MobileMe voorgoed gesloten

Door: Koen van Tongeren - 31 reacties

MobileMe is dicht. Een simpel rood bordje, wiegend in een virtuele windvlaag maakt dit duidelijk als je nu naar me.com gaat. De meeste taken van MobileMe zijn inmiddels overgenomen door iCloud. MobileMe-accounts kunnen nog wel omgezet worden naar iCloud. Ook geeft Apple gebruikers nog even respijt voor het downloaden van foto’s uit hun Gallery en bestanden van hun iDisk.

MobileMe werd in 2008 gelanceerd als de derde generatie van Apple’s onlinedienst voor consumenten, na .Mac in 2002 en iTools in 2000. Vanaf het begin waren er problemen met de dienst waardoor gebruikers vaak niet bij hun bestanden konden of met synchronisatiefouten te maken kregen. In OMT Podcast #130 besteedden we aandacht aan de eerste problemen, direct na de lancering.

In 2011 onthulde toenmalig CEO Steve Jobs iCloud als de opvolger van MobileMe. Deze gratis synchronisatiedienst is dieper vervlochten met iOS en OS X, synchroniseert veel meer dan alleen contacten en agenda’s en werkt onzichtbaar in de achtergrond. Bij de introductie van iCloud op WWDC 2011 gaf Jobs volmondig toe dat MobileMe niet het beste was dat Apple ooit gemaakt heeft.

Toch zullen er gebruikers zijn die MobileMe gaan missen. De web gallery voor foto’s en video’s, de iDisk om overal bij bestanden te kunnen komen en mogelijkheid om direct websites vanuit iWeb online te zetten zijn immers niet overgegaan naar iCloud en het is maar de vraag of dat in de toekomst wel gaat gebeuren.

Ga jij MobileMe missen?

Reacties

31 reacties
 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  Nooit gebruikt. iCloud vind ik in ieder geval super.

 • Profielfoto
  pippen2

  Persoonlijk zou ik iDisk nog wel terug willen. Al gebruik ik daar nu Dropbox voor. Ik heb alleen nooit het commentaar dat mobileMe niet goed zou werken begrepen. Bij mij werkte het eigenlijk altijd gewoon goed zoals je zou verwachten. iCloud werkt wat dat betreft hetzelfde.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  iDisk (en de MobileMe syncing service) waren verschrikkelijk. Dropbox is 100x beter. Steve Jobs wilde Dropbox graag hebben/kopen. Maar de photo gallery van MobileMe was super, en er is geen alternatief. Ik denk dat Photo Gallery op iCloud erg welkom en gewenst is.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Ga het erg missen. Gebruik het nu al even niet meer door de komst van Dropbox en Google Drive, maar die laatste 2 was ik niet gaan gebruiken als iCloud niet was gekomen.
  .
  ICloud’s princiepe is fantastisch, echter heb je nergens controle over. Bah.
  .
  Nog maar even snel al mijn data downloaden dan maar.

 • Profielfoto
  pim939

  nooit gebruikt, ik vind iCloud wel heel fijn werken.

 • Profielfoto
  Kobes

  @aartjan Smugmug lijkt een heel eind in de buurt te komen van Gallery. Meeste functies zitten erin, alleen kortere video’s. Prijs is vergelijkbaar/goedkoper.

 • Profielfoto
  Renroelandt

  Ik heb het tijdperk van Mobile Me eigenlijk niet echt méé gemaakt, ik ben direct naar iCloud gegaan mits dat toen al gratis was ipv de Mobile.Me betaal middelen.

