Nieuw in Mountain Lion: Mail, Agenda, Contacten

41 reacties

OS X 10.8 Mountain Lion is te koop. Om je kennis te laten maken met de negende versie van OS X belicht OMT een selectie van de meest baanbrekende, handige en leuke nieuwigheden uit de 200 nieuwe functies van Mountain Lion. Vandaag: Mail, Agenda en Contacten.

Geen zakelijke Mac-gebruiker kan zonder Mail, iCal en Adresboek. Alle drie deze apps hebben een bescheiden update gekregen in Mountain Lion. Daarbij zijn iCal en Adresboek omgedoopt tot Agenda en Contacten. Baanbrekend zijn de vernieuwingen allerminst maar handig zijn (de meeste) wel.

Mail
Een van de weinige écht nieuwe functies in Mail is de mogelijkheid om bepaalde mensen ‘VIP’ te maken. Hiervoor klik je op het sterretje voor het e-mailadres. Vervolgens wordt er een soort slimme inbox aangemaakt waar alle VIP-e-mail in te vinden is. Daarbij kun je kiezen om te filteren op alle berichten van één of alle VIP’s.

Uiteraard krijg je via het Notificatie Centrum een melding als er nieuwe mail binnenkomt. Je kunt zelf kiezen of dat voor alle mail moet gebeuren of alleen voor mail van je eigen contacten of alleen van VIP’s.

Verder zijn kleine verbeteringen doorgevoerd aan bestaande functies. Zo krijg je bij het zoeken naar woorden in emails meteen een lijst te zien onder de zoekbalk met daarin resultaten van contacten en onderwerpen van mails waar de zoekterm in voorkomt. Zoek je binnen één mail dan worden alle resultaten geel gemaakt zodat je ze snel vindt in een grote tekst. Tot slot kun je nu direct naar de bovenkant van de lijst van inkomende berichten gaan door op de soorteerbalk bovenaan te klikken.

Contacten
De vernieuwingen in Contacten zijn op één hand te tellen. Wat vooral opvalt is de balk die links van de contactenlijst staat. Daarin kun je snel switchen tussen alle contacten of een groep die je hebt aangemaakt. Verder worden nu alle gegevens van een contactpersoon in één veld weergegeven, ook als ze via verschillende diensten (iCloud, Yahoo of Exchange) zijn toegevoegd.

Het is nu eenvoudiger om contacten te delen met anderen. Via een nieuwe deelknop onderaan een adreskaart stuur je deze direct naar iemand anders via AirDrop, de Berichten-app of e-mail.

Agenda
Buiten de naam is voornamelijk de interface van Agenda veranderd in Mountain Lion. De lijst met de verschillende agenda’s die je gebruikt of waar je op geabonneerd bent zijn nu verzameld in een balk die je links naast de agenda kunt laten verschijnen. Hier zijn ook mini-versies van de komende drie maanden in te vinden. Zo’n klein kalendertje vind je nu ook in het popup schermpje bij het maken of het wijzigen van een afspraak. Zo kun je snel switchen naar een andere datum.

De zoekfunctie van Agenda is geavanceerder dan voorheen. Terwijl je zoekt krijg je suggesties, gecategoriseerd op locatie, persoon, benaming van de afspraak en notities waar het zoekwoord in voorkomt. Je kunt je zoekresultaten verfijnen door op een van deze suggesties te klikken. Deze wordt dan toegevoegd in de zoekbalk als ‘token’ waarna je de resultaten kunt verfijnen met meer zoektermen.

Tot slot is er nog één kleine functie aan Agenda’s toegevoegd waar veel gebruikers al jaren op wachten. Het is éindelijk mogelijk om weeknummers te tonen in het agenda-overzicht, al moet je die zelf wel even aanzetten bij de voorkeuren. Innovatief is het allerminst, maar handig is het wel.

Reacties

41 reacties
 • Profielfoto
  Kdingo

  Er zitten toch erg handige functies in inderdaad, die ga ik zeker bijna allemaal wel gebruiken.

 • Profielfoto
  Hansi2124

  Is dé grote bug uit iCal onder Lion al verholpen dat je bij het aanmaken van een nieuwe afspraak een tijd invoert van vóór 8 uur dat er dan gewoon de tijd van wordt gemaakt van 12 uur later? Dus ik geef in een afspraak van 06.00-07.00
  Dan wordt in de versie onder Lion ervan gemaakt: 18.00-19.00

  Wil iemand dat even voor mij nagaan?

