Mac-trojan richt zich op Chinese activisten

9 reacties

Op het Chinese techblog M.I.C. Gadget staat vandaag te lezen dat er nieuwe malware ontdekt is voor de Mac. Het zou om een zogenaamde backdoor trojan gaan die verstopt zit in een e-mailattachment. De doelgroep van deze malware is opvallend specifiek: één Chinese minderheid.

De trojan lijkt gericht op Oeigoerse activisten. Deze etnische minderheid uit de autonome Chinese provincie Sinkiang strijdt al jaren voor onafhankelijkheid. Geïnfecteerde Mac’s van Oeigoeren kunnen op afstand overgenomen worden. Ook kan er op afstand data van gekopieerd worden. 

De trojan is een variatie op de bestaande MacControl-malware. Ondanks wat die naam doet vermoeden werkt de trojan alleen op Mac’s waar Windows op gedraaid wordt. Activisten die hun vrijheidsstrijd dus binnen OS X zouden organiseren hebben er geen last van.

Hoe de malware zich specifiek op Oeigoerse activisten kan richten wordt niet duidelijk uit het artikel van M.I.C. Wel meldt de site dat vrijwel zeker is dat de aanval uit China komt. Veiligheidsexperts hebben namelijk achterhaald dat de servers waarmee toegang tot geïnfecteerde computers wordt verkregen op Chinees grondgebied staan.

Het is niet de eerste keer dat Mac-gebruikende activisten in China via malware worden aangevallen. Eerder dit jaar verscheen een bericht over besmette Microsoft Office-documenten waarmee geprobeerd werd in te breken op Mac’s van Tibetaanse activisten. Ook hier bestond het sterke vermoeden dat China achter de malware zat.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  karelschapie

  Daarom heb ik ook geen Windows of office op mijn Mac:D

 • Profielfoto
  karelschapie

  Ook al is het gericht op China…

 • Profielfoto
  Qapla

  Misschien werken al die oeigoerse activisten gewoon met windows.:-)

 • Profielfoto
  darthvader

  Als je dan toch win-doos koopt gebruik dan een win systeem en geen windhoos, dat zet je op een verlies-dows

 • Profielfoto
  Brombeer

  Mac’s?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik vind het een onwaarschijnlijk verhaal. Hoewel het bekend is dat de overheid van communistisch China geen methode onbenut laat om andersdenkenden dwars te zitten en activiteiten van etnische groepen en volkeren in bezette gebieden (zoals Tibet) met geweld neer te slaan, mensen te arresteren en ook via internet dwars te zitten (censuur op Google, Twitterverbod etc), vind ik dit toch wel erg raar.
  Hoeveel Oeigoeren zullen er op een Mac werken? Het zijn over het algemeen straatarme mensen. En hoeveel daarvan zullen op hun dure Mac dan windows gebruiken? En waarom dan? Ik vind het niet logisch.

 • Profielfoto
  wensink

  @macaanzee idd

 • Profielfoto
  Haike

  Daarom heb ik ook geen Windows of office op mijn Mac:D

  De vorige maleware ook hier in europa, verwijderde zichzelf juist als het office 2008 of 2011 op een mac tegen kwam…. :O) Kan je hier op de site nalezen..

 • Profielfoto
  Petje

  EEN MAC TROJAN???
  Dat is geen Mac trojan als het alleen op het besturingssysteem van windows werkt. De hardware mag dan wel van Apple zijn, de inbreuk wordt gedaan via de zwakke plekken van windows.\

  Beetje verkeerde titel dus…