Server Admin Tools exit in Mountain Lion

Door: Koen van Tongeren - 14 reacties

Als systeembeheerders ergens een hekel aan hebben, dan is het wel nieuwe software die ze opgedrongen krijgen. Tel daar het aloude gezegde ‘If it Ain’t broken, don’t fix it’ bij op je en kunt je met recht afvragen waarom Apple besloten heeft om de Server Admin Tools uit Mountain Lion Server te halen. In plaats daarvan moet de nieuwe Server app gebruikt worden.

Server Admin Tools, waar onder andere de Server Admin, Server Monitor en Workgroup Manager-applicaties in zitten, werd in OS X 10.7 Lion Server al vervangen door een overkoepelende Server app waar grofweg de zelfde functionaliteit in te vinden was. Systeembeheerders die gehecht waren aan de losse apps met hun vertrouwde interface konden de Server Admin Tools er nog los bij downloaden.

Uit de Advanced Administration Guide die deze week online ging blijkt dat Mountain Lion geen ondersteuning meer biedt voor de Server Admin Tools. Wie ze toch nog wil gebruiken moet simpelweg niet upgraden.

Server app in OS X 10.8 Mountain Lion

Systeembeheerders op OMT, wat vinden jullie van deze stap?

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  Koetjesreep

  Tjah, mensen hoeven niet te upgraden naar ML. Zeker niet als je een server draait.

 • Profielfoto
  psychopot

  Server Admin Tools in Lion (10.7) zijn meer dan een nostalgisch vertrouwd gevoel. Er zijn simpelweg zaken die alleen met Admin Tools (Server Admin / Workgroup Manager) zijn in te stellen onder Lion Server.
  Het is dus maar te hopen dat Apple de Server.app onder Mountain Lion flink heeft uitgebreid, anders wordt het toch vervelend systeembeheren.

  Vergelijk het met de nieuwe Airport Utility onder Lion, daar voor is ook nog de ‘oude’ maar met name uitgebreidere versie (5.6) beschikbaar. Als Apple die schrapt zonder de functionaliteiten van de nieuwe (6.*) versie uit te bereiden wordt ‘less is more’ helaas tijd om naar een alternatief te gaan omzien.

 • Profielfoto
  throttlemeister

  Dan kunnen ze ML Server beter hernoemen naar ML Home Server. Zonder SAT kun je namelijk 3/4 van de dingen die je moet configureren op echte server niet doen, simpelweg omdat ontbreekt. Dus tenzij Apple alle functionaliteit van SAT (en daarmee de ontbrekende functionaliteit in SA) heeft toegevoegd aan SA in ML, dan is ML niet meer bruikbaar als server. Je bent dan beter af met de gewone ML om daar vervolgens bijv. MAMP op te installeren.

 • Profielfoto
  iNicky

  Ik heb toch al het idee dat Apple het hele server-gebeuren een beetje wil laten doodbloeden. Niet in de laatste plaats omdat ze in dat wereldje niet meekunnen en waarschijnlijk voornamelijk omdat de investeringen onvoldoende opbrengen.

 • Profielfoto
  sellis

  Ik ben het grotendeels eens met de reacties hierboven. Of ze de server willen laten doodbloeden weet ik echter zo net nog niet. Ik hoop wel dat de Server App flink uitgebreid wordt. Zoals bijv. nu de homefolders nog prima met Workgroup Manager beheerd konden worden is dat op dit moment met Server App maar matigjes. Overstappen naar ML kan in principe uiteraard altijd. We worden dan echter wel gedwongen om (nog) meer gebruik van de terminal te maken. Betekent waarschijnlijk ook dat het examen “Server Essentials” opnieuw gedaan moet worden en een simpelere upgrade er niet inzit:-(

 • Profielfoto
  ThaboZ

  Ik draai productie op een XSAN netwerk, 10.6 voldoet prima aan alle eisen, upgraden naar Lion of Mountain Lion zal er voor ons niet echt in zitten. We hebben een test XSAN opgezet met Lion, Lion server & FCPX maar moet zeggen dat de stabiliteit die we hebben onder Snow Leopard niet te verkrijgen is met Lion server. Voorlopig zullen we nog wel onder 10.6 blijven werken!

