Safari-akefietje kost Google 22 miljoen

Door: Koen van Tongeren - 33 reacties

Nadat in februari duidelijk werd dat Google misbruik maakte van een bug in Safari en zo stiekem cookies verzamelde was het een kwestie van tijd totdat het bedrijf hiervoor officieel op de vingers getikt zou worden door de Federal Trading Commission (FTC). Die tik lijkt nu daadwerkelijk uitgedeeld te worden en hij blijkt een stuk fermer dan verwacht.

Vooraf werd door insiders voorspeld dat Google een boete van 10 miljoen dollar boven het hoofd zou hangen maar dat hierover nog onderhandeld werd met de FTC. Die onderhandelingen zijn blijkbaar niet vlotjes verlopen want het bedrag is volgens de Wall Street Journal inmiddels vastgesteld op 22,5 miljoen dollar (meer dan 18 miljoen euro).

Als het bericht van de WSJ klopt zou Google de hoogste boete incasseren die de FTC ooit opgelegd heeft. Daarmee voegt de commissie de daad bij het woord nadat eerder bekend werd dat extra hard opgetreden zou worden tegen digitale privacy-schending.

In februari 2012 werd bekend dat Google code in advertenties op websites verstopte waarmee cookies geplaatst konden worden in Safari voor OS X en iOS. Het kwalijke hieraan was het feit dat dit ook mogelijk was als de gebruiker het plaatsen van cookies uitgezet had in de instellingen van Safari. Google slaagde hierin door gebruik te maken van een bug in Safari die inmiddels verholpen is.

Reacties

33 reacties
 • Profielfoto
  ro_me

  Nog altijd veel te weinig. Maar het begint er iig al meer op te lijken. Bedrijven als Google, Apple, MS etc. Moeten straf krijgen na ratio. Hoe meer vermogen/winst, hoe groter de geldboete.

 • Profielfoto
  macqintosh

  Dus iemand die meer verdient dan jij moet ook een hogere boete krijgen bij te hard rijden? Ook al is het vergrijp identiek?

 • Profielfoto
  macpro

  @macquarius: dat lijkt oneerlijk, maar eigenlijk is het dat niet helemaal. Iemand die veel verdient zal bij een lage boete niet echt geprikkeld worden om zijn gedrag te veranderen. Er is een land (ik dacht Denemarken?) waar je boetes krijgt in verhouding tot je inkomen.

 • Profielfoto
  michiel112

  Dus iemand die meer verdient dan jij moet ook een hogere boete krijgen bij te hard rijden? Ook al is het vergrijp identiek?

  Ja.

 • Profielfoto
  alexjeee

  als je google of andere grote bedrijven een boete geeft van 3 miljoen dollar zullen ze echt niet ervan schrikken en hun gedrag veranderen hoor, als het aan mij lag konden ze hiervoor zeker wel 80 miljoen voor neertellen!

 • Profielfoto
  UtregCity

  @macpro: dat is Zwisterland!:)

 • Profielfoto
  MacSjon

  @macquarius: dat lijkt oneerlijk, maar eigenlijk is het dat niet helemaal. Iemand die veel verdient zal bij een lage boete niet echt geprikkeld worden om zijn gedrag te veranderen. Er is een land (ik dacht Denemarken?) waar je boetes krijgt in verhouding tot je inkomen.

  Zweden is dat ook zo, maar zelfs hier in Nederland is dit het geval bij ernstige/meermalige overtredingen (moet je het wel bont maken hoor).

 • Profielfoto
  donut

  Een andere reactie kan zijn- (een periode) niet meer mogen adverteren…
  die maatregel werkt vanzelf na ratio

 • Profielfoto
  strigoi

  Wat dacht je van een week geen internet;)

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  Ik snap niet dat Google een boete krijgt hiervoor. Safari is een downloader en cookies worden door de browser zelf opgeslagen en niet omdat Google ‘malicious’ software installeert. Iemand schrijft een virus en wordt niet de moeite gedaan om hem/haar te vervolgen maar wanneer iemand gebruikt maakt van de mogelijkheden die gecreëerd zijn door slechte/onvolledige software te releasen krijgt hij meteen een boete.

  Laat Apple hiervan leren en hun fouten ongedaan maken in plaats van extra geld verdienen aan slechte software releases.

 • Profielfoto
  macqintosh

  Lekker krom. Dan word je dus dubbel gestraft, een omdat je een overtreding begaat en twee omdat je meer geld verdient dan een ander. Gelukkig bestaat dat niet in NL en zal er ook nooit komen.