 • Profielfoto
  LeonDekkers

  Ook zijn de Herinneringen verdwenen uit de Agenda naar een aparte app. Een goede keuze maar…. Apple is even vergeten de optie toe te voegen dat je je Herinneringen kan delen met iemand anders via iCloud. Dat kon wel onder Lion en het kan nog steeds via iCloud.com.

 • Profielfoto
  waverider020

  Helaas werkt Exchange niet meer onder ML.
  Als je je mail.app gekoppeld had onder Lion aan bv je bedrijfsaccount upgrade dan NIET.
  Onder ML werkt dit namelijk niet meer omdat ML steeds je ingestelde externe serveradres veranderd.
  Mail.app is hiermee voor mij onbruikbaar geworden.

 • Profielfoto
  LighScan

  [s]Is er een manier op Contacten.app te synchroniseren met Gmail? Ik ben een beetje teleurgesteld dat Apple dit nog niet ondersteund in Contacten.app.[/s]

  edit: nvm, je moet niet een nieuwe account toevoegen maar het vinkje bij Op mijn Mac, lokaal aanvinken, zijnde Synchroniseer met Gmail.

 • Profielfoto
  waverider020

  Trouwens nog nooit zoveel problemen meegemaakt bij een upgrade
  Check de Apple forums maar eens!
  Apple onwaardig! Waar is Steve Jobs.

 • Profielfoto
  Macwijk

  Kleine maar toch nuttige verbeteringen.
  Ik kan zelf niet updaten naar Mountain Lion omdat ik een witte MacBook uit begin 2008 heb.
  Voor deze kleine verbeteringen zou ik Mountain Lion ook niet willen downloaden. Ik zou het wel willen downloaden voor AirPlay en Berichten.

 • Profielfoto
  bram91

  @waverider020

  Hmm.. op al mijn Mac’s is de upgrade vlekkeloos verlopen. Zoals ik gewend ben van Apple!

  Trouwens mooie vernieuwingen in de Agenda en Contacten app. Hiermee worden ze net iets bruikbaarder.

 • Profielfoto
  bitrip

  waverider020 43 minuten geleden
  Helaas werkt Exchange niet meer onder ML.
  Als je je mail.app gekoppeld had onder Lion aan bv je bedrijfsaccount upgrade dan NIET.
  Onder ML werkt dit namelijk niet meer omdat ML steeds je ingestelde externe serveradres veranderd.
  Mail.app is hiermee voor mij onbruikbaar geworden.

  Exchange werkt perfect in ML dus het probleem zal bij jou of bij je werkgever zitten. Dus ga niet zitten verkondigen dat mensen niet moeten upgraden als ze exchange willen gebruiken.

 • Profielfoto
  Eprom

  Trouwens nog nooit zoveel problemen meegemaakt bij een upgrade
  Check de Apple forums maar eens!
  Apple onwaardig! Waar is Steve Jobs.

  Steve Jobs is dood! (denk je nou echt dat hij persoonlijk alle bugs uit een OS haalde? )

  Ik heb hier geen enkel probleem met ML. Ik heb het nu op 5 Mac’s geïnstalleerd en nergens zijn er problemen. Ik kan me trouwens een aantal update’s herinneren waar veel meer problemen mee waren. (maar ja, ik gebruik al Mac’s sinds systeem 7.0 )

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Mountain Lion wordt een beetje onderschat vind ik. Waarschijnlijk komt dat door de eenvoud. Ik vind het toch wel knap hoe mijn iPad, iPhone en Macbook Pro samenwerken via een cloud door alleen maar een wachtwoord in te vullen.
  Die reminder-app vind ik wel een beetje te eenvoudig. Dan is Things wel stuk beter (zonder complex te worden).

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Steve Jobs is dood! (denk je nou echt dat hij persoonlijk alle bugs uit een OS haalde? )

  Nee dat deed hij inderdaad niet (Hij was namelijk geen programmeur)

 • Profielfoto
  rrddbb

  Hallo,

  Ik lees van notificatie centrum, maar waar vind ik dit!

  Gr.

 • Profielfoto
  mighty servant

  Wat mij irriteert is die hoeveelheid aan agenda’s ……die ik niet gebruik. Ik heb alleen maar behoefte aan een iCloud agenda en niet ook nog eens een op “mijn iMac” en “Gmail”

 • Profielfoto
  josiedaposie

  installatie ging vlekkeloos, klopt het dat het delen van tabs met andere ois nog niet werkt. Als ik op het wolkje in safari klik krijg ik alleen een melding.
  Is dit wachten op ois 6 of zie ik iets over het hoofd???

