Nieuw in Mountain Lion: Berichten

Door: Koen van Tongeren - 24 reacties

OS X 10.8 Mountain Lion is te koop. Om je kennis te laten maken met de negende versie van OS X belicht OMT een selectie van de meest baanbrekende, handige en leuke nieuwigheden uit de 200 nieuwe functies van Mountain Lion. Vandaag: Berichten.

De Berichten-app zal voor velen bekend voorkomen. De applicatie is immers sinds begin van dit jaar als gratis beta beschikbaar gesteld door Apple. Daarbij combineert het de functionaliteit van iChat uit vorige versies van OS X met iMessage-dienst die iOS-gebruikers uit hun Berichten-app kennen.

Kort gezegd is Berichten de hub van een aantal instant-message- en video-chatdiensten. De app ondersteunt AIM (de dienst waar iChat gebruik van maakte), Google Talk, Yahoo! en Jabber. Daarnaast (of beter: Bovenal) is Apple’s eigen iMessage-dienst geïntegreerd.

Berichten combineert iMessage met AIM, Google Talk en Yahoo,

In één verzamelscherm worden alle openstaande chats getoond, ongeacht via welke dienst je in gesprek bent. Het beginnen van een chat is eenvoudig. Je maakt een nieuwe lege chat aan waarin je een ontvanger toevoegt. Maakt de persoon waarmee je wilt chatten gebruik van iMessage en bijvoorbeeld AIM, dan kun je kiezen via welke dienst je hem of haar wilt bereiken. Om een groepschat te starten voeg je simpelweg meer contactpersonen aan een lege chat toe.

Rechtsboven in in het chatvenster zit een video-knop. Als je daar op klikt krijg je de keuze uit verschillende manieren om een video-chat op te zetten met iemand. Opvallend is dat videochats via AIM (nog steeds) geïntegreerd is in Beirchten, maar zodra je voor een FaceTime-chat kiest wordt daar de FaceTime-app voor gestart.

Alle chats zijn verzameld in één chatvenster.

Het grootste voordeel van Berichten zit in de naadloze integratie met iMessage. Alle conversaties die je via Apple’s eigen berichtendienst voert worden gesynchroniseerd met al je andere Mac’s en iOS-apparaten. Daarbij zijn aantal functies van de iOS-versie van overgenomen in de Mac-versie, die alleen beschikbaar zijn voor iMessage-conversaties. Zo zie je vanaf nu als een iMessage-bericht ontvangen en gelezen is. Ook krijg je een notificatie als er een nieuw bericht binnenkomt, zelfs als de applicatie niet aanstaat.

De eerste beta van Berichten vertoonde een behoorlijk aantal bugs waardoor met name iMessage-berichten te laat, niet of meerdere keren aankwamen op een iOS-apparaat. Vooralsnog lijken deze problemen verholpen te zijn in de nieuwe versie die onderdeel uitmaakt van Mountain Lion.

Reacties

24 reacties
 • Profielfoto
  I Xyzyx I

  Toch jammer geen msn integratie.. Ondanks dat het al de beste tijd heeft gehad gebruiken nog steeds veel mensen het.

  Ach hopelijk wordt Google talk geïnterfereerd in de berichten app van Google en kunnen we straks cross platform vanuit de sms app.

 • Profielfoto
  alexjeee

  ja msn word toch best wel veel gebruikt, jammer dat die er niet in zit

 • Profielfoto
  Jannis

  Via de Cocoon plugin kun je support voor MSN toevoegen. Net ff gechecked of het nog werkte, maar werkt in Messages ook gewoon (is eigenlijk een iChat plugin). Niet native, maar MSN is dus wel mogelijk. Linkje

 • Profielfoto
  Beakerflo

  Ik ben in ieder geval blij dat de Messages app behoorlijk is verbeterd vergeleken met de Beta. Daar kwamen regelmatig berichten gewoon niet binnen :/

 • Profielfoto
  Needler

  MSN is niet groot in de US. In Nederland zwakt het ook al af.

  Je kunt via een Jabber-account ook je Facebook-chat koppelen. Dat lijkt me een stuk interessanter dan MSN.

 • Profielfoto
  jandoornbos

  Nu hopen dat ze de notificaties nog gaan verbeteren, want als ik aan het iMessagen ben op mijn Mac, krijg ik de notificaties op mijn iPhone ook nog eens binnen…

 • Profielfoto
  Ni3l55

  Bij mij werkt Messages veel sneller dan de Beta en iChat.

 • Profielfoto
  sanderploegsma

  Ik zou wel graag zien dat in Messages een koppeling wordt gemaakt met Facebook Chat. Dit is voor mij eigenlijk het enige chatmedium waar ik nog gebruik van maak.

 • Profielfoto
  snijder

  Dat kan ook:

  Accounts -> nieuw Jabber account -> gebruikersnaam@chat.facebook.com -> wachtwoord -> server: chat.facebook.com

  En zo moet het werken

 • Profielfoto
  Thomas18NL

  Ik zou mn whatsapp wel op mn macbookje willen kunnen ontvangen en beantwoorden

 • Profielfoto
  Erwal

  en kan ‘ie ook Yammer aan?

 • Profielfoto
  mmmac

  iMessage.. tja. Dat wordt nooit een succes zolang het beperkt blijft tot iOS / OSX. Ooit 1x keer gebruikt om te checken hoe het werkt. Als ze whatsapp zouden kunnen integreren zal het echt aanslaan.

