OS X Server, Mountain Lion voor pro’s

Door: Jan David Hanrath - 10 reacties

Met elke versie van OS X brengt Apple ook een server-versie uit. Sinds 10.7 Lion is dit niet meer een volledig besturingssysteem op CD of DVD, maar een bundel aan server-apps en server-services die aan het bestaande besturingssysteem wordt toegevoegd.

Met OS X 10.8 Mountain Lion is ook Mountain Lion Server als download beschikbaar gekomen in de Mac App Store. Net als Mountain Lion is ook Mountain Lion Server vooral een evolutie en geen revolutie. Een paar nuttige verbeteringen lichten we kort uit.

De bekende functies zitten er nog steeds in: File sharing, gebruikers- en groepsmanagement, een mailserver, gedeelde contacten, agenda’s, chat en een web- en wiki-server.

De meeste services zijn opgepoetst, maar daar zullen gebruikers niet veel van merken. De wiki is hierop de uitzondering omdat de webinterface er net was gelikter uitziet. Bezoek je de wiki server met een iPad dan krijg je nu een voor iPad geoptimaliseerde weergave en kun je dankzij Webdav bijlagen die onderdeel uitmaken van een Wiki openen met Pages, Numbers of Keynote.

De grootste vernieuwing zit in Profile Manager 2. In Lion Server kon je met de eerste generatie Profile Manager met XML-profielen die we kennen van iPhone Configuration Utility, Apple Configurator en Mobile Device Management eenvoudig iOS apparaten beheren. Daarnaast zaten er een paar op Macs gerichte functies in, maar het was zeker niet volledig waardoor er een verwarrende beheermix van Profile Manager en oudere services ontstond. Profile Manager 2 is sterk uitgebreid en bevat nu ook volwaardige ondersteuning voor Macs, waardoor je nog maar op één plek hoeft te zoeken.

Eerder schreven we al dat de vertrouwde Server Admin Tools niet meer ondersteund worden in Mountain Lion Server.

Maar dan de belangrijkste vraag voor newbies: kan iedereen Mountain Lion server beheren? Het antwoord is tweeledig. Met de steeds uitgebreidere functies in iCloud moeten kleine bedrijven zich eerst afvragen of een eigen server noodzakelijk is. Het is namelijk erg comfortabel om Apple het beheer te laten doen over iCloud en je tijd te steken in het primair proces van je bedrijf.

Mocht je toch een eigen server willen hebben, dan is de keuze afhankelijk van wat de server moet gaat doen. Gaat het alleen om bestandsdelen, dan is het beheer van Mountain Lion server inderdaad een no-brainer. Moet de server ook de DNS zijn, IP-adressen uitdelen (DHCP), mail ontvangen en versturen en webpagina’s serveren buiten het eigen netwerk, dan vereist de inrichting beduidend meer voorkennis en is een training aan te raden.

Mountain Lion Server is onder de naam OS X Server voor € 15,99 te downloaden in de Mac App Store.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  rogier visser fotografie

  Ja ik ben ook eens de eerste, maar wacht nog ff tot de eerste update!

 • Profielfoto
  macpro

  Ze zijn weer goed bezig bij Apple. NOT.
  Als je RADIUS wilt configureren, dan kan dat alleen als je een Airport Extreme in je netwerk hebt die je als router gebruikt.
  Waar halen ze het vandaan? Eikels.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  @ Mac Pro , for real ?

  Radius is toch een standaard verbindingsprotocol ?
  Wat haalt Apple zich in het hoofd !

 • Profielfoto
  simonelb

  Ja heel kaal allemaal he ?
  Volgens mij hebben ze ook DHCP eruit gelaten, dus dat word een MacMini met een Airport Extreme verkopen.

 • Profielfoto
  macpro

  Hier is wat info van Apple zelf:

  About the DHCP service: http://support.apple.com/kb/HT5412
  About the Radius service: http://support.apple.com/kb/HT5415

  Ze zijn echt heel hard op weg om acceptatie in het bedrijfsleven terug te dringen.

 • Profielfoto
  Vilscon

  Gelukkig heb ik deze gratis,

  Namelijk gekregen i.p.v. mijn gratis mountain lion upgrade. Die code volgt nog..
  Ergens over een paar dagen als ik de nieuwe code krijg.

  Niet echt de slimste zet van Apple.

 • Profielfoto
  fredmatrack

  Ik vind het gewoon een schande! Eerst een degelijke server uitbrengen (10.6) met alle toeters en bellen en helaas ook met wat mankementen. Dan zou je verwachten dat de volgende versies minstens even veel toeters en bellen hebben maar zonder de mankementen. Wat doet Apple: ze brengen een versie uit waarin niets meer zit buiten wat basisfuncties. Die server in Lion trok op niets: heel onstabiel en vooral half werk: ‘we hebben een nieuwe server ontwikkeld die helemaal anders werkt, maar voor het meeste moet je eigenlijk toch nog op de oude manier werken (server admin tools)’. Dan brengen ze 10.8 server uit waar ze eigenlijk zien dat die nieuwe tools toch echt niet voldoen voor een ietwat grotere serveromgeving (ik heb zelf 9 XServes draaien in mijn school) en in plaats van de oude tools te gebruiken die wel potentiel hadden, slopen ze er nog meer functies uit om toch maar die nieuwe ‘elke kleuter kan een server opzetten’ tools te pushen.

  Het is en blijft een server, geen speelgoed. Apple slaat hier volledig de bal mis en bestaande servergebruikers staan plots in de kou want zomaar even overstappen… Vergeet het! Misschien dan toch maar Windows server in huis halen.

 • Profielfoto
  McShamus

  Echt bizar dat zoiets basaals als DHCP eruit gesloopt wordt. Mijn server draait op Lion, en daar blijft ‘ie ook als DHCP niet terugkomt. Echt belachelijk…:(

 • Profielfoto
  ocramarco

  @fredmatrack, helemaal eens met je. Maar Apple lijkt dat met alle pro spullen te doen.

 • Profielfoto
  iGerbert

  DHCP zit er nog steeds in. Google er op en je komt bij Apple op de site het volgende tegen;

  The DHCP service is included in OS X Server (Mountain Lion), but it is not listed as a separate service in Server app.