  Ik ben er wel voor om bij herhaling of als het vergrijp ernstig genoeg is zwaarder te straffen maar dan wel voor iedereen. En de zwaardere straffen zijn een prikkel om iets te laten.

  Als je de grootverdieners meer laat betalen voor dezelfde overtreding zal je wellicht deze groep prikkelen om zicht te gedragen maar de groep die weinig inkomen heeft niet hoor.

 • Profielfoto
  farl4web

  Dus iemand die meer verdient dan jij moet ook een hogere boete krijgen bij te hard rijden? Ook al is het vergrijp identiek?

  Ik vind ook dat boetes in verhouding moeten staan naar inkomen, dat is veel eerlijker. Het gaat erom dat het “pijn” doet en dat je het “voelt”. Daarom is het eerlijker om rijkere bedrijven een hogere boete te geven. Om bijvoorbeeld € 90 euro boete gaat Google zich niet zo druk maken, laat ze het maar voelen!

 • Profielfoto
  jorgdane

  @dj bazzie wazzie:
  Als jij je achterdeur eens vergeet af te sluiten of zelfs open laat staan geeft dat nog niemand het recht om jouw huis binnen te gaan.
  Het zou zelfs netter zijn om je te waarschuwen dat je deur open is…
  #normenenwaarden

 • Profielfoto
  macqintosh

  Dus iemand die laten we zeggen €15.000,- per maand verdient moet hij/zij bij het door rood rijden een boete betalen van €2200,-? Uitgaande dat €1500,- netto per maand een nominaal is. Das toch belachelijk…
  Zullen we dan ook maar de boodschappen, benzine, wegenbelasting, etc. aan het inkomen koppelen?
  Iemand die rijk is betaalt dan gewoon €100,- voor een pak melk, €1650,- per liter benzine en €3000,- per maand aan wegenbelasting.

 • Profielfoto
  Needler

  Dus iemand die meer verdient dan jij moet ook een hogere boete krijgen bij te hard rijden? Ook al is het vergrijp identiek?

  Zeker. Daar ben ik helemaal voor. Als ik een boete van €2,50 voor rijden door rood licht krijg, leer ik daar natuurlijk niets van.

  Je opmerking over een pak melk van 100 euro slaat natuurlijk nergens op. Alleen straffen naar ratio. Een pak melk kopen is geen straf.

 • Profielfoto
  CorMac

  @macquarius: Wat jij zegt slaat gewoon weer nergens op! Eten heeft er niks mee te maken. Het gaat erom dat de boete hoger moet zijn voor iemand die meer verdient zodat hij/zij in het vervolg nadenkt over zijn acties. Als iemand €10 000/maand verdient zal hij/zij een boete van €200 a 300 echt niet voelen terwijl dat voor iemand met €1500/maand een verschil kan maken om rond te komen die maand.

 • Profielfoto
  quincyt

  @macquarius: Het belastingstelsel houdt al rekening met lagere en hogere inkomens (verschillende belastingschalen). Een boetestelsel kan ook met een percentage gedaan worden en zou op zich eerlijk zijn, het gaat tenslotte wel om een overtreding/vergrijp!

  Voorbeeld: Ik stond paar weken geleden in de file om naar een wedstrijd van oranje in de Arena te gaan. Ik sta daar te wachten en de dure auto’s (Porsches, Rolls Royce, Aston Martin, Mercedes AMG modellen) reden me via de vluchtstrook zo voorbij. Voor mij geen optie, omdat ik de boete niet wil riskeren (en ik normen en waarden heb!). Voor hun geen probleem, omdat de boete niets voorsteld (en blijkbaar geen normen en waarden).

  Met een percentage systeem vang je af dat mensen zich beter dan anderen voelen (en daardoor denken dat zij bepaalde dingen wel mogen) omdat ze meer geld hebben.

  Neemt niet weg dat zo’n systeem makkelijk te omzeilen als je veel geld hebt. En ongelooflijk moeilijk te controleren.

 • Profielfoto
  macqintosh

  @CorMac

  @macquarius: Wat jij zegt slaat gewoon weer nergens op! Eten heeft er niks mee te maken. Het gaat erom dat de boete hoger moet zijn voor iemand die meer verdient zodat hij/zij in het vervolg nadenkt over zijn acties. Als iemand €10 000/maand verdient zal hij/zij een boete van €200 a 300 echt niet voelen terwijl dat voor iemand met €1500/maand een verschil kan maken om rond te komen die maand.