 • Profielfoto
  josiedaposie

  sorry iOS

 • Profielfoto
  Booden

  Ja het is handig dat er nu een weeknummer in de Agenda komt te staan. Alleen – zover ik het kan zien – staat ie dan niet in de Agenda bij iPad en iPhone. Dus maar gewoon de oude manier aanhouden; een agenda die de weeknummers op alle drie weergeeft.

 • Profielfoto
  mighty servant

  Als ik op het wolkje in safari klik krijg ik alleen een melding.
  Is dit wachten op ois 6

  ja ……of nog een andere Mac met 10.8 …..en je moet op hetzelfde netwerk zitten

 • Profielfoto
  Dustin24

  Ik merk wel dat mijn MacBook Pro uit 2010 aanzienlijk langzamer is geworden na de update van Mountain Lion. Misschien toch maar gewoon terug naar de cd met Snow Leopard die er standaard bij zat. Werkt toch het snelst.

 • Profielfoto
  THX-1138

  Is dé grote bug uit iCal onder Lion al verholpen dat je bij het aanmaken van een nieuwe afspraak een tijd invoert van vóór 8 uur dat er dan gewoon de tijd van wordt gemaakt van 12 uur later? Dus ik geef in een afspraak van 06.00-07.00
  Dan wordt in de versie onder Lion ervan gemaakt: 18.00-19.00

  Wil iemand dat even voor mij nagaan?

  Bij mij zet iCal dan gewoon een afspraak in de agenda tussen 6 en 7 uur. Verholpen dus kennelijk. En ja, in Mountain Lion.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Trouwens nog nooit zoveel problemen meegemaakt bij een upgrade
  Check de Apple forums maar eens!
  Apple onwaardig! Waar is Steve Jobs.

  Iedere nieuwe versie van OSX weer dezelfde opmerking. Alleen komt er nu nog de vraag “waar Steve Jobs is” bij.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  installatie ging vlekkeloos, klopt het dat het delen van tabs met andere ois nog niet werkt. Als ik op het wolkje in safari klik krijg ik alleen een melding.
  Is dit wachten op ois 6 of zie ik iets over het hoofd???

  Nee, dat klopt. Nog even wachten op iOS 6.

 • Profielfoto
  THX-1138

  Ik merk wel dat mijn MacBook Pro uit 2010 aanzienlijk langzamer is geworden na de update van Mountain Lion. Misschien toch maar gewoon terug naar de cd met Snow Leopard die er standaard bij zat. Werkt toch het snelst.

  Grappig. Mijn Macbook Pro medio 2009 voelt en is echt sneller met Mountain Lion.

 • Profielfoto
  josiedaposie

  klopt het dat het delen van tabs met andere ois nog niet werkt. Als ik op het wolkje in safari klik krijg ik alleen een melding.
  Is dit wachten op ois 6 of zie ik iets over het hoofd???[/quote]

  Nee, dat klopt. Nog even wachten op iOS 6.[/quote]

  dan wachten we nog even af….

 • Profielfoto
  Hansi2124

  Bedankt voor de info THX-1138.

 • Profielfoto
  iep

  Is dé grote bug uit iCal onder Lion al verholpen dat je bij het aanmaken van een nieuwe afspraak een tijd invoert van vóór 8 uur dat er dan gewoon de tijd van wordt gemaakt van 12 uur later? Dus ik geef in een afspraak van 06.00-07.00
  Dan wordt in de versie onder Lion ervan gemaakt: 18.00-19.00

  Wanneer ik als snelle afspraak invoer “opstaan op zaterdag om 6 uur” zet hij hem bij mij op 18 uur neer. Maak ik er zaterdagochtend van dan idem. Dat komt omdat mijn OS X in het Engels staat en iCal/Calendar die instellingen meeneemt ipv dat het kijkt naar wat de gebruiker heeft ingevoerd in “Language & Text”. Maak er maar eens “opstaan op zaterdag om 6am” van en je zult zien dat hij hem keurig netjes om 6 uur ’s ochtends invult. Met pm maakt ie er 18 uur van. Tijdzone kun je instellen tot je een ons weegt, maakt geen enkel verschil. Calendar houdt gewoon keihard vast aan am/pm ipv het 24-uursformaat. De enige oplossing die ik zie is om domweg alles in het Nederlands te zetten of althans OS X in het Nederlands te installeren. Eens kijken of dat werkt in een vm.
  .
  Edit: ML in een vm geinstalleerd, volledig Nederlandstalig en Calendar doet nog steeds hetzelfde. Met am erachter doet hij het keurig om 6 uur ’s ochtends.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Ik merk wel dat mijn MacBook Pro uit 2010 aanzienlijk langzamer is geworden na de update van Mountain Lion.

