Nieuw in Mountain Lion: AirPlay

31 reacties

OS X 10.8 Mountain Lion is te koop. Om je kennis te laten maken met de negende versie van OS X belicht OMT een selectie van de meest baanbrekende, handige en leuke nieuwigheden uit de 200 nieuwe functies van Mountain Lion. Vandaag: AirPlay.

Sinds 2004 is het mogelijk om draadloos muziek te streamen van je Mac. De functie werd geïntroduceerd als AirTunes en werd in 2010 omgedoopt tot AirPlay toen het mogelijk werd om naast audio ook video te streamen naar een Apple TV. Sinds iOS 5 kun je zelfs het complete scherm van een iPad of iPhone streamen via AirPlay. In Mountain Lion komt deze functie ook naar de Mac, met nog een verrassingsbonus!

AirPlay Mirroring
In Mountain Lion is het mogelijk om het volledige scherm van je Mac rechtstreeks te streamen naar een Apple TV in het zelfde netwerk. Afhankelijk van de resolutie van je Mac en van je Apple TV is dat mogelijk tot en met een resolutie van 1920 x 1080 pixels (1080p). Ook audio wordt meegestuurd in de stream. De resolutie van je Mac wordt daarbij automatisch aangepast aan de meest passende voor het beeldscherm waar je naartoe streamt, maar mocht je de voorkeur hebben voor een hogere of juist lagere resolutie, dan kun je dit zelf aanpassen bij de beeldscherm-instellingen.

Ondanks het feit dat het beeld ‘gemirror-ed’ wordt, oftewel: je ziet het beeld zowel op je Mac als op de televisie, loopt het toch vloeiend. Voldoende om moeiteloos video’s van bijvoorbeeld YouTube te bekijken. Voor een nog betere kijkervaring kun je je video’s het beste in iTunes bekijken. Video’s worden dan namelijk apart gestreamd in plaats van gemirror-ed waardoor ze nog sneller en nog vloeiender op de televisie getoond worden.

AirPlay aanzetten is kinderlijk eenvoudig in Mountain Lion. Zodra een Apple TV ontdekt wordt binnen het netwerk verschijnt er vanzelf een AirPlay-icoontje in de menubalk. Door er op te klikken en een Apple TV te selecteren start je de stream.

Er zitten nog wel een paar haken en ogen aan de functie. Zo is er flink wat grafische processorkracht nodig voor AirPlay-mirroring. Daarom werkt de functie alleen op Mac-modellen die in de afgelopen paar jaar uitgekomen zijn, zoals OMT onlangs al meldde. Daarnaast is zo’n stream behoorlijk netwerk-intensief. Daarom is het raadzaam om alleen N-varianten van de AirPort Extreme en AirPort Express in je netwerk te gebruiken. Zelfs dan zul je het gebruik van AirPlay-mirroring merken in de snelheid van je netwerk.

AirPlay als audio-uitgang
Apple heeft nóg een AirPlay-functie in Mountain Lion gestopt. Deze is te vinden bij ‘Geluid’ in de Systeemvoorkeuren. Daar is vanaf nu namelijk ook een AirPlay-luidspreker, Apple TV of AirPort Express met aangesloten luidsprekers te kiezen als audio-uitgang. Alle audio van je Mac (dus niet alleen iTunes) wordt dan uitgestuurd via AirPlay.

Hiermee lijken programma’s als AirFoil overbodig geworden. Toch zal dat niet voor iedere gebruiker gelden. AirPlay als audio-uitgang heeft namelijk wel een vertraging van een paar seconden. Nu is dat bij audio-applicaties als Spotify geen probleem maar bij het kijken van video’s lopen audio en video niet synchroon.

Reacties

31 reacties
 • Profielfoto
  bartje

  Vreemd, dat ze die vertraging dan niet eruit hebben kunnen halen. Lijkt mij niets voor Apple.

  Hoe dan ook. Ik ben benieuwd naar wat er aan functies over blijft voor mijn Macbook Pro uit 2009.

 • Profielfoto
  Kdingo

  Lijkt me een erg handige functie. Ik kan hem gelukkig volledig (behalve full HD) gebruiken. Want een Airport Express met N wifi en een iMac 2011 (en waarschijnlijk als hij woensdag uitkomt de 2012 bestellen).

  Maarals ik dus een VLC film mirror, zit er dan vertraging in het geluid? Dat is wel jammer. Dan speel ik bet geluid wel via mn boxen af die op mn iMac zijn aangesloten:)

 • Profielfoto
  Dvddevries

  Ik heb anders veel last van lag in de laatste beta . Als het werkt neem ik geen enkele vertraging waar. Maar ben donders blij met de functie, met je laptopje overal in de tuin , woonkamer, keuken kunnen regelen welk nummer op spotify gedraaid moet worden!

 • Profielfoto
  iDecide

  Enkele seconden vertraging is noodzakelijk voor Airplay om op alle speakers gelijk te kunnen afspelen!

  Dit probleem zal dus alleen optreden wanneer je AirPlay (Audio-only) gebruikt en je video op andere wijze wilt afspelen.