 • Profielfoto
  LeonDekkers

  Bericht gelezen of niet, Berichten blijft een badge vertonen met een getal alsof ik iets nog niet gelezen heb.

 • Profielfoto
  llowboy

  mmmac 16 minuten geleden
  iMessage.. tja. Dat wordt nooit een succes zolang het beperkt blijft tot iOS / OSX. Ooit 1x keer gebruikt om te checken hoe het werkt. Als ze whatsapp zouden kunnen integreren zal het echt aanslaan.

  Nou ik weet het niet maar in mijn omgeving heeft 80% een iPhone en het leuke is dat iMessage dan gewoon automatisch zijn werk doet vanuit de berichten app in IOS. Dus misschien is het ongemerkt maar je kunt het bijna niet, niet gebruiken als je veel met andere mensen met een iphone communiceert.

  Ik moet zeggen dat ik zelden nog een smsje met een groene kleur krijg. En de 20% die geen iPhone heeft die weet me te bereiken via whatsapp. Ik denk trouwens inderdaad dat de toekomst is dat google talk ook kan praten met imessage en dat niemand whatsapp meer nodig heeft. En dat is goed ook want dat het is me toch een vervelend trage app…

 • Profielfoto
  llowboy

  Wat ik trouwens wel raar vind is dat ik in de berichten app in Mountain Lion niet mijn eerder gevoerde gesprekken die op mijn iPhone staan kan terug zien. Dat wordt dus niet één op één gesynced zoals met de berichten en de herinneringen app. Ik dacht dat dit kwam omdat de berichten app in OSX niet met telefoonnummers om kon gaan maar dat is verholpen. Of doe ik gewoon iets niet goed?

 • Profielfoto
  sanderploegsma

  Dat kan ook:

  Accounts -> nieuw Jabber account -> gebruikersnaam@chat.facebook.com -> wachtwoord -> server: chat.facebook.com

  En zo moet het werken

  Goede tip, dank!

 • Profielfoto
  hans dorsman

  Yahoo wordt ondersteund en via Yahoo kun je toch ook met msn chatten?
  Wat ik overigens nooit heb begrepen is waarom Yahoo niet veel meer gebruikt wordt. Je kunt al jaren video gebruiken en het werkt op zo ongeveer alles en toch zie je dat bijvoorbeeld Whatsapp populairder is geworden.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Yahoo is als Messenger veel handiger en stabieler dan MSN en inderdaad kan je via Yahoo Messenger ook met MSN accounts chatten – al heb je dan niet alle functies.
  Inderdaad vreemd dat MSN hier nog steeds populair is. In Azië is Yahoo altijd populairder geweest en in Amerika AIM en anderen.
  Ook geeft Yahoo mail veel meer voordelen dan hotmail en live.
  Wel handig dat het nu geïntegreerd wordt in berichten.

 • Profielfoto
  AST

  Toch is het extreem beroerd dat je berichten naar je 06-nummer (iPhone naar iPhone) niet ontvangt via OSX. Schijnbaar werkt dat alleen als je messages gebruikt via je emailadres, maar dan moet je dus aan iedereen vragen of ze je willen smsen op je emailadres. Vooralsnog maakt dat het onbruikbaar voor me, want dan syncen al die gesprekken dus niet fatsoenlijk. Hoe moeilijk kan het zijn om alle informatie van een contactpersoon te koppelen.

 • Profielfoto
  ciyaciya

  Precies wat @AST zegt…heel jammer dat je niet kunt messagen met 06 nummers via Mac….:(

 • Profielfoto
  SjaccoPopino

  Ik krijg iMessage wel gesynct tussen mijn iPad en m’n MacBook, maar niet tussen m’n iPhone en iPad/MacBook? Heb op alle drie de apparaten ingelogd met m’n Apple ID (hotmail.com adres) en m’n iCloud adres (@me.com) toegevoegd en deze als bellerherkenning ingesteld op alle drie de apparaten. Toch blijft ie vanaf m’n iPhone iMessage berichten versturen vanuit m’n 06-nummer ipv vanuit m’n mailadres dus. Hoe krijg ik het goed, zodat iMessage gesynct is tussen alle drie de aparaten?

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  Worden conversaties uit andere bronnen dan iMessage, dus bijv. Jabber, ook gesynchroniseerd over de devices?

 • Profielfoto
  Richardfe

  Bij werkt Imessage redelijk.
  Soms ontvang ik de berichten alleen op mijn Ipad en Iphone.
  Wat ook niet goed gaat zijn foto’s ik krijg ze wel binnen op mijn Ipad en Iphone
  maar geen foto’s op mijn imac via I messenger.
  De gesprekken gaan dan verder na de foto

  Heeft iemand dit ook of weet iemmand een oplossing.

 • Profielfoto
  iAgree

  Ik zou persoonliever een aparte voor imessages gezien hebben naast ichat, ik vind het nu rommelig en on overzichtelijk, en lang niet alles wat je via berichten doet synced met je iphone, en dat zie je eigenlijk pas als je al onderweg bent zeg maar.

  Waren ze apart dan weet je berichten gaan door op je iphone en ichats niet,en tja nog steeds geen msn, zal ook wel nooit komen, gezien msn vooral in euopa groot is en niet in de us,dus dan vind apple het gewoon minder belangerijk.