Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 17 juli 2012

“Picasso en Van Gogh zouden op een iPad geschilderd hebben”

De komst van de iPad heeft niet alleen een revolutie ontketend in het onderwijs, de zorg of bij iedereen die zich voorheen verveelde op de bank. Nee, ook kunstenaars hebben de tablet vanaf het prille begin omarmt als het canvas van de 21e eeuw.

Neem nu David Hockney. Dit pop art-fenomeen schetst en schildert al sinds 2010 op de iPad en volgens hem zouden grootheden als Pablo Picasso en Vincent van Gogh dat ook gedaan hebben als ze nu zouden leven. Met name de snelheid waarmee hij kan schetsen en zijn werk kan rondsturen heeft van Hockney een iPad-kunstenaar gemaakt. “Je kan om 6 uur ‘s ochtends een schets van de zonsopgang maken en ‘m om 7 uur naar je vrienden doorsturen!”

Ook vindt Hockney het geweldig hoe de opbouw van zijn werk onthouden wordt door de iPad-app waarmee hij werkt. Zodra hij klaar is kan hij een filmpje starten waarin zijn kunstwerk opgebouwd wordt, van de eerst aanraking met het scherm tot de laatste.

Twee iPad-schetsen van David Hockney

Een aantal van Hockney’s iPad-kunstwerken zijn eerder in musea over de hele wereld vertoond op iPhones en iPads. Nu hangt een verzameling van zijn werk uitgeprint en ingelijst in het Guggenheim-museum in Bilbao. Daar zijn de werken nog tot en met september te bewonderen.

Hockney is zeker niet de enige kunstenaar die de iPad gebruikt. In Nederland deelt kunstenares Marjolijn van den Assem elke dag een verse iPad-tekening via haar Daily Drawing (waarvoor je je gratis kunt aanmelden). Vorig jaar besteedden we ook aandacht aan Kamagurka die in het Stedelijk Museum van Amsterdam 24 uur lang iPad-tekeningen maakte die direct werden uitgeprint.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
“Picasso en Van Gogh zouden op een iPad geschilderd hebben”
Sluiten