Jan David Hanrath
Jan David Hanrath Nieuws 26 juli 2012

Maak een Mountain Lion Rescue Stick

Heb je nog een USB stick liggen van ten minste 8 GB en moet je meerdere Mac’s upgraden naar Mountain Lion? Bespaar je dan de (langzame) download en maak je eigen Mountain Lion installer op een USB-stick! Ook handig om te hebben wanneer de harde schijf van je Mac de geest heeft gegeven.

Heb je een eerste generatie MacBook Air (gehad), dan kun je natuurlijk de prachtig vormgegeven witte USB-stick hergebruiken. Vorig jaar legde we al uit welke stappen je daarvoor moet ondernemen.

Wanneer je een normale USB-stick hebt dan moet je deze opnieuw formatteren met Schijfhulpprogramma om er vervolgens een OS X 10.8 Mountain Lion Rescue Stick van te maken. Met deze Rescue Disk kun je natuurlijk ook een helemaal schone installatie van Mountain Lion maken. Na de break leggen we het stap voor stap uit.

Opnieuw formatteren met Schijfhulpprogramma

 1. Start /Programma’s/Hulpprogramma’s/Schijfhulpprogramma en selecteer de USB Flash Disk in de linker kolom.
 2. Klik op de Partitioneren-tab en kies voor één partitie. Om met de stick te kunnen booten op een Mac, kies je bij Structuur voor ‘Mac OS Uitgebreid (journaled)’ en onder de knop Opties… voor  ‘GUID-partitietabel’.
 3. Geef de USB stick een leuke naam en klik op de knop Pas toe.
 4. Sluit Schijfhulpprogramma.

Een OS X 10.8 Mountain Lion Rescue Stick maken

 1. Download Mountain Lion uit de Mac App Store, maar installeer deze niet.
 2. Control-klik op OS X Mountain Lion installer in je Programma’s-map en kies voor Toon Pakketinhoud.
 3. Ga naar de Contents/SharedSupport-map en sleep ‘InstallESD.dmg’ naar je bureaublad. Finder maakt automatisch een kopie.
 4. Start Schijfhulpprogramma en selecteer ‘InstallESD.dmg’ die in de linker kolom verschijnt.
 5. Klik op de Terugzetten-tab en sleep de USB-stick van de linkerkolom naar de Doel-regel.
 6. Klik op de Zet terug-knop en voer het beheerderswachtwoord in. Schijfhulpprogramma kopieert nu de Lion-installatiebestanden naar de USB-stick.
 7. Sluit Schijfhulpprogramma wanneer het programma klaar is.

Wanneer je de USB-stick wilt gebruiken om te booten met de Mountain Lion-installer, dan moet je bij het herstarten van de Mac de option⌥ toets ingedrukt te houden totdat je de gong hoort. In het menu dat vervolgens verschijnt kun je kiezen om op te starten vanaf de stick.

Vind je deze stappen teveel gedoe of te riskant, download dan Lion Diskmaker gemaakt door Applefan Guillaume Gète. Deze Applescript-tool is voorbereid op Mountain Lion.

Reageer op artikel:
Maak een Mountain Lion Rescue Stick
Sluiten