Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 27 juli 2012

Nieuw in Mountain Lion: Mail, Agenda, Contacten

OS X 10.8 Mountain Lion is te koop. Om je kennis te laten maken met de negende versie van OS X belicht OMT een selectie van de meest baanbrekende, handige en leuke nieuwigheden uit de 200 nieuwe functies van Mountain Lion. Vandaag: Mail, Agenda en Contacten.

Geen zakelijke Mac-gebruiker kan zonder Mail, iCal en Adresboek. Alle drie deze apps hebben een bescheiden update gekregen in Mountain Lion. Daarbij zijn iCal en Adresboek omgedoopt tot Agenda en Contacten. Baanbrekend zijn de vernieuwingen allerminst maar handig zijn (de meeste) wel.

Mail
Een van de weinige écht nieuwe functies in Mail is de mogelijkheid om bepaalde mensen ‘VIP’ te maken. Hiervoor klik je op het sterretje voor het e-mailadres. Vervolgens wordt er een soort slimme inbox aangemaakt waar alle VIP-e-mail in te vinden is. Daarbij kun je kiezen om te filteren op alle berichten van één of alle VIP’s.

Uiteraard krijg je via het Notificatie Centrum een melding als er nieuwe mail binnenkomt. Je kunt zelf kiezen of dat voor alle mail moet gebeuren of alleen voor mail van je eigen contacten of alleen van VIP’s.

Verder zijn kleine verbeteringen doorgevoerd aan bestaande functies. Zo krijg je bij het zoeken naar woorden in emails meteen een lijst te zien onder de zoekbalk met daarin resultaten van contacten en onderwerpen van mails waar de zoekterm in voorkomt. Zoek je binnen één mail dan worden alle resultaten geel gemaakt zodat je ze snel vindt in een grote tekst. Tot slot kun je nu direct naar de bovenkant van de lijst van inkomende berichten gaan door op de soorteerbalk bovenaan te klikken.

Contacten
De vernieuwingen in Contacten zijn op één hand te tellen. Wat vooral opvalt is de balk die links van de contactenlijst staat. Daarin kun je snel switchen tussen alle contacten of een groep die je hebt aangemaakt. Verder worden nu alle gegevens van een contactpersoon in één veld weergegeven, ook als ze via verschillende diensten (iCloud, Yahoo of Exchange) zijn toegevoegd.

Het is nu eenvoudiger om contacten te delen met anderen. Via een nieuwe deelknop onderaan een adreskaart stuur je deze direct naar iemand anders via AirDrop, de Berichten-app of e-mail.

Agenda
Buiten de naam is voornamelijk de interface van Agenda veranderd in Mountain Lion. De lijst met de verschillende agenda’s die je gebruikt of waar je op geabonneerd bent zijn nu verzameld in een balk die je links naast de agenda kunt laten verschijnen. Hier zijn ook mini-versies van de komende drie maanden in te vinden. Zo’n klein kalendertje vind je nu ook in het popup schermpje bij het maken of het wijzigen van een afspraak. Zo kun je snel switchen naar een andere datum.

De zoekfunctie van Agenda is geavanceerder dan voorheen. Terwijl je zoekt krijg je suggesties, gecategoriseerd op locatie, persoon, benaming van de afspraak en notities waar het zoekwoord in voorkomt. Je kunt je zoekresultaten verfijnen door op een van deze suggesties te klikken. Deze wordt dan toegevoegd in de zoekbalk als ‘token’ waarna je de resultaten kunt verfijnen met meer zoektermen.

Tot slot is er nog één kleine functie aan Agenda’s toegevoegd waar veel gebruikers al jaren op wachten. Het is éindelijk mogelijk om weeknummers te tonen in het agenda-overzicht, al moet je die zelf wel even aanzetten bij de voorkeuren. Innovatief is het allerminst, maar handig is het wel.

Reageer op artikel:
Nieuw in Mountain Lion: Mail, Agenda, Contacten
Sluiten