontwerp als de MBA! Alle specifieke design elementen zijn 1-op-1 overgenomen van Apple’s MBA… het tapered design, de vlakke en extra grote trackpad, de vorm, het toetsenbord, en zelfs de locatie en behandeling van de naam is nagenoeg gelijk.

  Als je je nu laat inspireren door een ontwerp, à la. Maar dit is gewoon een kopie.

 • Profielfoto
  knekkie

  Creativiteit lijkt op te zijn.
  Of het is gewoon goedkoper om na te maken.

 • Profielfoto
  sanderploegsma

  Uiteindelijk zijn de oordelen hierover vrij subjectief als je het mij vraagt. Het klopt dat de meeste ultrabooks veel weg hebben van de Macbook Air, en ook dat er voor de Air nog maar weinig laptops met een soortgelijk uiterlijk op de markt waren.

  Uiteindelijk zijn het allemaal laptops met hetzelfde doel en met dat idee is het niet gek dat al deze apparaten op elkaar lijken. Het zou natuurlijk belachelijk zijn als niemand laptops zou mogen maken met een toetsenbord omdat de laptops van Apple dit al hebben. Overdreven, ik weet het, maar het punt blijft hetzelfde.

  Om de term ‘ultrabook’ te verdienen moet een laptop over een aantal dingen beschikken. Deze eisen zijn volgens mij gesteld door Intel. Zo mag een ultrabook maar een X aantal gram wegen, niet dikker zijn dan Y centimeter, voorzien zijn van aansluiting Z etc etc. Deze dingen moeten dus wel overeen komen met in dit geval de Macbook Air, omdat ze anders niet eens vallen onder de term ultrabook.

  Dat gezegd moet ik wel vermelden dat ook ik sommige ultrabooks, zoals de Asus Zenbook, enorm veel vind lijken op de Air en ik kan dus prima begrijpen dat Apple hierom met zijn patenten gaat gooien. Er zal dus een duidelijke grens moeten komen tussen het wel en niet schenden van patentrechten, de laptops zullen allemaal aan dezelfde eisen moeten voldoen.

  Offtopic: Ik weet niet hoe Apple het doet, maar de Macbook Air blijft toch zeker wel de mooiste ultrabook die je ooit hebt gezien?

 • Profielfoto
  csteelooper

  Een patent (NL: octrooi) voor een ontwerp (waarvoor dan ook) is meestal érg nauwkeurig. Het beschrijft niet alleen het uiterlijke ontwerp, maar letterlijk álles wat ermee samenhangt. Dus ook de manier van gebruik van het aluminium (dus het Unibody design van Apple bijvoorbeeld). In de rechtspraak is het vaak zo dat men een octrooi érg goed bestudeert alvorens een vonnis te vellen. De kans dat een rechter zich dus wel degelijk bekend weet met een design is eerder groot dan klein te noemen. Dit geldt in eens zo grote mate voor de advocaten die betrokken zijn/worden bij eventuele rechtszaken.
  .
  Als de fabrikanten die in dit dossier een deel hebben, zich willen sparen van rechtszaken, dan dient er dus méér aangepast te worden, dan alleen het uiterlijke ontwerp van de Ultrabooks. Want als de techniek van productie teveel op die van de MacBook Air lijkt, wil een uiterlijke aanpassing nogal eens onvoldoende blijken.
  .
  Overigens blijven hier twee Amerikaanse bedrijven buiten schot: HP en Dell hebben allebei een notebook op de markt gebracht dat wel érg veel op de MacBook Pro lijkt. HP gebruikt daarbij in de Europese campagne zelfs openlijk de term Unibody – een procédé dat eveneens door Apple ontworpen dan wel gepatenteerd is.
  .
  Het lijkt er dus op dat lang niet elke schending van octrooien even hardhandig wordt aangepakt door Apple. Met andere woorden: het blijft te bezien of (Taiwanese) fabrikanten daadwerkelijk de hete adem van Apple moeten vrezen, zoals dat voor Samsung al vaker het geval is geweest.
  .
  .
  [offtopic]@sanderploegsma: Ja, de MBA blijft voor mij inderdaad het mooiste Ultrabook ooit[/offtopic]

 • Profielfoto
  iPredict

  Intel heeft zelf een zware samenwerking met Apple gedaan om de MacBook Air mogelijk te maken toen die ruim 4 jaar geleden uit kwam.

 • Profielfoto
  iPredict

  Intel heeft zelf een zware samenwerking met Apple gedaan om de MacBook Air mogelijk te maken toen die ruim 4 jaar geleden uit kwam.

 • Profielfoto
  1984

  Allemaal mooi en aardig, maar Apple vond Netbooks niets 11″ veel te klein, daarnaast vraag ik me af waar Apple de Inspiratie vandaan heeft gehaald , onderstaande Netbook bestond al voor dat de eerste MBA verscheen. Indien je echt gaat zoeken , zou Apple moeten vrezen als andere fabrikanten moeilijk gaan doen.

 • Profielfoto
  pim939

  het gaat niet om wie er als eerst was maar wie er een patent op heeft.

 • Profielfoto
  joram

  Allemaal mooi en aardig, maar Apple vond Netbooks niets 11″ veel te klein, daarnaast vraag ik me af waar Apple de Inspiratie vandaan heeft gehaald , onderstaande Netbook bestond al voor dat de eerste MBA verscheen. Indien je echt gaat zoeken , zou Apple moeten vrezen als andere fabrikanten moeilijk gaan doen.

  Nee hoor… Apple meende dat ze op dat moment niet de kwaliteit konden bieden voor een dergelijk klein apparaat voor een prijs die op hetzelfde niveau lag als de toenmalige netbooks. Ze hebben nooit gezegd dat ze het apparaat te klein vonden voor zover ik weet.

 • Profielfoto
  Dexter_202
 • Profielfoto
  1984

  . Ze hebben nooit gezegd dat ze het apparaat te klein vonden voor zover ik weet.

 • Profielfoto
  Dakterras

  […]

  Ineens zie ik helemaal voor me hoe Jack McBrayer als ie wat ouder is in de biografische film over Bill Gates de hoofdrol gaat vertolken…

 • Profielfoto
  rl88

  Beter goed gejat, dan slecht verzonnen… Jammer dat andere fabrikanten niet met iets origineels kunnen komen.

 • Profielfoto
  spacefreek

  Allemaal mooi en aardig, maar Apple vond Netbooks niets 11″ veel te klein.

  Dat ging over 7, 8, 9 inch schermen..

 • Profielfoto
  1984
 • Profielfoto
  KR1275

  Juridische bescherming van patenten in Azië?? Sterkte!
  Kopiëren is een Chinees woord.