Cyrille Klaassen
Cyrille Klaassen Nieuws 11 juli 2012
Leestijd: 2 minuten

Road trip! Bezoek het datacenter van Apple

Je vakantie nog niet geboekt en zin in een ultrageeky avontuur deze zomer? Bezoek dan het piepkleine Maiden in North Caroline, waar de afgelopen jaren enkele van ‘s werelds grootste datacenters uit de grond zijn gestampt, aldus TUAW. Ook Apple plofte er een poosje geleden haar nieuwe data-archiefbak neer, terwijl ook Google en Facebook er een lap grond hebben. Retecool dus!

Volgens Apple’s eigen website heeft het datacenter zo’n 20-megawatt aan stroom nodig. Daarvan wil Apple tegen het eind van dit jaar maar liefst 60 procent zelf opwekken. Er worden daarom op dit moment twee fancy zonneboerderijen gebouwd, die ieder 42 miljoen kWh aan energie moeten opwekken. Daarnaast hoopt Apple tegen die tijd haar nieuwe op biogas werkende installatie op poten te hebben, die nog eens zo’n 40 miljoen kWh moet leveren. Tezamen dus een 124 kWh aan energie, goed voor exact 10,874 huishoudens. En dat allemaal hartstikke schoon natuurlijk.

De zonneboerderijen zelf zien er op dit moment nog vrij saai uit en hebben nog maar weinig weg van een boerderij. Naast de exact honderd palen waarop straks de fotovoltaïsche arrays die de zon moeten opvangen geplaatst zullen worden, vallen er niet bijzonder veel mooie plaatjes te schieten. De omgeving waarin de datacentra zich bevinden bestaat voornamelijk uit een heleboel bomen. Die hebben als nadeel dat ze het zicht op het gros van de gebouwen ontnemen, maar bieden daarentegen wel een uitstekende mogelijkheid tot het spelen van verstoppertje. De meeste faciliteiten zijn bovendien behoorlijk goed beveiligd en dus omgeven door grote hekken.

Wat is er dan verder nog te zien in de omgeving? Nou, niet bijster veel. Het dichtstbijzijnde dorpje telt slechts 3000 inwoners en naast een reuzegezellig BBQ-restaurant is er niet veel te beleven. Mocht je dus nog niet geheel overtuigd zijn, dan kun je ook gewoon een kijkje nemen op Google Maps.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Road trip! Bezoek het datacenter van Apple
Sluiten