Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 22 juli 2012

Nieuw in Mountain Lion: AirPlay

OS X 10.8 Mountain Lion is te koop. Om je kennis te laten maken met de negende versie van OS X belicht OMT een selectie van de meest baanbrekende, handige en leuke nieuwigheden uit de 200 nieuwe functies van Mountain Lion. Vandaag: AirPlay.

Sinds 2004 is het mogelijk om draadloos muziek te streamen van je Mac. De functie werd geïntroduceerd als AirTunes en werd in 2010 omgedoopt tot AirPlay toen het mogelijk werd om naast audio ook video te streamen naar een Apple TV. Sinds iOS 5 kun je zelfs het complete scherm van een iPad of iPhone streamen via AirPlay. In Mountain Lion komt deze functie ook naar de Mac, met nog een verrassingsbonus!

AirPlay Mirroring
In Mountain Lion is het mogelijk om het volledige scherm van je Mac rechtstreeks te streamen naar een Apple TV in het zelfde netwerk. Afhankelijk van de resolutie van je Mac en van je Apple TV is dat mogelijk tot en met een resolutie van 1920 x 1080 pixels (1080p). Ook audio wordt meegestuurd in de stream. De resolutie van je Mac wordt daarbij automatisch aangepast aan de meest passende voor het beeldscherm waar je naartoe streamt, maar mocht je de voorkeur hebben voor een hogere of juist lagere resolutie, dan kun je dit zelf aanpassen bij de beeldscherm-instellingen.

Ondanks het feit dat het beeld ‘gemirror-ed’ wordt, oftewel: je ziet het beeld zowel op je Mac als op de televisie, loopt het toch vloeiend. Voldoende om moeiteloos video’s van bijvoorbeeld YouTube te bekijken. Voor een nog betere kijkervaring kun je je video’s het beste in iTunes bekijken. Video’s worden dan namelijk apart gestreamd in plaats van gemirror-ed waardoor ze nog sneller en nog vloeiender op de televisie getoond worden.

AirPlay aanzetten is kinderlijk eenvoudig in Mountain Lion. Zodra een Apple TV ontdekt wordt binnen het netwerk verschijnt er vanzelf een AirPlay-icoontje in de menubalk. Door er op te klikken en een Apple TV te selecteren start je de stream.

Er zitten nog wel een paar haken en ogen aan de functie. Zo is er flink wat grafische processorkracht nodig voor AirPlay-mirroring. Daarom werkt de functie alleen op Mac-modellen die in de afgelopen paar jaar uitgekomen zijn, zoals OMT onlangs al meldde. Daarnaast is zo’n stream behoorlijk netwerk-intensief. Daarom is het raadzaam om alleen N-varianten van de AirPort Extreme en AirPort Express in je netwerk te gebruiken. Zelfs dan zul je het gebruik van AirPlay-mirroring merken in de snelheid van je netwerk.

AirPlay als audio-uitgang
Apple heeft nóg een AirPlay-functie in Mountain Lion gestopt. Deze is te vinden bij ‘Geluid’ in de Systeemvoorkeuren. Daar is vanaf nu namelijk ook een AirPlay-luidspreker, Apple TV of AirPort Express met aangesloten luidsprekers te kiezen als audio-uitgang. Alle audio van je Mac (dus niet alleen iTunes) wordt dan uitgestuurd via AirPlay.

Hiermee lijken programma’s als AirFoil overbodig geworden. Toch zal dat niet voor iedere gebruiker gelden. AirPlay als audio-uitgang heeft namelijk wel een vertraging van een paar seconden. Nu is dat bij audio-applicaties als Spotify geen probleem maar bij het kijken van video’s lopen audio en video niet synchroon.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nieuw in Mountain Lion: AirPlay
Sluiten