  Waar zit bij jou de traagheid precies?

 • Profielfoto
  w1mster

  Het is éindelijk mogelijk om weeknummers te tonen in het agenda-overzicht, al moet je die zelf wel even aanzetten bij de voorkeuren. Innovatief is het allerminst, maar handig is het wel.

  Maar Apple heeft het wel onder de ‘Advanced’ knop verstopt, dus in Cupertino denken ze daar heel anders over;)

 • Profielfoto
  iep

  Waar dacht je dat het in Outlook stond? Ook al aardig verstopt. In Weekcal ook enigszins.

 • Profielfoto
  MrHammond

  Behalve dat ik het jammer vind dat de RSS-functie uit Mail is gehaald, niks anders dan goede woorden eigenlijk! Ik kan me ook helemaal niet vinden in de woorden van waverider020: dit is bij mij nl. de eerste versie geweest waarbij de upgrade van Mail zonder “kleinigheidjes” (willekeurig mails als ongelezen markeren in mijn geval) is verlopen!
  Verder lijkt alles in ML veel soepeler te lopen dan in Lion, ik vind dat Apple hier een goede stap heeft gezet!

 • Profielfoto
  ndunsbergen

  Erg jammer dat het nu agenda heet… Vond ical wel een leuke naam. En eindelijk die week nummers! Ik haat het dat ik als ik wil weten welke week het is eerst mijn oude agenda van 2 jaar geleden moest pakken voordat ik het wist!

 • Profielfoto
  mslik

  Bij mij werkt Exchange ook als een zonnetje.

 • Profielfoto
  Hansi2124

  Met am erachter doet hij het keurig om 6 uur \’s ochtends.

  Ik zal dat onder Lion eens uittesten. Bedankt.

  Edit: inderdaad. Zo werkt het ook in versie 5.0.3 onder Lion.
  Bedankt voor de tip!

 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  Erg jammer dat het nu agenda heet… Vond ical wel een leuke naam. En eindelijk die week nummers! Ik haat het dat ik als ik wil weten welke week het is eerst mijn oude agenda van 2 jaar geleden moest pakken voordat ik het wist!

  Agenda pakken?

 • Profielfoto
  Dustin24

  @hydrae
  De traagheid zit hem in het opstarten, ook in, jawel, Safari en het opstarten van programma’s gaat ook een stuk langzamer dan met Lion hiervoor. Misschien moet ik maar gewoon accepteren dat mijn MacBook niet meer upgradebaar is en dat ik terug moet naar Lion of Snow Leopard. Of natuurlijk een nieuwe Mac kopen, want zo werkt het bij Apple.:sad:

 • Profielfoto
  rickdehoop

  Ik heb ook een macbook pro (mid 2009) die al een jaar lion draaide. Na mijn upgrade voelt mijn macbook toch echt sneller aan. En alles lijkt soepeler te lopen. Het meest aangename was misschien nog wel dat ik opeens 4 gb meer vrije ruimte had op mijn ssd van 128gb waar ruimte altijd welkom is :).
  Ik ben blij met de upgrade, alleen maar fijn dat niet alles er anders uit ziet, het werkt allemaal al jaren prima op deze manier!

 • Profielfoto
  Undaunted

  Hopen op Snow Leopard kwaliteit. Lion was toch wel een dieptepunt. Nu aan’t downloaden, ben benieuwd.

 • Profielfoto
  Derzug

  @Booden. Je zet de aparte weeknummer-agenda op je iPad aan, en op je iMac de weeknummers van iCal aan, en de wknr-agenda uit. Kan ook.

 • Profielfoto
  kingmaximus

  bij mijn preferences als ik mail, contacts icoon click, krijg ik foutmelding dat de functies niet gesupport is bij non intel macs. ik draai een macbook air 2011. echt vervelend, weet iemand een oplossing?

 • Profielfoto
  EvanPierik

  Tot op heden kunnen wij het volgende nog niet synchroniseren:

  Wij willen graag 1 gezamenlijk adresboek voor alle werkplekken. Het adresboek staat op onze Microsoft Exchange Server 2007 en is niet inzichtelijk en bewerkbaar in adresboek op de Apple’s. Hier kunnen wij alleen persoonlijke adresboeken inzien en bewerken.

  Heeft iemand een oplossing voor dit probleem? De afgelopen jaren waren wij hierdoor genoodzaakt om Microsoft Outlook te gebruiken…

 • Profielfoto
  Snorrit

  Jammer dat je gmail contacten, mail en agenda’s niet meer via Exchange kan syncen!