Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 11 juli 2012

Mag jouw Mac mee met Mountain Lion?

OS X 10.8 Mountain Lion is in aantocht. Nadat de Golden Master begin deze week verscheen zal het een kwestie van weken zijn voordat Mountain Lion officieel te koop is. Afgaand op de bijgewerkte Mountain Lion-pagina’s op Apple.com zal echter niet iedere bezitter met een Intel-Mac zal kunnen upgraden.

Apple heeft een lijst beschikbaar gesteld van Mac’s die geschikt zijn voor een Mountain Lion-update. Daaruit blijkt dat niet ieder model dat Lion kan draaien ook automatisch overkan op Mountain Lion. Zo doen Mac mini’s van voor 2009 en de eerste generatie MacBook Air niet meer mee terwijl deze Mac’s nog wel Lion kunnen draaien.

OS X 10.8 Mountain Lion werkt vanaf de volgende generatie Mac’s:

  • iMac (vanaf augustus 2007)
  • MacBook (vanaf oktober 2008 voor het aluminum-model of januari 2009 voor het witte model)
  • MacBook Pro (vanaf juni 2007)
  • MacBook Air (vanaf oktober 2008)
  • Mac mini (vanaf maart 2009)
  • Mac Pro (vanaf januari 2008)
  • Xserve (vanaf april 2009)

Arstechnica vermoedt dat de strengere eisen van Mountain Lion te maken hebben met drivers voor de grafische chips van oudere Mac-modellen. Deze zijn geschreven voor 32-bit, terwijl Mountain Lion in 64-bit werkt. Nu geldt dat ook voor OS X 10.7 Lion, maar ondanks dat deze versoe een 64-bit kernel draait accepteert het OS nog wel 32-bit kernal-extensies (.KEXT-bestanden). Die ondersteuning is in Mountain Lion niet meer aanwezig.

Weet je niet zeker hoe oud je Mac is, dan kun je je model opzoeken met razendhandige appje MacTracker. Overigens hoef je niet bang te zijn dat je pas na aankoop van Mountain Lion ontdekt dat je Mac er te oud voor is. Voordat de aankoop afgerond wordt checkt de Mac App Store of je Mountain Lion wel kunt draaien.

Reageer op artikel:
Mag jouw Mac mee met Mountain Lion?
Sluiten