Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 4 juli 2012

Mac-trojan richt zich op Chinese activisten

Op het Chinese techblog M.I.C. Gadget staat vandaag te lezen dat er nieuwe malware ontdekt is voor de Mac. Het zou om een zogenaamde backdoor trojan gaan die verstopt zit in een e-mailattachment. De doelgroep van deze malware is opvallend specifiek: één Chinese minderheid.

De trojan lijkt gericht op Oeigoerse activisten. Deze etnische minderheid uit de autonome Chinese provincie Sinkiang strijdt al jaren voor onafhankelijkheid. Geïnfecteerde Mac’s van Oeigoeren kunnen op afstand overgenomen worden. Ook kan er op afstand data van gekopieerd worden. 

De trojan is een variatie op de bestaande MacControl-malware. Ondanks wat die naam doet vermoeden werkt de trojan alleen op Mac’s waar Windows op gedraaid wordt. Activisten die hun vrijheidsstrijd dus binnen OS X zouden organiseren hebben er geen last van.

Hoe de malware zich specifiek op Oeigoerse activisten kan richten wordt niet duidelijk uit het artikel van M.I.C. Wel meldt de site dat vrijwel zeker is dat de aanval uit China komt. Veiligheidsexperts hebben namelijk achterhaald dat de servers waarmee toegang tot geïnfecteerde computers wordt verkregen op Chinees grondgebied staan.

Het is niet de eerste keer dat Mac-gebruikende activisten in China via malware worden aangevallen. Eerder dit jaar verscheen een bericht over besmette Microsoft Office-documenten waarmee geprobeerd werd in te breken op Mac’s van Tibetaanse activisten. Ook hier bestond het sterke vermoeden dat China achter de malware zat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Mac-trojan richt zich op Chinese activisten
Sluiten