 • Profielfoto
  MichMich

  Niet erg onder de indruk van Airplay Mirroring. In tegenstelling to Airfoil is Airplay bijvoorbeeld niet in staat de audio van 1 programma te streamen.

 • Profielfoto
  iQuinten

  K zou dr bijna een Apple TV voor kopen:-)

 • Profielfoto
  JWB

  AirParrot is ook een prima alternatief voor mensen met een Mac die ouder is.

 • Profielfoto
  OMT-fan

  Maakt dit airserver en dergelijke progs overbodig?

 • Profielfoto
  wouwout

  Op de 10.8 GM is airplay HD video helaas van duidelijk slechtere kwaliteit dan “normaal” streamen via Apple TV of andere manier streamer (bv WD of Popcorn)

 • Profielfoto
  wimbers

  het werkt nog steeds niet zo lekker als in iOS.

  waarom wordt een willekeurige video (niet in itunes maar gewoon in de quicktime player) niet gewoon als videostream gestreamed?

  met alle respect, dit is echt een enorm halfbakken oplossing die lang niet zo goed werkt als bijvoorbeeld airvideo.

  een willekeurige video moet gewoon apart gestreamed kunnen worden. zonder audio vertraging.

  ik ben niet dol op de functies in de beta

 • Profielfoto
  macboy

  ik hoop dat AirPlay als audio-uitgang op andere apparaten die airplay ondersteund werken!

  Dat lijk me erg ideal op mijn Marantz set je!

 • Profielfoto
  Beninho

  Daarnaast is zo’n stream behoorlijk netwerk-intensief. Daarom is het raadzaam om alleen N-varianten van de Airport Extreme en Airport Express in je netwerk te gebruiken. Zelfs dan zul je het gebruik van AirPlay-mirroring merken in de snelheid van je netwerk.

  Dat valt nog wel reuze mee, ik schat dat er max 10 mbit wordt gebruikt voor airplay video.

  Dat kun je gemakkelijk in je 54 mbit netwerk draaien.

  Wanneer je ondertussen keihard wil kunnen downloaden, is het natuurlijk niet aan te raden, maar dat is dan ook de kat op het spek binden.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  AirParrot is ook een prima alternatief voor mensen met een Mac die ouder is.

  Bij mij werkt airparrot prima, tot ik de audio mee doorstuur. Dan begint ie te haperen en valt het uiteindelijk uit.

 • Profielfoto
  Lustigson

  Ik ben heel benieuwd naar deze functie. Nu alleen nog een Apple TV.;-)

  Overigens kun je gewoon ‘gemirrord’ schrijven, hoor — een normale Nederlandse vervoeging.;-)

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Goed artikel. Erg belangrijke functie dit. Iedereen wil draadloos zijn ipad/iphone/laptop op een groot scherm / grote speakers, zonder gehassle.
  Dit moet simpel en smooth lopen. Mijn ervaring is inderdaad dat het netwerk goed en N moet zijn, het trekt veel meer bandbreedte dan je denkt.

  Films kijkt men uiteindelijk toch vooral met VLC, verreweg de beste player, ondersteunt meer formaten en heeft als enige belangrijke functies als ondertitel- en audiovertraging. Dat zou je nu dan eindelijk op je tv kunnen zien met mirroring, zonder hacks en aanvullende software. Werd wel eens tijd eigenlijk.

  Apple zelf snapt overigens niks van ondertitels: dat is werkelijk onbegrijpelijk slecht gedaan bij de films in iTunes. Veel te klein, niet aanpasbaar, niet als srt maar als pixels, en daarom ook nauwelijks of zeer slecht verkrijgbaar. Totale misser. Misschien moeten we Phil maar eens een mailtje sturen?

 • Profielfoto
  RobertoCoppi

  Tip: Als je de optionknop ingedrukt houdt en op het luidsprekericoon in de menubalk klikt kun je direct switchen tussen je audio output. Hier staan ook je AirPlay devices tussen. Je hoeft dit dan dus niet omslachtig via system preferences te doen.

 • Profielfoto
  mighty servant

  Maar laten we ook niet even vergeten dat je wel een recente MAC moete hebben vanwege Thunderbolt. Mijn MPB mid 2010 spiegelt niets:-)

 • Profielfoto
  Harley

  Zit je dan met een iMac van net 1 1/2 jaar oud, nu al afgeschreven door apple!!

 • Profielfoto
  serum

  Zou mooi zijn als je nu ook eens de luidsprekers van je mac tegelijk kan gebruiken met de airplay! (en dat het dan ook nog synchroon loopt)

 • Profielfoto
  wouwout

  Daarnaast is zo’n stream behoorlijk netwerk-intensief. Daarom is het raadzaam om alleen N-varianten van de Airport Extreme en Airport Express in je netwerk te gebruiken. Zelfs dan zul je het gebruik van AirPlay-mirroring merken in de snelheid van je netwerk.

  Dat valt nog wel reuze mee, ik schat dat er max 10 mbit wordt gebruikt voor airplay video.

  Dat kun je gemakkelijk in je 54 mbit netwerk draaien.