 • Profielfoto
  ckafe

  Gelukkig konden we geruime tijd aan het idee wennen dat de hosting van iWeb nu elders moest gaan plaatsvinden. Van al mijn ooit in het verleden in elkaar geknutselde websites heb ik er 178 naar hosting2go ‘getransplanteerd’. Hiervoor heb ik gebruik gemaakt van Cyberduck en het moet mij van het hart dat de ondersteuning via de helpdesk van hosting2go buitengewoon goed is. Bij het overschakelen waren uiteraard nogal wat probleempjes zoals tellers die het niet meer deden en presentaties die onzichtbaar waren geworden. Ook voor sukkels op html-gebied (en dat zijn wij iWeb-liefhebbers waarschijnlijk allemaal, ik in ieder geval) krijg je daar tips en raad waar je echt wat mee kunt. Een aanrader! Nou de handen maar dichtknijpen dat iWeb de komende jaren kan blijven draaien, ook op komende versies van OSX (of OSXI)

 • Profielfoto
  maconly

  Jammer was stukken beter dan icloud wat al aardig wat storingen heeft gehad .

  kut overgang van de geldwolven van apple die me 2 maanden voor icloud gewoon weer lieten betalen voor mobile me .

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Ik ga het wel missen. Vooral online gallery vond ik erg handig:). Nu kon dat ook wel op andere manieren, maar toch. De integratie met iPhoto was erg goed.

  iCloud is wel OK, maar dekt niet alles. Voor de MobileMe (en voor de oudere .Mac) gebruikers is dit een gemis:(.

 • Profielfoto
  senseopadje

  Ga het niet missen, maar had vandaag wel wat werk om “mail” op m’n iMac met Snow Leopard weer aan de gang te krijgen. Werkte wel meteen op mijn iPad.

 • Profielfoto
  mvdenberg

  Ik ga het zeer missen: gebruikte MobileMe een paar jaar. Helaas kan m’n MacBook icloud niet aan. Te gek voor woorden eigenlijk. Ze hadden hier best een installatie pakket voor kunnen maken, gezien MobileMe ook aardig geïntegreerd zat in het os.
  Zit nu met een Dropbox account. Toegeven: synchronisatie werkt veel stabieler en sneller dan iDisk. De rest gaat offline: dus iPhone aan iTunes hangen om zo agenda en adresboek te synchroniseren. Weer terug bij af.
  Ik ben blij dat mijn email wel werkt via m’n MacBook en iPhone.

 • Profielfoto
  ndunsbergen

  Nooit gebruikt. iCloud vind ik in ieder geval super.

  Bij mij het zelfde

 • Profielfoto
  queenfan

  Ik ga de functies zoals fotogalarie en iDisk missen, gebruikte het regelmatig.

  Voor iDisk is dropbox gekomen en een vervanger voor fotogalarie heb ik nog niet.

 • Profielfoto
  knekkie

  documents in de cloud gaat de idisk vervangen. waarschijnlijk ook weer inloggen op je iCloud via de browser en dan kan je bij al je files. reken er maar op dat dat icoon dat nu de logos voor iWork apps laat zien een mapje gaat worden zoals je die kent op iOS daar verschijnen dan van alle programma’s die je gebruikt en die documents in de cloud ondersteuenen de icoontjes te staan. Een klik dieper en je zit bij al je bestanden die bij die programma’s horen.

  ik hoop wel dat er een oplossing komt voor het delen van foto’s.
  shared photostream werkt nu alleen nog vanaf iOS. Dat mis ik wel vanaf iPhoto op de mac.

 • Profielfoto
  Nicolinden

  Ik was erg bang dat ik de gallery functie zou missen. Maar sinds kort heb ik de foto verslag functie van iPhoto voor iOS ontdekt en dat ziet er super gaaf uit. Ik hoop dat de Mac versie van iPhoto/aperture het ook gaat krijgen EN dat het mogelijk wordt een verslag aan te passen op een ander apparaat als waar hij gemaakt is maar dan werkt het super.

  Voor de mensen die het niet kennen, het zit alleen in iPhoto voor iOS en je kut het verslag op iCloud publiceren waardoor je op die manier een soort van een gallery kunt maken. Als je de foto verslagen ook nog op een hoofd pagina publiceert krijg je een aardige vervanging van de gallery

 • Profielfoto
  rodedraak01

  Nooit gebruikt

 • Profielfoto
  ro_me

  Er zijn gelukkig alternatieven;
  bv; Android in combinatie met Google Drive, Picasa etc.