  Waarmee ik alleen maar aangeef hoe belachelijk verschillende boetebedragen voor hetzelfde vergrijp is. Als iemand die 10 ruggen in de maand verdient er financieel geen last van heeft zal hij het inderdaad niet laten de overtreding nogmaals te begaan maar bij drie keer ben je gewoon je rijbewijs kwijt. Das veel eerlijker dan iemand die veel verdient meer te laten betalen.

 • Profielfoto
  Needler

  Waarmee ik alleen maar aangeef hoe belachelijk verschillende boetebedragen voor hetzelfde vergrijp is. Als iemand die 10 ruggen in de maand verdient er financieel geen last van heeft zal hij het inderdaad niet laten de overtreding nogmaals te begaan maar bij drie keer ben je gewoon je rijbewijs kwijt. Das veel eerlijker dan iemand die veel verdient meer te laten betalen.

  Google kan moeilijk zijn rijbewijs kwijtraken na drie overtredingen.

 • Profielfoto
  BenDover

  @Needler, toch klopt dat voorbeeld van een pak melk. Wat denk je dat ze met de huren willen gaan doen, betalen naar inkomen tegen het zogenaamde scheefwonen. Iemand die geen behoefte heeft een een dure woning maar liever zijn geld steekt in: vakantie/uitgaan/auto wordt dan gestraft.

 • Profielfoto
  quincyt

  @BenDover:
  Het is zeker niet hetzelfde. De actie die Google heeft uitgehaald is bewust door hen gedaan, terwijl zij zich er van bewust waren dat dit tegen de regels in was. Hetzelfde is van toepassing op te hard rijden. Je weet dat het niet mag, dus als je het doet is een boete de consequentie.

  Dat van dat scheefhuren is weliswaar ook een wet (aan het worden), maar is vrijwel volledig onterecht. Waar de regels betreffende snelheid op de weg zijn voor onze veiligheid, is deze regel om zogenaamd de woningmarkt op gang te krijgen. Het is gewoon een stomme en domme regel van ons overheid en zij willen zich weer eens graag bemoeien met van alles nog wat! Want als ze even verder kijken en denken, zien ze dat de prijzen in de huizenmarkt (koop, huur, hypotheekrente) gewoon belachelijk hoog zijn (geworden). Dat zouden ze eerst eens aan moeten pakken, voordat ze dit soort regels invoeren.

 • Profielfoto
  Thomas18NL

  “en daardoor denken dat zij bepaalde dingen wel mogen”

  Hoezo, iedereen is gelijk in Nederland en dus krijgt iedereen dezelfde boete. Het is toch van de zotte dat als je succesvoller bent dan anderen je meer moet gaan betalen voor je boetes. Alles is nu eenmaal te koop, alleen gezonheid niet (/in mindere mate).

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Heel terecht dat Google deze boete krijgt voor het stelen en verkopen van persoonlijke informatie, want daar gaat het om. Het bedrag is veel te laag, want dit is peanuts voor Google. Een bedrijf van dat formaat merkt er pas iets van als het in de honderden miljoenen loopt.
  Deze kwestie vind ik véél ernstiger dan de koppelverkoop van Internet Explorer met Windows, waarvoor Onze Neelie Kroes Microsoft een paar jaar geleden 500 miljoen heeft laten betalen. DAT zijn bedragen waar dit soort bedrijven iets van leren!

 • Profielfoto
  iNicky

  @MacAanZee, enig idee waarom dit dan zo laag is uitgevallen? Alleen symbolisch?

 • Profielfoto
  quincyt

  @Thomas18NL:
  Grappig dat jij ‘succes’ laat afhangen van iemand zijn/haar inkomen. Ik ken mensen die beter werk doen dan ikzelf (mensen helpen), maar daar minder voor betaald krijgen. In mijn ogen zijn die personen net zo succesvol (dan al niet succesvoller) dan mijzelf.

  Gelijk, succesvoller, alles te koop. Mooie wereld leef jij in;)

  @MacAanZee: Helemaal eens!

 • Profielfoto
  ro_me

  Lekker krom. Dan word je dus dubbel gestraft, een omdat je een overtreding begaat en twee omdat je meer geld verdient dan een ander. Gelukkig bestaat dat niet in NL en zal er ook nooit komen.

