Nieuw in Mountain Lion: Power Nap

Door: Koen van Tongeren - 20 reacties

OS X 10.8 Mountain Lion is te koop. Om je kennis te laten maken met de negende versie van OS X belicht OMT een selectie van de meest baanbrekende, handige en leuke nieuwigheden uit de 200 nieuwe functies van Mountain Lion. Vandaag: Power Nap.

Gebruikers van een MacBook, MacBook Air of MacBook Pro zetten hun Mac waarschijnlijk zelden of nooit uit. Door simpelweg het scherm dicht te plaats je de Mac immers in de sluimermodus waarmee het apparaat bijna geen stroom verbruikt terwijl het toch weer direct tot je beschikking staat als je het scherm openklapt. Met Power Nap kan je Mac in de sluimerstand nog een aantal taken uitvoeren, zoals het binnenhalen van berichten en maken van backups, zonder een noemenswaardige hoeveelheid stroom te gebruiken. Helaas voldoen maar weinig Macs aan de hiervoor noodzakelijke voorwaarden.

Met Power Nap werkt je Mac stiekem door in de sluimermodus. Zo blijven e-mails, chatberichten in de Berichten-app en agenda-uitnodigingen gewoon binnenkomen. Ook TimeMachine backups gaan gewoon door terwijl je Mac slaapt. Nieuwe OS X-software updates worden ook gedownload.

Omdat het scherm niet aan hoeft te staan en er zo weinig processorkracht voor nodig is dat de ventilatoren niet aan hoeven, verbruikt PowerNap nauwelijks stroom. Daarom werkt de functie niet alleen als je Mac aangesloten is op het stopcontact maar ook op de interne accu. Deze optie moet je echter wel eerst aanzetten bij Energiestand in de Systeemvoorkeuren.

Je kunt Power Nap ook activeren voor gebruik op de accu.

Power Nap werkt bij de gratie van energiezuinige processors en flash-opslagmodules. Traditionele harddisks verbruiken er te veel stroom voor. Zelfs MacBook’s waar ‘built to order’ SSD flashgeheugen in zit werken niet met Power Nap. De functie werkt alleen op de MacBook Air en de retina MacBook Pro. Als jij zo’n Mac hebt dan is het mogelijk dat je eerst een firmware-update moet downloaden voor je Power Nap kunt gebruiken.

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  MacKevin11

  Jammer.

 • Profielfoto
  Da Vinci

  Hmm, dat is nou weer jammer! Ik zet trouwens nog altijd braaf mijn Mac uit
  ’s avonds…. Ik ben zeker een van de weinigen?

 • Profielfoto
  Ostinato

  Nee hoor, ik ook. Die opstarttijden zijn zo kort tegenwoordig. Ik laat sowieso niks op stand-by staan als het niet hoeft. Onnodig stroomverbruik.

 • Profielfoto
  Ree

  Inderdaad, met krap 8 seconden opstart-tijd zie ik niet veel nut in Power nap – maar ja, als ik een MBA of MBP-R zou hebben, dan zou ik het vast wel gebruiken:)

 • Profielfoto
  bugboy

  Ik vind Mountain Lion toch wel een afknapper. Kost niet veel, maar veel krijg je er ook niet voor terug. Notificatiecenter werkt mij mij niet naar behoren. Nieuwe emails komen vrijwel nooit door (komt bij veel mensen voor). Powernap wordt niet ondersteund (3 maand oude laptop). Alleen Safari is een stuk sneller geworden. Ik had er meer van verwacht.

  Het lijkt er toch wel sterk op dat vrijwel alle ontwikkelaars bij Apple tegenwoordig op het iOS gedeelte zitten.

 • Profielfoto
  ja3

  Ik vraag me alleen af wat je aan het updaten heb als je macbook in standby staat? Je kijkt dan toch niet naar je email of chatberichten. Time machine back-ups daar zie ik nog wel het nut van in.

 • Profielfoto
  slewes

  Bij mij kost opstarten toch echt wel een halve tot hele minuut (van aanzetten tot werkelijk op het bureaublad kunnen zijn, kunnen werken met een app kost hetzelfde) en ik heb niks aan staan bij automatisch inloggen…

 • Profielfoto
  Di May

  Snap langs geen kanten waarom men een recente
  iMac met SSD buitensluit van deze feature ?