 • Profielfoto
  TandMac

  Het is bijzonder balen dat deze service weg is.
  Het was een gedroomde service om afbeeldingen, filmpjes en meer fraais in een soort van mini-website te posten.
  Of om gewoon te delen met anderen of door te linken.
  Nee, ik haat Apple zelfs dat ze dit zomaar hebben opgedoekt.

  Valt m.i. niet goed te praten!
  I ‘m pissed!!!

 • Profielfoto
  Davidv

  Ik vond die webhosting wel handig het werkte goed en voor alles wat je kreeg was het niet eens zo duur, maar iCloud vind ik ook handig allen het heeft een nadeel het werkt alleen op lion of hoger

 • Profielfoto
  Bento

  …en werkt onzichtbaar in de achtergrond.

  Eigenlijk op….

 • Profielfoto
  iErnst

  Mis iDisk! Maakte er veel gebruik van tijdens mijn studie; overal de laatst bewaarde versie, geen geleur met USB sticks en ook diverse bestanden kunnen opslaan ipv alleen iWork bestanden. Nu maar aan Dropbox.

 • Profielfoto
  roland020

  Mis het nu al! Gallery is de best geïntegreerde foto-app tot nu toe voor Mac en ook voor de bezoekers helemaal af.
  En iDisk is ook echt een gemis door de goede mogelijkheden voor opslag en delen van bestanden. Was alleen wat traag af en toe.
  Jammer dat Apple dit niet tot haar kerntaken beschouwt.

 • Profielfoto
  oldpeer

  dat gallery weg is is idd balen, gebruikte het professioneel om projektmappen met foto’s met collega bedrijven te delen. heb goed rondgekeken naar vervanger, en smugmug, zangzing, zenfolio, adobe, nikon geprobeerd, allemaal veel te ingewikkeld en uitgebreid. gebruik nu dphoto.com voor de gallery, heeft een iphoto plugin en ziet er geweldig uit, en zonder al die toeters en bellen. perfekt!

 • Profielfoto
  Ni3l55

  Ik heb MobileMe eigenlijk alleen gebruikt voor iDisk het laatste jaar en dat mis ik nog aan iCloud hoop dat dat ooit op iCloud komt, ik heb geduld
  Ik heb soms ook de gellary gebruikt was ook een zeer goede app maar ook dit is
  ook (Nog) niet op iCloud

 • Profielfoto
  ocramarco

  Van iDisk heb ik al jaren geleden afscheid genomen, verschrikkelijk traag zeg. Dropbox of Wuala werken een stuk beter. Nu weer afscheid genomen van een dienst. Ik kan niet zeggen dat het allemaal beter is geworden sinds .Mac. Ik gebruik nu iCloud alleen om mijn mailadres in de lucht te houden. Syncing doe ik tegenwoordig met Fruux ivm Android telefoon en Snow Leopard systeem.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Heb Mobile.me nooit gebruikt, zag het nut er niet zo van in en vond het waanzinnig duur!
  Ook iCloud gebruik ik maar zeer beperkt, alleen enkele keer om reservekopie van iPhone te maken als m’n iMac problemen heeft. Verder doe ik alles via m’n Mac. Ik hou er niet zovan ala m’n hele hebben en houden in de Cloud hangt.
  Wat als het gat regenen!:(

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Gáát regenen

 • Profielfoto
  corneeltje

  Voor de video-gallery ga ik MobilMe verschrikkelijk missen.

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Zelfde verhaal als iErnst… Gebruikte iDisk heel erg veel voor mijn studie… Heb nu alles op Dropbox staan, maar is toch wel een beetje minder dan dat ik gewend ben met iDisk… Jammer van dit einde.

 • Profielfoto
  damienne

  Gallery was ideaal om foto’s te delen op een leuke en heel eenvoudige wijze, dat mis ik nu al. Onbegrijpelijk dat ze dit verwijderd hebben, tot op het laatst hoopte ik nog dat ze het zouden herroepen;)
  Ook iDisk was heel handig, om sites op te zetten en voor file-sharing