Nieuw in Mountain Lion: Notificaties

Door: Koen van Tongeren - 24 reacties

OS X 10.8 Mountain Lion is te koop. Om je kennis te laten maken met de negende versie van OS X belicht OMT een selectie van de meest baanbrekende, handige en leuke nieuwigheden uit de 200 nieuwe functies van Mountain Lion. Vandaag: Notificaties.

Met Mountain Lion groeien OS X en iOS weer een stukje dichter naar elkaar toe. Een goed voorbeeld hiervan is Berichtencentrum (of Notification Center). Deze functie is sinds iOS 5 te vinden op de iPhone, iPad en iPod touch en nu dus ook op je Mac in nagenoeg de zelfde vorm.

Notificaties worden in Mountain Lion afgegeven bij nieuwe e-mail, agenda-afspraken, herinneringen, berichten in de Berichten-app, meldingen in Safari en berichten van Twitter. Daarnaast kunnen ontwikkelaars hun eigen Mac-apps ook geschikt maken om notificaties uit te sturen.

Berichten en Berichtencentrum
Notificaties bestaan eigenlijk uit twee delen. Allereerst zijn er losse berichten die verschijnen zodra een applicatie iets nieuws voor je heeft. Daarnaast is er het Berichtencentrum waar al deze berichten verzameld worden in een lijst.

Losse notificaties verschijnen rechtsboven in beeld zodra er een nieuwe bericht is. Er zijn twee soorten: ‘stroken’ en ‘meldingen’. Stroken zijn berichten die na een paar seconden vanzelf weer verdwijnen. Meldingen blijven in beeld staan tot je ze zelf wegklikt. In de systeemvoorkeuren zit een Berichtgeving-paneel waar je per applicatie kunt aangeven of er stroken, meldingen of geen notificaties van in beeld moeten verschijnen. Ook kun je daar aangeven of er een geluidje bij moet worden afgespeeld.

Om berichten die via stroken of meldingen langs zijn gekomen weer terug te vinden is er het Berichtencentrum. Dit krijg je in beeld door in de rechterhoek van de menubalk op het Notificatie-icoontje te klikken. Heb je een MacBook Air of Pro of gerbuik je Apple’s Magic Trackpad dan kun je ook een swipebeweging naar links maken met twee vingers vanf de rechterrand van het trackpad. Het scherm wordt dan naar links geduwd  en rechts verschijnt de lijst van alle nieuwe notificaties. Door er een aan te klikken ga je direct naar de applicatie die de notificatie heeft uigestuurd.

aan/uit
Nu zij notificaties van alles wat er in de achtergrond op je Mac gebeurt doorgaans erg handig, maar natuurlijk niet altijd. Soms wil je gewoon ongestoord door kunnen werken of kijken er anderen mee op je scherm, bijvoorbeeld tijdens een presentatie. Gelukkig is aan deze scenario’s gedacht.

Vanuit het berichtencentrum tover je met een tweevingerige swipe naar benden een knopje tevoorschijn om alle meldingen en stroken uit te zetten. Tijdens een keynote-presentatie of als je scherm ‘ge-mirror’ed’ wordt naar een tweede scherm of een beamer zet Mountain Lion zelf de notificaties al uit. Natuurlijk blijven ze in de achtergrond wel binnenkomen en blijven ze zichtbaar in het Berichtencentrum.

Facebook/Twitter
In iOS heeft het Berichtencentrum nog een extra functie. Je kunt het ook gebruiken om snel even een berichtje op Facebook te plaatsen of een Tweetje uit te sturen. Ook in Mountain Lion is dit mogelijk via het Berichtencentrum, al komt de Facebook-integratie pas later dit jaar. Nadat je je accont(s) hebt toegevoegd bij ‘Mail, agenda’s en contacten’ in de systeemvoorkeuren verschijnt een knop in het Berichtencentrum om direct te Tweeten (en zometeen dus ook te Facebook’en).

 

Reacties

24 reacties
 • Profielfoto
  iQuinten

  Dit is echt de beste nieuwe feature van OS X Mountain Lion!
  .
  Als je geen Apple TV hebt…

 • Profielfoto
  Joostvdwerf

  Ben benieuwd of er in MTL dan ook een paar nieuwe swipes zitten voor magic mouse: bijvoorbeeld het notification center, maar ook launchpad of zo…

 • Profielfoto
  Slinger48

  Krijg ik dan de notifications dan niet op mijn scherm als ik thuis gewoon dual monitor gebruik

 • Profielfoto
  Kdingo

  Een erg handige functie die een oplossing zal zijn voor mij:)

 • Profielfoto
  mighty servant

  In termen van integratie vind ik het nog steeds een gemiste kans: uitwisseling tussen ML en iOs5 (3rd party) apps is er niet. Dat betekent dat je nog steeds verschillende notificaties op verschillende apparaten krijgt. Bijvoorbeeld…je krijgt wel een iMessage van een iPhone bezitter op ML, maar geen whatsapp of een gewone sms. Je moet dus alles toch weer apart in de gaten houden.
  Mail in Notifications vind ik wel handig: je ziet gedurende 20 seconden wat de kopregel van het bericht is…..kan je besluiten iets wel of niet direct te lezen.

