Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 26 juli 2012

Nieuw in Mountain Lion: Berichten

OS X 10.8 Mountain Lion is te koop. Om je kennis te laten maken met de negende versie van OS X belicht OMT een selectie van de meest baanbrekende, handige en leuke nieuwigheden uit de 200 nieuwe functies van Mountain Lion. Vandaag: Berichten.

De Berichten-app zal voor velen bekend voorkomen. De applicatie is immers sinds begin van dit jaar als gratis beta beschikbaar gesteld door Apple. Daarbij combineert het de functionaliteit van iChat uit vorige versies van OS X met iMessage-dienst die iOS-gebruikers uit hun Berichten-app kennen.

Kort gezegd is Berichten de hub van een aantal instant-message- en video-chatdiensten. De app ondersteunt AIM (de dienst waar iChat gebruik van maakte), Google Talk, Yahoo! en Jabber. Daarnaast (of beter: Bovenal) is Apple’s eigen iMessage-dienst geïntegreerd.

Berichten combineert iMessage met AIM, Google Talk en Yahoo,

In één verzamelscherm worden alle openstaande chats getoond, ongeacht via welke dienst je in gesprek bent. Het beginnen van een chat is eenvoudig. Je maakt een nieuwe lege chat aan waarin je een ontvanger toevoegt. Maakt de persoon waarmee je wilt chatten gebruik van iMessage en bijvoorbeeld AIM, dan kun je kiezen via welke dienst je hem of haar wilt bereiken. Om een groepschat te starten voeg je simpelweg meer contactpersonen aan een lege chat toe.

Rechtsboven in in het chatvenster zit een video-knop. Als je daar op klikt krijg je de keuze uit verschillende manieren om een video-chat op te zetten met iemand. Opvallend is dat videochats via AIM (nog steeds) geïntegreerd is in Beirchten, maar zodra je voor een FaceTime-chat kiest wordt daar de FaceTime-app voor gestart.

Alle chats zijn verzameld in één chatvenster.

Het grootste voordeel van Berichten zit in de naadloze integratie met iMessage. Alle conversaties die je via Apple’s eigen berichtendienst voert worden gesynchroniseerd met al je andere Mac’s en iOS-apparaten. Daarbij zijn aantal functies van de iOS-versie van overgenomen in de Mac-versie, die alleen beschikbaar zijn voor iMessage-conversaties. Zo zie je vanaf nu als een iMessage-bericht ontvangen en gelezen is. Ook krijg je een notificatie als er een nieuw bericht binnenkomt, zelfs als de applicatie niet aanstaat.

De eerste beta van Berichten vertoonde een behoorlijk aantal bugs waardoor met name iMessage-berichten te laat, niet of meerdere keren aankwamen op een iOS-apparaat. Vooralsnog lijken deze problemen verholpen te zijn in de nieuwe versie die onderdeel uitmaakt van Mountain Lion.

Reageer op artikel:
Nieuw in Mountain Lion: Berichten
Sluiten