  Ik ben er wel voor om bij herhaling of als het vergrijp ernstig genoeg is zwaarder te straffen maar dan wel voor iedereen. En de zwaardere straffen zijn een prikkel om iets te laten.

  Als je de grootverdieners meer laat betalen voor dezelfde overtreding zal je wellicht deze groep prikkelen om zicht te gedragen maar de groep die weinig inkomen heeft niet hoor.

  Het is toch een straf? 40 euro toch geen straf voor iemand die 15000 euro netto per maand verdiend. Natuurlijk is per ratio beter, dan voelt ieder de straf gelijk waardig.

 • Profielfoto
  throttlemeister

  Lekkere SP ideeën hebben we weer hier. Alsof mensen die meer verdienen ook dus meer over houden aan het eind van de maand. De kosten zijn vaak ook navenant hoger, maar daar hoor je niemand over. Mijn hypotheek is hoger als het minimumloon en aan het eind van de maand is meestal het salaris schoon op. Niet dat je daardoor medelijden met me hoeft te hebben, want ik heb het dus echt niet slecht. Maar de notie dat een boete van 100 euro mij toch geen pijn doet en dat dit dus maar beter 500 zou moeten zijn, is te belachelijk voor woorden. Iedereen in dit land doet maar alsof iemand die een leuk salaris heeft een kip is die oneindig geplukt kan worden. Bah.

  Het zou goed zijn als men in dit land ipv afgunstig naar anderen te kijken, hier naar zou kijken als voorbeeld om dat met hard werken ook te bereiken. Maar nee, in NL is middelmatigheid troef.

  /rant

 • Profielfoto
  Bianco

  Het heeft niets met afgunst te maken. Een boete opleggen van 5% van het totale inkomen per maand is voor iedereen hetzelfde. Of je nu 100 of 100.000 euro per maand verdiend, je betaald allebei 5% boete, en dat doet voor beiden even zeer.
  Het word vaker verteld door de dames en heren politici: boetes zijn een prikkel om de overtreding niet meer te maken, rn inderdaad, bellen in de auto voor 150 euro boete, doet mij wel zeer, maar iemand met en inkomen van 10.000 euro per maand veel minder. Bovendien kun je je afvragen waarom iemand met 10.000 euro in de maand wel een dure auto kan rijden, maar niet de centen heeft om een carkit in te bouwen?

  En dat je salaris schoon op gaat, is een keuze. Voor de onderkant van de maatschappij is dat vaak geen keuze, omdat er geen keuze is. Je hoeft namelijk niet in een huis van een miljoen te wonen, om maar eens wat te noemen, maar onder de sociale huurwoningen zit alleen nog een kartonnen doos.

  N.B. Belastingen worden ook in percentages geheven, niet in euro’s.

 • Profielfoto
  Wyodor

  FTC = Federal Trade Commission

  http://www.ftc.gov/

  Het handelt dus niet zelf.

 • Profielfoto
  iNicky

  Wie denkt dat zwaarder straffen helpt moet maar eens een krant lezen.

 • Profielfoto
  mac osx rules

  Dus iemand die meer verdient dan jij moet ook een hogere boete krijgen bij te hard rijden? Ook al is het vergrijp identiek?

  Ja.

  .
  Laten we dan meteen zeggen dat tokkies ook minder hoeven te betalen voor producten, en rijke mensen meer. Logisch, want dan willen de rijke mensen vast wel door gaan met werken.
  .
  Voor bedrijven zal dat vast wel anders liggen. Maar ik neem aan dat dat al zo werkt.;)

 • Profielfoto
  Bianco

  Op bellen of smsen in de auto mag wat mij betreft een boete van 10.000 euro staan. Moet jij eens kijken hoe snel dat handsbusy bellen voorbij is.

  En geweldsdelicten of inbraken en dergelijke dienen nooit met een geldboete afgedaan te worden. Of zelfs maar met een taakstraf. Iets Gejat? Ga maar brommen. Nog een keer iets gejat? Drie keer zo lang de straf. Nog niks geleerd? 10 jaar achter de tralies. In Nederland wordt er halfzacht gestraft. Slechte jeugd gehad, a gossie, hier, ga maar lekker door met stelen…

 • Profielfoto
  Bianco

  Nogmaals, een boete van laten we zeggen 5% van het inkomen is voor een ieder gelijk, niet in geld, maar wel in percentage. Bovendien is het een sanctie op een foute actie. Het heeft niets met de aanschaf van een product te maken, en valt dan ook niet te vergelijken.