  Wanneer je ondertussen keihard wil kunnen downloaden, is het natuurlijk niet aan te raden, maar dat is dan ook de kat op het spek binden.

  Klopt, ik zie ook maar gemiddeld/rond de 10Mbit streamen. Daarom is de kwaliteit van HD films via Airplay ook zo bedroefd.
  .
  10.8 is opnieuw een teleurstelling, zoals 10.7 dat ook was. Het is dat Windows nog slechter is en Linux geen optie is ivm noodzaak voor MS Office. Misschien verandert dat met Windows 8?
  .
  Apple kabbelt een beetje voort op het succes van Snow Leopard.

 • Profielfoto
  iep

  Daarom is het raadzaam om alleen N-varianten van de Airport Extreme en Airport Express in je netwerk te gebruiken.

  Dat is natuurlijk sterk afhankelijk van de verbindingssnelheid van je Mac en die van de AppleTV maar ook de hoeveelheid draadloze clients die met het access point/router zijn verbonden (je deelt de snelheid met alle draadloze clients die met zo’n apparaat zijn verbonden). Ook een 802.11n netwerk kan max maar op 6Mbit werken waardoor AirPlay ook niet zo geweldig zal werken. Het staat en valt met de kwaliteit van je draadloze netwerk.
  .
  Het is raadzamer om van een bekabeld netwerk gebruik te maken met een switch omdat deze de snelheid dan niet met alle aangesloten clients deelt. 100 Mbit is dan ook echt 100 Mbit. Een heel stuk betrouwbaarder en voorspelbaarder dus. AirPlay werkt dan gewoon zonder problemen. Je kunt ook alleen de AppleTv op een kabel aansluiten, dat elimineert alweer een draadloze client en komt de betrouwbaarheid ook ten goede.

 • Profielfoto
  JWB

  AirParrot is ook een prima alternatief voor mensen met een Mac die ouder is.

  Bij mij werkt airparrot prima, tot ik de audio mee doorstuur. Dan begint ie te haperen en valt het uiteindelijk uit.

  Mmm, dat is minder! Ik heb daar weinig last van, al is het soms nodig om dingen in de juiste volgorde aan te zetten. Het komt erop neer dat ik eerst VLC moet starten en dan pas de audio van AirParrot. Verder loopt het goed op mijn MBP mid 2010.

 • Profielfoto
  Ronniefotografie

  Gaat deze funtie ook werken tussen een macbook pro en een Imac zodat je 1 van deze als 2e scherm kan gebruiken ?

 • Profielfoto
  reporterdavid

  Ik heb een Macbook Pro uit 2009. Ik kan dus beter Lion gelijk downloaden en niet wachten op Mountain Lion? Ik run nog op snow leopard

 • Profielfoto
  Djanssen1978

  Ik heb nu mijn MacBook pro via een hdmi kabel aangesloten op de tv. Daarom heb ik op mijn tv gewoon 1080p. Nu is het voor mij alleen interessant als je beeld van je MacBook pro Via de stream naar de Apple tv wordt geüpgraded naar 1080p. Lijkt mij niet onmogelijk als je Apple tv word gezien als een extern monitor.

 • Profielfoto
  kerelvent

  @reporterdavid
  Ik zou wachten. AirPlay is lang niet de enige verbetering en bovendien zit Mountain Lion er nu ieder moment aan te komen. Raar om nu evenveel geld voor software van vorig jaar te betalen als je ook de nieuwste versie kunt draaien.

 • Profielfoto
  reporterdavid

  @kerelvent, your right:)

 • Profielfoto
  Wesdegroot

  AirPlay werkt op de GM nog niet vlekkeloos, geen geluid…

 • Profielfoto
  NapO

  airplay heeft nog wel een paar bugs, soms werkt het geluid niet, dan moet je airplay uitzetten. je video site uitzetten. airplay aan, en dan de site oproepen. t porten van de audio is nog wat buggy.

  voor de rest, N netwerk is niet nodig.

  alleen audio of beeld streaming zonder video (gewoon een site als bijv. telegraaf.nl) is 512 kbyte per sec (voor de mbit liefhebbers 4 mbit.)

  ga je fullscreen video van bij youtube via airplay doen zit je op 1,2 mbyte per sec oftewel een kleine 10mbit.

  dus zelfs met een B-fireless netwerk is het mogelijk.

  wat wel opvalt is dat je latency een rol lijkt te spelen van wireless, als je wat verder van je accesspoint af zit is de latency meer een probleem oftewel het pakketje door de lucht te versturen relatief lang onderweg is) het problemen in je video/audio kan geven.

  vandaar ook een stuk vertraging tussen airplay appletv en je beeld op je imac.

  Ik verwacht dat hier zeker nog fixes voor gaan komen want het is een flinke stap in de goede richting maar het is nog niet af:)

 • Profielfoto
  recoiller

  Het zou Apple sieren als ze ergens een melding zouden hebben dat het niet kan, als het niet kan. Een regelpaneel waarvij je se signaalqualiteit van airplay zou kunnen zien bijvoorbeeld, en waarbij ej aan kunt geven of je het icoon wel of niet in je menubalk ziet.