Jan David Hanrath
Jan David Hanrath Nieuws 26 juli 2012

OS X Server, Mountain Lion voor pro’s

Met elke versie van OS X brengt Apple ook een server-versie uit. Sinds 10.7 Lion is dit niet meer een volledig besturingssysteem op CD of DVD, maar een bundel aan server-apps en server-services die aan het bestaande besturingssysteem wordt toegevoegd.

Met OS X 10.8 Mountain Lion is ook Mountain Lion Server als download beschikbaar gekomen in de Mac App Store. Net als Mountain Lion is ook Mountain Lion Server vooral een evolutie en geen revolutie. Een paar nuttige verbeteringen lichten we kort uit.

De bekende functies zitten er nog steeds in: File sharing, gebruikers- en groepsmanagement, een mailserver, gedeelde contacten, agenda’s, chat en een web- en wiki-server.

De meeste services zijn opgepoetst, maar daar zullen gebruikers niet veel van merken. De wiki is hierop de uitzondering omdat de webinterface er net was gelikter uitziet. Bezoek je de wiki server met een iPad dan krijg je nu een voor iPad geoptimaliseerde weergave en kun je dankzij Webdav bijlagen die onderdeel uitmaken van een Wiki openen met Pages, Numbers of Keynote.

De grootste vernieuwing zit in Profile Manager 2. In Lion Server kon je met de eerste generatie Profile Manager met XML-profielen die we kennen van iPhone Configuration Utility, Apple Configurator en Mobile Device Management eenvoudig iOS apparaten beheren. Daarnaast zaten er een paar op Macs gerichte functies in, maar het was zeker niet volledig waardoor er een verwarrende beheermix van Profile Manager en oudere services ontstond. Profile Manager 2 is sterk uitgebreid en bevat nu ook volwaardige ondersteuning voor Macs, waardoor je nog maar op één plek hoeft te zoeken.

Eerder schreven we al dat de vertrouwde Server Admin Tools niet meer ondersteund worden in Mountain Lion Server.

Maar dan de belangrijkste vraag voor newbies: kan iedereen Mountain Lion server beheren? Het antwoord is tweeledig. Met de steeds uitgebreidere functies in iCloud moeten kleine bedrijven zich eerst afvragen of een eigen server noodzakelijk is. Het is namelijk erg comfortabel om Apple het beheer te laten doen over iCloud en je tijd te steken in het primair proces van je bedrijf.

Mocht je toch een eigen server willen hebben, dan is de keuze afhankelijk van wat de server moet gaat doen. Gaat het alleen om bestandsdelen, dan is het beheer van Mountain Lion server inderdaad een no-brainer. Moet de server ook de DNS zijn, IP-adressen uitdelen (DHCP), mail ontvangen en versturen en webpagina’s serveren buiten het eigen netwerk, dan vereist de inrichting beduidend meer voorkennis en is een training aan te raden.

Mountain Lion Server is onder de naam OS X Server voor € 15,99 te downloaden in de Mac App Store.

Reageer op artikel:
OS X Server, Mountain Lion voor pro’s
Sluiten