Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 30 juli 2012

Nieuw in Mountain Lion: Power Nap

OS X 10.8 Mountain Lion is te koop. Om je kennis te laten maken met de negende versie van OS X belicht OMT een selectie van de meest baanbrekende, handige en leuke nieuwigheden uit de 200 nieuwe functies van Mountain Lion. Vandaag: Power Nap.

Gebruikers van een MacBook, MacBook Air of MacBook Pro zetten hun Mac waarschijnlijk zelden of nooit uit. Door simpelweg het scherm dicht te plaats je de Mac immers in de sluimermodus waarmee het apparaat bijna geen stroom verbruikt terwijl het toch weer direct tot je beschikking staat als je het scherm openklapt. Met Power Nap kan je Mac in de sluimerstand nog een aantal taken uitvoeren, zoals het binnenhalen van berichten en maken van backups, zonder een noemenswaardige hoeveelheid stroom te gebruiken. Helaas voldoen maar weinig Macs aan de hiervoor noodzakelijke voorwaarden.

Met Power Nap werkt je Mac stiekem door in de sluimermodus. Zo blijven e-mails, chatberichten in de Berichten-app en agenda-uitnodigingen gewoon binnenkomen. Ook TimeMachine backups gaan gewoon door terwijl je Mac slaapt. Nieuwe OS X-software updates worden ook gedownload.

Omdat het scherm niet aan hoeft te staan en er zo weinig processorkracht voor nodig is dat de ventilatoren niet aan hoeven, verbruikt PowerNap nauwelijks stroom. Daarom werkt de functie niet alleen als je Mac aangesloten is op het stopcontact maar ook op de interne accu. Deze optie moet je echter wel eerst aanzetten bij Energiestand in de Systeemvoorkeuren.

Je kunt Power Nap ook activeren voor gebruik op de accu. (Afbeelding: Apple)

Power Nap werkt bij de gratie van energiezuinige processors en flash-opslagmodules. Traditionele harddisks verbruiken er te veel stroom voor. Zelfs MacBook’s waar ‘built to order’ SSD flashgeheugen in zit werken niet met Power Nap. De functie werkt alleen op de MacBook Air en de retina MacBook Pro. Als jij zo’n Mac hebt dan is het mogelijk dat je eerst een firmware-update moet downloaden voor je Power Nap kunt gebruiken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nieuw in Mountain Lion: Power Nap
Sluiten