Patent verklapt OS X-dock met diepere laag

19 reacties

Met de komst van Launchpad zou je misschien denken dat Apple langzaam maar zeker afscheid neemt van het dock in OS X. Toch is er vandaag een patent uitgekomen waaruit het tegenovergestelde blijkt. Apple heeft nog grootse plannen voor het dock!

Het patent, dat begin dit jaar werd aangevraagd, beschrijft een dock dat uit meerdere lagen bestaat die per applicatie verschillen. De bovenste laag bevat icoontjes en functies die van toepassing zijn op de applicatie die open staat. De laag eronder kan icoontjes van andere apps tonen (zoals het huidige dock doet). Om van laag naar laag te navigeren maakt de gebruiker een bepaalde beweging over het dock op het trackpad of met de muis… of misschien met een vinger?

Uit de omschrijving van het patent valt verder weinig op te maken over de specifieke toepassing van het gelaagde dock. Mogelijk probeert Apple er OS X en iOS dichter bij elkaar mee te brengen en/of OS X meer geschikt te maken voor een (multi-)touch interface. Het dock zou bijvoorbeeld functies over kunnen nemen die nu nog weggestopt zitten in de menubalk.

Afbeelding bij de patentaanvraag (via Patently Apple)

Natuurlijk hoeft de aanvraag en het verkrijgen van het patent niet te betekenen dat het nieuwe dock daadwerkelijk terug zal komen in een volgende versie van OS X. Wel blijkt dat het dock intern in ieder geval nog niet afgeschreven is bij Apple en misschien wel de voorbode is van de samensmelting van OS X en iOS.

Welke toepassingen zie jij voor een multi-layer-dock?

 

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  iQuinten

  Als het maar niet een te groot stuk van m’n beeld in neemt…

 • Profielfoto
  janjaap

  Wijst in de richting van een iMac met touch screen. Zoals eerder gepost, met het kantelscherm.

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  Ik zie zelfs toepassing als Windows taakbalk?

 • Profielfoto
  sbams

  Een multi-layer in de Dock kan een goede wijziging zijn voor de bestaande toepassing in bijvoorbeeld AppleTV. De user-experience en begrijpelijkheid in hiƫrarchie van de dock zal hierdoor verbeteren.

 • Profielfoto
  paradoxdesign

  Afscheid nemen van het dock omdat het alternatief Launchpad is??? Vreemde redenering, wie gebruikt de Launchpad uberhaupt? Een mooier alternatief voor het Dock is Spotlight, of nog beter, Quicksilver…

 • Profielfoto
  ndr

  Zie Launchpad niet als vervanging van het Dock. Mag dan misschien handig zijn op 11″ MacBook Air als je maar een paar programma’s gebruikt, maar voor mij (en ik denk voor velen) geen goed alternatief. Een dynamische Dock, al dan niet te voorschijn te halen met een gesture, lijkt me een stuk handiger.

 • Profielfoto
  iQuinten

  Afscheid nemen van het dock omdat het alternatief Launchpad is??? Vreemde redenering, wie gebruikt de Launchpad uberhaupt? Een mooier alternatief voor het Dock is Spotlight, of nog beter, Quicksilver…

  Nou, launchpad is handig! Echter moet je dan wel een nieuwe Mac hebben, anders moet je al je applicaties sorteren en dat is in de meeste gevallen geen doen. Ik gebruik vaak Launchpad om mn bureaublad netjes ‘clean’ te houden

 • Profielfoto
  iNicky

  En voor zoiets moet weer een patent uitkomen?

 • Profielfoto
  J-vision

  Ik gebruik launchpad regelmatig maar moet mij hier wel toe dwingen. Het werkt best snel en handig als je gebruik maakt van de multitouch op je touchpad maar ik ben gewoon gewend om programma’s te starten vanuit spotlight.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @iNicky: voor alles moet een patent uitkomen. En zo’n patent moet je met rechtszaken bevechten anders loop je een fortuin mis. Zo is de uitvinder van het cassettebandje (de “Compact Cassette”) miljarden misgelopen omdat de patenten niet goed waren. Iedereen kon daardoor het product naar hartelust namaken zonder dat de fabrikant er iets voor kreeg. Wie was die fabrikant? Philips!
  En de uitvinder die in 1974 de CD-speler op de Amsterdamse Firato introduceerde, had ook de zaak niet goed geregeld. Hoe het precies zat weet ik niet. Wie die fabrikant was? Alweer Philips! Philips had de CD aflezing met laser uitgevonden, die nog steeds ook in computers wordt gebruikt. Sony had een veel slechtere uitvinding: apparaat met naald op CD. Maar door veel betere marktstrategie kon Sony Philips dwingen om zijn eigen patent met Sony te delen. En Sony heeft er verreweg het meeste aan verdiend.
  Sony had op zijn beurt de VHS video uitgevonden, maar vond die te slecht om op de markt te brengen en ontwikkelde de videorecorder verder tot een veel beter systeem: de Betamax. Maar een aantal fabrikanten brachten de half ontwikkelde VHS gewoon sneller op de markt en Sony had het nakijken.
  Philips kwam daarna met een prima product: de Video 2000, maar te laat en te duur. Daarom is dat nooit wat geworden. Patenten en marktstrategie zijn daarom van enorm belang voor succes!

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Uiteindelijk werd het slechtste videosysteem, de VHS de wereldnorm en het grootste succes. Geen voordeel voor de consument dus!

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Interessant de ontwikkelingen in het Dock. Ik zie dat niet verdwijnen. Misschien wordt een extra laag in het Dock gebruikt om te navigeren binnen programma’s?

 • Profielfoto
  Hessel89

  Ik vind de dock van Windows 7 velen malen praktischer dan die van OSX.

  idee is misschien gestolen maar het is nog beter uitgewerkt ook..

 • Profielfoto
  macsterdam

  NeXTSTEP 4 had een dock met tabs, zoals hier te zien is.. Zouden ze bij Apple eindelijk iets van dat idee gaan verwerken in het huidige OS X dock. Ik zou daar helemaal niet rouwig om zijn.

 • Profielfoto
  INCTRL

  Wijst in de richting van een iMac met touch screen. Zoals eerder gepost, met het kantelscherm.

  Gaaaaap.

 • Profielfoto
  GuidoH

  Wijst in de richting van een iMac met touch screen. Zoals eerder gepost, met het kantelscherm.

  Man, hou toch op… Dat gaat nooit gebeuren! :’)

 • Profielfoto
  Qapla

  Als ze de dock wegdoen ga ik terug naar windows.
  Als ze de dock teveel veranderen en ik hem niet meer mooi vind ga ik ook terug naar windows.

 • Profielfoto
  NTG

  Zeer slim bedacht moet ik zeggen. Maar ik wordt er nu nog niet razend opgewonden van. We gaan het zien…

 • Profielfoto
  iPredict

  Nogmaals. OSX en iOS gaan niet samensmelten. Het ecosysteem gaat alleen consistenter worden qua UI.