Road trip! Bezoek het datacenter van Apple

13 reacties

Je vakantie nog niet geboekt en zin in een ultrageeky avontuur deze zomer? Bezoek dan het piepkleine Maiden in North Caroline, waar de afgelopen jaren enkele van ’s werelds grootste datacenters uit de grond zijn gestampt, aldus TUAW. Ook Apple plofte er een poosje geleden haar nieuwe data-archiefbak neer, terwijl ook Google en Facebook er een lap grond hebben. Retecool dus!

Volgens Apple’s eigen website heeft het datacenter zo’n 20-megawatt aan stroom nodig. Daarvan wil Apple tegen het eind van dit jaar maar liefst 60 procent zelf opwekken. Er worden daarom op dit moment twee fancy zonneboerderijen gebouwd, die ieder 42 miljoen kWh aan energie moeten opwekken. Daarnaast hoopt Apple tegen die tijd haar nieuwe op biogas werkende installatie op poten te hebben, die nog eens zo’n 40 miljoen kWh moet leveren. Tezamen dus een 124 kWh aan energie, goed voor exact 10,874 huishoudens. En dat allemaal hartstikke schoon natuurlijk.

De zonneboerderijen zelf zien er op dit moment nog vrij saai uit en hebben nog maar weinig weg van een boerderij. Naast de exact honderd palen waarop straks de fotovoltaïsche arrays die de zon moeten opvangen geplaatst zullen worden, vallen er niet bijzonder veel mooie plaatjes te schieten. De omgeving waarin de datacentra zich bevinden bestaat voornamelijk uit een heleboel bomen. Die hebben als nadeel dat ze het zicht op het gros van de gebouwen ontnemen, maar bieden daarentegen wel een uitstekende mogelijkheid tot het spelen van verstoppertje. De meeste faciliteiten zijn bovendien behoorlijk goed beveiligd en dus omgeven door grote hekken.

Wat is er dan verder nog te zien in de omgeving? Nou, niet bijster veel. Het dichtstbijzijnde dorpje telt slechts 3000 inwoners en naast een reuzegezellig BBQ-restaurant is er niet veel te beleven. Mocht je dus nog niet geheel overtuigd zijn, dan kun je ook gewoon een kijkje nemen op Google Maps.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  MacAanZee

  Eh….zullen we daar dan in élk geval Apple Maps van maken!

 • Profielfoto
  KeKo

  Ik ben misschien geen 16 meer, maar ook niet oeroud. Maar ‘retecool’? Verder staat er echt helemaal niets interessant in dit artikel….

  Wil je een uitermate geeky tripje maken deze zomer, ga dan naar…., want daar is het niet leuk.
  Maak dan echt een leuk verhaal, steek er energie in en laat zien wat een leuke roadtrip is met wel leuke Apple-punten (en dan niet alleen infinity loop 1).

  Ik wil niet de zoveelste azijnpisser zijn, neem bijna elke dag de berichten op OMT door en ben blij met de info die erop staat (en ja, veel staat ook op 9to5, maar toch is het leuk), maar dit is echt onzin…

 • Profielfoto
  KeKo

  en interessant moet natuurlijk interessants zijn;)

 • Profielfoto
  Tomac5

  Begrijp het nut van dit bericht ook niet helemaal, buiten het feit dat het leuk verstoppertje spelen is rondom de serverfarm…

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik vind dat One More Thing na het plaatsen van het artikel over deze super boring & dure trip nu maar een low budget alternatief moet aanbieden: een trip met rondleiding door OMT hoofdkwartier, met gratis drankje & chips:):)

 • Profielfoto
  100percentme

  Ik vind het wel grappig. Ik ben nu serieus van plan om daar ooit eens een keer verstoppertje te gaan spelen. Bedankt voor de tip jongens!

 • Profielfoto
  Qapla

  Ik ben misschien geen 16 meer, maar ook niet oeroud. Maar \’retecool\’? Verder staat er echt helemaal niets interessant in dit artikel….

  Wil je een uitermate geeky tripje maken deze zomer, ga dan naar…., want daar is het niet leuk.
  Maak dan echt een leuk verhaal, steek er energie in en laat zien wat een leuke roadtrip is met wel leuke Apple-punten (en dan niet alleen infinity loop 1).

  Ik wil niet de zoveelste azijnpisser zijn, neem bijna elke dag de berichten op OMT door en ben blij met de info die erop staat (en ja, veel staat ook op 9to5, maar toch is het leuk), maar dit is echt onzin…

  Het was sarcastisch bedoeld denk ik.

 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  42*2 miljoen KWh + 40 miljoen KWh is 124 miljoen KWh, niet 124 KWh;)

 • Profielfoto
  Pokerface

  10,874 huishoudens? Dat zijn er niet veel. Dat moet waarschijnlijk 10.874 zijn.
  En 20 Mega Watt aan stroom? Volgens druk je stroom niet uit in Watt. Wat? Precies ja…
  Niet het beste artikel van OMT

 • Profielfoto
  SunKeeper

  124 kWh in 10 huishoudens? Als dat voor een jaar is…

 • Profielfoto
  G0erwt

  ach ja, de bedoeling was wel duidelijk. Waar echter 3000 mensen wonen, noem ik geen dorp meer. En dat er niets te beleven valt … wat dacht je van de golfbaan, die er op een ‘steenworp afstand’ ligt?
  Overigens lijkt het me leuker om naar Boston te gaan:

 • Profielfoto
  Rtaal

  @pokerface dit is geen betaalde krant ofzo hoor. Die komma is waarschijnlijk gewoon copy/paste en ik amerika is een komma een punt (bij nummer notatie). Het is gewoon een gratis artikel en als je snapt wat ze bedoelen is dat niet zo’n extreem probleem of wel? Appreciate what you get, zo zie ik het.

 • Profielfoto
  llowboy

  Het is North Carolina