  Deze machines lijken me daar nochtans perfect voor geschikt.

  Hopelijk komt dat nog in orde.

 • Profielfoto
  iQuinten

  Handig.

 • Profielfoto
  joeriblaau

  Is het niet via een ‘hack’ aan te zetten op oudere Mac’s? Moet kunnen lijkt mij.

 • Profielfoto
  tvasen

  Ik krijg sterk het gevoel dat deze functie alleen met iCloud mail, calendar etc werkt, en niet bijv met Gmail imap, of Exchange mail accounts. Weet iemand of dit zo is?

 • Profielfoto
  Tony smeT

  Snap langs geen kanten waarom men een recente
  iMac met SSD buitensluit van deze feature ?

  Deze machines lijken me daar nochtans perfect voor geschikt.

  Hopelijk komt dat nog in orde.

  Ik heb de meest recente Mac Mini Server met ssd als opstartschijf. Zie ook niet in waarom ik de power nap functie niet kan benutten. Blijkbaar zijn enkel laptops geschikt volgens Apple, terwijl de mijne zelfs niet op een batterij werkt dus moet perfect mogelijk zijn…

 • Profielfoto
  iNanc

  Het zou een beetje slim zijn van OMT om te vermelden dat dit een hardwarematige functie is van het nieuwste intel platform.

 • Profielfoto
  iep

  Traditionele harddisks verbruiken er te veel stroom voor.

  Nou nee, traditionele harddisks zijn te traag, te luid en worden te warm. Een ssd doet het op deze vlakken beter. Vergeet niet dat er in laptops en de Mac mini een laptopschijf zit. Het maakt hier weinig uit of dit een gewone hdd of een ssd is qat stroomgebruik betreft.
  .
  Let wel op, backup naar TM werkt alleen wanneer de machine op het lichtnet is aangesloten. Op de accu doet hij dit niet!

 • Profielfoto
  Vilscon

  Inderdaad, met krap 8 seconden opstart-tijd zie ik niet veel nut in Power nap – maar ja, als ik een MBA of MBP-R zou hebben, dan zou ik het vast wel gebruiken:)

  8 seconden? Ik heb een zo goed als cleane MBP 2012 (non retina) en die doet er sinds aankoop standaard ruim 30 seconden over.

  Wat is jouw geheim of staat je OS op een ssd?:)

 • Profielfoto
  Vilscon

  Het zou een beetje slim zijn van OMT om te vermelden dat dit een hardwarematige functie is van het nieuwste intel platform.

  Dat is niet gehele waar. De harde schijven en SSD’s zijn niet van Intel, terwijl je OOK een SSD nodig hebt voor deze functie.

  De nieuwste generatie Intel is dus maar één van de benodigdheden.

 • Profielfoto
  Caszz

  Heb een air moet zeggen dat die power nap is erg handig!

 • Profielfoto
  computer space

  Is het niet via een \’hack\’ aan te zetten op oudere Mac\’s? Moet kunnen lijkt mij.

  Tuurlijk komt die er.

 • Profielfoto
  XBL

  Ik heb het even aangezet voor een nachtje, maar heb het daarna maar weer uitgezet als-ie op de accu zit. 20% batterij gebruikt in één nacht (normaal op z’n slechts 3%). Het enige wat je er aan overhoudt is dat je alle plingetjes van mail e.d. direct bij het openklappen krijgt, in plaats van een paar seconden later. Handig voor mensen die hun laptop meenemen naar de trein oid en daar dan offline gaan werken (en dus nog niet ’s morgens in bed/tijdens het ontbijt/etc hun laptop open klappen).
  .
  Overigens de feature waarbij-ie update terwijl-ie aan het stroom hangt wel aangelaten. Data overpompen midden in de nacht is perfect. Updates downloaden gaat meestal nog wel overdag, maar timemachine komt er zelden aan toe om z’n backup af te ronden. Nu wordt er tenminste éénmaal per dag een volledige timemachine backup afgemaakt.

 • Profielfoto
  aukem

  Van OneMoreThing had ik dan wel verwacht dat de minimale eisen er wel bij zouden komen te staan…
  Maar mijn MacBook 2009 doet niet meer mee zeker?