 • Profielfoto
  iep

  Ho Ho, systeembeheerders vinden nieuwe software helemaal niet erg mits het maar doet wat het moet doen! Zolang Server maar gewoon hetzelfde kan doen als de Server Admin Tools is er niks aan de hand. Daarnaast zullen de meesten vandaag de dag wel in een Active Directory omgeving draaien en vrij weinig met OS X Server zelf doen. Lijkt mij niet geheel onverstandig dat Apple zich wat meer op dit soort dingen gaat toespitsen (met AD Macs en iOS devices beheren zorgt voor een heel wat grotere acceptatie van het spul).
  .
  @throttlemeister: je bedoelt grafisch beheren want via de commandline kan het altijd nog.

 • Profielfoto
  simonelb

  Niet echt een probleem de server.app is in ieder geval een stuk sneller dan in 10.7 server.
  Maar ligt het aan mij of mist de DHCP functie ?

 • Profielfoto
  macpro

  Ik mis RADIUS ondersteuning.
  Maar volgens de documentatie die hier boven staat vermeld zou het er toch nog in zitten. Alleen zet je het nu als volgt aan:

  You turn on RADIUS for OS X Server by selecting your AirPort device in the Server app sidebar and selecting “Allow users name and password login over Wi-Fi.” The Server app starts RADIUS on your server, registers the selected Apple wireless device with RADIUS, and authorizes all user accounts on the server to access your wireless network.

  Ik hoop dat dat niet waar is, want dan slaan ze de plank volledig mis. Er zijn voldoende organisaties die wel Airports hebben, maar die niet als router gebruiken. En alleen een Airport die je als router gebruikt kun je tot nu toe in Server.app beheren.

  Zucht. Gaat de verkeerde kant op.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Systeembeheerders op OMT, wat vinden jullie van deze stap?

  Tsja, dan zelf maar weer wat devven… Het is wel jammer dat zo’n tool eruit wordt gehaald.

 • Profielfoto
  throttlemeister

  @throttlemeister: je bedoelt grafisch beheren want via de commandline kan het altijd nog.

  Correct. Maar de documentatie van Apple is nu ook niet zo, dat je makkelijk en snel kan leren hoe alles via de CLI te doen. De manual gaat vrijwel volledig uit van de GUI.

  CLI vind ik persoonlijk prima, want dat is ook makkelijker remote te doen, maar dan moet er wel een goede reference manual zijn waar je alle commando’s en tool terug kan vinden. Gewoon een beetje weg hacken in verschillende config files is met OSX server naar mijn ervaring niet altijd zo slim.:)

 • Profielfoto
  YoYelloW

  ik heb de ML server app hier draaien in een VM op mountain lion GM, er is wel degelijk gesleuteld aan de app en er zijn wel aardig wat dingen bij gekomen. Maar lang niet zo uitgebreid als de SAT waren.

 • Profielfoto
  iep

  Maar de documentatie van Apple is nu ook niet zo, dat je makkelijk en snel kan leren hoe alles via de CLI te doen. De manual gaat vrijwel volledig uit van de GUI.

  Het zijn standaard open source tools welke breeduit in de UNIX wereld worden gebruikt. Zo moeilijk zijn die dingen nou ook weer niet te vinden plus dat een systeembeheerder ook wel de nodige skills en kennis moet hebben om ondanks een te summiere handleiding de klus te klaren:) Dan loop je in ieder geval ook niet in het wilde weg config files te editten. Maar toegegeven, ik heb dan eerlijk gezegd veel liever iets van Linux of FreeBSD dan een OS X.