 • Profielfoto
  Buzz

  mighty servant: Als ik het goed begrijp kunnen de makers van whatsapp en andere iOS apps met notificaties straks een Mac versie uitbrengen en die koppelen aan Notification Center in Mountain Lion. Of ze dat doen is natuurlijk de vraag. Maar de gemiste kans ligt in dit geval dan dus niet bij Apple, maar bij de makers van de verschillende apps. Apple geeft in dit geval het goede voorbeeld door met Mac versies van Messages en Reminders te komen.

 • Profielfoto
  MacKevin11

  Kunnen ze dan niet Dashboard ‘verhuizen’ naar dat notificatiecentrum? ’t zelfde als dat er geen (3rd part) widgets in notificatiecentrum in iOS zitten… Echt jammer:(

 • Profielfoto
  sanderploegsma

  Ook ik ben van mening dat dit een uiterst fijne toevoeging is aan OS X. Unificatie is in bijna alle gevallen een manier voor mij om in een goede workflow te komen. Als ik een of ander geluidje hoor wil ik niet al mijn applicaties af hoeven te zoeken voordat ik weet waar het vandaan kwam, bijvoorbeeld.

  Krijg ik dan de notifications dan niet op mijn scherm als ik thuis gewoon dual monitor gebruik

  Volgens mij worden notificaties alleen standaard uitgezet bij het dupliceren van je beeldscherm, zoals bij presentaties of via AirPlay. Een dual-monitor setup werkt anders, daar spiegel je niet je scherm maar breid je het uit. Ik neem dus aan dat je dan nog steeds notificaties ontvangt.

 • Profielfoto
  Bram95

  Volgende keer nog wel even de tekst nalezen op typefouten want dit oogt een beetje knullig ;).

  T’is denk ik wel de beste nieuwe toevoeging in Mountain Lion, alleen moet je voor die Mail-notificaties de Mail-applicatie geopend hebben, of niet?

 • Profielfoto
  Hansi2124

  Inkoppertje dan:
  Het is ’t Is i.p.v. T’is……

  Zo zie je maar: best moeilijk hè?
  :grin:

 • Profielfoto
  Freddy Sunder

  @Bram95 Verbeter de wereld, begin bij jezelf.:-)

 • Profielfoto
  Mausy

  Jammer dat je geen Notifications vanuit Applescript kunt sturen.

 • Profielfoto
  Slinger48

  @sanderploegsma

  Wat als ik nu via airplay op mijn tv een video zit te kijken (mirrored) wat dan? ;-)

 • Profielfoto
  mighty servant

  Maar de gemiste kans ligt in dit geval dan dus niet bij Apple, maar bij de makers van de verschillende apps.

  @Buzz-D: Ik ben geen ontwikkelaar maar ik denk dat men via één of andere functie (via airplay of iCloud) zou kunnen synchroniseren/streamen …
  Maar het is inderdaad te hopen dat 3rd party ontwikkelaars er iets mee gaan doen…al hebben ze dat tijdens de test periode nog niets laten zien

 • Profielfoto
  roblo

  nou nou, wat een wereldschokkende ontwikkelingen…

 • Profielfoto
  maconly

  als dit het belangrijkste is .

  sms zou handig zijn.

 • Profielfoto
  Roy-776

  Ik kan niet wachten. Ga m gelijk een upgrade geven.

 • Profielfoto
  jochems

  Ik draai ML beta nu al een tijdje en notificatie center is echt geweldig! Snap alleen niet waarom ze het icoontje hebben veranderd om het center weer te geven. Dit was eerst een bolletje die blauw werd als je een melding had. Sinds beta 2 of 3 is dit veranderd naar een icoontje waaraan je niet meer kunt zien of je wat belangrijks hebt. Hopelijk gooien ze dit nog op in de uiteindelijke versie, gebruik het scherm veel minder sindsdien.

 • Profielfoto
  ndunsbergen

  K ben verdorie op vakantie! Ik moet nog een week alle enthousiaste (of juist niet) meningen aan horen voor dat ik kan upgraden.

 • Profielfoto
  leopard

  Ik wacht nog wat, ik wil eerst de goede en negatieve berichten zien.

 • Profielfoto
  Hansi2124

  Altijd verstandig!

 • Profielfoto
  mighty servant

  Sinds beta 2 of 3 is dit veranderd naar een icoontje waaraan je niet meer kunt zien of je wat belangrijks hebt

  Klopt….maakt het er niet duidelijker op! En in “Voorkeuren” is het weer een ander…..maar op dit schoonheidsfouten zijn volgens mij wel honderden reacties gekomen.
  Ik kan trouwens niet op het seeders forum….jij ook niet?

 • Profielfoto
  Brombeer

  Een programma vertelt je dat er een update van is en je kunt dat uitzetten.
  Toe maar, je moet er maar op komen.

  Het is alleen niets nieuws, het is al zo oud als dat internet gemeengoed is.

 • Profielfoto
  computer space

  Scheisse. Net David Allens GTD uitgelezen, mij hele werkdag gepimpt door alleen nog tussen 9 en 9.30 email te lezen, komt Apple ineens de hele dag spammen met deze ongein….. Enorm 2007 deze functie, leuk voor bij een iPhone 1.0. Inmiddels weten we wel beter om te gaan met “flutptdates”